Tasogare Otome x Amnesia / Dusk Maiden of Amnesia (TV-sorozat; 2012)

Tasogare Otome x Amnesia / Dusk Maiden of Amnesia (TV-sorozat; 2012)

Tasogare Otome x Amnesia / Dusk Maiden of Amnesia (TV-sorozat; 2012)
Dusk Maiden of Amnesia (TV-sorozat; 2012)

Ugyan már régóta megy a Tasogare Otome x Amnesia című, horroros vígjátékba öntött manga anime feldolgozása – nézem is nagy élvezettel a kezdetek óta-; de most jutottam el oda, hogy eddig felgyülemlett gondolataimat bepötyögjem. Az anime ízig-vérig hűen adja vissza a Maybe nevével jelzett eredeti képregényt, sőt, még plusz művészi elemekkel is képes az esztétikai élményt mélyíteni. Nem mondom, a Silver Link ügyesen kitett magáért az animációban, ennél jobb adaptációt el se tudtam volna képzelni. Csak egy baj van. Csupán 12 epizódot kapott a tavaszi season eme legígéretesebb horrorja.

Diagnózis: halál után bekövetkezett amnézia

Bár a mangánál kiveséztem az kiinduló szálakat, sőt, az animével kapcsolatban le is lőttem pár poént, de a rend kedvéért álljon itt is egy rövid felvezetés. Az anime cselekménye a horror történetektől, pletykáktól hemzsegő Seikyō Académiába repít el bennünket, ahol megismerjük jövendő hárem és szellemirtó kellékekkel bíró főhősünket, Niiya Teichit (Yonaga Tsubasa). A szőke, korához képest igen vékonydongájú fiú különös természetfeletti lénnyel találkozik az iskolában. Ő Kanoe Yūko (Hara Yumi), a szellem lány. Ám az eddig ismert kísértet históriákat arcul csapva, ez a tüneményesen bájos, de a velejéig huncut szellemecske, minden, csak nem egy borzalmas szörnyetegecske. Az első pillanattól kezdve csüng Teichin, mint az ambrózián, és szokatlan módon teste nem egy illúzió a fiú számára, hiszen fizikailag is meg tudja főhősünk érinteni a lányt (nem meglepetés, hogy ezt először a keblein teszteli le). Yūko esetében azonban nem ez a legfurcsább dolog. A lány nem emlékszik a múltjára, a halálára, ugyanakkor csontvázait az iskola eldugott rejtekében találja meg főhősünk. Teichi az akadémia levegőjében keringő őrült kísértethistóriák alapján neki lát fényt deríteni a lökötten szórakoztató, olykor ínycsiklandóan humoros Yūko múltjára. Ehhez egy klubot is alapít, amelyhez további klisés karakterek csatlakoznak: a szórakozott kísértet fan, Okonogi Momoe (Fukuen Misato), valamint Kanoe Kirie (Kitamura Eri), aki hűvösen fiús külsejével és természetével az egyedüli Teichin kívül, aki szintjén látja Yūko bájos énjét. (Yūko és Kirie vezetékneve nem véletlenül azonos, mivel távoli rokonok.) Ők négyen olykor viccesen abszurd, máskor drámaian komor bonyodalmakba keverednek, ahol fantáziájuk, és a jóban-rosszban való hitük is megmérettetésre kerül.

Egy mosoly mögött megbújó tébollyal teli dráma

A könnyed, szerelmi sokszögeket sejtető történet eleinte humorosan próbálja magát eladni, de végig ott lapul a felszín alatt egy baljós hangulat. A Yūkót övező, pletykalapok fikciós alapjaival bíró, szájhagyomány útján terjengő rémtörténetek mind semmisnek bizonyulnak a fiatalok kutakodása során. Ezzel párhuzamosan egyre csak az erősödik a nézőben, hogy gonosz túlvilági lények és a velük járó átokkal teli  borzalom csupán az emberek félelemmel teljes illúziójának eredménye, erre láthatunk tökéletes példákat is az animében. A félelem, a képzelet, a halál érintésétől való rettegés esztelen tettekre késztet sokakat, ami mások feláldozásához, vagy éppen kiközösítéséhez vezethet. Teiichi és társai a maguk fondorlatos módján orvosolják e pillanatokat, azonban Yūkó ennek ellenére is maga az egyszerre vonzó, valamint félelmetes rejtély. A sötétség ott lapul gyakran felvillanó, fájdalmas tekintetében, vagy éppen a múltján merengő lehangoltságában. A dühtől, féltékenységtől mentes, mindig a kedvesség és színjáték álarca mögé bújó szellemünk több fájdalmas titkot rejteget magában, amikkel ő maga sem mer szembenézni. Vajon Teiichinek és két lelkes társának sikerül megoldaniuk a lányt fojtogató sötétségnek, és jelenlétének okát?

Teiichi és Yūko

Az alapanyagul szolgáló manga 2008 óta tarol, előző hónapban jött ki a hetedik kötete. A kissé ecchi karakterdizájnja, valamint a szerelmi sokszögeket sejtető tipikus felállása teszi eye candy-vé elsőre, de van benne egy kis különcködő, érzelmekkel és pszichével kacérkodó félelmetesség, ami a gyönyörű grafikában teljesedik ki igazán. Az animében erősítik ezt a káprázatos színek, a kontrasztos, horror filmek végzetes pillanatait idéző romok, valamint a drámai hatást fokozó képkivágások. A képregényben látott panelek itt szó szerint életre kelnek, több jelenetet pont ugyanúgy emelték át a mangából, mint ahogy azokat Maybe megálmodta. A sokszor összemenő, távolodó panelekkel, kockákkal játszó képek teszik változatossá az amúgy is részletes, élénk színekkel teli animációt. Ami még zseniális, az a szép svenkek, amelyek a szereplők környezetét mutatják be, a ráközelítések, majd távolodások, az egyre csökkenő képkivágások a szomorkás jeleneteknél, mind-mind egyedi hangulatot varázsolnak az egyébként kommersznek tűnő cuccba.

Az Antoher (2011) és a Pandora Hearts (2009) nyomdokaiban lépkedve ismerős horror filmes fogások is feltűnnek, mint a vigyorgó vörös ajkak, a csöpögő vér, vagy éppen az idegeket tépő, sikolyokba torkolló túlvilági rettegés. Ezek a szórakoztató, egyben hátborzongató momentumok köszönhetőek a rendezőknek, Ōnuma Shinnek (ef – a tale of melodies.) és Sakamoto Takashinak. A gyakran eszelős karakterekért Ban Yukiko felelt (Psychic Detective Yakumo.hack//), míg a dallamos és egyben szép opening alatt Suzuki Konomi „CHOIR JAIL″ című dala szól, az endingben a Okui Akitól a „Karandorie″ csendül fel. Az op/ed érdekessége még, hogy Yūko „énekel” alattuk. Összességében elégedett vagyok a sorozattal, még ha egy-két epizód erejéig kellő mértékben kicsapongott a fanservice testen valamit alig takaró medrébe.

Deadly Beauty AMV-ém az animéhez, hátha meghozza a kedvet hozzá

s

Pillanatképet / Screenshots [nggallery id=262]
Anime adatok
  • Japán cím: Tasogare Otome x Amnesia / 黄昏乙女×アムネジア / Koukin Otome x Amnesia
  • Angol cím: Dusk Maiden of Amnesia
  • Rendezte: Ōnuma ShinSakamoto Takashi
  • Eredeti történet: Maybe
  • Eredeti karakterdizájn:  Maybe
  • KarakterdizájnBan Yukiko
  • ZeneHoashi Keigo (MONACA), Takada Ryūichi (MONACA)
  • Megjelenés: 2012
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: ecchi, vígjáték, romantikus, horror, iskolai élet, természetfeletti, shōnen
  • Stúdió: Silver Link
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng)
(Visited 250 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .