Love for Life / Mo shu wai zhuan (kínai romantikus-filmdráma; 2011)

Love for Life / Mo shu wai zhuan (kínai romantikus-filmdráma; 2011)

Love for Life / Mo shu wai zhuan (kínai romantikus-filmdárama; 2011)
Love for Life / Mo shu wai zhuan (kínai romantikus-filmdráma; 2011)

Rám tört a kínai filmnézési láz. Főleg azért, mert megláttam hogy megjelent Ziyi Zhang (imádom őt!) legújabb (2011-es) filmje, a Love for Life, amelyben a tőle megszokott módon nyújtja a keserves hősnő szerepét, eleddig szerintem szokatlan témával kapcsolatban. Ez pedig az AIDS.

A halálos ítélet

Az AIDS-ről mindig azt halljuk, hogy a fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él, míg a világon egész megoszló ez az arány. A fertőzés vér, ondó, hüvelyváladék útján terjedhet, például a hollywoodi Philadelphia – Az érinthetetlen (1993) című filmben egy homoszexuális kapcsolat során kapja el a Tom Hanks alakította főszereplő. A betegséget 1981-ben regisztrálták, mint járványos kórt, de gyökerei 1959-ig vezethetők vissza. Kínai barátaink pedig egy fiktív történet keretében próbálták bemutatni, hogy hazájukban hogyan jelenhetett meg e kór, és hogyan kezelték a fertőzötteket:

Egy kis eldugott faluban járunk az 1990-es évek elején, ahol a helyi általános iskola gondnokának fia miatt számtalan lakos AIDS-szel fertőzött vért kap feketén. A fertőzöttek sorban halnak meg, köztük van a gondnok 12 éves unokája is, kinek elmesélése során ismerjük meg, hogy mi történt a faluban. A betegeket mindenki kerüli, mintha pestisesek lennének, érinthetetlenekként kezelik őket. Először a kiürült általános iskolába viszik őket karanténba (semmi orvosi ellátás nem történik az egész film alatt), ahol a fia vétke miatt vezeklő gondnok úgy dönt, hogy gondoskodik a betegekről. A gondnok másik fia, Deyi (Aaron Kwok) is elkapja a kort, de a szoknyabolond, életvidám férfi inkább kiélvezi az élet minden pillanatát. Mivel felesége elhagyta, fia közelébe nem mehet, ezért bánatában szerelemre lobban a szintén fertőzött QinQin (Zhang Ziyi) iránt. Mindketten házasok, de a közelgő halál, és szeretteik elhagyása miatt szerelmesek lesznek egymásba. Így duplán követnek el bűnt: megcsalják házastársaikat, és betegségükről tudomást sem véve bolondoznak a faluban. A pár egyetlen célja az, hogy hátralévő napjaik boldogságban teljenek.

Keserédes vidámság

Kezdetben Deyi (Aaron Kwok) karaktere nagyon idegesített. 30 éves létére teljesen gyerekesen, felelőtlenül bolondozott, elcsábította az unokatestvére feleségét, majd mikor a lány férje megjelent hogy összeverje az asszonyát hűtlenségéért, nem túl sok követ mozgatott meg a védelme érdekében. Egy teljesen gyáva, nőbolond alak, aki a férfiakkal nem mer szembe szállni, ugyanakkor nagy a szája, és mindig szórakozik. Mégis Zhang Ziyi lenyűgöző alakítása mellett szerintem ő adta a legtöbbet. Aaron Kwok hihetetlenül jól teljesített Deyiként. Ahogy a szeleburdiságai után rátör a halálfélelem, és a film végén az a megrázó tette, amiről azt hittem nem meri megtenni…huh hatalmasat ütött. Eleinte amúgy is sok vicces jelenet volt a filmben, mert sokan nem vették komolyan ezt a meghalós dolgot, egészen addig míg közvetlen barátjuk nem lett oda. Deyi igazi mókamester, a végén inkább tragikus főhős, aki saját kardjába dől.

A filmben a betegség tünetei kevesebb hangsúlyt kapnak, inkább a fáradékonyság és a néha visszatérő magas láz mutatkozik meg. Míg a többi beteget esetleg halálos ágyukon látjuk, addig Deyi és QinQin tünetei a film végén tetőznek be (kaposi szarkóma, elviselhetetlen testi fájdalom, stb). A két beteg végül teljesen magára marad, és egymást ápolva várják a halált (a legmegrázóbb és egyben kedvenc jelenetem, mikor QinQin már nem bírja bevinni Deyinek a vizet, hogy lehűtse láztól forró testét, ezért egy jéghideg vízzel teli hordóba bújik be mindig, majd hideg testével fekszik rá lázgörcsök közt reszkető kedvesére.) A vége nagyon erős, szomorú, úgyhogy azoknak ajánlom, akik bírják idegekkel nézni a szenvedést. Maga a film gyönyörű képekkel van ellátva, az olaszos-franciás hangzású zenei betétekről nem is beszélve. Úgyhogy én kíváncsian várom Zhang kisasszony következő filmes megjelenését, ami ha minden igaz Wong Kar-wai újabb mesterművében lesz: The Grand Master (一代宗師 / Yut doi jung si).

Film adatok
  • Eredeti cím: Mo shu wai zhuan
  • Angol cím: Love for Life
  • Rendező: Changwei Gu
  • Terjedelem: 100 perc
  • Bemutató dátuma: 2011
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Kína
  • Linkek:IMDb (eng); port.hu(hun); Wikipedia (eng); AIDS (wikipedia); Aaron Kwok (wikipedia); Zhang Ziyi (imdb); Zhang Ziyi (wikipedia); My Asian Cinema (eng)
(Visited 212 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Love for Life / Mo shu wai zhuan (kínai romantikus-filmdráma; 2011)

    1. nyehe, legalább valamiben gyorsabb voltam :D, az Ókut meg a Confessiont még bepótolom, de neked már úgyse tudok újat mondani róluk :D.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .