Hogyan legyél ász cosplayerként TikTok-on (Protippek és tanácsok)

Még javában dúlt a karantén, amikor elindult a MondoCon első TikTok challenge-je 2020-ban. A feladat, egy cosplay átalakulós videó készítése volt, a kihívásban pedig megdöbbentően sokan vettetek részt! ÖSSZESEN 132-en 205 darab pályaművet küldtetek be nekünk! Olyan arcmimikákat, kreatív ötleteket, profin komponált videókat mutattok nekünk, hogy csak ámultunk… A versenyen felbuzdulva és egyúttal a TikTok körüli hype-ra lecsapva úgy döntöttünk, összedobunk nektek egy TikTok-gyorstalpalót, ha még nem tarolnátok eléggé ezen a közösségi média felületen.

Ez a cikk a Mondo magazin 2020-as júniusi számában jelent meg eredetileg.

Tipp #1: Do your research.

Minden új közösségi média felületre való betörés alapja az alapos kutatómunka. Az aktuális trendek és TikTok sztárok feltérképezésével nemcsak az amatőr bakikat tudod elkerülni (lsd. túl hosszú videó vagy overused dalok használata), hanem  a neked szimpi videó “módit” is jobban megismerheted. Legyen az a finger tutting (kéz-tánc), a K-pop dance, a sminkelés, az animés voice-overkedés, a pózolás, a cmv, a lip-sync és így tovább. Persze, nincs a TikTokon semmiféle szabály. Bármit, bármivel kedved szerint ötvözhetsz, random kihívásokban vehetsz rész (pl. keress rá ezekre a hashtagekre: #dame, #wipeitdown, #transformchallenge – jót fogsz mulatni rajtuk). A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz és inspirálódj RENGETEGET. 

Tipp #2: Tálald ötletedet tömören

Az én TikTok-szüzességemet @willsmith vette el. Igen, jól olvasod. Nem cosplayer, tudom. De az 52 éves fekete zsaru tippre egy komplett stábbal készíti high quality videóit. Van olyan műve, amiben klónozva van, és egyik énje öltözteti a másikat – pont a Gemini Man budapesti premierje idején, és közben még a Hősök tere is látszik a klipben! (Fangörcs off.) Na de, Will videóinak a titka, hogy azok tömörek, van történetük és egy humoros csattanóra zárulnak. Nem véletlenül követik 25 millióan! Persze nekünk, mezei magyar TikTokereknek az ég (de leginkább a szüleink) adta alapokból kell dolgozni. Nincs mögöttünk kreatív csapat, és dollár milliárdokba kerülő felszerelés. De, a rövid történetmesélés mikéntjére Will csatornája tökéletesen megtanít. 

@willsmith

 

Bend the universe to your Will.

♬ original sound – Will Smith

Tipp #3: Érezd a ritmust!

A TikTok lényege, hogy ötletedet egy hozzáillő zenével vagy éppen egy ahhoz passzoló hang-összeállítással (pl. szinkronrészlet filmekből, sorozatokból, vagy animékből, saját monológ, hangeffektek, stb.) párosítsd. Itt a zenének és a videón történteknek tökéletes összhangban kell lenniük! Sőt, együtt kell pörögniük! Erre mutat jó példát az első cosplayer, akinek függője lettem: @fukurocos. Ő tökéletesen megtalálta az összhangot a különféle videó elemek (lip-sync, pózolás, civilből cosplay-be vedlés, arcjáték, gyors vágás) és a választott dalai között. Erőssége, hogy nemcsak mozdulataival követi le a zene ritmusát, hanem arcjátéka is visszaadja az adott muzsika hangulatát. Csak nézzétek meg Danzel “Pump it up” című dalára készült videóját (omg…ez a dal már 16 éves… de még mindig király!).

@f.ukuro #repost TikTok removed loads of audios including this, I had over 5m views can we get that back…? #cosplay #fukuro #touka #yumeko #junko #akali #mcm ♬ Pump It Up – Tea ☕️ 🫖

Tipp #4: Egy másodperc és nyersz

A TikTokon egy-két másodperced van a nézőt rávenni arra, hogy megnézze a videódat. Ezért a felütést úgy kell megkomponálnod, hogy az “oda ragassza a figyelmet”. Ebben mesteri a magyar @adrienntimbusz. Először egy sminkelős videójába futottam bele, amiben az első másodpercekben feszültséget generált Lil Mayo “Be Gone Thot!” című hátborzongató dalával – el nem tudtam képzelni, hogy mi fog ebből kisülni! Emellé pedig ütemre pontosan vágva jöttek a smink “felépülésének” lépései, majd az “I’m a man of God” szövegre megjelent Jack Sparrow, a maga ismerős grimaszaival, tökéletesen visszaadva a karaktert. Hasonló élményben volt részem – sőt, TikTok challenge-ünk zsűrijében többünket is levett a lábáról – @etsuyo.cosplay. Ő A legnagyobb showman musicalfilm betétdalára vágott le egy TÖKÉLETES lip-syncet annyira intenzív gesztusokkal és élethű arcjátékkal, hogy az első pillanattól kezdve megbabonázta a nézőt. Pedig majdnem kitöltötte a TikTok max 1 perces videókorlátját! (See? Ilyen az, amikor egy hosszú videó is működhet.)

@etsuyo.cosplay #character ? #kageyamatobio #anime ? #haikyuu#hotel ? #trivago👌#mondocontiktokchallenge #mondoconhungary #kageyamacosplay #haikyuucosplay #cosplay ♬ original sound – Etsuyo🏳️‍🌈

Tipp #5: Itt Te számítasz

Ha nincs semmi funkciója a helyszínnek, ahol a videódat forgatod, akkor rejtsd el azt. Sokan lepedő, fal, ajtó, (aki megteheti: green screen), semleges tájkép stb. előtt veszik fel a videójukat. Azt akarod, hogy a néző rád figyeljen, a te produkciódat nézze? Akkor nem kell, hogy a háttérben látható cool animefigurákat és posztereket vizslassa. Jó példák: @nocturnalvirus, @alfonnefoyette.cp, @bubbleteababydoll

@daisymaycosplay Someone is planning to hurt the guardian angel’s human. She’ll do whatever it takes to keep them safe. #angel#angeloc#oc#occosplay ♬ original sound – Haru 🍓 Taeriqueen

Tipp #6: Lépj ki a fénybe!

Nem mindenkinek lehet menő selfielight-ja, ami jó megvilágításba helyezi az arcát. De videód minőségét és élvezhetőségét – ha jobban kivehető az arcod, jobban átjön a lip-sync, az érzelem, az arcmimika – már annyival feldobhatod, ha ügyelsz arra, hogy a fénnyel mindig szemben vagy, és sötétedéskor semmiképpen se csinálj videót! 

 

Tipp #7: Törj ki a csendből tömegből

A TikTokon 800 millió! felhasználó vetekszik a figyelemért, és napi szinten 400 millió videó kerül rá feltöltésre. Jó nagy szám, ugye? Érhető hát, hogy a milliomodik Boku no Hero Academia vagy Tokyo Ghoul cosplay-jel, trendi challenge-ben való részvétellel és a #foryou és #fyp hashtagek használatával nem feltétlen lesz sikered (a #foryou, #fyp használata ennek ellenére erősen javasolt még így is, mert a TikTok algoritmus ez alapján dobja ki videódat népszerűségi listákra, így felhasználók tömegeihez juthat el). De akkor mit tudsz tenni? Merész karaktert cosplayelsz, vagy kitalálsz valami csavart, ami még senkinek se jutott eszébe. Lehet, hogy pont ezzel fogsz új lavinát indítani! Végy példát TikTok challenge-ünk egyik nyerteséről, @smaragdfonix-ről. Magical girl zenére változott át a BnHA egyik karakterévé, a Hotel Transylvania randizni vágyó jelenetére lip-syncelt Aizawa-ként – mindkettő iszonyat vicces és egyedi ötlet!

@smaragdfonix Amiért Aizawa sose randizik.. #bokunoheroacademia #shotaaizawa #hero #eraserhead #aizawacosplay #fun #date #hungary #hoteltransylvania #phone #mha ♬ eredeti hang – Zsolt Várhelyi

+1: Használd ki a jól környezeted adottságait

Környezeted adottságait kreatívan beépítheted a videódba úgy, hogy az releváns legyen. Karantéma kategóriánk nyertese, @tanakacchi, a kocka Umaru-chanként mutatja be “mindennapjait” a szobájában (mangát olvas, lazsál, animézik), ami tökéletesen karakterhű. Vagy, egy külföldi példa: @from_chloes_closet Britney Spears Toxic című klipjének egyik jelenetét rekreálta otthon, a szobafolyósóját berendezve úgy, mintha egy repülőgép széksorai között tologatná a büfékocsit.

@from_chloes_closet Challenge 12 – BRITNEY #CovidCloset #fancydresschallenge #isolation #stayhomestaysafe ♬ Toxic – Britney Spears

Segített ez az összefoglaló? Ha igen, és van egy menő TikTok videód, amit megosztanál velünk és a Mondo online követőivel, akkor küldd el azt Instagram vagy Facebookoldalunkon. Jó TikTokozást!

Megjelent a Mondo magazin 2020-as júniusi számában.

(Visited 164 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .