Nodame Cantabile Paris Chapter (TV-sorozat; 2008)

Nodame Cantabile Paris Chapter (TV-sorozat; 2008)

Gyaboo! Végre megjött az általam leginkább várt anime, a híres neves Nodame Cantabile című 2007-es tv-sorozat folytatása, a Párizsi fejezet. A Nodame Cantabile eredeti történetét Tomoko Ninomiya készítette. A Nodame a tavalyi évben egyik legkedvesebb anime volt a szívemnek, nem az a tipikus shoujo, inkább komédia, sőt paródia gyakran, mely zenei tehetséggel megáldott fiatalok körébe sodor el bennünket.

A Nodame Cantabile először live-action sorozat formájában ért meg 12 részt, ha jól emlékszem, és ezt is láttam hamarabb, mint az animét, sőt, a live-actionhöz is készült egy párizsi special epizód, melyet szintén végig néztem, úgyhogy maga az anime adaptáció túl sok újat nekem nem ad, de annyira élvezetes, szórakoztató, és humoros történettel állunk szemben, hogy bármilyen formában képes lennék újból és újból megnézni. Ha valaki most ismerkedik a sorozattal, akkor célszerű a tavalyi 24 részes első anime sorozatát megnézni, mert erősen erre épül ez a 11 részesre tervezett folytatás.

Egy kicsit az előzményekről: Noda Megumi, akit csak Nodamenak neveznek, egy otaku kis zongora művész, aki szertelen, egy szemétdombon él, és a zenélést nem nagyon veszi komolyan. Ő az a tipikus az ember, amit mindent szívből jövőleg csinál, nem szereti a külsú kényszert, hanem ösztönösen zenél, pedig egy elég neves zenei akadémiára jár. Egyszerű lány, aki szegény családból származik.

Élete azonban gyökeresen megváltozik, mikor megismerkedik az akadémia ünnepelt sztárjával, a zseniális zongoraművésszel Chiaki Shinichivel. Chiaki jóképű, minden lány bálványozza, emellett igazi őstehetség, mivel nemcsak zongorán, hanem hegedűn is kiválóan játszik, ám ambíciói más területekre sodorják: világhírű karmester szeretne lenni. A lányok nem érdeklik, de egy hamis hang már annál inkább. Ha ilyet hall azonnal kitér a békességéből, és még harapni is képes ^^, csak hogy szadista módon tökéletes hangzást sarkalljon ki bárkiből. Chikai egyik nap véletlenül meghallja Nodame zongorajátékát, és teljesen ledöbben a lány ösztönös tehetségétől. Kezdetben minden áron tanítgatni próbálja, sőt egy szerencsétlen véletlen folytán kiderül, hogy egymás szomszédai is!

Egy félre sikerült este után, mikor is Chiaki egy kicsit felönt a garatra, mivel nem jött össze számára egy külföldi utazás reménye, ráadásul opera énekes barátnője is dobta, így hazafele menet összecsuklik az ajtaja előtt. Más nap egy szemét domb tetején ébred, és rettenes bűz közepette ébred. Nodame ugyanis tegnap este megtalálta, és a gondjaiba vette a fiút, sőt azon rögtön bele is szeretett Chiaki – senpaiba, és mindent megtesz a maga szertelen, élénk módján, hogy felhívja magára a figyelmét. Chiaki kedvéért még szorgalmasan is hajlandó gyakorolni. A két fiatal kicsit bontakozó szerelmi kapcsolatát, és saját küzdelmüket követhetjük nyomon a 24 rész során, melyet barátok és riválisok segítenek végig. Ugyanis Chiaki bármilyen őstehetség is, mégis túl arrogáns, maximalista, és kezdetben nem veszi figyelembe mások érzéseit, véleményét, pedig egy igazi karmesternek igenis törődnie kell a zenekar tagjaival, mint emberekkel. Így Chiakinak hosszú utat kell bejárnia ahhoz, hogy rájöjjön, mi is teszi az igazi mestert világhírűvé, ráadásul egy gyermekkori traumát is le kell győznie, ugyanis iszinyatosan fél a repüléstől. De minden akadályon Nodame fogja átsegíteni kitartásával, bíztatásával és őszinte ragaszkodásával.

No, de Nodame sem könnyű eset. Ő is hatalmas tehetség, de szintén egy gyermekkori trauma miatt nem képes igazán kibontakozni, és tanulni a zenét. A tanárainak rengeteg gondja van vele emiatt. Ráadásul még önmagát sem találta meg igazán, mivel zenei tehetsége ellenére ovónő szeretne lennie, pedig isten őrizze azokat a gyerekeket, akik a keze közé kerülnek. Nodame lassan, Chiaki segítségével átlép saját korlátain, és nagy nehezen rájön, hogy mi is az igazán fontos az életében. Persze választását az is ösztökéli, hogy örökre Chiaki melett maradhasson.

Persze mindezen események fergeteges poénokon, kisebb-nagyobb csihi-puhikon, és szórakoztató félreértéseken át vezet. De ké főszereplőnk mellett más fiatalok sorsát is nyomon követhetjük. A tehetséges, kicsit lökött, és Chiaki-saméba végtelenül szerelmes dobos Masami-chan, a rocker hegedűs srác, Mine-kun, és még sokan mások. A fiatalok életében pedig fontos szerepet játszik a felejthetetlen Franz von Stresemann (Milch), aki nőcsábász mivolta ellenére, a legnemesebb német zeneszerző, aki állandó hülyéskedéseivel még inkább emeli a sorozat humor szintjét.

A legújabb Párizs chapter, azaz az 2008. október 9-én megjelent első rész ott folytatódik, ahol a sorozat abba maradt. Chiaki és Nodame egy kemény vizsgát tettek, hogy Európába utazhassanak, a klasszikus zene őshazájába, hogy még tökéletesebbé tegyék zenei képességeiket. Chikai és Nodame megérkeznek tehát Párizsba, ahol Chiaki dús gadzad szüleinek egyik kollégiumában lelnek új otthonra. Mindketten a zenei konzervatóriumra járnak, és új francia, vamamint más nemzetiségű tehetséges fiatalokkal ismerkednek meg. Chiaki álma az, hogy találkozhasson legnagyobb példaképével, de ehhez először is több zene versenyen kell kiemelkedően teljesítenie, hogy a híres karmester tanítványául fogadhassa. Persze szorgalmasan kell emiatt tanulni, így Nodamére nem marad túl sok ideje.

De Nodame nem is unatkozik, hiszen találkozik a felvételi vizsgán megismert francia Frankkel, aki ugyan szerelmes a lányba, de egy átanimézett éjszaka után végleg kiábrándul a japán lányokból :). Nodame tempójával még egy magát otakunak tartó francia sem képes felvenni a versenyt. Közben Chiakira is szemet vet egy vonzó zongorista lány, Tanya, aki Oroszországból érkezett 17 éves korában az akadémiára, és jellegzetessége, hogy szélsebesen képes szerelembe esni. De Chiakiból rögtön ki is ábrándul, mikor meg akarja neki mutatni zenei tehetségét, erre Chiaki folyamatosan hibákat fedez fel a játékában, és addig ismételteti vele a darabot, míg nem lesz hibátlan. Frank és Tanya elkönyveli, hogy nem csoda, hogy a legfejlettebb ország gazdaságát tekintve, hiszen nem ismerik még a pihenés fogalmát sem :). úgyhogy kicsit sem hétköznapi párunk ezzel kezdi meg cseppet sem nyugodt életét a romantika városában, Párizsban!

Megjelenítés: Az animáció mindkét sorozatban a Honey and Cloverre hasonlít. A karakterek jellegzetesek, stilizáltak egy picit, nagyon sok az SD figura, az izzadság cseppek, tehát minden, ami egy komédiával együtt jár. A karakter desingot Shucihi Shimamura, aki minő meglepő, de a Detroit Metal City animátoraként dolgozik, de dolgozott még az Angel Sancturaryben és még a híres Yu-Gi-Oh!-ban is. Az animátor Yukako Tsuzuki, aki a Jyu Oh Seiben, a Boogiepop Phantomban, a Ghost in thr Shell: S.A.C. Solid State Societyben és a R.O.D. TV-ben is szintén foglalatoskodott. A műfaj miatt annyira nem részletes a háttér, sőt egészen egyszerű. A karakterek sem azok a kifejezetten szép, animés figurák, de a sztori, a törétnet, és maga a jellemek miatt ezek teljesen háttérbe szorulnak. Nem is beszélve a komikus jelenetekről, melyek igazi színvoltjai az animének. Aki egy jó nevetésre vágyik, az bátran kezdjen neki!

Zene: Elsősorban klasszikus műveket hallhatunk a jelenetek alatt, sőt, a 2007-es tv-sorozatnak mind az openingje, mind az endingje egy-egy klasszikus darab volt, most kivételesen ennek a párizsi folytatásnak nagyon kellemes, vidám j-pop számokat tettek be, ami egy kis változatosságot is vitt bele az anime zenei világába. Az is biztos, hogy a kellemes kikapcsolódás mellett azért igazi zenei műveltségi kalauzként is szolgál a sorozat, hiszen ami a mangában nem adható át hanggal, azt itt megoldották, és a leghíresebb zeneművészek szonátái, duettjei, rapszódiái, operái csendülnek fel a háttérben, vagy egy-egy előadáson pl.: Mozart, Shubert, Liszt Ferenc, Bach, Beethoven, és még sokan mások. Így a hangulat maga nagyon kellemes, és meg is kedvelteti a nézőkkel ezeket a klasszikus zenéket, hiszen mennyire élvezetes hallgatni őket, mikor éppen kedvenc karakterünk „előadásában” élhetjük át e dallamokat.

Alkotók: Mint említettem a történet Tomoko Ninomiya mangája alapján készült, mely 2002-ben látott napvilágot. További ismertebb művei: Heisei Yopparai Kenkyujo, a Tensai Family, Torendo no Joou Miho. Az 1969-ben született mangaka elsősorban a josei műfajban alkotott, a Nodame Cantabile is eredetileg ebbe a kategóriába tartozik, mivel fiatal nőknek szóló mű ez inkább, mely végig követi főhőseinek útját a felnőtté válásig, és még gyakran azon túl is. Több információt olvashattok róla a Baka-Updates Manga című oldalon, illetve hivatalos honlapján. Az alkotónő mangáját nagyon hitelesen adaptálta a rendező, Chiaki Kon, akinek a korábbi munkái a Junjo Romantica című yaoi, a szintén vígjáték Midori Days és a When They Cry – Higurashi című alkotás.

Összegzés: a Nodame Cantabile szerintem a legjobb romantikus-komédia, ami teljesen a zene körül forog, és a sok bohóckodás közepette vannak benne nagyon is komoly jelenetek. Azért is érdemes valakinek belenéznie, mert nagyon sok mindent tanulhat belőle a zenéről, és ha annyira nem is valóságos néhány szituáció, azért eléggé hűen ábrázolja a komoly zenészek életét, és ez már azért is dicséretes, mert a mai rohanó világunkban, amikor nap mint nap születnek az új pop, rock, diszkó és egyéb slágerek, a klasszikus zene egyre inkább a háttérbe szorul. Ha csak itthon nézünk szét láthatjuk, hogy egyre több zeneiskolát zárnak be, egyre kevesebb fiatal kezd el érdeklődni a komoly zene iránt. Ami érthető is, hiszen kevés az a fórum ami közvetíteni tudná, ráadásul a zenei ízlés is annyira szerte ágazó, hogy lehetetlen már számon tartani a sok műfajt. Az igazat bevallva jó magam is szívesebben hallgatok (mondjuk egyre ritkébban) egy békés, nyugodt délutánon szieszta alatt valami komolyabb zenei művet, mely megnyugtat és egy kicsit más világba repít el. Persze ízlés dolga ki mit szeret, de ha valaki nyitott, és csak kíváncsi a régi nagy klasszikusokra, vagy egyszerűen gyönyörű zongora-, hegedűjátékra, vagy egy harmonikus zenekar játékára, annak tökéletes választás ez az anime.

Adatok

  • Cím: Nodame Cantabile Paris Chapter
  • Japán cím: のだめカンタービレ 巴里編
  • Rendezte: Chiaki Kon
  • Original Creator: Tomoko Ninomiya
  • Character desing: Shuichi Shimamura
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 11 epizód
  • Műfaj: vígjáték, iskolai élet, hétköznapi, zene, romantikus
  • Stúdió: Genco, J.C.Staff
  • Opening: „Sky High” ~ Gospellers
  • Ending: „Tokyo and Paris” ~ Emiri Miyamoto x solita
  • Honlapok: ANN, Hivatalos Honlap
(Visited 58 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .