Mizushiro Setona: Allegro Agitato / アレグロ・アジタート(manga; 2000)

Mizushiro Setona: Allegro Agitato / アレグロ・アジタート(manga; 2000)

Mizushiro Setona: Allegro Agitato / アレグロ・アジタート(manga; 2000)
Mizushiro Setona: Allegro Agitato / アレグロ・アジタート(manga; 2000)
Gyilkos féltékenység

Mizushiro Setona / 水城せとな (1971- ), a shoujo/josei/yaoi egyik jeles képviselője, a bizarr, emberi pszichét boncolgató, gyakran sötét hangulatú mangáiról ismert. Két rövid történetet tartalmazó Allegro Agitato című műve magán viseli ezeket a jellegzetes stílus jegyeket, kiegészítve a művésznő sajátos rajzstílusával, amire a fura, egyszerű, mégis szép jelzőket lehet aggatni.

Anyu új pasija

Az első történetben megismerjük a középsulis Shoukót, aki sztár színész édesanyja árnyékában él. Csapodár, nem törődöm anyukája élete többnyire hidegen hagyja főhősnőnket, egészen addig, míg haza nem hozza új barátját, az alig 20 éves Ujout. A lányt felháborítja, hogy anyukája a 17 évvel fiatalabb sráccal folytat szenvedélyes viszonyt, ráadásul a fiú még Shoukót sem hagyja hidegen. Ujou ugyanis a tipikus nőket megbabonázó, de elérhetetlen jégherceg, aki zongora tehetségét leértékelve lesz a nők kitartottja.

Ám mindhárman alábecsülik e fura helyzetet. A két fiatal, akarva-akaratlanul is egymás bűvkörébe kerül, és apróbb sérelmeik enyhítésére úgy állnak bosszút Shoukó anyján, hogy lefekszenek egymással. De az igazi pszichológiai terror csak ezután jön: a két „nő” között őrlődő fiúért megindul a véres, kegyetlen birtoklási rivalizálás, mely során anya és lánya igai szörnyetegként egymás ellen fordul.

Egy angyal a szeretőm

A második sztori már sokkal „könnyedebb”, itt egy sztár énekes leányzó, Rin a főszereplő. A csajt éppen dobja „megteremtője”, egykori menedzsere, felfedezője egy újabb csinos sztár jelölt cicababáért. A lány bánatában öngyilkos akar lenni, de tettét egy furcsa, szívdöglesztő angyal megjelenése zavarja meg. Az angyal, Faye, addig nem tűnik el, míg Rin végzete be nem teljesedik, hiszen a halálra ítélt lelkeket, neki kell átkísérnie a túl világra. Ám Rin előtt még nagy feladatok állnak, és talán egy új szerelem még halál utáni vágyából is felrázza. Így zárul a 2000-ben megjelent, mindössze 2 kötetes mangája Mizushiro Setonának, mely a Shogakukan kiadónál jelent meg.

Adatok: Terjedelem – 2 kötet; Megjelent – 2000; Kiadó – Shogakukan
Linkek: MANGAzin (online fejezetek magyarul); MangaFox (online fejezetek angolul); Baka-Updates Manga (adatok)

Aki még nem találkozott vele: Mizushiro Setona a mangaka

Mizushiro Setona dòjinshi rajzolóként kezdte pályafutását, sőt, maga is alapított egy ilyen manga alkotó kört 1985-ben. Első önálló képregényével 1993-ban debütált, a Fuyu ga Owaru Toshiteita (Winter Was Ending) című mangával (ezzel megnyerte a 31. Shougakugan New Author Comic Award-ot is). Elsősorban Kínában tudhat magának sikereket, rengeteg képregénye jelent meg itt debütálásától kezdve, furcsa történetvezetése miatt Amerikában, és Európában sokáig ismeretlen volt, leginkább most kezdték kiadni képregényeit, főleg Franciaországban. 2008-ban, a fiú/lány célközönégnek egyaránt szóló pszichológiai-thrillerjével, az After School Nightmare-rel került be hazájában is az elismert képregény rajzolók közé, hiszen ezzel megnyerte a Young Adult Library Services Association legjobb történetének járó kitüntetését.

Kuro Bara Alice (Black Rose Alice) - 2008; manga
Kuro Bara Alice (Black Rose Alice) – 2008; manga

Ma már, jelenlegi rajzstílusát sokan művészinek tekintik, de régebben talán azért sem szerették sokan, így hazájában, Japánban sem, mert elnagyoltnak, első látásra nem szép, bábszerű, szinte érzelmek nélkül bambuló karaktereket rajzolt, ami egyedi védjegye az egyszerűség, és tiszta átláthatóság tükrében (kezdetben én se sok művet olvastam tőle, de groteszk karakterei miatt egyre jobban elmerültem néhány munkájában). Minden művében megjelenik valamilyen „sötét” szál, legyen az akár shoujo, josei, vagy éppen yaoi. Érdekesség, hogy egyik yaoi képregénye, a 2006-os megjelenésű Kyúso wa Cheese no Yume wo Miru, számtalan kritikus elismerését vonta maga után, mint a manga szakmában, és a művészi-irodalmi értékek terén is.

Szerelem, rózsaszín álmok nélkül
Shoujo Ningyou
Shoujo Ningyou; 1999

Történeteinek fókuszában a fiatal felnőtték én keresése, vagy hátrányos környezetükre adott ambivalens, torz válaszuk, cselekedeteik bontakoznak ki előttünk. A szokatlan, gyakran nyers erőszakot, lelki terrort, pszichés zavarokat felvonultató történetei között a shoujón belül már tipikussá vált klisés szituációkat teszi „feketévé”, emberivé. Az 1 kötetes Shoujo Ningyou például egy fiatal szolgálólány rendszeres szexuális zaklatásáról, megerőszakolásáról szól, melyet sofőr édesapja „úri gazdája” követ el ellene. Ám az öreg, kegyetlen úr, a lány apukájával egyetemben meghal egy tragikus balesetben. A lány, így egyedül marad gazdája két fiával, akik mindketten őt akarják „birtokolni”, és ehhez nem riadnak vissza az erőszaktól, az öngyilkosságtól. Mindezt látszólag érzéketlenül tűrve viseli el a szobalány, de igazi érzelmei, szenvedése lassan nyílik meg előttünk e 1999-es remek képregényben.

Másik, számomra emlékezetes mangája, a rövid történeteket magába foglaló Soko wa Nemuri no Mori, melynek cím adó darabja egy furcsa lányról, Yuiról szól. A csajszi 12 éves korában, valami titokzatos ok miatt megállt a növésben/fejlődésben. A világtól elzárva él magányosan, egészen 18 éves koráig, mikor egy nap, az utcán talál egy amnéziás fiút. A rejtélyes idegent befogadja a házába, és „Pochi„-nak nevezi el. A sráccal, mint házi kedvenccel bánik, de valami furcsa szerelem féleség kezd kialakulni közöttük. Ez az 1 kötetes, 1998-ban megjelent képregénye ezen kívül még két történetet tartalmaz.

Mizushiro Setona mangái[nggallery id=64]

A műfaji változatosság kedvéért, azért nem merül ki a mangaka tehetsége ennyiben. Ha ma már a vámpír láz hóbortos korszakát éljük, érdemes megemlíteni vámpíros sztoriját, a Kuro Bara Alice (Black Rose Alice)-t, mely 2008-ban indult, és eddig 3 kötetet számlál magának. A horror elemekkel operáló mű, egy fiatal tenor énekes, Dimitri kalandjait vonultatja fel. Egy szörnyű baleset után, csodával határos módon, életben marad a fiatal srác. De nemsokára furcsa halálesetek, csoportos öngyilkosságok történnek körülötte.

A fájdalmas, drámai joseire vágyók megpróbálkozhatnak Shitsuren Chocolatier című képregényével, melynek Souta nevű főhőse reménytelenül szerelmes egy nála 1 évvel idősebb hölgyeménybe. A fiú cukrász, és minden erejével azon van, hogy a lány kedvenc csokoládéját tökéletesen tudja elkészíteni. 4 év plátói szerelem után, elcsattan közöttük az első csók, de a lány közben más fiúkkal kavar, folyamatosan hazudik hősünknek. Souta azonban továbbra is szereti őt, és bármit megtenne érte. A 2008-ban indult mangának eddig 2 kötete olvasható.

Szintén 2000-ben megjelent, 1 kötetes oneshot gyűjteménye, újabb 3 furcsa történetet tálalt, melynek címet adó darabja a Twins. A sztori egy furcsa ikerpárról szól, és tanáraikkal folytatott tiltott románcukról, amint egymással versenyeznek, hogy ki veszíti el hamarabb a szüzességét.

Mint látható, Mizushiro Setona manga felhozatala a shoujon/josein belül is igen színesnek mondható, és különösképp yaoi mangáit dicsérik sokan (pl.: az 1 kötetes The Cornered Mouse Dreams of Cheese 2006-ból – link), úgyhogy akik szeretik a sötét pszichológiai drámákat, azoknak jó választás lehet egy-egy munkája, főleg, ha túl teszi magát a mangaka szokatlan rajzstílusán.

Linkek: Wipikédia (mangaka); Baka-Updates Manga (mangaka); A mangaka hivatalos honlapja (jp)

(Visited 107 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .