Kawahara Reki & Aigamo Hiroyuki: Accel World (shōnen manga; 2010)

Kawahara Reki & Aigamo Hiroyuki: Accel World (shōnen manga; 2010)

Kawahara Reki & Aigamo Hiroyuki: Accel World (shōnen manga; 2 kötet eddig; 2010)
Kawahara Reki & Aigamo Hiroyuki: Accel World (shōnen manga; 2 kötet eddig; 2010)

Mit fog hozni nekünk a nyuszi 2012 áprilisában? Egy biztos, a Sunrise egy újabb Casshern dizájnos cuccal startol a virtuális világok harcában. Ez lesz az Accel World, amiben avatárjaink vívják majd csatáikat mecháktól kezdve egészen Pillangókisasszonyig. A pörgős light novel alapú portéka manga mutációjával már most lehet ismerkedni, mielőtt igazán beindulna az anime.

Do you want to install?

Arita Harayuki (Kaji Yuki) cseppet sem egy hétköznapi mangahős. A picurka, duci kocka fiú életét minden nap keserves szenvedéssé teszik az őt zaklató és megalázó iskolatársai. Egyetlen szerencséje, hogy 2046-ban élhet, ahol a való világ ridegsége elől tökéletes menedéket talál a virtuális szférában. A sci-fi hangulatú körítésben lehetővé vált, hogy agyunkat közvetlenül csatlakoztassuk online hálózatokhoz (legyenek azok akár iskolaiak, kórháziak vagy globálisak), így saját magunk által választott kinézettel szórakozhatunk játékok sokaságával. Harayuki a virtuális játékokban vezeti le stresszes életének frusztrációit, ráadásképpen ami nem sikerül neki a valóságban, az itt összejön. Öngyűlölő személye azonban gyökeresen megváltozik az iskola leggyönyörűbb lolijának hála. A „Snow Black”-ként (Misawa Sachika) ismert leányzó egy új világot nyit meg előtte. Ez az Accer World, ahol a valóság és képzelet között összemosódik a határ, és ahol „Burst Linker”-ként harcolnak egymással a játékosok, hogy birodalmak királyai lehessenek.

Ebből milyen lehet az anime?

HarayukiAz Accel World eddig 2009 óta 10 kötetet tudhat magáénak light novelként, így adaptálás szempontjából talán nem fognak rosszul kalkulálni vele a készítők. A manga alapján, ami csekély 2 kötettel és 8 fejezettel kecsegtet egyelőre, azonban le lehet vonni pár következtetést. Sci-fi ellenére nem kell sem látványvilágban, sem összetettségben egy GITS-hez hasonló nagy durranást várni, sőt, történet terén sem. A shōnen sztoriban inkább a picit ecchis, pörgős akciókkal teli jeleneteken lesz a hangsúly (a fémes mini mecha felszerelések tényleg a Casshernt idézik). A fanservice pont kellemes mederben marad, a loli hősnő már csak szükségszerű kiegészítője ennek a tipikus menünek. Mindezek ellenére van benne valami, amitől ha nem is mindenkinek, de talán sokaknak tetszeni fog. Eleve ott van a szerencsétlen főhős, Harayuki, aki aranyszívű és túlsúlyos. Ölelgetni való plüss maci az ő karaktere, ami szokatlan ilyen történetekben (súlyfölösleggel küzdő főhőssel maximum 30-on túl találkoztam mangában, nem ilyen tini bőrben).

Black Snow & Harayuki

E miatt van benne egy kétélű „fegyver”. Egyrészt sokkal szerethetőbb a figurája a tökéletes külsejű, macsó versenytársaihoz képest. A kinézetbeli hátránya éppen az előnyére válik, azonban az furcsa elsőre, hogy ennek ellenére egy szerelmi négyszögben találja magát. Egy olyan világban, ahol mindenki a szép külső rabjaként hajszolja a tökéletességet, egy ilyen eleve önmagával elégedetlen, esztétikai hiányosságokkal küzdő figurát könnyebben el lehet adni. Másrészt pedig lehet benne egy kritikai zönge is. Talán pont azokat a fiatalokat reprezentálja, akik a számítógép rabjaként kórosan elhíznak (gondoljunk csak a kínai fogyókúra és rehabilitációs táborokra, ahol ilyen fiatalokat próbálnak leszoktatni káros szenvedélyükről). A paradoxon pedig ott van, hogy egy fiktív világban, lényegében a saját képzeletében éri el mindazt, ami a valóságban nem lehetséges a számára: itt lesz erős hős, itt találja meg a szerelmet. Az már más lapra tartozik, hogy ezt lényegében népszerűsíti a manga, ami miatt nem feltétlenül pozitív hatású.

Az Accel World alkotói + elvárások az animével szemben
Black Snow
Black Snow

Természetesen nem hiányozhat Harayuki oldaláról a tipikus leosztású mellékszereplők stábja sem, mint a miszter tökély gyerekkori barát (határozottan egoista és féltékeny) Taku (Asanuma Shintaro), valamint a titkon Harayukiba szerelmes Chiyuri-chan (Toyosaki Aki). Az anime biztosan tavasszal fog indulni, már a szinkronszínészek és két HD előzetes is ezt mutatja (YouTube linkek: trailer1 és trailer2). Mindkét PV alapján az animáció szép lesz, főleg a harci felszerelések csillognak a leginkább. A rendező a Mai-HiME-ot is vivő Obara Masakazu, míg a karakter dizájner Aikei Yukiko (Horizon in the Middle of Nowhere). Az eredeti light novelt Kawahara Reki írta, aki az idén nyáron szintén animét (A-1 Pictures fogja vinni) kapó Sword Art Online light novelt is alkotta. A franchise-hoz két manga adaptáció is beindult, ezek közül én a 2010-es, Aigamo Hiroyuki által rajzoltat olvastam. A szereplők kinézete, amik a mangák és a nemsokára induló anime alapjául szolgálnak, HIMA kezét és fantáziáját dicsérik. Érdekes, hogy a mangák seinen magazinokban futnak, mégpedig a Dengeki Bunkóban az ASCII Media Works kiadónál.

Ezek után csak egy kérdés maradt: vajon lesz-e olyan jó a sztori, mint a manga alapján eddig leszűrtem. Igaz, először belesüpped a cselekmény a tudományos magyarázkodás céltalanságába, de utána ötösbe kapcsol a történet és csak süvítünk az egyik előre várható szituációtól a másikig. Eddig egy kiszámítható, néhol klisés történet látszatát keltette, de mint említettem, van benne valami, ami miatt nem lehet letenni egykönnyen. (Fordultam egyet a tengelyem körül, amikor ott ért véget a 8. fejezet, hogy „Snow Black” éppen elmondaná az igazi nevét. Erre még várhatok pár hetet, hogy megtudjam.) Lehet, hogy elfogult vagyok, de a loli hősnőt nagyon csípem. A manga az ő sötét és fogalmazhatunk úgy, hogy diktátori vágyait meséli el, bár nem annyira tsundere karakter, mint ez alapján gondolnánk. Az érzéseit, ha nehezen is, de kimondja (meglepő módon igen hamar), a pillangós szerelése pedig a legjobb gothic lolitákat is lepipálja. Az azért fura mix a látványvilágban, hogy itt van ez a hosszú hajú tünemény, aki egy viktoriánus kori szépségszalonból lépett ki, közben pedig a legmodernebb virtuális játékok mestere. Azért várom az animét, úgy tűnik a lolik és a titokzatos, több méteres sötét hajú lánykák tavasza lesz ez a 2012-es season, hiszen jön az Accel World mellett a Tasogare Otome x Amnesia (manga; 2008) és a Sankarea (manga; 2009) anime adaptációja is.

Képek (light novel, manga, anime) [nggallery id=244]
Adatok
(Visited 133 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .