Zetsuen no Tempest ~The Civilization Blaster~ (shōnen manga; 2009)

Zetsuen no Tempest ~The Civilization Blaster~ (shōnen manga; 2009)

Zetsuen no Tempest ~The Civilization Blaster~ (manga; 2009)
Zetsuen no Tempest (manga; 2009)

Hírek után kajtatva futottam össze a Zetsuen no Tempest ~The Civilization Blaster~ (絶園のテンペスト) című shōnen mangával. Elvileg 2012 őszén jön belőle az anime adaptáció, amit a manga eddigi majdnem 4 kötetének átolvasása után kíváncsian várok. A lányosan bájos karakter dizájn kellően uniszexé teszi ezt a pszichológiai rejtélyektől hemzsegő sztorit, de minden yaoi színezetű utalást a felszínes ajánlóktól nem kell komolyan venni. Ez 100%-ban hetero románcokkal operáló képregény, ami klisés karakterekkel alkot egy Death Note nyomdokait követő, elmélkedős bosszúhadjáratot.

A húgomért bármit megtennék

A jelenleg 6. köteténél tartó, Saizaki Ren (rajz) és Sano Arihide + Shirodaira Kyō (történet) triumvirátus által alkotott manga kissé szedett-vedett koncepció mentén épül fel, többször is cliffhanger-gyanús, olvasót és a benne szereplő, fiktív karaktereket becsapni vágyó összeesküvés elméletekkel a háttérben. Kapásból két teljesen ellentétes személyiségű srác a főszereplőnk: Fuwa Mahiro és Takigawa Yoshino. Mahiro szüleit és húgát egy évvel ezelőtt kegyetlenül meggyilkolták. Szeretteinek (főleg Aika nevű húgának) elvesztésébe azóta sem nyugodott bele az Ichigós önérzettel bíró, de velejéig bajkeverő srác, így egyik napról a másikra eltűnik, hogy megtalálja családja gyilkosát. A visszafogott és halk szavú legjobb barát, Yoshino, nem nagyon aggódik köddé vált pajtásáért, hiszen a zabolátlan, hirtelen haragú Mahiro mindig is kiszámíthatatlan volt. Ám a két fiú egy furcsa háború közepette újra találkozik. Mahiro egy fogságba ejtett hercegnővel, Hakazéval kötött alku nyomán ember feletti varázserőre tesz szert. Az alku tétje: Hakaze segít Mahirónak megtalálni családja gyilkosát, de cserébe a fiúnak ki kell szabadítani őt a lakatlan szigetről, ahova száműzték, valamint megakadályozni a hercegnő elrablóinak tervét, amellyel elpusztíthatják az egész világot. Hakaze ugyanis egy nagyhatalmú mágus is egyben, akit saját klánja, a Kusaribe ejtett fogságba. A klán egy furcsa, embereket fémmé változtató járvány kíséretében tizedeli az emberiséget, miközben egy legyőzhetetlen erőt akar feltámasztani.

Járványok, egymás megtévesztését hajszoló rejtélyek, és logikai szópárbajok keverednek a született mágusok, és később Mahiro & Yoshino kettőséből álló kontár varázslótanoncok csatájába. A manga egész jól, és élvezhető formában vegyíti ezeket az eklektikus elemeket, nem beszélve a fantasy-ba illő szörnyek megidézéséről, valamint az időutazás kellékeiről. A két főszereplőnk ugyanakkor nem annyira egyedi figura. Mahiro minden heves vérmérsékletű, érzelmeit soha fel nem ismerő szőke macsó prototípusa lehet, míg Yoshino a csendes agytröszt, aki kiváló blöffölési technikákkal, de haláltól sem rettegő természettel vág oda, ha kell. A két srácot a barátságon kívül még egy dolog köti össze: Aika. Aika Yoshino barátnője volt, Mahiro húga, akiért szőke gyilkos kedvű főszereplőnk még ölni is tudna. A lányt a két fiú flashbackszerű visszaemlékezésiből ismerhetjük meg mélyebben, ami a romantikus ugyanakkor tiltott szerelem világába kalauzol bennünket. Természetesen akcióban sem kell hiányt szenvedni, amiből mindenki kiveszi a részét, sőt, kapunk két plusz karit is a későbbiekben: a varázslók likvidálására törő, hadseregnek dolgozó gyönyörű Yamamoto Evangelinet, valamint a felvágott nyelvű tsundere hercegnő, Hakaze testőr jelöltjét, a varázserő híján verhetetlen harcművész Hanamurét. A képregény sok ismert archetípust vonultat fel, hiszen ott van még a mindig jót akaró fő gonoszunk is, a hosszú hajú Samon-szama, akinek zseniális stratégiáit Yoshino sikeresen húzza keresztül.

Érdekesség, hogy a történetet az írja, aki a nálunk is vetített Spirál anime alapsztoriját kreálta (Shirodaira Kyō). A grafika hemzseg a bishiktől, de egészében véve nagyon kellemes élményt nyújt a szemnek. A női karakterek bájosak, szépen kidolgozottak, bár a miniatürizáltság a ruhák és hátterek területén nem igen érvényesül, a harci jelenetek sem naturálisak. A Shakespeare-től lépten-nyomon idézeteket szavaló karakterek körül kibontakozó cselekmény sokszor kiszámítható, valamikor nem találja meg a helyes sebességet sem, valamint olvashatóak logikai következetlenségek az átkötő fejezetekben, de mindezek ellenére szórakoztató alkotás a maga nemében, mégha egy elméleti fejtegetés majdnem három köteten át is tart benne.

Az angolul elérhető, egy fejezettel már a negyedik kötetben járó történet alapján egy kicsit klisés, de igazán jó shōnen sztorit ad magából a Zetsuen no Tempest, ami talán a Blue Exorcist világát idézi, mind stílusában, mint a vegyes elemek ötvözésében. Nekem kifejezetten Mahiro és Yosino titkoktól terhes kapcsolata tetszik, a halott szerelem tárgyával, Aikával a középpontban. Ez a szál egy tragikus drámát sejtet, ráadásul nagyon ki van hangsúlyozva a mangában, a többi történeti kellék pedig már olyan, amit több helyen is láthattunk, de ez a szerelmi háromszög rejtegethet váratlan meglepetéseket. (Mint egy folyton ketyegő időzített bomba lebeg a felszínen, ami bármelyik percben összeugraszthatja a főszereplőinket.) Izgalmas anime adaptációnak ígérkezik az olvasottak alapján, remélem nem fogok csalódni. A 2009 óta futó képregény egyébként a Square Enix kiadó Shōnen GanGan című magazinjában fut.

Borítók és mintaoldalak a mangából[nggallery id=276]
Manga adatok
  • Japán cím: Zetsuen no Tempest ~The Civilization Blaster~ (絕園的暴風雨)
  • Angol cím: Forsaken Tempest
  • Történet: Sano Arihide + Shirodaira Kyō
  • RajzSaizaki Ren
  • Műfaj: shōnen, rejtély, akció, dráma, pszichológiai
  • Kiadó és magazin: Square Enix (Shōnen Gangan magazin)
  • Megjelenés éve: 2009
  • Eddig kiadott kötetek száma: 6 kötet
  • A mangához kapcsolódó linkekAkiba NewsANNMALBaka-Updates Manga, Mangareader, TenManga, MangaFox
(Visited 449 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .