So-Ra-No-Wo-To (Tv-sorozat, 2010)

So-Ra-No-Wo-To (Tv-sorozat, 2010)

2010 januárjában még egy érdekes sorozat indult a So-Ra-No-Wo-To (Sounds of the Skies) személyében. A sorozat karakter dizájnja a K-on-ból más ismerős lehet, sőt, szinte ugyanazokat a szereplőket látjuk. Ez annak köszönhető, hogy az A-1 Pictures és az Aniplex közös sorozatáról van szó, melyet Mamoru Kanbe (Elfen Lied, I’s Pure, Denpateki na Kanojo, Psycho Driver: Soul Siren,stb) rendez.

Ez a sorozat a debütáló munkája a sugárzó TV Tokyo-nak és az Aniplex-nek, mely Anime no Chikara project néven fut. A sorozatból manga adaptáció is készül, mely az ASCII Media Works kiadó Dengeki Daioh című magazinjában fut. Sőt, 2010 tavaszán visual novel formájában is megjelneik a Compile Heart jóvoltából, valamint a sorozatot követi majd egy OVA kiadás is, 2010 szeptemberében.

Az anime zene aláfestéséért Michiru Oshima (Gokusen, Fullmetal Alchemist szériák Sailor Moon live action), felel, az eredeti karakter dizájnt Mel Kishida készítette, melyet az animében Toshifumi Akai (pl.: Fullmetal Alchemist: Borherhood) vitelezett ki. A sorozatot  animációját a már említett A-1 Pictures készíti (korábbi munkáik: Birdy the Mighty Decode, Fairy Tail, Kannagi: Crazy Shine Maiden, Kuroshitsuji, Persona Trinity Soul, stb)

A szép, igényes animáció, karakterek és hátterek mellett kiemelendő még, hogy az idei Ookami Kakushi-hoz hasonlóan Yuki Kajiura neve itt is feltűnik, mivel a sorozat opening és ending zenéjét ő készítette. Az opening a Kalafina előadásában hallható lírai „Hikaru no Senritsu” című dal. Az ending a könnydebb, vidámabb hangulatú „Girls, Be Ambitious Haruka Tomatsu előadásában. Az op/ed-hez külön animáció készült, itt az openinget érdemes kiemelni, hogy Gustav Klimt (1862-1918) osztrák festőművész képeinek karaktereibe ültették be az anime 5 főhős leányzóját. A szeccesszió jeles képviselőjének alkotásait nem először használják fel egy anime openingjében, a 2004-es Elfen Lied-ban világhírű festményei közül a Csókcímű alkotása is szerepel. A So-Ra-No-Wo-To egyik főhősnőjét, Riot pl.: a „Tragoedie” című festményen látjuk viszont.

Történet: Helvetia köztársaságában járunk (a mai Svájc nyugati részének ókori neve volt ez lsd: wikipédia), egy alternatív valóságban. A világon háború dúl, ami ezt a békésnek tűnő államot sem kíméli. Itt él főhősnőnk, a fiatal Kanata Sorami, aki fiatal korában belecsöppent egy éles harcba, ahol egy gyönyörű, trombitás lány vigyázott rá. Ekkor határozta el, hogy ha nagy lesz, akkor belép ő is a hadseregbe, hogy megtanulhasson úgyanúgy játszani, mint egykori megmentője.

Kannata mindig vidám, aranyosan naiv, szorgalmas, bár ehhez egyfajta ügyetlenkedés is társul. Ugyan elkezd tanulni trombitálni, de borzalmas macska zenét produkál, pedig a zenei hangok felismerésében profi. A hadseregbe lépése után, az 1121. szakaszhoz vezénylik, mely egy isten háta mögötti, békés vidéki kisvárosban, Seize-ben állomásozik. Itt kezdi új életét társaival, ők a következők:

  • A trombitás tanítója, és a szakasz őrnagya Rio Kazumiya. Rio külsőleg keménynek tűnik, de a szíve a helyén van, és néha elég gyerekes, annak ellenére, hogy ő a legérettebb társai közül. Szüleit, és nővérét elveszítette a háborúban. Többet aggódik másokért, mint magáért, Filiciával mint anyák bánnak a három fiatalabb, rangban alattuk álló leányzóval.
  • A hadnagy Filicia Heideman. A szőke, szemüveges szépség, néha butuskának tetteti magát, de elég komoly múltbéli sérelmeken ment át. Egy nagy vesztes ütközetben is részt vett, ahol elvesztette összes barátját, és szakasz társát. A szakasz tagokra, mint gyermekeire tekint.
  • A legfiatalabb közkatona Kureha Suminoya. A fiatal lány szintén elvesztette szüleit a háborúban. Kannatát kezdetben ellenségesen fogadja, mivel Rio-sempai eddig csak ő felette anyáskodott. Mivel ő a legkisebb, ezt határozottságával és nem létező hozzáértésével próbálja palástolni, ezért előszeretettel parancsolgat az újonc Kannatának. Persze ügyetlenkedni ő is tud, ami a legtöbb humor forrása.
  • A gépszerelő, techikus Noel  Kannagi. A szótlan, mindig komoly lány legjobb barátja egy harci kocsi :), de miután Kannata megérkezik, ő is elkezdi szocializálódni. Kedvenc idő töltése az alvás, bárhol és bármikor képes álomra hajta a fejét, még reggelizés közben is.

Összegzés: Nagyon aranyos sorozat, de akik a K-on karakterivel való hasonlóságot nehezményezik, még tehetnek vele egy próbát. Igaz, hogy könnyeden, vidáman, tele kisebb aranyos poénokkal indul, de elég komoly dráma húzódik meg a háttérben. Nemcsak a háború borzalmai élednek meg egy-egy jelenetben, hanem a hadi árvák sorsa, a folyamatos halál, és az emberiség önpusztítása is felszínre kerül. A So-Ra-No-Wo-To egy olyan világba kalauzol el bennünket, ahol a gyermekeknek hamar fel kell nőniük, és azokat a rövid, békés pillanatokat őrzik féltve, melyet szeretteikkel tölthetnek. És ebben a világban 5 lány találkozik egymással, igazi családdá válnak, erős barátság fűzi őket össze,  ideiglenes békét , és boldogságot nyújtva egymás számára.

Anime adatok:

  • Angol cím: Sound from the sky
  • Japán cím: So-Ra-No-Wo-To / ソ・ラ・ノ・ヲ・ト
  • Rendezte: Mamoru Kanbe
  • Történet: Hiroyuki Yoshino
  • Eredeti karakter dizájn: Mel Kishida
  • Karakter design: Toshifumi Akai
  • Megjelenés éve: 2010. január
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12? (n/a)
  • Műfaj: vígjáték, dráma, háború, katonai, moe
  • Zene: Michiru Oshima
  • Stúdió: A-1 Pictures Inc, Studio Easter, Aniplex, Crunchyroll
  • Hivatkozások: ANN (eng), AniDB (eng), Official site (jap), Wikipédia (eng)

 

(Visited 405 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .