Lee Nicky: The One / 獨領風騷 (manhua; 2005)

Lee Nicky: The One / 獨領風騷 (manhua; 2006)

Lee Nicky: The One / 獨領風騷 (manhua; 2006)
Lee Nicky: The One (manhua; 2006)

Paradise Kisses divatőrület, modellkedés, Nana dizájnú karakterek egy shōjo álca alatt futó, mégis josei elemeket ötvöző történetben. A tajvani származású Nicky Lee, 2005-ben indította útjára a The One című manhuáját, amelyben egy fiús hősnő találja meg önmagát a modell szakma fényűző, ám kemény világában. A manhua erőssége a romantikus szál mellett az, hogy rendkívül nagy hangsúlyt fektet a karakterfejlődésre, és nem mellesleg a szakmai előmenetelre, amely miatt hosszú éveket ölel fel a története, felfedve így a kudarcokkal, kihívásokkal teli modellek életét, igazi Skip Beat!-es hangulatot teremtve ezzel. 

Amibe majd belehalsz, az egy életre megkeményít

Cain Lele 16 éves fruska, kicsit szeleburdi, rendkívül fiús. Szülei egykor modellek voltak, de egy repülőgép szerencsétlenségben szörnyethaltak, így a lányt nagymamája nevelte fel, valamint a modellek felfedezésével foglalkozó nagynénje. Lele gyűlöli a modell szakmát, hiszen munkájuk során haltak meg a szülei, pedig testi adottságai miatt kifutóra termett. Ellenérzései azonban váratlanul megváltoznak, amikor egy felettébb felkapott férfi modell, Angus Lanson egyik  fotójával találkozik. A szívbemarkolóan vad, mégis érzéki kép, egy olyan megkeseredett férfit ábrázol, aki sok szenvedésen ment keresztül. Lele eldönti, meg akarja ismerni a modellt, ráadásul édesanyja be nem teljesült álmát is valóra akarja váltani, azt, hogy nemzetközileg elismert szupermodell lehessen. Így nagynénjét felkeresve bejelenti, hajlandó modellkedésre adni a fejét. A kezdeti buktatók közben hősnőnk egy hajléktalan idegen jó szándékú tanácsait követve, később nagymamája tragikus halála miatt olyannyira megkeményedik, hogy munkájának élve tör egyre magasabbra. Mindeközben megismerkedik a magánéletben cseppet sem vonzó személyiséggel rendelkező Angusszal, valamint annak lehengerlő természettel megáldott ikertestvérével, Eros Lansonnal. Több éves munka után, Lele lassan rájön, hogy Eros-szal már korábban is találkozott, és hogy a férfi meghatározatlan érzéseket ébresztett benne. Amint a naiv Lele felfedezi saját érzéseit, e fiús, szélcsap lányból a divatvilág mosolygó királynője lesz, avagy éretlen tiniből megfontolt nő, aki saját erkölcsi szabályai szerint élve, őszintén vállalja önmagát, riválisait pedig lehengerlő természetével és kitartásával hagyja maga mögött.

Szépség, karrier és érzelmek 

A tini Lele 16 évesen.Ritkán találkozik az olvasó egy olyan shōjo/josei alkotással, amelyben nemcsak az igaz szerelem utáni hajsza kap főszerepet, hanem a főhősnő külső és belső fejlődése is, valamint az a szakma, amibe rendkívül nagy kitartással veti bele magát karakterünk. Az eddig 14 kötetet megért történet körülbelül 4-5 év eseményeit sűríti magába, igaz, néhol túl mesés, túl elcsépelt elemeket is használ, de ez megbocsájtható vétek, hiszen a sztori lendülete, a hősnő rendkívül pozitív kisugárzása és példamutató magatartása kárpótol mindezért. Azonban érdekessége a manhuának, hogy igen nehéz elkezdni. Az első kötete részben a Yazawa Ai stílusát idéző grafika, részben a történet gyerekes álcája miatt nem biztos, hogy mindenkit elvarázsol elsőre. Azonban csak egy kicsit kell kitartani a kritikusabb olvasónak és később már magával ragadja Lele és a körülötte lévők karaktere. A kezdeti komikum is minimalizálódik, inkább a dráma, a professzionális munka világa teremt egy komolyabb hangulatot. A vígjátéktól szerencsére nem kell végleg elköszönni, a kellő helyen és időben újra felbukkan a maga aranyos, chibi formáiban (főleg Lele és Eros csíntalan szócsatái teremtenek fergeteges komédiát).

Lele és Agnus

Mivel a divat világa és a modellkedés van a középpontban, ezért az ezekhez kapcsolódó toposzok sem hiányoznak e képregényből. Ilyenek például a professzionális fotósok megjelenése, azok kapcsolata a modellekkel, valamint az androgün modellek ábrázolása, azaz, a kétneműség látszatával bíró karakterek használata. Hozzájuk is köthető motívum még a homoszexualitás és a biszexualitás, amiért is kapta a „mature″ besorolást a képregény, mivel az intimitás, a szexualitás, ha nem is a legfontosabb elemei a történetnek, de bizony a modellek életét igen erősen áthatják, főleg a férfi karakterekét. Éppen ezért a shōnen ai megjelenik benne, bár yaoiba igazán (mélyen) ez nem hajlik át, mivel Nicky Lee az erotikus jeleneteket csak sejteti, nem megy bele a részletekbe. Ezzel kapcsolatban, azonban megfigyelhető két véglet. Amíg Lele érzelmei és szexualitása lágyan, finoman és tényleg érzelmekkel telve bontakozik ki (a manhua egyik legmeghatóbb pillanata, amikor végre beteljesül a hosszú évek óta tartó viszonzatlan szerelme), addig a playboy Angus életét a céltalan szex tölti ki, ami egyfajta ridegséget, magányt sugall, de ugyanakkor ellenérzéseket is válhat ki az olvasóból, hiszen férfiakat, nőket egyaránt kihasznál. Ha már a férfiaknál tartunk. Nicky ügyesen építi fel személyiségüket, amit Lelén keresztül ismerünk meg fokozatosan. Természetesen a két meghatározó férfi a manhua során Eros és Angus, de a hagyományos értelemben vett szerelmi háromszögtől nem kell tartania az olvasónak. A fekete démonként megjelenő ikerpár tragikus múltja eltúlzott, amiben a drogok, a szexuális rabszolgaság, az arisztokrata gyökerek, szétszakított család motívumai játszanak fontos szerepet. Eros és Angus egymás tökéletes ellentétei, a pszichológiai vonal pedig rajtuk keresztül érvényesül a leginkább a gyerekkori traumáiknak köszönhetően. Ezeknek a klisés eszközöknek a túlzsúfoltsága unalmas lehet néhol (például több fejezeten is átível a két fiú, számomra feleslegesnek ítélt, újratöltött szenvedéseposza), de még ennek ellenére is képes jól működni a cselekmény, mivel e kevésbé realisztikus elemek mellé visszajönnek a valósághű felállások.

002_28129_resize 120523154321_resize TC0273001_resize

Mindent összevetve, a The One képes egy modell életének és karrierjének realisztikus oldalát is megjeleníteni, mindamellett, hogy a  shōjo és a josei műfajok tipikus kelléktárát is felsorakoztatja történetében a mesébe illő egymásra találástól a melodrámával telt etűdökig. A grafika látványosan fejlődik, főhősnőnk is egyre nőiesebb, szebb lesz a történet végére, ami mellett a jelleme is érzékelhető átalakuláson megy át. Az egyik legjobb képregénynek tartom a maga műfaján belül, olyan elődök nyomdokaiba lép ez által, mint a már említett Skip Beat!, a Nana, a Paradise Kiss, a Real Clothes, az Oishii Kankei vagy a Kimi wa Pet. Ráadásul ennél a manhuánál vettem észre először azt, hogy milyen jól működik a hosszúra nyújtott története, ami még mindig nem ért véget. Az eddig megjelent 14 kötetében mindenre jutott idő: a modell szakma kihívásaira, a szerelemre, a karakterfejlődésre, a karakterek múltjának megismerésére. Akik érettebb cselekményű sztorira vágyik a sok középiskolai románc után, annak itt ez a frissítő történet egy nőről, aki  a legnagyobb csapások után is emelt fővel képes a kamerába nézni, akit érhet szerelmi csalódás, fájdalom, de végül olyan lelkierővel képes összeszedni magát, ami rendkívül inspirálóan hat az olvasóra.

001_resize 1303_1_w400_resize 120523154320_resize

Clip l_p1022449309_resize qthe_one_v7_ch43_mellylemon_pg001_resize

the_one_kinai_v.01_vol.06_manhua the_one_manhua_002_resize the_one_v5_ch34_mellylemon_pg001_resize

Manga adatok
  • Kínai cím: 獨領風騷 / Thế giới người mẫu
  • Angol cím: The One
  • Történet: Lee Nicky
  • Rajz: Lee Nicky
  • Műfaj: romantikus, dráma, josei/shōjo, vígjáték
  • Kiadó és magazin: Tong Li kiadó, Star Girls magazin
  • Megjelenés éve: 2005
  • Eddig kiadott kötetek száma: 14 kötet eddig
  • LinkekBaka-Updates Manga (eng); Anime Addicts (hun); MangaFox (eng); Wikipedia (eng); MAL (eng)
(Visited 473 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .