Szezonajánló: 2017-es őszi animék

“Ez a szezon a vesztem…” – írta nekem Jigoku, amikor készültünk a 2017-es Őszi MondoCon animés kerekasztalra. Teljesen megértem már! Nekem is. Ennyi animét már rég szemeltem ki egy szezonból. Belenéztem 14-15 új anime-sorozatba, és a kerekasztalon kibeszélt szériák mellé számtalan új kedvenc landolt még így október vége felé a nézendő listámon. Ezekből, és azokból az animékből, amiket a kerekasztal résztvevői szemeltek ki, állítottam össze nektek ezt az ajánló pakkot. A tényleges rövid bemutatók előtt, azonban jöjjön egy gyors ajánlás az őszi anime kerekasztal tagjaitól. Ki, mit fog nézni tuti biztosan az új szezonban? Íme!

  • Animegyetem (Atis): Inuyashiki, Black Clover, Just Because!, Jūni Taisen, Mahōtsukai no Yome, VANISHING LINE (Atisnak már kijött a top őszi szezonos videója, az frissebb)
  • Krisz: Dia Horizon (Ofc. Square Enix miatt), Black Clover, Kekkai Sensen (az első évad is marha jó volt)
  • Jigoku: Black Clover, Code:Realize – Sōsei no Himegimi, Dia Horizon, Dies Irae, GARO VANISHING LINE, Gintama új évad, Infini-T Force, Inuyashiki (ennek a mangáját olvastam, szóval ez is tuti), Sengoku Night Blood (ennek a játékával játszom)
  • Junchi: Inuyashiki, az új Kino no Tabi, Just Because! (már dobtam is), Ōsama Game The Animation
  • Luggeriano: Inuyashiki, Mahōtsukai no Yome, VANISHING LINE
  • Timi: Inuyashiki (MAPPA miatt), VANISHING LINE (MAPPA miatt), Mahōtsukai no Yome (ennek néztem az OVA-ját), Just Because! (szép romantikus szotrinak tűnik), Jūni Taisen, Shōjo Shūmatsu Ryokō (kislányok háborúban, ki nem hagynám!)

Btw. feltűnt nektek, hogy alapvetően mennyi otome game kapott anime-adaptációt idén? És mennyi olyan idolos sorozat van (fiú főszereplőkkel!), amik akár a Love Live! nyomdokaiba is léphetnének? (Fun Fact: a kerekasztalon heves eszmecsere lett arról, hogy Atis miért nem szereti az idolos animéket. Nézzétek meg, ha kíváncsiak vagytok rá!) Nos, idolos animét én se választottam be az ajánlómba (engem se kötnek már le feltétlenül), de ha van esetleg ilyen kedvencetek, ne féljetek azt megosztani velem a komment szekcióban! Ami biztos, hogy én idén az alábbi 9 sorozatnak szavaztam hatalmas nézős zöld lapot!


Kínai horoszkópjegyek viadala! (Avagy pszicho-drámák gyilkosokról)

Műfaj: akció, természetfeletti, pszichológiai, horror, Stúdió: Graphinica, Epizódok száma: 12 epizód; Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: október 3.

Khm. Khm. Fate Stay Night, ill. Fate/Zero áthallás lebeg a levegőben. De ez nem feltétlenül jelent rosszat, sőt! A zseniális Isin Nisio újabb light noveljét adaptálják a Jūni Taisen személyében animére – ugye Isin Nisio a brutálisan nagy fantáborral bíró Monogatari szériák és a kevésbé ismert, de szintén szenzációs Katanagatari művek szerzője. Mire is számíthatunk itt?

A történet: Tizenkét évente megrendezik a világ legnagyobb viadalát, amin a kínai horoszkóp jegyeit (mint majom, ökör, medve stb.) megtestesítő személyek vesznek részt. (Hab a tortán: ez lesz a tizenkettedik ilyen mérkőzés idén!) Ez egy élet-halál harc, ahol csak egy maradhat, és aki a csúcsra jut, annak teljesül egy kívánsága. (Ismerős, ugye? Még a Mirrai Nikkiben is volt hasonló.) A véres, mindenkinek vesznie kell, árulással és összeesküvéssel teli történetben mind a tizenkét harcosnak meg van a jó oka arra, hogy ne adja fel küzdelem nélkül a harcot.

A kritikusok szerint már az első epizód szenzációsan indult, minden benne van, amit például a Fate-sorozatok kapcsán szerettünk – egyetlen negatív pont, hogy nem a Shaft vagy az ufotable stúdió viszi, DE! a Graphinica munkájára nem lehet panasz. Egyszerűen elképesztő, hogy mennyire stílusos és igazán detailed animációt készítettek! És csak hogy érzékeltessem, hogy mennyire brutál sorozatnak ígérkezik: az első epizódban a Vaddisznó-jegyében harcoló Inō Toshiko / Inōnoshishi (Hikasa Yoko) motivációit és múltját ismerhetjük meg. A dögös nő édesapja nyerte az előző tournamentet, és igazából Inō húgának kellett volna részt vennie az újon, de Inō pszichológiai terrorral összeomlasztotta a testvérét, hogy az ne indulhasson. Mindeközben a nő brutális gyerekkorából villannak fel pillanatképek, még egyértelműbbé válik, hogy ez bizony akció központú széria lesz.

Az első rész után még úgy éreztem, hogy ez nem olyan nagy durranás (Jigokunak mondtam is). De! Immár túl a negyedik részen, teljesen másképpen látom: ez az a sorozat, amit minden héten szétizgulva várok! Alapvetően tetszik, hogy minden részben más karakter szemszögéből követhetjük az eseményeket, és bár a harmadik részre már eléggé kiszámíthatóvá vált, hogy milyen fordulat vár arra, aki éppen „mesél”, ennek ellenére mégis izgalmas tud maradni, mert iszonyat jól mutatja be az anime a különböző karaktereket egyetlen egy rész alatt (lehet őket szeretni, vagy utálni, de igazából senki se 100%-ig szimpi). Tele van pszichopata, érzelemmentes és gyilkosnak nevelt karakterrel, akiket amúgy is izgi követni (a miértekről már regéltem egyszer a Yōjo Senki posztomban). Szóval, totál elkapott a hype. Ó, és már bejelentették, hogy lesz második évad!


„Robotnagyapa”, mint szuperhős?

Műfaj: seinen, akció, sci-fi, pszichológiai, dráma, Stúdió: Mappa, Epizódok száma: 11 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap, Indulás: október 13.

A Gantz manga alkotójának újabb seinen munkája lát animét. Ha már hiányod volt az animék terén Oku Hiroya alkotásaiból, akkor itt van még egy véres, és űrlény kavarással egybefűzött újdonság tőle! Az Inuyashiki című mangája 10 kötettel ért véget 2017 júliusában, így alapanyag van bőven ahhoz, hogy a MAPPA stúdió egy szenzációs sorozatot adaptáljon belőle, egy nem mindennapi főszereplővel! 

A történet főhőse az 58 éves Inuyashiki Ichirō (Shishigami Hiro), aki annyira jellegtelen, tragikus sorsú öregember, hogy ha eltűnne, még a saját feleségének, sőt, a gyerekeinek se hiányozna! Egyedül újonnan szerzett, cuki kutyája nyüszítene utána fájdalmában, de az is csak pár napig. Nos, ez az öregúr olyan Deadpoolosan megtudja, hogy rákos, így csak kevés ideje van hátra. (Szívszorító jelenetsor az, amikor kétségbeesetten próbálja felhívni a családtagjait, hogy értesítse őket az orvos diagnózisáról, de senki se hajlandó felvenni neki a telefont…)

Végül bánatában kimegy zokogni egy domb tetejére, és ekkor egy váratlan dolog történik vele! Egy földönkívüli űrhajó landolásának hála szörnyethal, mielőtt a rák végezhetne vele. A kedves földönkívüliek (hogy helyrehozzák a kárt) persze robotként „újjáépítik” hősünket. De még hogy! Abszurd módon, csak fegyverek vannak a fedélzeten, így hát egy két lábon járó harci robot lesz amúgy se tipikus hősünk. Eszméletlenül jó koncepció ez! Persze, ahogy az lenni szokott, amint felfedezi az erejét, rögtön új értelmet nyer az élete. Segíteni akar, életeket menteni (amit Supermanes hallása segít!), de mint minden jószívű hősnek, neki is lesz egy nagy ellenfele. Ki is ő? A pszichopata tini, Shishigami Hiro (Murakami Nijirō), aki Inuyashikivel egyszerre vált legyőzhetetlen Terminátorrá. Csak az öreggel ellentétben, ő sorozatgyilkosként bontakozik ki. 

Egyébként a készítők között ott van rendezőként Satō Keiichi (Asura, Karas, Shingeki no Bahamut: Virgin Soul, Tiger & Bunny), forgatókönyvíróként pedig Seko Hiroshi (Ajin Zankyō no Terror) bábáskodik a sorozat felett.  (Jó ómen!) Nálam már most 8/10 a szezonból! Ó, Gantz fanok Ti pedig legyetek résen! Csomó utalás és gag hangzik el a Gantz-cal kapcsolatban! Ja, és a robot „belsőségektől” se kímél minket az alkotói gárda! Kellően bizarr lett az újjáépült Inuyashiki anatómiája. A CGI erősen érződik, de tök jól működik a robot kütyük mutatásánál, plusz, az eszméletlenül ütős lassításoknál. Most visszaolvasva a soraimat látom, hogy lelkesedésemben kb. minden mondatot felkiáltójellel zárok, sorry for this. A lényeg, érettebb nézőknek szánt anime ez is.


A 2017-es őszi szezon Shinsekai Yorija!

Műfaj: fantasy, természetfeletti, pszichológiai, dráma, rejtély, shōjo, kaland; Stúdió: J.C. Staff; Epizódok száma: 12 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap, Indulás: október 8.

Ne tévesszen meg senkit ez a csilli-villi borító! A szezon egyik legkomolyabb shōjo alkotása a Kujira no Kora wa Sajō ni Utau! (A Netflix is vetíteni fogja, ők azért mindig jó sorozatokat vesznek át.) Plusz, az eredeti mangát, amit Umeda Abi készített, idén jelölték az Osamu Tezuka kulturális-díjra. És nem véletlenül! A világ, amiben a manga/anime játszódik iszonyat kreatív, utópisztikus, drámákkal és tragédiákkal teli, és a sok homok miatt még egy kis Mad Max feelinget is közvetít – vagy csak én vagyok ilyen, aki a sivatag-tengerről rögtön erre asszociál? A lényeg, jöjjön a történet:

Történetünk helyszíne egy homoktengeren sodródó város. Itt él és dolgozik a félénk, 14 éves Chakuro, mint levéltáros. A feladata az, hogy közösségének mindennapjait érzelmektől mentesen dokumentálja. És bőven elkel az érzelmi ridegség a munkájához. Ugyanis idilli közösségében furcsa járvány tizedeli a fiatalokat, akik emiatt harmincéves koruk előtt meghalnak.

A végelgyengüléssel járó betegség csak a saimia energiát használni tudókat sújtja (ők olyan fiatalok, akik színes alakzatok megjelenítésével képesek pl. tárgyakat mozgatni). Akiknek nincs ilyen ereje, azok a sokáig élő öregek, a közösség vezetői. Egy nap, Chakuro otthonához hasonló, de ugyanakkor lakatlan homokváros tűnik fel a láthatáron. Itt Chakuro találkozik egy érzelemmentesnek tűnő lánnyal, Lykos-szal (Iwami Manaka). A lányt az öregek elé hozzák, és ez rögtön felszítja a kedélyeket! A homokvárosban élők eddig azt hitték, hogy rajtuk kívül nem maradt más ember a világon! A csoporton belül vannak lázadók, akik az öregek tiltása ellenére útra akarnak kelni, hogy emberek után kutassanak. Plusz, válaszokat akarnak a kérdéseikre: Mit rejtegetnek a fiatalok elől az öregek? Miért borítja a bolygót egy homoktenger? Hova tűnt az emberiség, és mégis, honnan jött ez a titokzatos járvány?

Már ebből is látszik, hogy ez nem egy tucatszerű, se veled-se nélküled típusú shōjo történet. Sok a karakter, drámai jelenetek várhatók tonnaszámra – már eleve egy tragédiával nyit a sorozat. Érdekes a világa, a karakterek interakciói hol aranyosak, hol komikusak, hol véresen komolyak. Itt a kaszás gyakran vendég lesz, és remélem egy rendkívül szórakoztató, komplex, akár mélyebb mondanivalóval bíró történet kerekedik ki belőle! Az alkotói gárda miatt is ígéretesnek tűnik az anime, Ishiguro Kyōhei (Shigatsu wa Kimi no UsoLance N’ MasquesOccultic;Nine) a rendező, míg Yokote Michiko (ShirobakoReLIFE) a forgatókönyvíró.


Egy magányos fiú, egy beszélő motor és a furcsa társadalmak

Műfaj: kaland, slice-of-life, dráma, Stúdió: Lerche, Epizódok száma: 12 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: október 6.

A Studio Lerche egy klasszikus anime remake-jével készült nekünk idén ősszel. A Kino no Tabi már évek óta a must see listámon van – itt a jó alkalom, hogy belevessem magam a világába!

Az anime főhőse Kino (Aoi Yuuki), aki Hermes (Souma Saitō) nevű motorkerékpárjával járja a világot, szemügyre veszi néma utazóként a civilizációk hanyatlását, az emberi természet valódi mibenlétét. Igen, nem véletlenül sikerült ilyen filozófiaira ez a pár sor. A történet (legalábbis a leírások szerint az eredeti 2003-as sorozat) elég elmélkedős, viszonylag lassan bontakozik ki, miközben feltárja az emberi természet szépségét és csúfságát.

Az eredeti széria rajongói jelentős változtatásokra számíthatnak, mivel a teljes alkotói gárdát lecserélték. De akkor mégis milyen lett ez az új sorozat? Őszintén, az eddig kijött négy rész alapján nem erre számítottam. Tetszik, az nem kérdés. Csak sokkal mélyebb, akár elvontabb, mégis valóságos alappal bíró gondolatok megjelenítését vártam.

Persze, szimpatikus, hogy a főszereplő srác egy kedves maszk mögé rejtőzik, ami valójában egy bármikor ölni képes túlélőt takar. Kino ravasz, gyors, nagyon penge a helyzet felismerése. Először furcsa volt, hogy beszél a motorja, amit még a hotel szobájába is magával visz! (Ez annyira megmosolyogtatóan abszurd volt!) De egye fene. Írjuk a „fantasy” műfaj számlájára (idézőjel szándékos, mert nem egy kimondottan fantasy sorozat). A CGI egyébként jól áll a látványvilágnak, különösen szép a tárgyak ábrázolásánál.

Ezek után már csak arra vagyok kíváncsi, hogy az eredeti sorozat is hasonló atmoszférával bírt? Hasonló jellegű történetek születtek az epizodikus vezetés alatt? (Khm. Junchira fordítom itt kérdő tekintetem.) Eddig négy maradandó „esettanulmány” ragadta meg a figyelmemet, amik meglepően fantáziadús elképzelések: Kino az első epizódban egy olyan országba ment, ahol nem büntetik a gyilkosságot, a második részben egy olyan helyre látogatott el, ahol az állampolgárságért gladiátori meccseket kellett vívni, a harmadik epizódban egy vándorló országra „szállt fel”, míg a negyedikben egy vízen úszó, „süllyedő” ország vendége volt. (Egyébként már tudom mitől van hiányérzetem. Morális tanmeséket vártam. Olyan földhöz vágóakat. Ez az érzés elmaradt, de maga a hangulat az totál beszippantott, plusz, ezek a gondolatkísérletek is tetszenek, még ha nem is annyira lélekbemarkolóak mint vártam. Az is szimpatikus, hogy van, ahol a western stílus dominál, máshol alternatív világháborús feelingje van a nézőnek, de nem marad ki a csupda gép sci-fi környezet se a képből.) Egy tuti: meg kell néznem az eredeti sorozatot is!


Az izompacsirta, a szótlan jóakaró, a domina, és a kislány története

Műfaj: seinen, akció, Stúdió: Mappa, Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap, Indulás: október 7. 

Egy behemót izompacsirta, aki lehetne akár a következő Rambo? Egy kislány, aki eltűnt bátyját keresi, miközben szülei meghaltak és így egy árvaházban kénytelen élni? Mi köti össze az óriást és a kislányt? Hát a következő bűvös szavak: El Dorado. (Nem, sajnos nem az a bizonyos kincses sziget itt a téma.) 

Történetünk főhőse a vasököllel bíró Sword (Seki Tomokazu), aki egy színfalak mögött zajló, titkos háború nyomába ered, miközben találkozik a minden lében kanál, fiatal Sophie-val (Kugimiya Rie), aki a testvérét keresi. Nagydarab hősünk nagy nehezen a szárnyai alá veszi a lányt, és együtt indulnak egy szörnyektől, robbantásoktól és veszedelmektől cseppet sem mentes kalandtúrára. A két fős csapatukhoz csatlakozik Sword kebelbarátja, az eléggé sótlan,  mesterlövész Rock (Shimazaki Nobunaga), valamint a bűbájos bombanő, és egyúttal varázslónő, Gina (Koshimizu Ami). 

Meglepő módon egy koreai fog rendezőként debütálni itt, név szerint Seong Ho PARK. Ő korábban fő animátor volt például a Yuri!!! on Ice-ban (konkrétan az opening az ő munkája). A karakter dizájn az X-Men és az Afro Samurai világát idézik, nem véletlenül, mivel ugyanúgy a fenomenális Okazaki Takashi tervezi a karakterek külsejét itt is. És ha már dizájn…

Ez egy baromi stílusos sorozat, állati jól megdizájnolt karakterekkel a Garo tokusatsu univerzumából! Ez nem véletlen, ugyanis pont szeptember elején jelentette be a MAPPA, hogy a Vanishing Line egy új anime lesz a Garo-franchise-ban. (A Garo élőszereplős sorozatként indult 2005-ben, de egyébként ez egy multimedia project, számtalan filmet, TV specialt, anime-sorozatot és animemozifilmet gyártottak már hozzá.) Akinek bejön ez a sorozat, az mindenképpen lessen majd bele a 24 részes Garo: Honō no Kokuin című animébe is 2014-ből. Totál ugyanez a felállás ismétlődik benne: jönnek az alvilág lényei, akik Horrorsokká, avagy démonokká változtatják a lelkileg megingott embereket. Ezek az átváltozott szörnyek pedig embertársaik életére törnek. És természetesen, ebben a szériában is tombol a macsóság ezerrel („Hopp cica eszem azt a csöpp kis szád!”).


Skandináv folklór, egy csontváz fejű mágus és egy tinédzser lány

Műfaj: fantasy, természetfeletti, dráma, romantikus, shōnen, varázslat, Stúdió: Wit Studio, Epizódok száma: 24 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap; Indulás: október 7. 

Különleges animének ígérkezik a 24 részesnek szánt Mahōtsukai no Yome – már az idén megjelent három OVA epizód is ezt bizonyította belőle, amik ugyanúgy a Wit Studio gondozásában készültek. A széria különlegessége, hogy egy nem mindennapi romantikus történetet vonultat fel!

A hősnő, Hatori Chise (Tanezaki Atsumi) végignézte, ahogy öngyilkos lett az édesanyja, miután édesapja és fiú testvére is elhagyta őket. Chise ezután rokonoktól járt kézről-kézre, de búval bélelt jelleme és a varázsvilág lényei, illetve erői iránti érzékenysége miatt (amiket kisgyerek fejjel kikészítőnek és félelmetesnek élt meg) – egyszerűen nem tudott sehova se beilleszkedni. A rokonok tartottak tőle, és mindig azon munkálkodtak, hogy valahogy továbbadjanak rajta. Egy szerencsés véletlen folytán azonban a lányt “megvásárolja” Elias Ainsworth (Takeuchi Ryōta), egy hatalmas mágus, aki állatkoponyájú fejével és óriás termetével rémisztőleg hat, mégis hősnőnk első számű mentsvára lesz. A mágus azért is veszi szárnyai alá a lányt, mert a Chisében bújkáló mágikus erők a lány halálát okozhatják, másrészről mágustanoncának, és egyúttal jövendőbeli feleségének szánja hősnőnket! Mégis mi forrhatja ki magát ebből a nem mindennapi felállásból, ami egyszerre bizarr és mégis mesésen varázslatos? Amikor olyan Szépség és a Szörnyes?

Az eredeti manga jelenleg a nyolcadik köteténél jár, és az azt jegyző Yamazaki Kore szenzációs módon ötvözi történetében a minimalista grafikát, az érzelmek erőteljes megjelenítését, a skandináv folklórt és kultúrát, valamint az irodalmi utalásokat – amiktől sokkal mélyebb benyomást kelt a mű, konkrétan egy mesés és rendkívül detailed világot épített fel a mangaka. Sokan már most azt jósolják, hogy ez lesz a szezon, sőt, lehet, hogy az év animéje. Meglátjuk. Az OVA nagyon tetszett, kíváncsi vagyok mit hoznak ki a tv-sorozatból (az első három epizódja nekem túl lassú és eseménytelen volt, de várom a fordulatot). A varázsvilág lényeinek ábrázolása kifejezetten kreatívan hat eddig (pl. nem éppen tipikus a fává váló sárkányok megjelenítése, akik „elsziklásodnak” a haláluk előtt).


Mi történhet veled a középsuli utolsó évében?

Műfaj: dráma, iskolai élet, romantikus, Stúdió: Pine Jam, Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap, Indulás: október 5.

Mi történethet veled a középsuli utolsó éveiben? És mennyire kell örülni annak, hogy a Sakurasō no pet na Kanojo kreálója, Kamoshida Hajime forgatókönyvírőként keresi majd a választ eme kérdésre egy no-name stúdiónál, és egy olyan rendezővel (Kobayashi Atsushi), akinek ez lesz az első komolyabb műve?

Alapvetően nagyon pozitívak az érzéseim a Just Because! című animével kapcsolatban, mert a Sakurasō a mai napig az egyik legkedvesebb középsulis melodrámás “anime élményem”, mind a karakterei, mind a fordulatai totál beszippantottak anno, és teljesen jól volt felépítve a történet ritmikája is. Ahol kellett nevettünk, ahol kellett sírtunk, még akkor is, amikor a megszokott szerelmi háromszögből, vagy éppen viszonzatlan szerelemből lábaltak ki hőseink.

Az eddigi négy epizód alapján (aminek a hangulata nagyon beszippantott, tetszik a fiatalos hangulat, hogy pl. egy srác, hogy tuningolja magát a szerelmi vallomásra, először baseballozik egyet, és ahogy home runt üt, adrenalintól felpezsdülve indul vallomást tenni) a történet így alakul: négy diák életét fogjuk követni, akiknek mindennapjait egy új cserediák (és egyúttal régi barát) érkezése zavarja meg. Izumi Eita (Ichikawa Aoi) négy év távollét után visszatér egykori barátai közé. Így újra találkozik Harutóval, gyerekkori legjobb haverjával, akivel sajnos rég megszakadt a kapcsolata; Komiya Enával (Lynn), aki fotósként örökítette meg a srácok újra egymásra találását; Natsume Mióval (Isobe, Karin), akibe régebben szerelmes volt a hazatérő srác, és igazából még mindig érez valamit a lány iránt (csak éppen nem meglepő módon, Natsume szíve már évek óta másért dobog); valamint Morikawa Hatsukival (Yoshino Yuna), aki állítása szerint egyáltalán nem érdeklődik a romantikus kapcsolatok iránt, így egy váratlanul rácsapó szerelmi-vallomást rögtön el is utasít. 

Könnyek? Szerelmi sokszögek? Felnőtté válás? Pályaválasztás? 100%-ig biztos, hogy e témák körül fog forogni (remélem jól) a történet. Ami kérdés, hogy vajon a Sakurasō alkotója, Kamoshida Hajime vajon mennyi alkotói szabadságot kapott az anime készítése során? Mert az ipari standardok szerint a forgatókönyvíró felett áll a rendező, sőt, a forgatókönyvírónak alapvetően mások mondják meg, hogy mit írjon bele a történetbe, nem igazán kap szabad kezed. (Kivétel ez alól Okada Mari például.) Mindenesetre, kíváncsian várom, hogy mi fog kisülni belőle. Az eddigi részek kellemesen teltek (Junchi, nem is értem miért dobtad :D!)


Űrlények, flúgos mindennapok, és a világnak még mindig nincs vége!

Műfaj: akció, természetfeletti, fantasy, shōnen, Stúdió: Bones, Epizódok száma: 12 epizód, Linkek: ANNAniDBMALWikipediaHivatalos honlapIndulás: október 8.

Két év után újra itt a Kekkai Sensen! Aki lemaradt volna a Bones stúdió eme őrült ámokfutásáról, amiben a popkulturális utalásoktól kisül az agy (az új évadban már volt egy komplett Mission Impossible párhuzam), a flúgos karakterektől minden percben mosolyra húzódik a szánk sarka, és a hangulat olyan Space Dandy-s, hol Baccano!-s, hol pedig Tengen Toppa Gurren Lagann-esen nem kímél minket elborult mellékszálaktól a férfiak nemesebb testrészéről… hát na, ideje bepótolni, ha még nem tettétek volna! 😉

Az alapszitu a következő: New York megsemmisült. Egy pokoli kapu nyílt felette/benne egy párhuzamos világba, ahonnan természetfeletti lények özönlötték el a várost. Egy atombomba robbanó felhőjéhez hasonló boruk zárja el maradványait a világtól, és kell is ez a védelem, mert a normális világ törvényei itt már nem érvényesülnek. Mindennapos a gyilkosság, a földönkívüliek inváziója – bár mindez a leglehetetlenebb módon történik mindig (pl. fejeken kinövő kis dudor formájú földönkívüli bébik, akik felébredve felfalják a gazdatesteket). A rendet, egy természetfeletti képességekkel bíró banda, a Libra tartja fenn, van is rájuk szükség rendesen, mert a nem e világi lények szívesen felborítanák a rendet az egész világon! A Libra körébe keveredik a szerencsésen szerencsétlen Leonardo Watch. Különleges szemével, képes a jövőben olvasni, ám ritkán használhatja a képességeit – a világbéke jegyében, ha egy fej nélküli minisztert kell megmentenie, akkor szívesen beveti, többek között.

Ebben az évadban azt ígérik, hogy Leonardo és húga, Michella kapcsolata kerül majd a fókuszba – ami egy sokkal mangához hűbb folytatása lesz az első évadnak. Az első évadban anno totál elrugaszkodtak a mangától, hoztak be original karaktereket is – bár tény, ez egyáltalán nem volt baj. Érdekes módon, új rendezőt és forgatókönyvírót is kapott a folytatás, név szerint Takayanagi Shigehito és Kamo Yasuke személyében. Ők a Dagashi Kashin dolgoztak együtt korábban. Az eddig kijött négy epizód alapján nem tűnt fel ez a változás – teljesen hozza az első évad hangulatát a sorozat, maradjon is így!


Harmincas éveiben járó, NEET nő keresteti videojáték-függő társát

Műfaj: vígjáték, dráma, romantikus, Stúdió: Signal. MD, Epizódok száma: 10 epizód, Linkek: ANNAniDBMALWikipediaHivatalos honlapIndulás: október 6.

Magamra ismertem ebben az animében! Nem vicc! 😀 Morioka az én harmincéves anime-alteregóm, aki a cuki anime dizájnú lánykáktól olvadozik, aki az esetleges munkahelyi kudarcok orvoslására a fantázia világokban keres vigaszt, aki kopott mackóban, karikás szemekkel és iszonyat nagy kupi közepette éldegél a mindennapokban. (Jó, a kupi nem áll nálam, szeretem a rendet, de a lelakott mackó az stimmt.) A lényeg, teljesen betalált nálam ez a sorozat, és nem csak ezért mert ennyire azonosulni tudok a hősnőjével (nem baj, felvállalom), hanem mert a sztorija is egész mozgalmasan, mókásan halad előre eddig, a megszokott kliséket is átforgatja.

A történetMorioka Morika (Noto Mamiko) egy harmincéves Elit NEET (komoly, ez az önmeghatározása), aki kilencévnyi kemény sales-es meló után, kiégve a nagyvállalati túlhajszoltságtól, felmond, és saját döntéséből lép a NEET-ek útjára. Nem dolgozik, nő létére egész nap a szobájában kockul. Hogy elüsse az időt, kipróbál egy új MMORPG-t, amiben egy fiúkarakter bőrébe bújva, a Hayashi (Suzuki Ryōta) névvel felvértezve vág neki a játék felfedezésének. Zöldfülűsége miatt felfigyel rá egy tündér cuki lánykarakter, Lily-szan (Ueda Reina). Pár óra együtt játszás után – miközben Morika vénemberesen olvadozik a kawaii Lily láttán – arra fut ki a „kapcsolatuk”, hogy Lily-szan meghívja hősnőnket a guildjébe. Itt családias hangulat fogadja a határozott vezető, Kanbe (Nakamura Yūichi), a kotnyeles csitri, Lilac (Aisaka Yūka) és a terebélyes méretekkel megáldott, bölcselkedő Pokotarōnak (Sunseki Kazuhiro) hála. Ezután furcsa kettősség alakul ki hősnőnk életében. A virtuális világban megkapja azt a fajta baráti törődést, ami a valóságban nem adatik meg neki. Ám nincs történet kalamajkák nélkül! A való világban félénk és visszahúzódó Mori-chan egy véletlen baleset folyamán találkozik egy szőke salarymannel, aki valami miatt elkezd iránta érdeklődni. És ha ez nem lenne elég, Mori-chant egyik volt munkatársa is megkörnyékezi! Mindeközben az online világban Lily-chan lesz Mori-chan partnere, akire kvázi lelkitársként és bizalmas barátként tekint – bár előszeretettel építgeti a romantikus szálat is vele!

Mókás a sorozatban a nemcserés felállás, a szomorkásabb témákat (munkahelyi stressz, túlhajszoltság, a szerelem megtalálása) jól ellensúlyozzák a komikus pillanatok. Remélem jó kis jellemfejlődést hoz majd nekünk az anime, és Mori-chan egyfajta online terápia nyomán – ötvözve a valóságban beállt változásokkal az életében – majd megint visszakerül a sorozat végére a rendes kerékvágásba, és ki tudja. Talán még a szerelem is megtalálja. Ami kifejezetten jó a sorozatban, hogy „HALAD” előre, nem tököl millió részen át azzal, hogy vajon kik is bújhatnak meg a virtuális figurák mögött. Először csak finoman utal rá, majd leleplezi őket. Plusz, végre nem buták az animekarakterek! Egy hétköznapi beszélgetésből rögtön gyanakodni kezdenek arra, hogy ki bújhat meg a másik virtuális bőrében.


Honorable mentions:
Ōsama game, Konohana Kitan, Black Clover, Shōjo Shūmatsu Ryokō, Blade Runner: Black Out 2022

Ōsama game (ha horror animét akarsz nézni, NE ezt vedd elő!)

Rendben. Önellentmondás pont a honorable mention-t ezzel az animével kezdeni, de azért nem tudom kihagyni, mert iszonyat  heves érzelmeket képes ez a sorozat kiváltani belőlem. Ha van olyan, hogy ZS-kategóriás horrorok ZS-kategóriája, akkor ez az anime az. Az openingen kívül semmi se jó benne. Mégis nézem. Igen, mazochista vagyok. De egyszerűen kíváncsi vagyok, hogy hogyan tud még rosszabb lenni, és az eddig kijött négy része alatt, ezt tökéletesen sikerült neki prezentálni. Pedig az alaptörténet tök izgi lenne:

Van egy „király mondja” -játék. Váratlanul egy egész osztály SMS-üzenetben értesül róla, hogy elindult ez, és aki nem teljesíti a király parancsát, annak legvalószínűbb büntetése a halál. Persze, mindenki átverést sejt a háttérben, de hamar kiderül, hogy szó sincs erről. Aki 24 órán belül nem tapizza le a kijelölt osztálytársat, vagy éppen nem tesz vele egyéb elképesztően ciki dolgot, akkor vége. Főhősünk, az iszonyat idegesítő Nobuaki, akinek ez már a második játéka, így a második osztálya, ahol mindenkinek szépen lassan kampec lesz. Természetesen, ő az önjelölt hős, aki mindenkit meg akar menteni, de természetesen, eleinte senki se hisz neki.

Az animáció borzalmas, a karaktereket klisések, tényleges jellem nélküli bábok, akik minden nyomós ok nélkül sírnak, verik a másikat, vagy éppen halálba „sétálnak” és agonizálnak non-stop. A sztori kusza, nincs logikus ok-okozati összefüggés a cselekményben (pl. először összeverik Nobuakit, fájdalmában vergődik a földön, alig él, rendes srác elvinné a kórházba, de hopp, menet közben eszébe jut hősünknek, hogy ja, van egy falu, ahol először lement ez a játék, oda kellene menni, hátha kiderítjük, hogy lehet megállítani. És már nem is fáj semmije, kórház skipped, és megyünk a vonatra, ahova a rendes srácot elkíséri a belé fülig szerelmes csitri bugyi mutogatós miniszoknyában – még szóvá is teszik! – holott mondták neki, hogy túrázós kiruccanásra számítson…) Könyörgöm. Ki ennek az animének a célközönsége?

Konohana Kitan (Hanasaku Iroha rókalányokkal)

Ha nem lenne ennyire sok jó sorozat, amit vétek lenne kihagyni ebben a szezonban, ezt tuti nézném. Totál kawaii, slice-of-life feelingű, bár nekem néha sok benne a yuri bait (de, imádtam a Hibike Euphoniumot is, úgyhogy nem szólhatok semmit).

A Lerche stúdió gyártja, meglepően gyönyörű az animáció, és nem véletlenül idéztem meg fentebb a P.A. Works Hanasaku Iroháját: ez is egy working anime, ráadásul egy vidéki fogadóban játszódó fajta, ahol rókalányok szolgálják ki a vendégeket. Főhősünk az iszonyat kawaii, ártatlan és naiv Yuzu, akinek beilleszkedését követhetjük nyomon ezen az új munkahelyen. Plusz, a mangát ismerők beszámolói szerint: eme leányzó annyira nem tudja, hogy milyen játszmák működnek a világban, milyen érzelemmentes udvariassági formulákkal takaróznak az emberek, hogy az a fajta őszinte kedvesség, amit ő képvisel, bárki szívét képes megolvasztani – és teszi is majd többször a történet során.

Tömény cukiság ez a sorozat, van benne japán folklór yōkaijokkal, gyönyörű japán tájjal. Szívet melengető a setting, bájos az anime. Aki szereti az ilyet, tegyen vele egy próbát. Nem meglepő módon manga-adaptációról van szó.

Black Clover (új shōnen-sorozat a láthatáron!)

Tipikus shōnen klisékre épülő új fantasy sorozat a Black Clover, amiben kétbarát rivalizál azért, hogy egyikük az új Mágus Király (Wizard King) lehessen! Asta (Kajiwara Gakuto) és Yuno (Shimazaki Nobunaga) együtt nőtt fel, árvaként ugyanannál a templomnál hagyták őket magukra. Ám egy olyan világban élnek, ahol a varázserő számít, nem pedig a csontropogtató fizikai virtus. A két fogadott testvér között hamar érzelmi súrlódás üti fel a fejét, pláne amikor kiderül, hogy Yuno generációjának legígéretesebb varázslótanoncának ígérkezik, ezzel szemben Astában semmiféle természetfeletti erő nem munkálkodik. Amikor a srácok betöltik 15. születésnapjukat – ez az a kor, amikor a mágikus potenciállal bíró szerencsések megkapják varázskönyvüket – Yuno az egyik legerősebb könyvet kapja, amin négylevelű lóhere díszeleg! Ezzel szemben Asta előtt semmi sem jelenik meg. Ám amikor egy gonosz mágus Yunóra támad, hogy elvegye annak könyvét, Asta a fiú védelmére kel. És láss csodát, egy titokzatos, addig még nem látott varázslókönyv (ötlevelű lóherével, na de kérem!) jelenik meg előtte, aminek a segítségével bármilyen mágikus igét meg tud semmisíteni! Innentől kezdve bár külön utakon járva, de együtt indulnak el a fő cél felé: Mágus Királlyá válni! (Tiszta Fairy Tail, Ao no Exorcist, Harry Potter és Toaru Majutsu no Index keveréke eddig, nem?)

Az anime egy 2015 óta futó mangát adaptál, amiből 13 kötet jött ki eddig. Ha a jó öreg animegyárosok tartják magukat a mostanában jellemző trendekhez, akkor 12-13 epizódra számíthatunk ebből az animéből, amit majd a várható siker után egy újabb ugyanilyen kör követ. Addig is bizakodjunk benne, hogy a viszonylag kevés jó munkát felmutató rendező, Yoshihara Tatsuya (Monster Musume, Long Riders!, Yoru no Yatterman), nem fogja rossz irányba elvinni a sorozatot. Az kifejezetten kellemes hír, hogy a karakterdizájnt Takeda Itsuko (Level E, Ristorante Paradiso, Sōsei no Onmyōji) készíti, mert már a karakterterveken látszik, hogy elképesztően eye-candy-k (és így könnyen szerethetők) lettek a karakterek. Ha valaki még nem unja a shōnen kliséket, csapjon le rá, én a dizájn és a setting miatt teszek vele egy próbát. Szeretem ha középkori-fantasy feelingű világban játszódik egy történet, na.

Shōjo Shūmatsu Ryokō (olyan, mint a csípős kolbász édes almával)

A falusi gasztronómiai hasonlatom nem véletlen. Ehhez az animéhez hangulat kell. Aki szereti a posztindusztriális settinget, világvége hangulattal, ahol két kislány látszólag felhőtlen és kawaii, de valójában az életben maradásáért vívott kemény küzdelme jut főszerepbe, annak ez a sorozat must see. Háborús slice-of-life ez, de keserédes felütéssel.

Két hősnőnk (Chi és Yuu), a háború idején született, egyikük se írni, se olvasni nem tud, másikuk profi mesterlövész, és NSU Kettenkrad járgányukon utazva keresik a következő állomást, ahol egy falatnyi ételt, meleg vizet, vagy éppen tüzelni valót lelhetnek. Van, hogy éheznek, van, hogy majdnem a fagyhalál viszi el őket, máskor marakodnak az utolsó falat ételért, eltüzelik a könyveket… Ezek a brutális események könnyed viselkedésükkel és aranyosságukkal van feloldva, de a hátborzongató soundtrack gondoskodik róla, hogy egy percig se gondoljuk azt, hogy ez egy vidám történet. A sztoriban kicsit filozofálgatnak is az emberi lét értelméről, a háborúról és az élet céljáról – a maguk naiv, ártatlan módján.

Blade Runner: Black Out 2022 (posztapokaliptikus, neo-noir)

Szárnyas fejvadász. Animében. Mindössze 15 perc tömör gyönyör. Igazából Krisz is elmondta az animés kerekasztalon, hogy nem lehetett mit elrontani ebben a rövid animében, mert annyira rövid (egyébként ingyen megtekinthető teljes egészében a YouTube-on), amit ráadásul a Cowboy Bebop miatt világszerte ismert Watanabe Shinichiro rendezett. Mozifilmben, vagy akár tv-sorozatban még többet elviselnék belőle. Október 5-től a magyar mozikban is megy az új Szárnyas fejvadász film – tök jó ráhangolódást nyújthat hozzá ez az ONA formátumú anime, no meg, egyúttal jó promóció is neki. Örülök, hogy megcsinálták, mindenképpen érdemes a műfaj kedvelőinek megnéznie.


Folytatások, amik az eredeti szériák követőit érdekelheti

3-gatsu no Lion 2nd Season, Kekkai Sensen & BEYOND, Gintama, Osomatsu-san 2, Shokugeki no Sōma: San no Sara, ClassicaLoid 2nd Season, Love Live! Sunshine!! Season 2, Hōzuki no Reitetsu 2nd Season, Himōto! Umaru-chan R, Wake Up, Girls! Shin Shō


Őszi Blu-Ray és DVD megjelenések

  • Biohazard: Vendetta (2017. szeptember 6.)
  • Overlord: Fushisha no Ō (2017. szeptember 13.)
  • Overlord: Shikkoku no Senshi (2017. szeptember 13.)
  • Hirune Hime: Shiranai Watashi no Monogatari (2017. szeptember 13.)
  • Kono Sekai no Katasumi ni (2017. szeptember 15.)
  • Sword Art Online Movie: Ordinal Scale (2017. szeptember 27.)
  • Kuroko no Basket: Last Game (2017. szeptember 27.)
  • ChäoS;Child: Silent Sky (2017. szeptember 29.)
  • PriPara Movie: Minna de Kagayake! Kirarin☆Star Live!  (2017. szeptember 29.)
  • Detective Conan Movie 21: Kara Kurenai no Love Letter (2017. október 4.)
  • Yoake Tsugeru Lu no Uta (2017. október 18.)
  • Yoru wa Mijikashi Arukeyo Otome (2017. október 18.)
  • Gyakusatsu Kikan (2017. október 25.)
  • Free! Timeless Medley: Kizuna (2017. november 1.)
  • Blame! Movie (2017. november 1.)
  • Digimon Adventure tri. 5: Kyousei (2017. november 2.)
  • Crayon Shin-chan Movie 25: Shuurai! Uchuujin Shiriri (2017. november 10.)
  • Fairy Tail: Dragon Cry (2017. november 17.)
  • Uchū Senkan Yamato 2202: Ai no Senshi-tachi Movie 3: Junai-hen (2017. november 24.)
(Visited 21 718 times, 1 visits today)

10 thoughts on “Szezonajánló: 2017-es őszi animék

  1. Kinóhoz: Amilyen lelkes voltam a kerekasztal napján az első rész után, úgy lett (és lesz) ez egyre nagyobb csalódás. Szóval oké, számítottam rá, hogy ez nem lesz olyan, mint a 2003-as változat, de azért enyhén vérlázító, ami itt megy, a második résszel (ami a régiben is megvolt, csak ott dupla rész formájában) pedig maradandó károkat okoztak: megvalósításban nagyon gyenge és minimalista, ráadásul teljesen kiforgatták vele Kino karakterét, meg egyáltalán furcsán félre fogják őt érteni az új nézők, és ezt az akcióját NEM lett volna szabad ilyen hamar elsütni, kellett volna előtte 5-6 epizód karakterizáció, ami elegendő lett volna mindehhez. Így viszont csak egy vérszomjas és értelmetlen Kino csapódik le a nézőben, sőt ÉN nem értem ezt az új Kinót, aki kétszer is végignézte már a 2003-as sorozatot, meg az előzmény OVA-t.

    A régi egyszerűen mindenben jobb. Ott is volt egy-két gyengébb vagy felejthetőbb epizód, de sokkal mélyebb, sokkal filozofikusabb és sokkal komplexebb, mint ez az új, látszik, hogy Nakamura mennyivel jobban értette a dolgát, mint ez az új ipse. Nem mondom, most már végignézem (mert Yuuki Aoi az egyik kedvenc seiyuum és ő viszont nagyon jó), de ez egyszerűen csak MEHH. Mondjuk ennél is jobban várom tavasszal az új LoGH-ot – na, ott fel vagyok készülve, hogy kapunk egy kiváló paródiát. 😀 Másra úgyse lesz jó, legalább hadd röhögjek.

    Just Because: Nem, Junchi nagyon jól tette, hogy dobta. Hasonlóan kínos és kínzó „élmény” volt, mint a Sagrada Reset. Nincs hiányérzetem.

    1. Ezaaaaaaz, Junchi kommentelt nekem! 😀

      Kino no Tabi: na, akkor már értem a hiányérzetemet! Csekkolom majd az eredetit. Igeeen, elég vérszomlyas kölyöknek tűnik Kino… pláne az utóbbi rész alapján, ahol olyan oldalra állt, ami egyáltalán nem tette szimpatikussá a karakterét a szememben.

      Just Because!: nekem tetszik :D, olyan kis esetlenek a karakterek, kis tipik jaj nem mondom meg hogy érzek igazából XY-nak, mert félek. Mondjuk, már a 4. részben sikerül túljutni ezen a tökölésen, és van egy vallomás. Aw, nekem a gyengéim ezek. 🙂 Feelinget imádom továbbra is. (Lehet, hogy mert pont hasonló történik velem az életemben! ;D)

  2. Azért örülök hogy nem csak én vagyok akinek nagyon tetszik a Juuni Taisen, az egyik kedvencem a mostani szezonból :D. Hol jelentették be amúgy a második évadát? Kíváncsi lettem az mikor várható :O. Remélem azért ebben az évadban megmutatja magát a patkány mert képesség szempontjából ő a legrejtélyesebb mind közül( meg így az 5. részt követően a tigrisről sem tudni mondjuk sokat, ez tény :D)

    Az ousamáról meg kb pont azt írtad amit én is gondolok. Az alap jó lenne de a karakterek..nem is tudom melyik idegesít jobban, nem igazán erőlködnek hogy bármelyiket megszeressem. Hülyébbnél hülyébb döntéseket képesek hozni,Nobuaki pláne :D.. Meg persze a logikai bukfencek, amit példának hoztál az ide tökéletes. Illetve láttunk már nem kevés halálesetet, valahogy nekem némelyik olyan komikusra sikerült, nem pedig ijesztőre xD.

    1. Szerintem is! Most néztem meg pont az ötödik részt, hát ott ahogy meghalt a srác… ez a darabokra hullás annyira elképesztően morbid és beteg és komikus. 😀 Ilyen nincs.

      Juuni Taisen: hú, olvastam valamelyik angol site-on, de időpontot ott se írtak, csak annyi, hogy lesz. Patkányra én is kíváncsi vagyok, mert eddig nagyon úgy érződik, hogy valami titkolt szuperképessége van, mint a Kakasnak (ott totál lehidaltam, hogy mit tud a kis csaj). Gyanús, hogy mindenkinek ismerős az arca. 😀

      1. Igen, amikor így az utolsó részben szakadtak le a semmiből az ujjak aztán a többi testrész hát azt nem tudtam hova tenni xD. De mondjuk azt se mikor a legelején mindenhonnan dőlni kezdett a srácból a vér :D.

        Amúgy a Juuniban azt észrevettem hogy annyian hajlamosak benne lebecsülni az ellenfeleiket de szinte mind rá is farag. A vaddisznó esete nagyon jól mutatta ezt, ő is alábecsülte a nyulat harc közben és így belőle lett az első kieső..pedig veszélyes ellenfél lehetett volna ha körültekintőbb a harcban :D. De a farkas is emiatt járta meg a madárral. A bárány se számol a tigrissel és a patkánnyal pedig ilyen helyzetben mindenkit komolyan kéne venni(őket pláne hiszen alig tudnak róluk valamit), szerintem ő is ráfarag majd :D. Kíváncsi leszek a következő részre.

  3. Az Ousama game a maga módján zseniális.
    Jó ezzel azért túloztam kicsit.
    Fogalmam sincs miért nézem, de nézem. És élvezem. Nagy mosoly van az egész rész alatt az arcomon, ahogy a karakterek brutálisan meghalnak. Igaz, hogy a karakterek idegesítőek, de legalább nem sokáig élnek. Bár esze egyiknek sincs. Az egyetlen pozitívum a történet. Tetszik a felvetés…bár mondjuk a legutóbbi részben kiderült a játék „működése” és azért az eléggé borzalmas megoldás volt.
    Na, de akkor miért mondtam rá mégis, hogy zseniális? Mert valahogy leköt. És nézetteti magát. És megszerettette magát velem. Ez tipikusam az az „Ízlések és pofonok” anime. Valaki nagyon utálja, valaki pedig nagyon szereti.
    A karakterekhez csak még annyit, hogy tényleg buták, de egyesek pont ettől lesznek emberiek. Van egypár ami ténylegesen csak életbe akar maradni, és ezért teszi azokat a hülyeségeket amit. Őket meg tudon érteni.
    Bár ez is csak belemagyarázás, de ha abba a túlhypeolt fos Tokyo Ghoulba belemagyarázták a rajongói, hogy „Kaneki azért sír meg azért viselkedik indokokatlanul hülyén mert ettől lesz emberi” akkor ebbe miért ne? 😀
    Tényleg nem a legjobb anime, de szerintem nem is annyira rossz mint ahogy itt páran leírták. 🙂

  4. A Mahou Tsukainál inkább a kelta mitológia van bemutatva, mint skandináv.

  5. Most láttam a Juuni Taisen-t, a te recenziód is érdekelt 🙂 Viszont az nem medve, hanem vadkan/disznó! (Boar, nem Bear, medve nincsen a kínai horoszkópban!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .