Szezonajánló: 2016-os őszi animék

Eddig az animés kerekasztalokon ajánlott új szezonos animéket mindig a kerekasztal után tettem közzé. Mivel idén több témáról is fogunk beszélni, így úgy döntöttem, hogy az őszi szezon ajánlóinkat publikálom a kerekasztal előtt. Főleg azért is, mert az összes animével nem lesz időnk foglalkozni a programon (de ez nem baj, mert helyette beszélgethetünk még több és érdekes témáról!)

A kerekasztalon hatan fogunk résztvenni, úgyhogy nézzük is, hogy három meghívott vendégem milyen animéket szemelt ki eddig:

  • Dóczi Attila: Bungō Stray Dogs S2, Haikyū!!  S3, All Out!!, 3-gatsu no Lion, Bloodivores, Drifters, Fune wo Amu, Luger Code 1951, TRICKSTER: Edogawa Rampo, Occultic;Nine, Yūri!! on Ice
  • Jigoku: Tekketsu no Orphans 2, Tōken Ranbu, Watashi ga Motete Dōsunda és Yūri!! on Ice, Ajin S2, Bungō Stray Dogs 2, Drifters, All Out!!, Fune wo Amu
  • Luggeriano: Shūmatsu no Izetta, Tekketsu no Orphans 2, Stella no Mahō, Gakuen Handsome, Soul Buster, Drifters, Ajin S2, Classicaloid, Occultic;Nine, Gantz O mozidfilm, Luger Code 1951

Most pedig jöjjön kilenc sorozat részletes bemutatása, amiket kinéztem én is magamnak, illetve, amiket az animés kerekasztal vendégei is többségében megszavaztak. Plus, a poszt végén találtok egy kis bónusz információ gyűjteményt arról, hogy milyen animés mozifilmek kapnak most őssze Blu-ray és DVD megjelenést.


Seinen kaszabolás Hellsing-módra

Műfaj: seinen, akció, fantasy, történelmi, Stúdió: Hoods Drifters Studio, Epizódok száma: 12 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

drifters2Nem volt elég a seinen gyilok-túra a nyári szezonos Berserk lévén? Hiányzik a Hellsing vértől tocsogós, egyszerre vicces, akcióban dúskáló története? A seinen-fantasy fanok most kiugorhatnak a bőrükből, mert Hirano Kōta újabb mangája kap anime-adaptációt! A Hellsing alkotója ugyanis 2009-ben indította el Drifters című manga-sorozatát, ami 5 kötetet és 60 fejezetet ért meg a mai napig. A mangát már több díjra is jelölték, illetve több országban is kiadták, így az USA-ban, Franciaországban, de még Olaszországban is!

A mangakától megszokott módon, most sem kíméli a neves történelmi alakokat, legyen szó Hitlerről, Raszputyinról vagy éppen Jeanne D’Arcról. Eme „hősöket” egy alternatív fantasy világba dobálja be a mangaka, elfek, hobbitok, törpök, varázslók és sárkányok társaságába. Természetesen most is egy a cél e maszkulin sorozatában: minél több fejet porba hullajtani hatalmas kardcsapások révén! Hőseink pedig két ellentétes táborba gyülekeznek. Az egyik csoportot nevezik Drifterseknek, akik a jóért küzdenek, ártatlanokat nem ölnek. A másik oldalon az Endsek gyülekeznek, akik az emberiség iránt érzett gyűlöletüktől vezérelve hoznak pusztulást a világra, természetfeletti erőkre szert téve. A történet főszereplője a harmincéves Shimazu Toyohisa (Nakamura Yūichi), aki halálos sérülésekkel távozik a híres sekigaharai csatából (e csata után került Japán a Tokugawák kezébe). Toyohisa váratlanul egy folyosón találja magát rengeteg ajtóval, ahol egy Murasaki nevű férfi jutattja el az eddig bemutatott fantasy világba. Szamurájunk itt lesz a Driftersek tagja Oda Nobunaga (Uchida Naoya) és Nasu Yoichi Suketaka (Saiga Mitsuki) oldalán.

drifters3

Az október 7-én elstartoló anime-adaptáció hihetetlenül izgalmasnak ígérkezik, főleg azért, mert a történelmi eseményekre és figurákra nagyon találó fricskákat dobott össze a mangaka. Még annak is szórakoztató módon, aki sose tanult mélyebben japán történelmet! 2016 júniusában egyébként már kijött egy 41 perces OVA a manga 5. kötetével együtt, ami az októberi sorozat első két epizódját foglalja össze. Az anime-sorozatot Suzuki Kenichi rendezi (Golgo 13, Jojo-sorozatok), a forgatókönyvet Kuroda Yōsuke (Jormungand, Madlax, Boku no Hero Academia, Highschool of the dead, Gungrave) és Kurata Hideyuki (Gun x Sword, Kami nomi zo Shiru Sekai, Read or Die) írja. A karakterdizájnt a Hellsing Ultimate-t is jegyző Nakamori Ryoji készíti. Én azt mondom vérszomjra fel! Remélem nem lesz cenzúrázva a sorozat!


Összeesküvés-elméletek egy okkultista blogger körül

Műfaj: sci-fi, természetfeletti, rejtély, Stúdió: A-1 Pictures, MAGES., Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

Steins;Gate szerelmeseinek íme a jó hír: érkezik Shikura Chiyomaru újabb light-novel adaptációja! Az Occultic;Nine sorozat még mindig nem a Chaos;HeadSteins;Gate és Robotics;Notes világában játszódó negyedik 5pb. alkotás – arról tudjuk már, hogy a Chaos;Child lesz jövőre. Ellenben, a sci-fi és rejtély fanoknak ígéretesnek tűnhet ez az egyedi színvilágú új anime! A története ugyanis egy Chōjō Kagaku Kirikiri Basara nevű okkult blog írója körül forog. A blogot a magát messiásnak tituláló, 17 éves Gamon Yūta (Kaji Yuki) vezeti. Munkája miatt további furcsa karakterrel kerül kapcsolatba, mint a spirituális vezető Narusawa Ryōka (Sakura Ayane), az ultra-realista egyetemista Hashigami Sarai (Ishikawa Kaito), a moe jövendőmondó Aikawa Miū (Yoshida Hitomi), az okkult magazin riporter Sumikaze Tōko (Itō Shizuka), a fekete mágiával ügyködő Kurenaino Aria (Sawashiro Miyuki), a rejtélyes Kusakabe Kiryū (Taniyama Kishō), a jövőt megérző és egyúttal dōjinshi manga-alkotó Nishizono Ririka (Noto Mamiko) és a cosplayer-otaku-detektív (igen, mindez egyben) Moritsuka Shun (Kakihara Tetsuya). Körülöttük olyan eseményláncolat indul be, ami megváltoztathatja a világ menetrendjét!

occultic_nince4

Az animáció minőséginek ígérkezik, mivel a prominens A-1 Pictures dolgozik rajta, valamint a Shikura Chiyomaru alapította MAGES. A paranormális sztorit Ishiguro Kyohei rendezi (Lance N’ Masques, Shigatsu wa Kimi no Uso), Morita To-Jumpei a forgatókönyvet felügyeli (Nobunaga Concerto epizódrendező), míg a pako (Rental Magica, Un-Go) készítette eredeti karakterdizájnt Takase Toshiaki (Vividred Operation, Saenai Heroine no Sodatekata) ülteti át az animére. Reméljük az anime beváltja a hozzáfűzött reményeket! A kétkötetes light novel 2014-es megjelenése óta már manga-adaptációt is kapott, és még egy videojátékot is inspirált!


Az ősz fujoshi mágnese jégkorcsolyán érkezik

Műfaj: dráma, sport, Stúdió: Mappa, Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

yuri_on_ice2A Mappa stúdió (Zankyō no Terror, Shingeki no Bahamut: Genesis) végre olyan animét hoz nekünk, ami nemcsak témájában, hanem minőségében is különlegesebb vonalat képvisel!

Egyrészt, a műkorcsolya téma ilyen színvonalon a Death Parade-ban elevenedett meg utoljára 2015-ben. Másrészt, ugyan az alkotók nem tettek erre konkrét utalást, de a sorozat főhőse kísértetiesen hasonlít a jelenlegi háromszoros japán világbajnokra, Hanyu Yuzurura! A 21 éves srác már harmadik éve nyeri meg a nemzetközi Grand Pixet, 10-szer döntött világrekordot, ő az első ázsiai, aki olimpiai bajnok lett a kategóriájában, és ma ő a legfiatalabb, aki valaha Olimpiát nyert! Ráadásul az anime “hitelességét” emeli, hogy a Grand Pixen évről-évre magukat megmérettető nemzetek képviselői tűnnek majd fel történetében, így kínaiak, oroszok, svájciak, olaszok, koreaiak, kanadaiak és így tovább. De miről is szól az anime? Adott a 23 éves főhős, Katsuki Yūri (Toyonaga Toshiyuki), aki egy hatalmas vereségből tér haza Japánba. Éppen azon tépelődik, hogy folytassa-e egyáltalán a műkorcsolyázást. Valaha egy egész nemzet hitt a győzelmében, de a kritikus pillanatokban mindig csődöt mondott. Most azonban hazájába látogat gyerekkori példaképe, Nikiforov Viktor (Suwabe Junichi), aki valamit meglát a fiúban. Ráadásul vele tart tanítványa, a magabiztos Plisetsky Yuri (Uchiyama Kōki) is. Ők ketten feltüzelik Yūriban a küzdőszellemet, így a srác él utolsó esélyével. Még egyszer jégre lép, hogy győzelmet arasson.

yuri_on_ice3

Az animét Yamamoto Sayo rendezi, aki az animeipar egyik legjobb női rendezője – ő rendezte a Michiko to Hatchin és a Lupin the Third: Mine Fujiko to Iu Onna című animéket, de dolgozott az Ergo Proxy-n, a Samurai Champloo-n, és a Space Dandy-n is. A történetet Kubo Mitsurō mangakával írják közösen (Moteki, 3.3.7 Byooshi). A pörgősnek ígérkező sorozatot már egy menő openinggel is feltuningolták, ami a remixelt, de egyúttal lírai „History Maker” című dal Fujioka Deantől. Sokat várok ettől a sorozattól! Remélem tényleg jó is lesz!


Új anime a Méz és lóhere alkotójától!

Műfaj: dráma, sport, slice-of-life, seinen, Stúdió: Shaft, Epizódok száma: 22 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

3-gatsu-no-lion2

Annyi év után végre visszatér a japán képernyőkre Umino Chika munkássága! A magyarul is egykor vetített Méz és lóhere mangakájának újabb díjnyertes képregénye kap animét, a 3-gatsu no Lion személyében! Az anime kivitelezése a Shaft (Puella Magi Madoka Magica, Bakemonogatari) gondoskodó szárnyai alá került, akik már bizonyították a Nisekoival azt, hogy bizony tudnak mangát jól adaptálni!

Azért sem hibázhatnak, mert a 2007 óta futó sorozat már stabil 11 kötetet ad alapul az animének. A történet egyébként a shōgi – japán sakk – körül forog, ami után Umino rengeteget kutatott, hogy hitelesen ábrázolja, csakúgy, mint annak idején a Méz és lóhere képzőművészeinek esetében. Maga a shōgi, mint fő téma egy sport animében, annyira nem ritkaságszámba menő, korábban ugyanígy állt egy izgalmas thriller, a Shion no Ō (2008) középpontjában. Na de! Nézzük Umino mivel is készült nekünk: történetének főhőse Kiriyama Rei (Kawanishi Kengo), kinek egész élete a shōgi körül forog. Családját fiatal korában elveszítette, így egy hivatásos shōgi família fogadta be, ahol a rideg és személytelen nevelés mellett az értékedet a shōgiban elért teljesítményed határozza meg. A szeretethiányban felnőtt fiú éppen emiatt vált profi shōgi játékossá 17 éves korára! A családi melegséget unalmas hétköznapjaiba egyedül a szomszédságában élő Kawamoto testvérek hozhatják vissza. Így hétköznapi boldogságát a vele majdnem egykorú, középiskolás Hinata (Hanazawa Kana), a kicsi Momo (Kuno Misaki) és a róluk gondoskodó idősebb nővér, Akari (Kayano Ai) fogják helyrebillenteni.

3-gatsu-no-lion3

E drámai slice-of-life történetért Tezuka Osamu kulturális-díjat kapott Umino, de 2011-ben a  Kodansha Manga Awardot is elvitte, igaz, ekkor osztozkodnia kellett a Space Brother-szel (Uchū Kyōdai). A mangából jövő márciusban és áprilisban kijön egy kétrészes live-action adaptáció is.


Egy szótárszerkesztő szerelmi élete

Műfaj: romantikus, dráma, Stúdió: ZEXCS, Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

fune_o_amu2

Végre! 2016 januárjában, a Shōwa Genroku Rakugo volt ilyen érett hangulatú anime és most itt az utánpótlás! A Fune wo Ami egy 2011-es regény adaptációja, amit Miura Shoin írt. A regényből 2013-ban már készült egy szintén díjnyertes live-action adaptáció, amit az év filmjének választottak Japánban, és versenyeztették a 86. Oscar díjátadón a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is.

Ilyen menő háttér után mégis mit tartogathat ez a Noitamina programblokkban induló anime? Egy költői szerelmi történetet! Aki olvasott már japán klasszikus irodalmat, annak elolvad majd a lelke a gyönyörtől! A történet főszereplője ugyanis egy szerencsétlen salaryman, Majime Mitsuya (Sakurai Takahiro). A nyelvész diplomával rendelkező, de egyébként csendes férfi imád olvasni. Eme képessége miatt pont kapóra jön egy kiadó szerkesztőségének, ahol éppen az idős Araki utódot keres a saját helyére, mivel beteg felesége mellé készül nyugdíjba vonulni. Araki nem húzza az időt. Mitsuyát felveszi a szerkesztőségbe, és feladatául adja egy több évig is eltartó szótár elkészítését, aminek „Daitokai” (The Great Passage/大渡海) a címe. Mindeközben Mitsuya szomszédságába új lakó költözik, Hayashi Kaguya (Sakamoto Maaya) személyében, akinek szépsége teljesen elbűvöli hősünket. Ahogy érzelmei lángra gyúlnak, munkája során pont a “szerelem” szó magyarázatát kell megfogalmaznia. Adódhat-e ennél alkalmasabb pillanat?

fune_o_amu3

>E hétköznapi anime egy teljesen atipikus foglalkozású hőssel fog feltárni nekünk – remélhetőleg – egy gyönyörű szerelmi történetet, amihez hasonlót ritkán látni animékben. Komolyan. Örülök, hogy minimum egy ilyen művészibb jellegű mű adódik minden szezonban! Azért meglátjuk, hogy az alkotók mit hoznak ki belőle. Mivel a rendező Kuroyanagi Toshimasa, aki a Sukitte Ii na yo. és a Shōnen Hollywood: Holly Stage for 49 című sorozatokat rendezte korábban. A karakterdizájnt pedig Kumota Haruko mangaka készíti, aki nem mellesleg a már említett Shōwa Genroku Rakugo eredeti alkotója. Nagyok az elvárásaim. A Shōwa Genroku Rakugo az egyik legjobb animés élményem volt 2016-ban.


A II. világháború titkos fegyvere…egy boszorkány!

Műfaj: történelmi, fantasy, katonai; Stúdió: Ajia-Do, Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

shuumatsu-no-izetta2Megjött a Junketsu no Maria és a Fractale újramixelt változata! De tényleg. A japánok kreativitásának semmi se szabhat határt. Most egy alternatív II. világháborút fognak eljátszani, mégpedig egy boszorkánnyal a főszerepben! A történet 1939-ben indul, amikor Germania birodalma világuralomra tör. Hódító útjába most a semleges Elystadt esik, ami egy gyenge birodalom, még annál is gyengébb uralkodói kézben. A királyt ugyanis betegség döntötte ágynak, így annak lánya esküdik fel népe védelmére. Ám Elystadt hercegnője (Hayami Saori) a háborúnak nem, ellenben a nyers szavaknak az igazi mestere. Mikor úgy áll, hogy ütött az utolsó óra, és Germania kegyetlenül leigázza őket, végül egyetlen csodafegyver mentheti meg hercegnőnk birodalmát: egy több száz éves álomból felébresztett boszorkány, Izetta (Akaneya Himika). Vajon a boszorkány képes lesz II. világháborús tankokkal, repülőkkel és fegyverekkel felvenni a harcot? Már ennyiből süt, hogy egy háborús fantasy fog elénk tárulni jó nagy adag fanservice-szel – és feltehetőleg yuri utalásokkal (háh, Hibike! Euphonium rivális a láthatáron!)

shuumatsu-no-izetta3

Azért annyira nem légből kapott az anime története. Elystadt valószínűleg az Alpokban lévő, ma is létező Liechtenstein-ről lett mintázva, ami egy európai monarchia Ausztria és Svájc között. Ez a hercegség eredetileg a II. világháborúban semleges tudott maradni, bár súlyos anyagi károk érték így is. Mindig Svájchoz húzott politikájában, így az 1900-as évek elején Svájccal között vámuniójának köszönhetően a pénzneme a svájci frank lett. E kis birodalom mellett az okkultizmus is jól eltalált elem a történetben. Hitler köztudottan az okkult kultúra megszállott kutatója volt, például az SS jele a germán rúnaírásból lett átemelve, és mágikus erőt tulajdonítottak neki, ami egyúttal a legyőzhetetlenséget szimbolizálta. Ráadásul asztrológusok és okkultisták is dolgoztak a Führernek. Mennyire lesz komoly ezek tükrében a Shūmatsu no Izetta? Majd eldől. Én egy könnyed, középkategóriás, katonai sorozatot várok tőle. Nem hinném, hogy nagy meglepetésekkel készülne.


Kódjátszma vérfarkasokkal

Műfaj: természetfeletti, katonai, akció, fantasy; Stúdió: Studio Deen, Epizódok száma: N/A, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

luger-code-1951-version2

Mi a manó lesz ez? Isteni a kép, a karakterdizájn, a promóciós videó is kellően dark hangulatot sejtet, de senki se tudja, hogy most mi készül belőle. Több részes animesorozat, vagy csak egy OVA?

Sanszos, hogy az utóbbi, mivel a vérfarkasos sztori Haneki Haruto fejéből pattant ki. A srác ezzel az ötlettel nevezett a Shōnen Jump+ × Animax Anime forgatókönyvíró-versenyére. A versenyre olyan pályaműveket vártak, amikből 30-40 perces animék készíthetők, és Haruto műve nyert. A dicsőséggel együtt 2 millió yent is kapott és történetének egy manga-adaptációt a Shōnen Jump+ magazinba. A mangát maga az egyik zsűritag rajzolta meg, Akatsuki Akira, akinek a leghíresebb illusztrátori munkája a Medaka Box.

Úgyhogy dióhéjban jöjjön is maga a történet: A főszereplő egy zseniális egyetemi professzor, aki bármilyen nyelvet képes megtanulni. Egy nap a hadsereg felkéri, hogy fejtsen meg egy titkos kódot, amit az emberiség ősellenségei, a vérfarkasok használnak. Ám úgy tűnik, hogy professzorunk bicskája beletörik ebbe a feladatba, ezért ádáz tervet eszel ki: elkap egy igazi vérfarkast a siker érdekében! Az anime forgatókönyvét Takayama Katsuhiko (Aldnoah.Zero, Big Order, ef: A Tale of Melodies., Fullmetal Alchemist, Ga-Rei: Zero) írja, míg a rendező Takahashi Shinya (animációs rendező volt a Armitage III: Poly-Matrix és a Kirara animéknél).

luger-code-1951


Szexi rögbi játékosok a Haikyū!! babérjaira törnek

Műfaj: sport, dráma, seinen, Stúdió: Madhouse x TMS Entertainment, Epizódok száma: 25 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

Sport anime! Még egy. Megint. Már a csapból is sport animék folynak. Legyen szó kosárlabdáról (Kuroko no Basket), röplabdáról (Haikyū!!) vagy bicikliről (Yowamushi Pedal). Vajon Japán a közelgő 2020-as tokiói Olimpiára gyúr ennyire? Minden számhoz akar egy lelkesítő animét felhúzni, mint a legújabb hepp, a műkorcsolya? Ráadásul a legmenőbb stúdió, a Madhouse fogja készíteni ezt a 25 részes sportanimét.

Ami hab a tortán, hogy ezek a tömény tesztoszteron-bomba sorozatok nem a fiúkat fogják meg elsősorban – annak ellenére, hogy az eredeti manga seinen magazinban fut – hanem a fujoshikat. A lányrajongók egyszerűen odavannak a sport animék dögös pasijaiért – amit részben értek, részben nem. A nem megértés talán abból fakad, hogy a sport sose volt az életem része. Ha nézem, akkor se köt le. De ezzel teszek egy próbát. Végül is a Battery-be és a Cheer Danshi!!-ba is belevágtam az idei nyári szezonból. Az első azért fogott meg, mert különlegesebb a karakterdizájn, és drámai a felütése, a második pedig azért, mert szurkoló fiúkról szól. Komolyan. Szurkoló fiúkról. Na de, visszakanyarodva az ALL OUT!-hoz. Az anime a tipikusság köbén indul: adott a törpe növésű, de magasságát kompenzálva rendkívüli versenyszellemmel megvert Gion Kenji (Chiba Sōya), aki első nap a középiskolában összebarátkozik a langaléta Iwashimizu Sumiakival (Adachi Yuto), aki keni-vágja a rögbit, de félénk és nem akar egy klubhoz sem csatlakozni. Persze Kenji akaraterejének ez nem szabhat gátat. Amint ők összebarátkoznak, rögvest a suli rögbi csapatának újdonsült tagjaivá válnak. Itt ismerik meg Sekizan Takuyát (Hosoya Yoshimasa), a rögbi csapat kapitányát. Személyisége intenzív, ő maga a vasszigor. Helyettese a dundi és kedves Hachiōji Mutsumi (Osaka Ryota), a csapat Teréz anyja. De ott van még a szintén elsőéves Ōharano Etsugo (Ono Kensho), aki általános iskolás kora óta rögbizik, elég öntelt és dacos. Másik kiemelkedő karakterünk Suwa Yūsaku (Kanbara Daichi), aki a legfelnőttesebb karakter mindközül – legalábbis első látásra. Valójában csípős a nyelve, és féltékenység fűti Ōharano iránt, aki mindig szuperül ugorja meg az akadályokat.

all-out4

Az animében a fiúk interakcióit, meccseit, hétköznapijait, küzdelmeit követhetjük majd nyomon azért, hogy ők legyenek a legjobbak. A sorozat alapját adó manga 2012 óta fut, 8 kötet jött ki belőle. A rendező Shimizu Kenichi (Parasyte -the maxim-), a forgatókönyvön Irie Shingo (Kuroko’s Basketball, Log Horizon) és Yokotani Masahiro (Free! – Iwatobi Swim Club, SHIMONETA, Beelzebub) dolgozik közösen. A karakterdizájnt Shino Masanori készíti (Gungrave, Black Lagoon, Digimon Adventure tri.).


Mókás színkavalkád a börtön ablakából

Műfaj: seinen, akció, vígjáték, Stúdió: Statelight, Epizódok száma: 13 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

nambaka2Extravagáns. Rikító. Túl sok szín és a valóságtól elrugaszkodott karakterdizájn. A Nanbaka vagy nagyon eltalált sorozat lesz, vagy nagy mélyrepülés. A külsőségeivel már eléggé felhívja magára a figyelmet – ez a színparádé a karakterdizájnban nem a véletlen műve, mivel egy színes webmangát adaptál az anime. A manga 2013-as megjelenése óta csak két kötetet ért meg, így kétségeim vannak a történet erősségével kapcsolatban. De! Ami megmentheti az animét, az az, hogy a School Rumble és a Gintama rendezője, Takamatsu Shinji dolgozik rajta. Meglátjuk. A történet sajnos – vagy pont, hogy nem sajnos -, nem egy dark börtön sztori lesz, mint amilyen a zseniális Rainbow (2010) volt anno, hanem egy gagekkel teli komédia. A történet négy lökött figura körül kavarodik. Ott van Yūgo (Uemura Yuto), aki bárhonnan képes megszökni, pont ezért hosszabbították meg a letöltendő börtönbüntetését, ahol egyébként tömény luxus élet vár foglyainkra. Mellette Uno (Kakihara Tetsuya), a megrögzött szerencsejátékos és nőbolond szórakoztatja a nagyérdeműt. Őt az animefan – és meglehetősen lányos kinézetű – Nico (Kobayashi Daiki) követi, és flúgos csapatunk sorát a verekedésekért megbolonduló Rock (Shiozaki Ire) zárja. Az anime valószínűleg epizodikus formában fogja követni börtönös “hétköznapjaikat”, amit rendszabályozó fegyőrök – illetve menő férfiakért megbolonduló fegyőr lányok – fűszerezik tovább. Meglátjuk mi lesz belőle.

nambaka3


Egy szarkasztikus (és cuki) seiyū naplója

Műfaj: vígjáték, slice-of-life, Stúdió: Diomedea, Epizódok száma: 12 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

girlish-number-kepEgy moe hősnő, aki a foga alatt szidalmazza a szakmáját? Egy pénzéhes producer, akinek mindegy egy anime minősége, amíg az elég pénzt termel? Egy sztárcsemete, aki riválisai háta mögött rosszmájúan pletykálkodik? Ez a japán szinkronszínészet, ahogy eddig még nem láttuk!

A Shirobako (P.A. Works) óta vártam a következő olyan animét, ami kendőzetlenül mesél nekünk az animeiparról. Ami megnevetett és egyúttal lemossa azt a rózsaszín mázat, amit mi több ezer kilométer távolságból elképzelünk egy szakmáról. A Gi(a)rlish Number pont ilyennek ígérkezik. Ugyanis, bemutatja a világ legmókásabb hősnőjét, Karasuma Chitose-t (Senbongi Sayaka), aki egy hihetetlen csodabogár. Pénzéhes, egy éve van még csak a szakmájában, éppen csak pár soros szerepei akadtak eddig. Kívülről maga a megtestesült bűbáj, de valójában megveti az egész animeipart annak visszásságai miatt. Mindezt frappáns, szurkáló megjegyzésekkel csicsergi el nekünk, eszméletlenül mókás arcjátékok közepette. Ám egy nap rámosolyog a „szerencse”. Az egyik producer nagyot akar kaszálni, ezért útjára indít egy light novel adaptációt, amihez Chitosét választja ki a főszerepre. Csak egy bökkenő van. A szereppel együtt egy seiyū-idol lánycsapatot is össze akar dobni – úgy, hogy nem igazán érdekli, hogy tudnak-e a lányok egyáltalán énekelni. Ja, és mielőtt Chitose azt hinné, hogy végre megkapja a régóta áhított rivaldafényt, jön a nagy csavar: a készülő animében rajta kívül még négy főszerep lesz! (Persze, mert egy hárem animét csinálnak!)

girlish-number-screenshot

Chitose így kénytelen lesz együttdolgozni Kugayama Yaevel (Hondo Kaede), aki mindig parázik valamin, tipikus ártatlan leányka, aki felnéz Chitose-ra. A pályakezdők sorát gazdagítja a kansai dialektusban beszélő, és a többiekhez képest idősebb, Katakura Koto (Ishikawa Yui). Persze az anime sikerét nem akarják a készítők csak zöldfülű seiyūkra bízni, ezért meghívják a szakma két sztárját, a mindössze 16 éves Sonō Momokát (Suzuki Eri) és a komoly szerepekre vágyó Shibasaki Kazuhát (Ōnishi Saori) is az animébe. Momoka elsőre mézes-mázos profinak tűnik, de titkon megvan a maga rosszmájú véleménye mindenről. Vele szemben Kazuhát az őrületbe kergeti az, hogy idolkodni, jópozifni kell hatalmas nagy eventeken a férfi otakuk előtt, ahelyett, hogy a szinkronszínészetnek szentelnék minden idejüket. Hogy fognak ezek az ellentétes karakterek együttdolgozni? És végül tényleg siker lesz-e az anime, amit velük akarnak felfuttatni? Meglátjuk!

girlish-number-screenshot2

Gi(a)rlish Number egy multimédia projekt, amihez light novelt, mangát és immár animét is készítettek. A sztorit Watari Wataru találta ki egy az egyben (ő volt a szülőatyja a Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru. című animét is). A sorozat rendezője pedig Ibata Shōta, aki epizódrendező volt korábban a Medaka Box és a Kan Colle animékben. Szórakoztató szériának ígérkezük, ráadásul az animáció van olyan minőségű, mint egy P.A. Works sorozaté.


Egy kis Ghibli, egy kis Alice csodaországban és egy kis Madoka

Műfaj: vígjáték, sci-fi, kaland, fantasy, Stúdió: Studio 3Hz, Epizódok száma: 13 epizód, Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

flip-flappers-kepIlyet láttunk már? Bizony. Iskolás kislányok egy másik univerzumba kerülnek, ami bizarr és félelmetes keveréke a tündérmeséknek és egy szürrealista Dalí-festménynek. Ide egy titkos szervezet dobja át őket. Az egyik kislány már hozzászokott a helyzethez, míg a másik újonnan csöppen a szituációba. Ó, és a világbékéért küzdve kis fénylő, kőszerű töredékeket gyűjtenek. Mindezek után miért lehet mégis érdemes ezt a sorozatot nézni? Mert egyrészt nagyon Gainaxos és Triggeres és Space Dandy-s stílusban tolják a készítők, másrészt, még kihozhatnak belőle valami drámait, bár elsősorban vígjátéknak és sci-finek szánták. Hát én eddig eme két műfaj jellegzetességeit nem igazán fedeztem fel benne – jó-jó, akadtak azért megmosolyogtató pillanatok. Az első két epizód ennek ellenére meggyőzött arról, hogy megérdemel egy esélyt ez a sorozat.

Milyenek a szereplők? A szokásosak. Megint. De! A rend kedvéért jöjjön azért egy kicsit több infó róluk. A tinédzser Kokona (Takahashi Minami) élete „nagy” válsága előtt áll: nem tudja, hogy hol tanuljon tovább. Mintadiákként éppen ezért elvonul egy kietlen tisztásra, hogy e hatalmas kérdést megvitassa önmagával. Ekkor a semmiből mellette terem egy ultralelkes lány, Papika (Ichimichi Mao) – nem vicc, tényleg így hívják. A lány egy szörfdeszkán száguld a levegőben, és egy kis robottal barátkozik, aki akár lehetne a Space Dandy QT-jének másodunokatestvére is. Papika persze azonnal lerohanja „új barátnőjét” és magával rángatja egy eszement kalandra, ahol majdnem meghalnak – egy szemüveg miatt! Persze kiderül, hogy Kokonának hatalmas varázsereje van, és Papika se egy egyszerű két lábon járó futóbolond – bár sokszor tényleg úgy viselkedik. Kokona huzakodik egy darabig, hogy csatlakozzon-e Papika küldetéséhez, de miután kedvenc házinyulát – amiben egy dögös macsó veszett el! Elrabolják a Pure Illusion nevű világba, Kokona végül úgy dönt, hogy csatlakozik Papikához.

flip-flappers-screenshots

Aranyos? Az. Sejtelmes yuri feeling lebeg a levegőben? Az ám, de még mennyire! Kislányoknak szánták ezt a sorozatot? Tuti nem. Míg néztem, megannyi több mint barátságon alapuló lányos sorozat száguldott át az agyamon, kezdve a Madoka + Homura párossal, és a Yuri Kuma Arashi medvebocs hősnőivel. A sok Space Dandy hasonlat pedig nem véletlen. Az animét Oshiyama Kiyotaka rendezi, aki az említett szérián is dolgozott. Az animáció eléggé klasszikusan karcos, de bájos. Érdemes vele egy próbát tenni.


Mese egy tini varázslólányról, aki egy koponyás mágus tanonca

Műfaj: dráma, romantikus, shōnen, fantasy, varázslat, Stúdió: Wit Studio, Epizódok száma: 3 epizód (OVA), Linkek: ANN, AniDB, MAL, Wikipedia, Hivatalos honlap

mahoutsukai-kep

Felettébb bizarr és furcsa. És nagyon Ghiblis. Ezek voltak az első benyomásaim, amikor megláttam a Wit Studio eme új animéjét. Sajnos csak három részes OVA lesz, de a drámai és mágikus történetek kedvelőinek biztos bejön majd. Mivel egy manga-adaptációvalvan dolgunk, aminek 2013 óta hat kötete jött ki, ezért alapanyag van belőle bőven az animéhez. Bár érdekes, mert előzmény történetként tüntetik fel, így elvileg nem a mangát dolgozza fel közvetlenül (aki tudja, hogy tényleg így van-e ez, az írja meg kommentben). A lényeg pedig most jöjjön: mit kaptunk eddig?

Hatori Chise(Tanezaki Atsumi) egy hányattatott sorsú árva lány, aki egy furcsa koponyás mágusnál nevelkedik. Különleges lények, tündérek és egyéb természetfeletti teremtmények veszik körül. Éppen tanulmányaihoz kap egy újabb adag könyvcsomagot, mindenféle Harry Potteres kellékkel kiegészítve – komolyan, annyit olvas a lány, hogy még Hermione is eltörpülne mellette. A könyvek között hősnőnk rábukkan egy gyermekkori kedvencére, amit azután olvasott, hogy édesanyja öngyilkos lett, ő maga pedig kitaszított. Kislányként látta a furcsa természetfeletti lényeket, amik az emberi szem számára láthatatlanok. Félt, kiborult, összezavarodott, nem hitt neki senki, amikor róluk mesélt. Ám egy nap rábukkant egy gyönyörű könyvtárra az erdő közepén és annak varázsló őrére. Hogy miként folytatódik a történet? Majd kiderül a további három OVA-ból.

mahoutsukai-screenshot


Kihagyhatatlan folytatások az őszi estékre

folytatasok

Bungō Stray Dogs 2: BONES animékről minding a stílusosság jut az eszembe. A Bungō Stray Dogs-nak pedig iszonyat jó stílusa van. Már azzal levett a lábamról tavasszal, hogy 20. századi japán írók alteregóit tette meg főszereplővé, akik az írók stílusához hasonló szupererővel bírtak. Az első szezon ott ért véget, hogy a főszereplő, Atsushi, az Armed Detective Agency tagja lett, ami természetfeletti erőkkel bíró detektívekből áll. Kiderült, hogy Atsushinak is van szuperereje. Egy óriási tigrissé tud átváltozni. Ám képessége miatt a helyi maffia is szemet vet rá, ami folyamatos összetűzésekhez vezet a maffia és detektívcsapat között. Az első szezon végén jött a cliffhanger. Nemcsak a helyi maffia, hanem egy nemzetközi bűnügyi szervezet is Atsushi erejét akarja! (Ja, természetesen mindenkinek van szuperereje, a maffiától kezdve a nemzetközi szindikátusig.) Úgyhogy a folytatás még nagyobb durranást ígér! Ráadásul most már nyugati írók alteregói is berobbannak a történetbe, mint Lovecraft, Mark Twain és Margaret Mitchell. Nagyon várom!

Ajin 2: Már borzongok e akció-thriller folytatása miatt. Az Ajin még januárban bűvölt el az első évadával. Annak ellenére, hogy az animációja elsőre borzalmasnak tűnt – a darabos videojátékszerű 3D animációjáról ismert Polygon Pictures csinálja, akik a Sidonia no Kishit is vitték. De a sorozat iszonyat izgalmas karaktereket mutatott be! A főhős srác (Nagai Kei) egy érzéketlen túlélő, akinek mindegy kivel mi történik, csak ő ne sérüljön. Ellensége pedig a világuralomra törő stratéga, a vérfagyasztóan kegyetlen Satō – mindenidők legjobb anime főgonosza! Az ajinok animációja és megjelenése szintén ütős lett – ezek azok a lények, akik halhatatlan “mutáns” főhőseink lelkéből nőnek ki, mintha mumifikált csontvázak lennének, amiket részecskehalmaz leng körül. Várom Kei-kun és Satō összecsapását, mert Kei-kun is okos, nem beszélve arról, hogy neki különösen erős ajinja van.

Hibike! Euphonium 2: Csak ennyi mondok: Kyōto Animation. Nem kérdés, hogy nézni fogom. Különösen mert a Hibike hihetetlenül megindító anime küzdelemről, önmagunk megtalálásáról, a küzdőszellemről, a művészi elhivatottságról. Nem érdekel a yuri trap, amivel sokan vádolják. Én sose láttam bele ezt a szálat a sztori két vezéralakja közé, Reina és Kumiko kapcsolatába – de elismerem, hogy az erre irányuló fanservice azért erős. Mit várhatunk a második évadtól? Elvileg a reflektorfény elterelődik kissé két hősnőnkről, és végre több szerepet kapnak a mellékkarakterek, például a hiper-lelkes klubvezető helyettes, Asuka, és egy új zenész, aki ebben a szezonban fog színre lépni. Dráma, még nagyobb komolyzenei versenyek, irigység, féltékenység, őrlődés. Erre számítok. Alig várom, hogy különleges hangulata újra a hatalmába kerítsen!

További említésre méltó folytatások, amiket időhiány miatt el se kezdtem még, pedig hihetetlenül sok dicséretet kaptak, és nem egy ember ajánlotta már, hogy nézzem őket (Haikyū és Natsume Yūjinchō), vagy szimplán dobtam, mert nem kötött le, de nagyon sokan mondták jónak (Gundam: Tekketsu no Orphans 2), és a Working!!, amit anno a hype-ja miatt hagytam abba. Ah, nekem is volt kritikus korszakom, amikor azért nem néztem valamit, mert népszerű. Pedig a Workingot az egyik legjobb komédiaként tartják számon. Bár ez az új Working sorozat más lesz. Ugyanaz a setting, de újak a szereplők. Elvileg az eredeti Workingot megelező mangát adaptálja. Majd írjátok meg, hogy van-e olyan jó, mint a 2010-es anime és az alapját adó manga volt. Ám van amit nagyon várok még. Ez pedig a Gantz:0, a Gantz sorozat 3D adaptációja, ami sajnos nem fog még egy darabig kijönni Blu-rayen és DVD-én.

Ó, még jöjjenek az őszi Blu-ray és DVD megjelenések mozifilmek esetében

Ennyi volt az őszi anime-ajánlóm! Ti mely sorozatokat/filmeket nézitek majd idén ősszel? Válaszaitokat írjátok meg kommentbe! Hátha akad olyan jó sorozat, ami felett elsiklottam.

(Visited 14 049 times, 1 visits today)

12 thoughts on “Szezonajánló: 2016-os őszi animék

  1. Én az őszi szezonból a Drifters-t, a Nanbaka-t, a March Comes On Like A Lion-t és a Tiger Mask W-t fogom nézni!

    Illetve belenéztem ebbe a Handsome Gakuen-be is….. valami iszonyatos volt! Már maga a rajzolás is szörnyű, de az az „animáció”…. egyszerűen borzasztó!

    1. Driftersnek láttam az OVA-ját, az nagyon bejött. Remélem a sorozat jó lesz. Handsome Gakuent akkor messze elkerülöm! 😀

      1. Ajánlom még elkerülni a Keijo!!!!! nevezetű borzalmat!

        Olyan, mintha keresztezték volna az Ikkitousen és a Sekai De Ichiban Tsuyoku Naritai borzalmakat, ahol a már töménytelen és borzalmas fanservice melett a XEBEC elfelejtette a manga (mert igen, manga alapján készült) ELSŐ 30 fejezetét adaptálni, pedig ott voltak jó dolgok (pl a fehér hajú csaj múltja egész jóra sikerült) és ott mindenre választ kapott volna a néző! Amúgy a manga kb a 90-ik fejezetnél tart, s csak azután kezdtem el olvasni, miután láttam az első két részt, mert kíváncsi voltam, mekkora különbség van a kettő között….. nem túl sok.

        Azért sajnálatos nekem, hogy egy ilyen fanservice manga hamarabb kapott anime adaptációt, mint azon mangák, amik valóban megérdemelték volna. De ugye a minőség egyeseknek másodlagos….

  2. Haikyuu egyértelmű, hozza is a szintet
    Natsume végre kapott folytatást ^^
    Ajin nekem is kellemes csalódás volt, várom a folytatást
    A Watashi ga Motete Dousunda eddig kellemes meglepetés, bár nem világmegváltó a sztori, de aranyosak a karakterek 🙂
    All out!! egyelőre csalódás nekem, dem a karakterek, sem a rögbi része nem fogott meg, de még adok 1-2 rész esélyt neki :/
    Yuri on ice…..vegyes érzelmeim vannak, lehet ez nagyon jó, de dög unalom is, meglátjuk
    Drifters érdekes, látok benne potenciált 🙂

    Még lehet 1-2-be belenézek, ha jó kritikát látok róla
    Rég volt ilyen szezon, h ennyi animét nézzek egyszerre 😀

    1. Hehe, köszi a kommentet! Na ebben a Watashi ga Motete Dousunda-ba belelesek akkor. Én a Flip flappersen meg a Girlish numbersön lepődtem meg. Azok iszonyat tetszenek így az első részek után. A többi eddig olyan, mint amire számítottam. Yuri on the ice: tuti szét lesz vágva amv-ben :D:D:D:D legalább az animációja szép. De remélem, sztorija is lesz. Fandub versenyre nem jössz legközelebb? *_* Vagy karácsonyi amv-verseny?

  3. ha jönnek barátaim, akkor mindenképp megyek, csak most előtte nem volt netem így nem sikerült felkészülni 😀
    na, akkor én emg azokba lesek bele 🙂
    a watete mangáját már be is hoztam, ameddig kijött XD de most már jó lenne, ha választana a kisasszony, igazából ezért nem nézek csak hárem animét, mert idegörlő kivárni, mi lesz a vége, de legalább ebben tényleg vicces szituk vannak 😀
    AMV-hez megint kedvet kaptam, de újra kéne rakni a gépem… meg sok idő is kéne hozzá XD
    olyan jó lenne, ha megint lenne ironchef 🙂 azokat élveztem legjobban, mármint amit fórumon csináltunk, azt is nem csak a conosat 😀 meg az amv rulettet 🙂 (meglepődtem mennyi ilyen szervezés volt, nosztalgikus volt visszanézni 🙂 )

    1. Igen!!! Ironchefet én is nagyon élveztem. Remélem lesz még!

      Hoh, hárem animéket én is ezért nem szeretem… nem bírom, amikor nem választ egy hímet magának a hősnő. Monogámia párti vagyok menthetetlenül. 😀 AMV-t én is csinálnék, de nekem sincs rá időm, úgyhogy ezt teljesen megértem. Ez az árnyoldala a felnőtt létnek. Bezzeg egyetem alatt! Huhu…akkor lehetett hajnaig tolni a snitteket a vágóprogramban. 🙂

      1. na ja, azért voltak jók a miniversenyek, mert ott max 2-3 órát vett igénybe a dolog, de most conon megint rám tört a vágy, h vágni kéne 😀

        1. Nekem pont tegnap. Megnéztem az idei nyerteseket, meg úgy unblock a videókat. Hát, jók-jók. De sztem a mi időnkben sokkal ütősebb videók voltak. Gyere vágjunk! Én is akarok vágni, csak kérdés mikor. 😀 De majd kitalálom! 🙂

  4. Nanbaka volt nekem a 2016 legjobb animéja, ami egy komédiás shonen fight egy érdekes történettel. Karakterek szerethetőek és poénosak, de Hajime, Nio, Honey és Trois viszi a pálmát, elviszik az egész animét. Jyugo még nem sokat szerepelt, Uno és Rock még nincsenek felhasználva. 2.évadja jobban tetszik.

    1. Na örülök, hogy bejött neked. Én végül dobtam szegény sorozatot, de sokan dicsérték nekem :D. (Nem tudtam ráhangolódni ><)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .