Sakura-sō no Petto na Kanojo (anime, 2012)

Szerelmi háromszögek, verejtéktől csatakos küzdelem a felnőtté válásért, haverok, őrült kiruccanások és a csapatmunka szenzációs életérzése. A Sakura-sō no Petto na Kanojo című anime mindezzel az extra kiegészítővel várja a nevetni, illetve szomorkodni vágyókat. A közhelyesen riasztó mellvillantással és bugyi mutogatással teli kezdés ellenére, így kellemes csalódást okozhat az érdeklődőknek e portéka, hiszen felsorolt kellékeivel alkalmat ad a jellemfejlődésre, miközben könnyáztatta mélységekbe repít a művészlelkek kergeségébe. (Megjelent eredetileg a Mondo Magazin 2013 októberi számában.)

Otakuk gyülekezete mókára készen

 Sakura-sō no Petto na Kanojo (animesorozat, 2012)
Sakura-sō no Petto na Kanojo (animesorozat, 2012)

Kamoshida Hajime (jelenleg a Tora Kiss – A School Odyssey című sci-fi/fantasy műve örvend élénk figyelemnek a világhálón) 2010-ben indította útjára az anime-manga szubkultúrára kattantakat felvonultató light noveljét, a Sakura-sō no Petto na Kanojót. A történet sikerét az ecchi-fanservice-moe triumvirátusban való gazdag tobzódás mellett pont az adja, hogy olyan tehetséges fiatalokat mutat be, akik anime és manga készítésre adták a fejüket. Így valaki rajzolóként, valaki játékfejlesztőként, vagy éppen forgatókönyvíróként próbál babérokra törni e hihetetlenül kreatív területeken. Ezek után sokkal jobban hangzik az, hogy 6 tipikus tini életébe pillanthatunk be egy kollégiumban, ahol az eddig felsorolt, nagyratörő álmaikat tervezik a szerelmi bonyodalmak, a baráti szálak kusza hálójában.

E karakterek közül kerül ki a sztori főszereplője, Kanda Sorata, aki egy szürke kisegérnek tűnik, ki a macskák gyámolításán túl többre nem képes. Ám macskaszenvedélye olyan méreteket ölt, hogy a Suimei Művészeti Középiskola (röviden csak Suiko) normál kollégiumából átcsapják a Sakura-sō koleszba, ami a suli hírhedt, vagy éppen híres különceinek ad otthont. Itt ismerkedik meg a rettegő Sorata – a hideg víz verte ki a gondolattól is, hogy a Sakura-sōba költözzön -, a hebrencs Misaki-sempaijal, a nőfaló Jinnel, az elvonultan kockuló Akasakával, illetve a bögyös, nemtörődöm Chihiro-senseijel. A Sakura-sōban pedig az élet sosem áll meg, főleg, ha új lakók is érkeznek e flúgosokkal feltuningolt komédia halmazba.

Egy diákszálló magánélete

Chihiro-sensei Soratát élete talán egyik legnagyobb kihívása elé állítja: neki kell gondoskodnia a tanárnő Angliából érkező unokahúgáról. A cseresznyeszirmok lágyságával libben a képbe hát Shiina Mashiro, a cselekmény minden porcikáját megmozgató szőkeség. A csendes, érzelemmentesen maga elé bambuló lány, egy őstehetség a festészet zárt dimenziójából, aki meglepő módon, mangarajzolásra szeretné pazarolni minden idejét. A kicsit furcsa, sőt, magatehetetlenül ügyetlen hősnő (önállóan nem tud fürödni, öltözni, enni, bárhol képes eltévedni, mindent félreért, stb.) 24 órás felügyeletet igényel a rajta rendszeresen kiakadó fiú főszereplőnktől, ki ha kell, a hölgyemény alsóneműit mossa, vagy éppen legújabb ötletéhez áll modellt.

Egy mangaka lány rumlis élete, ki rosszabb egy házi kedvencnél.
Egy mangaka lány rumlis élete, ki rosszabb egy házi kedvencnél.

Kettejük szokatlan szimbiózisa pikáns pillanatokkal és a levegőben elhintett romantikus szállal kecsegtet, amit egy féltékeny seiyū-tanonc sem néz jó szemmel. Hogy mi sül ki Sorata és újdonsült barátai találkozásából? Erre a 12 kötettel 2013 nyarán zárult light novel, egy 24 részes animesorozat a J.C. Staff gondozásában, valamint egy alternatív manga-adaptáció is választ adhat. A gamereknek kedvcsinálóként pedig idén visual novel formátumban is kijött e népszerű bohózat.

Ajánló: Miért érdemes lecsapni rá?

Az egyszerű és hétköznapi történetével, amely a Toradora! és a Nodame Cantabile stílusát ötvözi, nem nyújt sok újdonságot a Sakura-sō no Petto na Kanojo. Az anime epizódok színvonala hullámzó, például a bátyus komplexusos hugica szerepeltetésével felesleges háremmé szélesítették a kezdetben töketlen főhősünket övező hölgykoszorút. Ennek ellenére az a kitartó munka és az az átérezhető élethelyzet, amely egy feltörekvő művészt, vagy bármely szakma iránt elkötelezett pályakezdőt jellemez, megkapóan és magával ragadóan jön át a képernyőn/papírlapokon.

A cikk eredetileg így jelent meg a Mondo Magazin 2013 októberi számában.
A cikk eredetileg így jelent meg a Mondo Magazin 2013 októberi számában.

Megjelennek ehhez kapcsolódóan kudarcok, csalódások, visszautasítások, lemondások, a sikerért való áldozatvállalás (valamit valamiért) – ami a valóéletben is sok fiatallal megesik. A felnőtté válás témája így felvillan benne, még ha lazasággal, és elcsépelt humorral is oldják a drámát, és néhol már szirupos melodrámába csap át a kétségbeesett siránkozás. Ugyanakkor, egyfajta pozitív küzdeni akarást sugall a történet, ami aranyossá és szórakoztatóvá teszi a cselekményt, különösen a szerethető karakterek baráti összetartása révén. Kár, hogy nem bíztak eléggé a fogyasztókban a rutinos készítők (Okada Mari írta az anime forgatókönyvét, aki a Gosick, Hanasaku Iroha és a Hourō Musuko animéket is jegyzi) annyira, hogy egy fanservice- és mellmentes csomagban tálalják ezt az érzelemdúsan is tanulságos sztorit. A mentségükre szóljon, legalább nem estek túlzásokba, a grafika pedig kifejezetten édes és kellemes a szemnek.

Karakterek bemutatása: Az otaku banda

Kanda Sorata
Kanda Sorata

Másodéves főszereplőnk, aki beteges késztetést érez arra, hogy a világ összes magatehetetlen élőlényéről, elsősorban kóbor cicájáról gondoskodjon. Ez a lista majd Mashiro személyével bővül, ami a fiú lelkében igen nagy vihart kavar, hiszen a festőzseni lányt egyszerre csodálja és irigyli tehetségéért. Sorata önmagát keresi végig a sorozatban, amit egy szép ívű fejlődés keretében meg is talál. Az már más tészta, hogy a fedetlen női idomok legtöbbször őt veszik célba, és igencsak háremgyanús magánéletet folytat törődő személyiségének hála.

Szinkronhangja: Matsuoka Yoshitsugu

Shiina Mashiro
Shiina Mashiro

 

A néma szépség, aki mellesleg szenzációs festőművész. Az Angliából érkezett leányzó nagy álma, hogy elismert mangaka lehessen. Annak ellenére, hogy született tehetség, bizony ő is kellő szakmai kihívással találkozik, ráadásul az érzelmi level up triplán ráfér. Évekig élt a maga elvarázsolt művészvilágában, így a szerelem, a barátság érzelmi mélységei ismeretlen terepek a számára.

Szinkronhangja: Kajono Ai

Aoyama Nanami
Aoyama Nanami

Sorata vehemens természetű és egyben tsundere osztálytársa, aki titkon szerelmes főhősünkbe. A lány eltitkolt érzelmei mellett szinkronszínésznek készül. Édesapja nem támogatja ezt a törekvését, ezért szülői házát elhagyva egyedül él, keményen dolgozik, és önmagát nem kímélve jár különórákra. A mindent beleadó lány küzdeni akarásának egyedül csillapíthatatlan segítőkészsége szab gátat, képes lázas betegen is másokkal törődni a pihenés helyett.

Szinkronhangja: Nakatsu Mariko

Kamiigusa Misaki
Kamiigusa Misaki

 

A sorozat kelekótya animekészítője, aki a forgószél sebességével ontja a poénokat, meztelenkedik, kockul, vérbeli otakuként állandóan a saját világában kalandozik. Igazi álmodozó, akit az alkotói tevékenység éltet. Tehetségét számtalan díjjal ismerték el, azonban egy dologban segítségre szorul, mégpedig a szerelemben.

Szinkronhangja: Takamori Natsumi

Mitaka Jin
Mitaka Jin

 

Egyetlen komédiából sem hiányozhat az ügyeletes playboy, aki idősebb hölgyektől kezdve a szende szüzekig senkit sem kímél a sármjától. Jin mellesleg Misaki gyerekkori barátja, kettejük bonyolult kapcsolata pedig igen sok fejtörést fog okozni a bagázsnak. A srác forgatókönyvíróként kíván érvényesülni.

Szinkronhangja: Sakurai Takahiro

Akasaka Ryuunosuke
Akasaka Ryuunosuke

 

A szobájába zárkózó programozó csupán virtuális maid-chanjén keresztül osztja az észt a kollégiumban, de a sorozat második felében már megmutatja a maga vékonyan lányos fizimiskáját is. A morgó vénával bíró srác látszólag mindent és mindenkit nyűgnek tekint, de titokban nagyon is a szívén viseli társai sorsát.

Szinkronhangja: Horie Yui

Sengoku Chihiro
Sengoku Chihiro

 

Ha van playboyunk, akkor kell dögös felügyelő tanárnő a kollégiumba, aki sört kortyolgatva, cigit lóbálva ad megfejthetetlen útmutatásokat a fiataloknak, kik a szerelem és a pályaválasztás viharos harcait vívják.

Szinkronhangja: Toyoguchi Megumi

Sakura-sō no Petto na Kanojo
(light novel, 2010-2013)
Írta: Kamoshida Hajime
Rajzolta: Mizoguchi Kēji
Hossza: 12 kötet

Sakura-sō no Petto na Kanojo
(manga, 2011-)
Írta: Kamoshida Hajime
Rajzolta: Kusano Hōki
Hossza: 4 kötet (még fut)

Sakura-sō no Petto na Kanojo
(anime, 2012-2013)
Eredeti alkotó: Kamoshida Hajime
Rendezte: Ishizuka Atsuko
Stúdió: J.C. Staff
Hossza: 24 x 24 perc

Sakura-sō no Petto na Kanojo
(visual novel, 2013)
Eredeti alkotó: Kamoshida Hajime
Fejlesztette: Netchubiyori
Platform: PlayStation Portable/Vita

(Visited 284 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .