Jigoku Shoujo Mitsuganae (TV-sorozat; 2008)

Jigoku Shoujo Mitsuganae (TV-sorozat; 2008)

Jigoku Shoujo Mitsuganae

A Jigoku Shoujo, avagy a Hell Girl már 2005 óta borzongatja a nézőket az emberi érzések legsötétebb, és legkaotikusabb bugyraival. A szemet szemért – fogat fogért, önbíráskodó, ember társainkat valós, vagy félreértett bűnök miatt egy rántással a pokolba jutató koncepció, úgy néz ki még mindig nem jutott el a történet végéig, sőt, szépséges „halál hozónk”, Enma Ai is visszatét az élők világába, hogy tovább folytassa cseppet sem hálás küldetését. A morális és erkölcsi kérdéseket felvető sorozatról, úgy gondolnánk, hogy már nem tartogathat túl sok újdonságot számunkra, hiszen már egy második season, a 2006-os Futamokori is nap világot látott az első sorozat után, még hozzá ugyanolyan terjedelemben, 26 résszel. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme tovább nyújtani Enma Ai történetét, mely tulajdonképpen a második sorozat végén úgy tűnt teljesen véget ért. Hiszen napfény derült e titokzatos lány szörnyű múltjára, és fezeklésének okára.

Mindenesetre én örömmel fogadtam e harmadik szériát, mivel az előzetes kellően felkeltette érdeklődésemet, hogy hátha tudnak valami újat is mondani még az alkotók. És az első rész alapján úgy tűnik, hogy talán igen, és érdemesnek ígérkezik belevágni a Mitsuganae alcímmel ellátott újabb sorozatba.

Kapásból kapunk pár új szereplőt, bár természetesen a: valaki bosszút akar állni, és ezért a pokolra küldi embertársát forgatókönyv továbbra is állja a helyét, bár arra kíváncsi vagyok, hogy a már annyiszor előfordult szituációk mennyire fognak megismétlődni, és ezek esetleg negatívan befolyásolják-e majd a sorozat élvezhetőségét. Bár az tény, hogy az emberi bűnök, sérelmek lehetőségei határtalanok, de egy anime sorozatban a készítők mégis bizonyos korlátok közé vannak szorulva, ami szerintem újabb bosszú-hadjárat változatokat nem nagyon fog szülni. Amivel kielégíthetik talán szórakozási igényeinket, az a rendkívül igényes, szemet gyönyörködtető animáció, valamint a kellemes zene. Mert, 2008-as színvonalhoz mérten, eddig mindkettő téren kiemelkedően teljesít a Pokoli lány újabb szériája, de majd a továbbiakban erről meg bizonyosodhatunk mélyebben is, az epizodikus kezdeti jelleg pedig 100% lesz.

1. epizód: The Girl who was taken

Az első részben tehát viszint látjuk Enam Ai régi segítőit, Hone-Onnát, Ren Ichimout és Wanyuudout, ahogy hétköznapi munkásokként folytatják életüket, hiszen az előző sorozat végén Enma Ai végleg meghalt, vagyis csak úgy tűnt. Ugyanis a semmiből egyszercsak feltűnik a korábban is sok galibát okozó „kislány”, Kikuru, aki összegyűjti őket, sőt, Enma Ai rejtelmes árnyéka is megjelenik előttük, valamint egy kisfú, akit most hirtelen nem tudok hová tenni, talán ő volt Enma szerelme előző életéből?

Az első epizód első sorban egy Yuzuki Mikage nevű lány és annak barátnői körül forog. A kedves, félénk, viszonylag csendes lány, egyik este szörnyű látomásnak lesz tanúja. Éppen a fürdőkádban fürdik, majd hirtelen elsötétül minden, és egyre csak merül és merül a mélységbe, míg nem egy hosszú fekete hajú lány, át nem öleli, és eggyé nem válik vele… Yuzuki azt hiszi, hogy csak álmodta az egészet, így másnap mindent elfeljtve megy újból iskolába. De e titokzatos látomás mellett, egy sokkal komolyabb problémával is szembe kell néznie. Legjobb barátnője összetűzésbe került az egyik férfi tanárjukkal, sőt egyenesen gyűlöli őt a lány, és ráadásul a tanár fegyelmezés címén elég kellemetlen dolgokat tesz, ami sérti a másik fél büszkeségét. A lány nem is tétovázik, és azonnal felmegy a Forródrót a Pokolba honlapra, és beírja tanárja nevét. Jigoku Shoujo meg is jelenik előtte, jön a szokásos szöveg, de most a fentebb említett kisfiú lesz a szalmabábu. Persze a lány kicsit kborul mikor meghallja, hogy ő is a pokolra jut halála után, de azért csak meghúzza azt a piros zsinort…

Mindeközben Yuzuki kétségbeesetten próbálja megtalálni barátnőjét, és ekkor, hirtelen elsötétül megint előtte minden, a hátán egy kék pillangóból, hatalmas gubószerű képződmény fakad, majd átalakul Enma Ai-já. Ugyanis Enma Ai úgy mond megszállta Yuzuki testét, és földi „munkájának” végrehajtásához használja. De ugyanakkor Yuzuki mindent ugyanúgy lát és hall, amit Enma Ai is érzékel, és ezzel veszi kezdetét az újabb széria. A tanár természetesen a pokolra jut, de mint később kiderül a szomorú igazság: teljesen ártatlan volt.

Yuzuki pedig megdöbbenve tapasztalja, hogy egyre több látomása van, sőt, az otthoni tükrökben, néha egy ismeretlen lány mered rá…Enma Ai.
Hogy miért pont Yuzukit választotta Enma Ai? És, hogy hogy térhetett vissza a halálból? Mindez remélem kiderül a későbbiek során, mindesetre egy újabb folyamatosan nézhető animére akadtam a személyében.

Megjelnítés és zene: szokás szerint az animáció gyönyörű, főleg mikor Yuzuki átváltozik Hell Girll-é nagyon szép képsoroknak lehetünk tanúi. A karakter design változatlan, a rendező személye is ugyanaz maradt, tehát a jó öreg alkotó gárdával van dolgunk. Ami még kiemelkedően szépre sikeredett, az az ending animációja, most sokkal több kép váltja egymást a korábbi részek endigjeihez képest. Persze nem maradhatnak ki a tipikus jelenetek sem, mikor pl.: Enma cseresznyét falatozik (egyébként ez a kedvenc mozdulata számomra, olyan szépen és kecsesen teszi mindezt). Ott vannak még a vörös fények, amik a gyengéim, nagyon szeretem őket, és persze a kihalt erdős és virágos vidék naplamentével a háttérben, ahol a szalmabábu átadásra kerül. Ami nagyon pozitív volt számomra, hogy a másik kedvenc női karakteremet, Honna-Onnát nagyon szép, vonzó szerelésben ábrázolták, teljesen a személyiségéhez illet ez a megjelnítés. De egy nagy-nagy kérdőjel motoszkál még mindig a fejelmben: a három segítőtárs bőségesebb múltja is előkerülhetne már. Jó persze, az előző részben megmutatták, hogy emberként hogyan, mikor és milyen korülmények között éltek, és hogyan haltak meg, de azért engem érdekelne még pár részlet a múltjukból. Na hátha kapnak még egy kis reflektor fényt ebben a sorozatban. Főleg a személyes érzéseik, és gondolataik miatt is.

A zene mint említettem nagyon kellemes, ismét egy dallamos openinggel és endinggel gazdagíthatom zenei listámat. Ami egyből feltűnt, hogy a háttérzenék annyira nem dominánsak mint a korábbi részekben voltak. Persze, a félelmetes, hátborzongató jeleneteknél, mikor a tanárt kicsit „kínozzák”, kellően fokozza az élményt, de ezen kívül más jelenet alatt nem nagyon lehetett rá felfigyelni, pedig a korábbi részekben voltak nagyon is szép számok.

Összegzés: Én azt mondom, hogy megéri belenézni, sőt biztos végig fogom nézni, mert nagyon is szerettem ezt a sorozatot, meg eléggé elgondolkodtató hangulatba szokott engem ringatna, sőt még ötleteket is adott korábban képregény koncepciók terén. Lehet, hogy unalmas lesz már, lehet hogy túl nyújtott, de bennem azért még fenn tartja a kíváncsiságot, mivel kicsit optimista vagyok, ezért egy happy endet várnék a sorozat legeslegvégére, amire bevallom nincs sok remény, de hátha. Érdemes lesz bele-bele nézegetni. Hogy másoknak ajánlom-e? Hááát… aki nagy rajongója, és szeretné még tovább „élvezni” a vizuális szépséget, no meg a komoly mondanivalót, az bátran kezdjen bele. De aki, valami nagyon újra vágyik, annak nem épp a legmegfelelőbb választás, de tehet vele egy próbát. Mindenki döntse el magában, hogy belevág-e, vagy nem, az a biztos. ^^

Adatok

  • Cím: Jigoku Shoujo Mitsuganae
  • Japán cím: 地獄少女 三鼎
  • Magyar cím: Pokoli lány
  • Rendezte: Kenichi Kanemaki
  • Original Creator: Hiroshi Watanabe
  • Music: Hiromi Muzitani, Yasuharu Takanashi
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: TV-sorozat
  • Terjedelem: 26 epizód
  • Műfaj: horror, misztikus, természetfeletti, dráma
  • Stúdió: Studio Deen
  • Opening: „Tsukihana” ~ Nana Kitade
  • Ending: „Ichi Nuke” ~ Noto Mamiko
  • Honlapok: ANN, Hivatalos Honlap
(Visited 85 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .