Accel World / アクセルワールド (TV-sorozat; 2012) ~ 01. epizód utáni benyomások

Accel World (TV-sorozat; 2012) ~ 01. epizód utáni benyomások

Accel World / アクセルワールド (TV-sorozat; 2012)
Accel World / アクセルワールド (TV-sorozat; 2012)

Könnyebben regélek olyan animékről az idei évadból, amiknek manga változatát korábban olvastam. A három  általam várva várt adaptáció közül a második az Accel World (a Sankarea után, és az elvileg ma induló Tasogare Otome x Amnesia előtt) a maga sci-fi körítésű, shōnen harci vegyes felvágottjával, ami most láttam, hogy 24 epizódon keresztül fogja virtuális világába csalogatni a nézőket, nem is akármilyen animáció mellett!

Gyere egy Új Világba!

A mangát pont 2012 januárjában olvastam (bejegyzés itt), így egész friss az élmény, és az anime változat első epizódja után csak még pozitívabban nyilatkozom. A sztori egy eddig 10 kötetes light novel adaptációja, ami 2009 óta fut Japánban, 2010-ben pedig már két manga adaptációt is kapott. A történet klisékből építkezik ugyan, de van valami megkapó vonzereje, ez lehet akár a témája, vagy a főhős szokatlanul töpszli figurája miatt. Mindenesetre engem már mangában is megnyert magának, hát még a Sunrise mennyire ügyesen gyúrt belőle animét – legalábbis az első epizód alapján még így érzem. A történet szerint, Arita Harayuki (Kaji Yūki) egy szánalmas porszeme hightech világának. A gimnazista srác a Guilty Crownos Shū szinkronjával megáldva rátesz egy lapáttal a sajnálatra méltó lúzer szerepére, a pici-duci kinézete pedig csak hab a tortán. Egy menedéket lel magának: világában megvalósult a tökéletes geek utópia – mindenki az agyi neuronjain keresztül képes csatlakozni a világhálóhoz, így a látványvilág terén íme az első extra, mindenütt felugró ablakok villannak be a látómezőnkbe, amik a valóság és a virtuális világ közötti határokat mossák el (majdnem teljesen). Ebben a pixelekből építkező gyönyörű édenben Harayuki hős lesz, a legnagyobb játékosok egyike. Ettől függetlenül iskolai életét megnehezítik a jól ismert tökös fenegyerekek. Ám egy nap főhősünk élete alapjaiban változik meg. A suli loli hercegnője, Kuroyukihime (Misawa Sachika), kiválasztja különös gamer teljesítménye miatt, és meghívja az Accel Worldbe. Ebben a játékban Burst Linkerként harcolhatnak egymással a játékosok  a hatalomért, különleges avatarok mögé bújva, amelyek szívük legmélyebb vágyát tükrözi.

Hát én is így rácuppannék e rózsaszín kis cukiságra ^^. Nice work lolikám!
Hát én is így rácuppannék e rózsaszín kis cukiságra  (Harayuki, you are the winner!) ^^. Nice work lolikám!

Az alapszituhoz az egymást követő, néhol drámai, néhol kicsit komikus shōnen jellegű harcok során (a stratégiát sem kell otthon hagyni) nem kell nagy világvége hangulatra számítani. Itt egyéni érdekek (érzelmek) csapnak össze a virtuális világban, ahol a közösség tagjainak vágyai, félelmei is a felszínre kerülnek. Így csatlakoznak majd Harayuki gyerekkori barátai is a megmérettetéshez: a megtévesztően kedves, de valójában egoista, kisebbségi komplexussal küzdő Taku (Asanuma Shintarō), és a Harayukiba titkon szerelmes Chiyuri (Toyosaki Aki). (Ráadásként jön még melléjük két, számomra is új szereplő, majd meglátjuk ők milyenek lesznek.) A mangában nagyon tetszettek a karakterek közötti érzelmi drámák, amik akár viszonzatlan szerelem, akár titkolt féltékenység miatt dúltak. A harcok során a bajtársiasság, a kitartás, esetleges konfliktusok bunyóval való lerendezése is dobbant egy nagyot, plusz, itt láttam életem második legmeghatóbb csókjelenetét (a The Sky Crawlersest nehezen, de sikerült utolérnie).

A játékon túl mi vár ránk?
Nem tudok neki ellenállni! Ki tud ilyen édesen nézni még?
Nem tudok neki ellenállni! Ki tud ilyen édesen nézni még?

Az anime látványvilága telitalálat lett! A hétköznapi élet pillanatai átlagosak, de a virtuális játékok világa rettentően szépen, és fantáziadúsan kidolgozottak. Ami a legjobban tetszik, és meglepő módon nem a loli hősnőt screenshottoltam agyba-főbe, az Harayuki szimpla malacka avatarja (az Accel Worldön kívül)! Annyira édes, ahogy a kis rózsaszín lábain tipeg, vagy Füles csacsit is hajazó bánatos képpel bámészkodik, a kis felhúzott képéről nem is beszélve (ha lenne belőle plüss, megvenném). Kuroyukihime is cukorfalat lett a hosszú fekete hajával és gótloli szerelésével, no meg Chiyuri is ennivaló, de ez a pici rózsaszín malacka kenterbe veri őket! Úgyhogy kismalac otaku lettem az anime miatt, amit Obara Masakazu (My-HiMEMy-Otome) rendez Kawahara Reki eredeti története alapján (Sword Art Online munkájából 2012 nyarán jön az anime adaptáció). A karakterdizájnt Aikei Yukiko (Horizon in the Middle of Nowhere) készíti Hima munkái nyomán. A zene, amelyen többen is munkálkodnak, eddig átlagosnak ígérkezik, az opening inkább látványos animációjával hívta fel magára a figyelmet, mint zenéjével. (Nem rossz, de talán többszöri meghallgatás után ütni fog.)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=260]
Anime adatok
  • Japán cím: アクセルワールド
  • Angol cím: Accel World
  • Rendezte: Obara Masakazu
  • Eredeti történet: Kawahara Reki
  • Eredeti karakterdizájn:  HIMA
  • Karakterdizájn: Aikei Yukiko
  • Zene: Oshima Hiroyuki, Jam Mint, onoken
  • Megjelenés: 2012
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: shōnen, akció, romantikus, dráma, sci-fi, iskolai élet
  • Stúdió: Sunrise, J.C. Staff
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng); AnimeNfo (eng)
(Visited 107 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .