A Chinese Ghost Story (kínai fantasy film; 2011)

A Chinese Ghost Story / A Chinese Fairy Tale (kínai fantasy film; 2011)

A Chinese Ghost Story / A Chinese Fairy Tale (kínai fantasy film; 2011)
A Chinese Ghost Story / A Chinese Fairy Tale (kínai fantasy film; 2011)

Akik szerették a japán legendákon, kabuki darabokon alapuló 2006-os Ayakashi Japanese Classic Horrors – más néven az Ayakashi: Samurai Horror Tales – című anime tv-sorozatot (11 ep), azoknak feltétlenül látniuk kell a kínai gyökerekkel bíró, de hasonlóan misztikus A Chinese Ghost Storyt. Az említett animének ugyanis az 5-8. epizódjában bemutatott Tenshu Monogatari története rettentően hasonlít ehhez az izgalmas, gyönyörű látványvilágú kínai filmhez.

A lány, a démonvadász és a szegény fiú

Wilson Yip rendezte 2011-es film története a következő: Yan Chixia (Louis Koo) egy démonvadász, aki fiatalkorában beleszeretett a szépséges Nie Xiaoqian (Liu Yifei) nevű démon lányba, aki a Fekete-hegy lakója. Mivel a démonok és az emberek soha nem lehetnek egymáséi, ezért a férfi kitörölte szerelme emlékeit, ő maga pedig eltűnt a lány életéből, főleg hogy egy hatalmas démonnal folytatott csatában cserben hagyta barátait tiltott szerelme miatt. Ugyan a gonosz démont egy varázslattal magatehetetlenné tették, de a Nie Xiaoqianhoz hasonló gyengébb démonokat a saját szolgálatába kényszerítette egy varázslattal. A Fekete-hegyre pedig újabb áldozatok tévednek, akiknek életerejére éhesen várnak a gyönyörű női testben flangáló démonok. Az áldozatok között van egy fiatal, ártatlan fiú, Ning Caichen (Shao-qun Yu), aki Nie Xiaoqiannal egymásba szeretnek. A gonosz démon feletti védőátok pedig megtörik, és újra pusztításra éhesen tör az emberekre. Yan Chixia nem tehet mást, mint hogy újra harcba száll a több ezeréves démonnal.

Izgalmas, látványos, néhol humoros

A sztori végig lekötött, a képek gyönyörűen voltak komponálva, a démon nőkről nem is beszélve. Az Ayakashiban láttam utoljára ilyen életerőszívó démonlánykákat (ugyanúgy csók formájában szívták múmiaformára a férfiakat), és tiltott szerelmet, ami nagyon felébresztette bennem a nosztalgia hangulatát e korábbi anime sorozat után is. Végig mozgalmas film volt, töménytelen harci jelenettel, ahol kellett egy-két frappáns humoros beszólással. A történet eredetileg Pu Songling által gyűjtött, több mint 500 legendát magába foglaló klasszikus kínai gyűjteményben található meg, ez a Strange Stories from a Chinese Studio. Másrészt ez a film Tsui Hark 1987-es, ugyanezen a címen megjelent filmjének a remakeje. A japán kultúra szerelmeseinek is ajánlom a filmet, mert nagyon sok hasonlóság fedezhető fel benne a japán misztikus világgal kapcsolatban (nem véletlen, hogy annyi minden kínai eredetű Japánban), mind rókadémonok, youkaiok tekintetében. (A film legédesebb szereplője egy mini, hófehér rókadémon, aki édesen nyüszögve botorkált cukorra éhesen.)

Előzetes / Trailer

Film adatok
  • Eredeti cím: Sien nui yau wan / 倩女幽魂
  • Angol cím: A Chinese Ghost Story / A Chinese Fairy Tale
  • Rendező: Wilson Yip
  • Terjedelem: kb 100 perc
  • Bemutató dátuma: 2011
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Kína, Hongkong
  • LinkekIMDb (eng); Azsiafilm.hu (kritika); My Asian Cinema (eng); Wikipedia (eng)
(Visited 1 306 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .