Meiji Hiiro Kitan / A Scarlet Romance of the Meiji Era (josei manga; 2011)

Meiji Hiiro Kitan / A Scarlet Romance of the Meiji Era (josei manga; 2011)

Meiji Hiiro Kitan / A Scarlet Romance of the Meiji Era (josei manga; 2011)
Meiji Hiiro Kitan / A Scarlet Romance of the Meiji Era (josei manga; 2011)

Na jó, ennek a kawaii mangának nem bírtam ellenállni, már a borító miatt sem (ez az utolsó bejegyzés a hétre, mert már sürgősen tanulnom kéne). A Meiji Hiiro Kitan (明治緋色綺譚) több dolog miatt is csábított. Egyrészről ott van a háttérben az örök kedvenc shōjo/josei toposz: a jóképű úriember megmenti az árva kislányt, aki természetesen belé is szeret, mint ahogy az már az Usagi Drop (2005-2011) mangában is megesett. Másrészről az egész a Meiji korszakban (1868-1912) játszódik, amelyben kellemesen keveredik a nyugati civilizáció a keletivel, az új japán arisztokráciát meghódító nyugati divat lázzal és az európai kastélyokat idéző építészeti stílusokkal az élen. 

A vörös lámpás negyedből egy kúriába

Suzu-chan egy ősi japán arisztokrata család sarja, csak szülei adósságai miatt őt és nővérét eladják egy kuplerájnak. Suzu nővére meghal az új és kegyetlen életkörülmények között, ám Suzut a rá váró keserű munkától megmenti egy titokzatos idegen. Ő Tsugaru, egy dúsgazdag család fia, aki a családi biznisz mellett érdekes hobbit űz: fizetségért, vagy a nélkül Sherlock Holmes-i ügyességgel hajlandó megkeresni bármilyen elvesztett dolgot, legyen az akár egy titkos levél, vagy egy rég eltűnt édesapa. Tsugaru asszisztenseként alkalmazza a korához képest felnőtt gondolkodású, cserfes kislányt, aki megvásárolt létét nehezen, de érett hozzáállás mellett fogadja el. Az állandóan egymással csipkelődő páros napjait Tsugaru gyerekkori barátja, a semmirekellő selyemfiú vidítja tovább, valamint Tsugaru bátyus komplexusban szenvedő öccse sem rest élcelődni. A humoros jelenetek mellett apróbb drámák is becsúsznak a képbe, elfeledett szerelmekkel, szomorú házassággal, szülő-gyerek kapcsolattal az élen, amiknek problémáit Suzuék oldják meg. Mindeközben végig ott motoszkál a kérdés: vajon Tsugaru miért fizetett csillagászati összeget a jövőjét is feláldozva egy alig nyolc éves kislány megmentéséért, mikor minden napos eset, hogy kislányokat eladnak prostituáltnak?

Könnyed, de nagyon bájos rajzstílus jellemzi a még futó, három kötetes mangát, amelyet Rikachi rajzol és ír. A neten inkább a shōjo-ai, yuri történeteiről ismert mangaka művei közül a Sorairo Girlfriend (2009) olvasható még online, de szerintem ezzel a gyönyörű stílusával lassan más műveit is felfedezik a fordító csapatok. Összegezve aranyos történet, aranyos pillanatokkal telítve.

Linkek: TenManga (eng); MAL (eng); Baka-Updates Manga (eng)

(Visited 161 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .