Buddha Mountain / Guan yin shan (kínai romantikus-dráma; 2010)

Buddha Mountain / Guan yin shan (kínai romantikus-dráma; 2010)

Buddha Mountain / Guan yin shan (kínai romantikus-dráma; 2010)
Buddha Mountain / Guan yin shan (2010)

Következő áldozatom a 2010-es Buddha Mountain lett. Elsőre a trailere tetszett meg, utána a főcímdalhoz készített videoklip (post végén meg lehet nézni mindkettőt). Egy pörgős, heves és szerelmes road moviera számítottam. Nagyjából azt is kaptam amit vártam, kicsit ugyan lassan indult be a művészkedés – lehet hogy nem akkor kellene filmet néznem, mikor holt álmos vagyok? Lassú, merengős, aztán hirtelen beindulós, de összességében jó film volt, csak ne lett volna néhol vontatott.

Hárman mindenki ellen

A macsó Ding Bo (Bo-lin Chen), a bárénekes lány Nan Feng (Bingbing Fan) és a duci Fei Zao avagy Fatso/Dagi (Fei Long) igazi jó barátok, akiknek nem sikerült az egyetemi vizsga, így egy lepukkant lakást bérelnek közösen. Míg Ding Bo motorfutárként dolgozik feketén, addig Nan Feng egy bárban énekel, Dagi pedig otthon tunyul és várja a kaját. Bolondos napjaik, szórakozásaik mellett azonban megismerjük problémás kapcsolataikat a szüleikkel. Ding Bo édesapja éppen újranősülni készül egy fiatalabb nővel, Nan Feng édesapja iszik és veri feleségét, míg Dagi azért nem él a szüleivel, holott tehetős gazdag emberek, mert az édesapja szerencsejáték-függő, és részegen hazatérvén mindig fiát kezdte ütlegelni. A fiatalok így csalódva a felnőttekben, inkább a saját lábukra álltak, és egymást támogatva próbálják kiállni a világ kegyetlenkedéseit. Egy nap azonban kidózerolják őket a lakásukból, így új albérlet után kénytelenek nézni. A választásuk pedig egy komor idős néni kiadó lakására esik, ő Chang Yue Qin (Sylvia Chang), akinek nem rég halt meg a fia egy autóbalesetben. Közte és a fiatalok között kezdetben állandóan dúl a néma háború. A megtört nő halott fia születésnapján úgy dönt, hogy öngyilkos lesz, ám a három jó barát megakadályozza tettét. Majd Chang nénit pótanyává fogadják, miközben ő maguk is az érzelmek pókhálójába gabalyodnak, ugyanis Nan Feng ráöjön, hogy szerelmes Ding Boba. Csak a fiú éppen minden lánnyal kavar, kivéve hősnőnket. Ekkor jön az igazi dilemma. És hogy mi köze mindennek a Buddha Hegyhez? Kiderül, ha megnézitek.

Vélemény a film után egy nappal

Nem rossz film, néhol túl lassúnak éreztem a cselekmény kibontakozását, de voltak kifejezetten szépen komponált, egészen művészkedő jelenetek pl.: mikor Chang néni öngyilkos akart lenni, vagy mikor a fiatalok felszöktek egy teherszállító vonatra, és elutaztak a semmibe. Kedvenc jelenetem azt volt, mikor a Buddha hegyen Ding Bo és Nan Feng egymásra talál egy pocsolyában :D, gyönyörűen volt kitalálva a kamerabeállás és a vágás. A film erőssége a hullámzó drámaiság, a csipetnyi vígjáték mellett azonban a zene volt a legerősebb nálam. A trailerben is felcsendült a fődallam, amely kicsit meditatív, kicsit spirituális ízzel bír. Ami kifejezetten tetszett, az a Bingbing Fan által énekelt betétdal a filmhez, ehhez legalul látható a videoklip. Végeredményben egy tipikus fiatal felnőttes road movie lett, a három hős személyes drámájával a középpontban, no meg a lenyűgöző Sylvia Chang alakításával egy elég megható női karaktert tett le az asztalra. A filmet jelölték a 2010-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon a Legművészibb film kategóriára (meg is nyerte Li Yu a rendező), valamint BingBing Fan elnyerte a legjobb női főszereplő díjat is ugyanitt az alakításáért – ami tényleg zseniális volt, nemcsak szépen énekel ez a gyönyörű leányzó, hanem még színészkedni is tud. Ui.: ez volt a második kínai film, amit HD-ben láttam *_*, és nagyon jó volt az élmény megint csak.

Két trailer + Fan BingBing dala a filmhez

Film adatok
  • Eredeti cím: Guan yin shan / 觀音山
  • Angol cím: Buddha Mountain
  • Rendező: Li Yu
  • Terjedelem: 104 perc
  • Bemutató dátuma: 2010
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Kína
  • Verseny: Tokyo International Film Festival, Competition
  • Sales/Production: Laurel Films Company Ltd.
  • Screenwriters: Li Yu, Fang Li.
  • Executive producer: Li Jingwei, Fang Li.
  • Director of Photography: Zeng Jian.
  • Production Designer: Liu Weixin.
  • Zene: Peyman Tazdanian.
  • Vágó: Karl Riedl
  • Linkek:IMDb (eng); Film Asia Blog (eng); My Asian Cinema (eng); Hollywood Reporter (eng); Wikipedia (Fan BingBing)
(Visited 162 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .