Betten Court: Tokyo Girls Destruction (shōnen manga; 2011; fut jelenleg is)

Betten Court: Tokyo Girls Destruction (shōnen manga; 2011)

Betten Court: Tokyo Girls Destruction (shōnen manga; 2011)
Betten Court: Tokyo Girls Destruction (2011)

Beleszerettem egy shōnen mangába! Nem, ebben nincsenek helyes pasik, sőt, még romantika és fülledt erotika terén is hiányt szenved a történet. Csak kőkemény Battle Royale és egy kicsi Gantz egyveleg tinilányokkal a főszerepben. Bunyó hátán bunyó, csöpp nyomozós hangulat, kínosan ecchi kliséktől mentesen (no big tits, no sexy pantsu-shots). A grafika isteni, és végre egy képregény, amiben kiélheti az ember lánya vadmacska énjét. Ez a Tokyo Girls Destruction című manga, amely grafikailag csillagos ötös szinten teljesít, a sztori ugyan több ponton is sablonos, de mégis függőséget generáló.

Az Amazonok gyilkos szigete

2020-ban járunk, ahol megvalósult a tökéletes feminista utópia: Japán miniszterelnöke végre nő lett! Az új elnöknőnek azonban szemet szúr az elkorcsosult női nem, amely elvesztette keleti törékenységét, ideális japáni hölgy eszményképét. Ezért egy mesterséges szigeten megnyitja kapuit a probléma orvoslására az Amazonok Akadémiája, ahova csak a legokosabb, legfinomabb ifjú hölgyek tehetik be lábukat. A jövendő szépségideálok nemcsak az ikebana, teaceremónia, táncok és műveltség terén kell, hogy kitűnően teljesítsenek, hanem befolyásos társadalmi pozícióikra is felkészítik őket. Azonban egy új diák érkezik az iskolába Amesu Kumi személyében. A lány nővére (Towa) titokzatos körülmények között halt meg a szigeten, a rendőrség még a holttestét sem találta meg, egyszerűen tisztázatlan körülmények miatt lezárta a nyomozást.

Kumi a nővérével történteket akarja kideríteni, és hideg zuhanyként éri mindaz, amit első napján tapasztal: ha vége van a tanításnak, igazi háború veszi kezdetét az iskolában. A látszólag bájos lányok az utolsó csengőt hallva egymás torkának ugranak, és élet-halál harcot folytatnak kitűzőikért, amik kiváltságokat biztosítanak a számukra. A kitűző egyet jelent a gondtalan élettel, zaklatásoktól mentesen. Ám akitől elveszik a kitűzőjét, az az „elit” szolgája lesz, megaláztatások, kegyetlen csínyek és állandó verések céltáblája. (Itt a tanárok valójában szadista börtönőrök, mint a Deadman Wonderland-ből Makina. A lányok minden mozdulatát kamerákkal figyelik, és a szigetet uraló szigorú szabályokat senki sem szegheti meg.) Amikor Kumi vérszomjas támadói elől menekül, csak egyetlen esélye marad: nővére mobiljában talál egy személyt, akitől segítséget kérhet. Ő Burai Sachiko, a lány, akiről senki se beszél, és aki a legerősebb harcos hírében áll. Kumi egyetlen reménye az iskola tiltott részlegén, egy cellában összeláncolva tengődik. Sachikót a bosszú fűti, mivel Towa gyilkosát szívesen a földbe döngölné, és a hugica váratlan felbukkanása életre kelti benne a régóta szunnyadó dögöt. Vajon Sachiko és Kumi furcsa párosa fényt derít Towa halálára? És milyen volt az igazi Towa? Egy ártatlan, példás nővér, akiben csak szeretet lakozik, vagy egy félelmetes manipulátor, aki nem riad vissza barátai feláldozásától? (A Towáról szóló flashbackek eléggé összezavaróak.)

Sachiko akcióban - Rúgd a rossz lányokat!

Sachiko minden shōnen manga hidegvérű, morcos, kérlelhetetlen, de belül érzékeny harcos hímjeinek tulajdonságát ölti magára. A tekintete szúrós, a rúgása végzetes, és egymaga  képes akár 50 hisztérikus hiénát kiütni a vasökleivel. (Emellett dögös, szakadt, festett hajú, tipikus lázadó figura, magányos farkas, de a megfelelő szavakkal a leghűségesebb barátot lehet belőle kovácsolni.)

Kumi bemutatkozása. Kicsit se provokatív, ugye?Vele szemben Kumi rettentően naiv. Külsőre gyönyörű, hagyományos japán szépség (fekete haj) a verekedést nem szereti, és könnyen átvágják a fejét. Túl nagy a szíve és sokszor ez lesz a veszte.

A verekedések eszméletlenül jól vannak kidolgozva, az anatómia pöpec, nincsenek felesleges bugyi villantások (persze egy-egy rúgásnál a szoknya természetesen fellibben, de nem erős ecchi központúság jellemzi), minden ízlésesen és finoman van megrajzolva. A jelenetek is nagyon mozgalmasak, főleg Sachiko belépői látványosak, ilyenkor minden repül, és óriási szélvihar kavarodik a bivaly erejétől megrúgott tárgyak miatt. Érzelmekből és teátrális pillanatokból sincs hiány, mindkét lány már az eddig megjelent 6 fejezetben megvillantja érzelmeinek erős gyökerét: Kumi azért zokog, mert nővére szerinte igazságtalanul halt meg, Sachiko pedig azért őrjöng, mert egyetlen barátját ölték meg (Towát). Az elborult, mindenre képes lányok ábrázolása kellően bizarr és teljesen átjön a képregény kaotikus, képtelen mégis groteszk hangulata (eleve az megdöbbentő, hogy tinik válnak egyik pillanatról a másikra pszichopata, hataloméhes csitrikké, akiknek semmi sem szent).

Sachiko a börtönében.A manga webcomic-ként fut havi megjelenéssel (japánul is olvasható így, bár szegényes tudásommal nem sokra megyek, úgyhogy inkább kivárom az angol fordításokat), ezzel magyarázható, hogy nincs „hagyományos” borítója sem. A mangaka rajzstílusa per pillanata nagyon-nagyon bejön, több mangában is rajzolt pl.: Genpeiden Neo (1999), Prince Standard (1998), Harukaze Bitter Bop (2005), stb. Egyértelműen férfi/fiú magazinokban publikál, de valahogy nálam a női karakterei inkább shōjo érzésvilágot tükröznek, főleg ez a mangája, amiben a mély érzések nagyon is oda vannak téve az akció jelenetek mellett. A manga „sajnos” nagyon friss, a 2011-es indulásával, egyébként a Beat’s online „magazinban” fut, a Mag Garden kiadónál. Betten Court (1973- ), a manga rajzolója, további művei között nézelődve azért feltűnő, hogy mennyire változatos stílusokban tud alkotni. A Tokyo Girls Destruction inkább érettebb a karakterdizájn terén, míg a Harukaze Bitter Bop (2005) már „gyerekesebb”, inkább kisfiúkat megszólító grafikával bír.

Summa summárum, Sachiko az új női ideálom a lolik után (változok folyamatosan, mint a forint árfolyama). Kemény, vad, mégis érzelmes, ha kell sír, üvölt, de a saját becsület kódexe szerint él. Az ígéreteit betartja, tisztán játszik, érzelmességét mégis egy kegyetlen, érzéketlen álarccal rejti el. Jó, lehet, hogy túldimenzionálom az alapjáraton klisékből felépítkező karakterét, de női szereplő már rég fogott meg ennyire, pláne hogy elvileg ő a másik főhősnő. (Ilyen kaliberű csajok „csak” mellékszereplők, vagy jobb esetben epizód szereplők szoktak lenni, lásd az emlegetett példát a Deadman Wonderland Makinájával, aki annak ellenére hogy egy szado-mazó őrültet „alakít”, végül hős lesz, aki a jót szolgálja piszkos eszközökkel. Kumi is aranyos, de ő az a tipikus jó kislány, aki még a legdurvább szituációban is hisz a mindent legyőző jóságban, a barátságban. Túl rózsaszínben látja a világot, Sachiko legalább szkeptikus. A párosuk azonban ütős egyveleg, alig várom a következő havi adagot (ha a scanlationt vivő csapat folytatja a szeptember óta beütemezett havonta kinyomunk egy angolra fordított fejezetet című munkát, akkor bennem biztos olvasóra találtak).

Képek a mangából [nggallery id=238]
Manga adatok
  • Eredeti japán cím:  トーキョー・ガールズ・デストラクション
  • Angol cím: Tokyo Girls Destruction
  • Mangaka: Betten Court
  • Magazin: Beat’s
  • Kiadó: Mag Garden (Web Comic)
  • Megjelenés éve: 2011
  • Megjelent fejezetek: 6 fejezet (folyamatban)
  • LinkekBaka-Updates Manga (eng); TenManga (eng); MAL (eng); MangaFox (eng); Webcomic (jap); Betten Court Blogja (jap)
(Visited 38 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .