Kaya Shigisawa: Dare nimo Ienai / I Can’t Tell Anyone (josei manga; 2010)

Dare nimo Ienai / I Can’t Tell Anyone (josei manga; 1 kötet; 2010)

Dare nimo Ienai / I Can't Tell Anyone (josei manga; 2010)
Dare nimo Ienai (josei manga; 2010)

Régen olvastam mangát csak úgy rábökésre és első pillantáson alapuló szimpátia alapján (talán januárban volt utoljára ilyen dömpingem). Most se mondanám, hogy elkapott a manga olvasási láz. Kaptam egy rakat nagyon jó ajánlatot is az olvasó listámra, csak mostanában nem kerültem olyan hangulatba, hogy leüljek és új történeteket olvassak japán képregényben. (Kivételt képeznek a kézbe vehető alkotások, illetve a pár amerikai képregény, amiket mostanában zsebeltem be.) A Dare nimo Ienaira is csak azért figyeltem fel, mert 1) éppen nem tudtam mást olvasni, 2) grafika megfogott, 3) egy kötetes befejezett történet az egész, és a legfőbb ok 4) egy gyönyörű romantikus dráma mindössze 165 oldalon elmesélve.

Kényes kapcsolatok

Mikor lesz szerelmes valaki? Akarat kérdése, vagy csak úgy megesik? Olyan partnerrel történik, akit első látásra a hátunk közepére se kívánnánk? Jelentéktelen dolgokon civakodunk párunkkal, vagy éppen az alkalmazkodó hallgatásban fojtjuk el minden ki nem mondott szemrehányásunkat? – Három egymásba ágyazódó történetet mesél el Kaya Shigisawa a maga puritán módján ebben a képregényében, ezen kérdések körül forogva. Három nő problémákkal teli szerelmi életét mutatja be sok-sok keserűséggel, és belső monológgal kiegészítve. Nagyon könnyű azonosulni ezekkel a nőkkel, akik keresik a szerelmet, a boldogságot, de valahogy nem találja egyikőjük sem. Az első sztori főhősnője, Midori, furcsa unokatestvérével gabalyodott egykor szerelmi viszonyba, ám most a férfi nősülni készül. A másik történetben a húga, Minae-chan van a középpontba, aki egy segédmunkásba szeret bele, csak nem tudja hogy miért. A harmadik történet halmozottan drámai végkifejletet tálal egy leszbikus munkahelyi románcból, amelynek eleve halálra ítélt a sorsa. Hétköznapi sztorik, hétköznapi, de mély gondolatokkal, rengeteg érzelemmel. Tetszett, hogy ütősen, minimális körítéssel van felvezetve minden alig pár oldalban, egyszerű és letisztult grafika mentén, ráadásul igen megható hangulattal. (A szerelemről merengeni vágyó olvasóknak ajánlott egy kis esti melankóliához.)

Linkek: MAL (eng); Baka-Updates Manga (eng); TenManga (eng)

(Visited 130 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .