Shinkai Makoto külföldön tarol

Az érzelmes romantika és a magával ragadóan művészi animáció nagykövetének, Shinkai Makotónak nemrég mutatták be legújabb metaforákkal dúsított alkotását: a Kotonoha no Niwát (A szavak kertje). A Japánban csupán május 31-én mozikba kerülő animációs film érdekessége, hogy világpremierjét április 28-án tartották, többek között az ausztráliai Gold Coast Filmfesztiválon. A nagyközönség így a világon először Japánon kívül merülhetett el Makoto szerelmes történetének könnyed szféráiban, amire még nem volt példa.

A Kotonoha no Niwa már a japán megjelenés előtt nemzetközi elismerést gyűjt

Clip_2Kotonoha no Niwa (előzetese angol felirattal), ráadásul az egyik legrangosabb filmfesztivál keretében debütált, ahol több éves hagyományok nyomán mutatják be Ausztrália és Hollywood független filmeseinek és művészi szcénájának alkotásait. Ez a már emlegetett Gold Coast Filmfesztivál, amelynek igényes programblokkjába az utóbbi pár évben kaptak helyet az animék is. A fesztivál azért is bírt nagy jelentőséggel Shinkai számára, mivel a rendező maga is ellátogatott a helyszínre, ahol több mint 40 perces interjút adott aktuális produkciójáról.

Az interjút az animációs filmek szakértője, a Griffith University egyetemi docense, Andi Spark készítette. (A hölgy igen nagy név a szakmában, több független filmes és kereskedelmi animációs mű készítője, producerként, rendezőként, forgatókönyvíróként és multimédia dizájnerként is dolgozik. Díjakat kapott eddig a világ legrangosabb filmfesztiváljain, így például kitüntették munkásságáért Cannesben, Annecy-ben és Melbourne-ban.)

Spark a film háttérmunkálatairól és az alkotó, Makoto művészi üzeneteiről kérdezett, emellett a mű értelmezési lehetőségei olyan elmerült és inspiráló eszmefuttatást eredményeztek, hogy az üresjáratoktól teljesen mentes, igazán szórakoztató és tartalmas beszélgetésbe merült mindkét fél, valamint a közönség is.

A beszélgetés során Shinkai kitért arra, hogy női főszereplőjét, Yukinót, a titokzatosság eszközével kívánta elérhetetlenné varázsolni, ami miatt a női nézők távolságtartóan viszonyultak karakteréhez, sőt, unszimpatikus figurának élték meg. Shinkai szándékosan kívánta ezt elérni. A történetben megjelenő számtalan metafora közül Shinkai egy saját műveiben rendszeresen visszatérő motívumot is kifejtett, mégpedig az esővel kapcsolatban: „Egy zivatar mindig váratlanul csap le, nem tehetsz ellene semmit. A szerelem pedig olyan, mint a zivatar – Nem tehetsz ellene semmit, egyszerűen jön és magával ragad.”

A közönség rendkívül jól fogadta a Kotonoha no Niwát, a premiervetítés előtt már minden jegy elkelt, és a rendezővel folytatott nyilvános interjú is több száz rajongót vonzott a rendezvényre – ez pedig nyilvánvalóvá tette a művész rendkívüli nemzetközi hírnevét. Ezzel párhuzamosan röppent fel a hír, miszerint Shinkai korábbi, szintén egy gyengéd és szomorú románcot feldolgozó, 2007-ben megjelent munkája – a Byōsoku Go Senchimētoru (5 Centimeters Per Second) – mobil alkalmazást kap. Az összesen 285 interaktív képet és emlékezetes pillanatot megragadó Story Art Book applikáció először IOS rendszerre jelent meg 170 jenért, idén május elsejétől pedig már Androidra is kiadták.

1. Kiegészítés: A Gold Coast Filmfesztivál további különlegessége, hogy bemutattak egy kanadai dokumentumfilmet a cosplayről, mégpedig a My Other Me: A Film About Cosplayers című, 85 perces alkotást.

2. Kiegészítés: A fesztiválon levetítették a „Cool Japan” szekcióban a Wolf Childrent (Farkasgyermekek) Hosoda Mamorutól, a Miura Kentarō véres-fantasy mangaeposzának második mozifilmes adaptációját, a Beserk II: The Battle for Doldrey-t, valamint a mechaCarl Macek’s Robotech Universet.

ForrásokTokyo Otaku Mode (cikk 1)Tokyo Otaku Mode (cikk 2)Tokyo Otaku Mode (cikk 3)Gold Coast Filmfesztivál weboldala

(Visited 111 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Shinkai Makoto külföldön tarol

  1. Nagyon várom már, hogy megnézhessem FullHDben. Kár, hogy ilyen rövid lesz, de remélem annál szebb.

  2. Igen, a premier előtti vetítésen már árultak a BluRayeket, úgyhogy már fel van töltve is. Hivatalos angol felirat is van rajta, tehát arra sem kellett várni.

    1. Meg lett azóta, belenéztem, és eszméletlenül gyönyörű. A történetét nem láttam végig, majd vasárnap befejezem, de eddig nekem ez tetszik a legjobban Shinkaitól. 🙂

  3. Nem volt rossz csak a mostaniban a CG elemek elégé elütökkek 🙁 de egészében nagyon szépre és tartalmasra sikerült. A barátnőmnek volt egy érdekes és egyben tanulságos megjegyzése a „film” nézése közben és pedig az, „hoyg anniyra szépek a képek, hogy nem lehet emiatt figyelni a történetre”. Ez így van! én is azon kaptam magamat, hogy nem tudtam figyelni mert a képek elvarázsoltak teljesen. Finoman szólva 2 kellett meg néznünk emiatt! 😛

    1. ^^ velünk is hasonló volt a helyzet. A képek káprázatosak voltak. Nekem az emberi mozgásokon tűnt fel a sok CG, a történet még „jó” hogy viszonylag egyszerű volt, de eszméletlenül hangulatos lett. :3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .