The iDOLM@STER / アイドルマスター (TV-sorozat; 25 epizód; 2011)

The iDOLM@STER / アイドルマスター (TV-sorozat; 25 epizód; 2011)

The iDOLM@STER / アイドルマスター (TV-sorozat; 25 epizód; 2011)
The iDOLM@STER (TV-sorozat; 2011)

A 2012-es év első blogbejegyzése egy tavalyi, pontosabban 2011-es nyári anime bemutatója lesz. A The iDOLM@STER-ről első ránézésre nem gondoltam volna, hogy ennyire magával fog ragadni. Eleinte kihúztam a nézendő nyári sorozatok listájáról, de decembertől egy szerencsés véletlen miatt rákattantam. Ez volt életem első (pure) idolos sorozata, és kellemesen csalódtam benne. Egyenesen függővé tett, és miatta még a sorozat OST-ját is hajlandó voltam beszerezni, ami bevallom, az utóbbi években ritkán esett meg velem. Most pedig jöjjön a nagy kérdés: mivel tudott levenni a lábamról ez az édes, zenés tünemény?

Japán X-faktor jövendő pop ikonokról?

A The iDOLM@STER egy idolokat kinevelő szimulációs játékként kezdte pályafutását 2007-ben. A játék 12 sztárnövendék fejlődését kíséri végig, egy fiktív stúdió berkeiből, a 765 Productionből. Természetesen a játékban egy „Producer” nevű figura bőrébe bújva vezethetjük a különböző stílusú leányzókat a Megasztárságba.  A több platformon is hódító játék anime adaptációja ezeket az alapelemeket ötvözve már 2008-ban beindult egy rövid OVA epizóddal, Live for you! alcímmel, de az igazi feldolgozás hat hónapja startolt gőzerővel az A-1 Picturestől. A játék gyönyörű animációval, szebbnél-szebb zenei betétekkel, látványos pirotechnika előtt parádézó lányokkal, koncertfelvételekkel született újjá a 25 részes anime verzióban. (A franchise-nak van egy alternatív univerzumban játszódó anime változata is, még pedig a  Sunrise gondozásában készült iDOLM@STER Xenoglossia 2007-ből, amelyben a zenés dömping mellett egy mechás parádét is kaptunk, plusz fiatalabb kiadásban visszaköszönnek benne az univerzum meghatározó karakterei.) A széria nem pont azt adta, amit előzetes feltételezéseim során vártam (csilli-villi rózsaszín világ, hárem elemekkel, hiszen egy férfi karakterünk fogja megadni az inspirációt a lányok fejlődéséhez). A sarkos elvárásaimmal ellentétben sokkal több vígjátékot, drámát mutatott fel az anime, plusz kétszer is ért olyan ritka pillanat, hogy könnyekig hatódtam. A sorozat tökéletesen gyúrt össze egy olyan receptet, amellyel sokak szívéhez el tud jutni. Ebbe beletartozik a cuki lányok csapata, és az az alapvető emberi kíváncsiság, hogy mi játszódik a színfalak mögött. Ugyanis nem egy hagyományos tehetségkutató versenyt kaptunk végül, hanem egy barátságra épülő road movie jellegű megmérettetést, ahol rivális ügynökségek és a média talaján kell helytállniuk a leendő csillagoknak.

A 12 fénylő csillag születése

Az egy tucat szépség csomagban van ügyetlen moe karaktertől kezdve, haragos tsundere, vagy lusta zseni nőci, a telt keblű angyalokról nem is beszélve. A sorozat legfőbb erejét a tetszetős karakter dizájn mellett a hol előtérbe, hol háttérbe kerülő lányok és ügynökségük közötti kapcsolat adja. Az érzelmi kötődés a kőkeménynek és ridegnek vélt showbizniszen belül tökéletes ellenpólusként működik, hiszen a 12 lányt és négy mentorukat erős „családi kötelékhez” hasonló érzés fűzi össze. Olyan értékek is terítékre kerülnek, mint a szorgalom, a kitartás, az őszinteség, mások tisztelete és megbecsülése. A rivaldafény árnyoldalai is megmutatkoznak egy-egy konfliktus erejéig, így többek között rivális lány csapatok féltékenykedései, az egyre nagyobb népszerűség okozta érzelem szegénység, a kapott „család” elhanyagolása. Bár egy idol csapat befutásán van a hangsúly egy kis névtelen ügynökség berkeiből, nemcsak a csapatmunka van a középpontban (bár a lányok leginkább ezt élvezik). Fontos lesz az egyéni kiteljesedés is, hogy mindenki legyőzze saját problémáit, és egy nagyot előrelépve építse saját karrierjét. A szorgalmas munka, hullámvölgyek és gyakorlás ellenére mégis egy olyan édes és szeretettel teli világot kapunk, amiben az önzetlenség, a rajongókért való kitartó munka, és az állandó mosolygás szívet melengető szinteken teljesedik ki (tipikus hárem elemek nélkül!).

Ugyan mindegyik lány kap minimum egy külön epizódot a bemutatkozásra, de mégis van a 12-ből 4-5 olyan karakter, akik a széria oszlopos erejét adják. Először a lányokat segítőkkel kezdeném a listát. Ott van a 765 Production első számú producere, az ex-idol Akizuki Ritsuko (Wakabayashi Naomi), aki szigorúan és kemény profizmussal akar minél többet kihozni a lányokból. Saját csapatot is alkot, ez a Ryūgu Komachi – 3 leányzó szerepeltetésével. Az ügynökség bohókás humor forrása az igazgató maga, az arctalan Junjirō Takagi (Ohtsuka Hōchu), valamint a shōjo manga megszállott (csinibaba) asszisztens Otonashi Kotori (Takita Juri). Az ügynökség új arca a pályakezdő (névtelen) „Producer„-szan (Akabane Kenji), aki zöldfülűként érkezik az ügynökséghez. A fiatal férfi eleinte hibákkal teli rossz döntéseket hoz, de a nehéz kezdés után gyorsan ő lesz az idol csapat állandóan elérhető lelki segély szolgálata, és természetesen a romantikus élcelődések indikátora. Az idol szerepre pályázó lányok pedig különféle okból akarnak sztárok lenni, valakinek ez az álma gyerekkora óta, valaki számára ez vezeklés, valaki csak szórakozni akar, és másokat boldoggá tenni. Persze ezeket a naiv célokat a pénz, az önmegvalósítás reálisabb színterei is befolyásolják. De lássuk csak kik is ezek a tündérkék, akikkel együtt izgulhatunk a siker meredek létráján lépkedve felfelé:

Amami Haruka (Nakamura Eriko)Amami Haruka (Nakamura Eriko): Ő a sorozat optimista energiabombája, no meg ő szerepel a legtöbbet, mivel mások gondjainak orvoslása során is előtérbe kerül. Tipikus jó kislány, aki kicsit ügyetlen, mindig elesik, de az álmaiért őszintén síkra szál. Számára a legfontosabb a csapatmunka, az együttes örömteli dolgozás, legjobb barátnője pedig Chihaya lesz. Nem spoilerezek túl nagyot, ha annyit elhintek, hogy a sorozat végén az ő drámája fog ütni egy óriásit.

Kisaragi Chihaya (Imai Asami)Kisaragi Chihaya (Imai Asami): A széria másik fontos karaktere. A könnyes pillanatokat Haruka mellett neki köszönhetjük igazán, sőt, nálam ő volt az a kedvenc idol, akinek mindene az éneklés. A sorozat számomra leggyönyörűbb momentumát adta a családjának a tragikus története (elvált szülők, elvesztett hozzátartozó), az énekhangja pedig gyönyörű. Sokára esett le, hogy Makise Kurisu szinkronja, Imai Asami alakítja őt is (bakker, ez akkora meglepetés volt, eleinte nem tűnt fel egyáltalán, talán mert a hölgyeményt a Steins;Gates szereplésén kívül máshol nem hallottam főszerepben). A dal pedig, amivel szíven bökött szó szerint, a „Promise” (Yakusoku) című melódia volt tőle. Ekkora katarzist régen éltem át egy zeneszám kapcsán, ami ennyire illet volna egy személyes sorshoz.

Hoshī Miki (Hasegawa Akiko)Hoshī Miki (Hasegawa Akiko): Nem éppen a legtöbbet szereplő, de számomra a legszimpatikusabb karakter (talán mert sok tulajdonsága kapcsán magamra ismertem). Az egyébként lusta lány nem sok mindennel foglalkozik az alváson és evésen kívül, ám Producer-szan felnyitja a szemét, és rájön a szőke ciklon, hogy előtte van karnyújtásnyira egy lehetőség, amivel úgy csilloghat és tündökölhet, mint még soha senki. Ha Chihaya a legjobb énekes a csapatból, akkor ő a legjobb idol, mivel egy igazi őstehetség: pillanatok alatt képes egy koreográfiát, vagy dalszöveget megtanulni. Sajnos a szériában inkább a butuska, mégis zseni szépség szerepén túl sok mindent nem mutat, pedig annyira édes karakter!

Futami Ami & Mami (Shimoda Asami): A flúgos ikertestvérek. Kész poénbombák, folyton ökörködnek, vagy összeesküvés elméleteket szőnek. Imádnak videojátékokkal játszani, valamint detektív szerepben tetszelegni. Ők a legviccesebb idolok.

Futami Ami & Mami (Shimoda Asami)Minase Iori (Kugimiya Rie)Shijō Takane (Hara Yumi)Miura Azusa (Takahashi Chiaki)n

Minase Iori (Kugimiya Rie): A kis tudnere loli, aki mindig morgolódik, és tagadja, hogy önmagán kívül más is érdekelné. Azért a kis felvágott nyelvű perszóna nagyon is szereti a társait, plusz, van rajta egy erős teher a gazdag, szintén idol bizniszben utazó családja miatt. Sajnos erről többet nem tudunk meg, pedig lenne benne potenciál.

Shijō Takane (Hara Yumi): A sorozat legnagyobb rejtélye. Azon kívül, hogy egy gazdag vidéki család odzsōszamája, nem tudunk meg semmit az ezüsthajú, felnőttes leányzóról. Legjellemzőbb ismertetőjegye a költői monológok és tanulságok szavalása. Nagyon okos és ramen megszállott (karcsú alkata ellenére imád enni, nem is tudom hova fér bele az a sok finomság, amit elfogyaszt a sorozatban.)

Miura Azusa (Takahashi Chiaki): Takane mellett ő a másik érettebb külsővel megáldott szereplőnk, a többiek inkább iskolás lányoknak, loliknak tűnnek. Azusa még mellbőségben is kenterbe ver mindenkit. A kicsit butus, de végletekig bájos lány állandóan eltéved, úgyhogy útbaigazításért nem hozzá kell fordulni.

Kikuchi Makoto (Hirata Hiromi)Kikuchi Makoto (Hirata Hiromi): A legfiúsabb és legsportosabb idol. Azért lépett be az idol szakmába, hogy kibontakoztathassa lányos énjét (folyton cuki, fodros, rózsaszín ruhákba akar bújni, amik egyáltalán nem állnak jól neki), és valóra váltsa álmát, amint egy herceg szerelmet vall neki. Csak éppen külseje és karizmája miatt ő maga lett az a herceg, akiről mindig is álmodott, így nem véletlen, hogy legnagyobb bosszúságára több női rajongója van, mint férfi.

Takatsuki Yayoi (Nigo Mayako): A legédesebb idol. A kis copfos angyalkának sok testvérét kell eltartania, így a családjáért dolgozik. Kicsit ügyetlen és gyenge, de a többiek segítségével hamar az élre tör, kár hogy ő is háttérbe húzódik.

Takatsuki Yayoi (Nigo Mayako)Ganaha Hibiki (Numakura Manami)Hagiwara Yukiho (Asakura Azumi)Akizuki Ritsuko (Wakabayashi Naomi)

Ganaha Hibiki (Numakura Manami): Az állatok nagy barátja. A családját a legelképesztőbb állatok alkotják, a krokodiltól a mókusig. Ő értük dolgozik, az igazi (ember) családjával nincs igazán jóban. Aranyos a kis pofikájával és vadőr szereléseivel.

Hagiwara Yukiho (Asakura Azumi): A lány, aki fél a férfiaktól és a kutyáktól, mégis idol akar lenni. A mindig síró, kicsit ügyetlen Yukiho hamar kibontja szárnyait. Ennivaló félénksége és arc torzulásai egy hím egyed közelségére elképesztően viccesek.

Haruka, Chihaya és Miki. Mondhatni a legfontosabb karakterek a szériában.

Dalokba oltott szeretet dömping

A sorozat során nemcsak különböző típusú lányokat ismerünk meg, hanem megtudjuk azt is, hogy milyen egy idol. Az idolok nemcsak táncolnak és énekelnek, miközben heteken át begyakorolt pózokat és társaikkal összehangolt lépéssorozatokat végeznek. Vezethetnek TV-showkat, lehetnek színészek, vállalhatnak musical szerepeket, szinkronizálhatnak, reklám figurák lehetnek, de helyt kell állniuk a modell szakmában, vagy akár interjú alanyként is szórakoztatónak kell lenniük. A mai felpörgetett média áradatban mindenhol, a televíziótól, a rádión át, egészen az újságig, maximálisan kell teljesíteniük. A sorozatban a hősnőink által énekelt számtalan dal mellett rengeteg japán médiára vonatkozó reflexió is megbújik. Ilyenek akár a képtelen vetélkedő műsorok, vagy mecha fegyveres „szerepek”. Az idolok több téren is eladható termékké válnak, gondolok itt a rengeteg poszterre, CD-re, vagy akár mini figurára. Ezt a személytelen, eltárgyiasított oldalt töltik meg élettel a lányok személyes érzelmei. Ha egyikük pórul jár, akkor mindannyian igyekeznek neki segíteni, az összetartásuk, és az egymás, az ügynökségük és a közönségük felé irányuló lojalitásuk pedig példamutató. (Természetesen az sem mellékes, hogy maga a széria is egy újabb jól eladható „terméke” ennek a világnak, amire ráerősít, hogy a benne hallható dalok külön CD-ken jelentek meg.) Mindezt próbálja a két opening és számtalan ending is bemutatni a maga esztétikus módján, sokszor extra jelenetekkel kiegészülve (főleg az endingben érvényesül ez).

Úgyhogy egy kevésbé körül rajongott animének szenteltem ezt a hosszú bejegyzést, ami mind zenei és képi minőségben kiválóan teljesít, mindvégig szórakoztató is marad, és újat is mutat azoknak, akik nem találkoztak még a japán szórakoztatóiparral ilyen közelségből. A hol vicces, hol drámai sorozat a kellő helyen fordul át tragikus mesélésbe, ami ma már ritkaság számba menően képes megindítani a nézőt. A széria érdekessége még, hogy számtalan manga adaptáció is készült már előzőleg hozzá, valamint az animében Nishigori Atsushi (Gurren Lagann) szokatlan módon egyben volt a sorozat rendezője, epizód koordinátora, valamint karakter dizájnere. A franchise eredeti karakter dizájnere pedig az a Kubōka Toshiyuki, aki a nemsokára bemutatásra kerülő Berserk Ōgon Jidai-Hen I: Haō no Tamago és a régebbi Batman: Gotham Knight filmek rendezője volt. Az anime emellett még számtalan szakember munkáját dicséri, és a zenei felhozatal igazán színes, élvezetes élményt nyújt. (A sorozat egyébként két részre bontható, a 13. epizód egyfajta lezárása a lányok pályafutásának első felének.)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=241]
Anime adatok
  • Japán cím: アイドルマスター
  • Angol cím: The iDOLM@STER
  • Rendezte: Nishigori Atsushi
  • Series Composition: Nishigori Atsushi, Machida Tōko
  • Eredeti történet: Bandai Namco Games
  • Eredeti karakter dizájn: Kubōka Toshiyuki
  • Karakter dizájn: Nishigori Atsushi
  • Zene: Takada Ryūichi (MONACA)
  • Megjelenés: 2011. nyár
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 25 epizód
  • Műfaj: dráma, zenés, hétköznapi történet, idolok, vígjáték
  • Stúdió: A-1 Pictures
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng);Wikipedia (eng); Baka-Updates Manga (eng); Hivatalos honlap (jp)
(Visited 415 times, 1 visits today)

13 thoughts on “The iDOLM@STER / アイドルマスター (TV-sorozat; 25 epizód; 2011)

  1. Ezt én is végignéztem, heti 1 rész éppen elég volt, de volt többször is olyan, hogy azt gondoltam, hogy na jó itt most abbahagyom. Végül is elég vegyes volt. Voltak nagyon gyerekes dolgok benne, amiktől sírtam, volt több olyan, amikor túlzásba vitték a dramatizálást meg voltak egészen megható pillanatok is, amik viszont pozitív csalódások voltak. Kb. semmit nem vártam az animétől, de azért ettől többet kaptam, egynek jó volt. 😀

    1. Engem beszippantott magába :D. Lehet, hogy mert egy huzamban néztem meg egy hét alatt a részeket, de engem ezek a eltúlzott dolgok is megfogtak. Annyit dőltem rajta :D. Nem bírtam várni a következő részeket XD. Van ilyen :D.

  2. Mondjuk a menyasszonyos rész az nagyon adta. Azon én is szakadtam, szvsz az volt a legjobb rész. 😀

    1. vá Azusa egy képtelen nőszemély XD, az tényleg eszement epizód volt. Nekem még az ikrek nyomozós jelenete is tetszett, amikor az eltűnt szuper puding felfalóját akarták elkapni.

    2. Neked volt kedvenc idolod azért? Láttam pár blogon, hogy indítottak szavazást is erre vonatkozólag, bár az eredményt már nem láttam XD:

  3. Miki volt a legkedvencebb, de Azusát is bírtam. Miki a külseje miatt meg mert elég összetett személyiség(legalábbis amennyire nekem lejött). Azusa szimplán azért, mert ennyire ügyetlen, de mégis aranyos. Picit magamat látom benne, én is erősen hajlamos vagyok eltévedni. 😀

    Ha már itt tartunk: neked ki vagy kik voltak a kedvencek?

    1. Mikit imádtam nagyon én is :D, nálam első helyen állt. Izgalmas személyiség tényleg, csak úgy éreztem, hogy háttérbe nyomják kicsit, mondjuk Haruka pl, aki annyira nem jött be, csak a sztori végén. Még Chihaya volt mellette a kedvencem, a múltja miatt is, meg az ő hangja talált telibe nálam teljesen. Külsőre ált a cukibb „kislányok”-at csodáltam még, mint Yayoi a nagy fürtjeivel XD. Lehet h Pedomama leszek a végén :D.

  4. Ugyanmár, mi az a 8-9 év korkülönbség, simán belefér a keretbe. Aztán én se panaszkodjak, hogy 22 évesen 15 éveseket nézek még ha csak rajzoltak is. 😀
    Haruka egyénisége egyébként nem jött be, túl átlagos és gyakori az animékben, ellentétben Mikivel, aki jóval összetettebb, mint amilyennek látszik. Mondjuk a játékokban elvileg másabb a személyisége és önzőbb meg nagyobb is az egoja.

    1. Na ez az, én meg már 24 vagyok :D. Hmm te ismered a játékot is? Kíváncsiságból belenéznék, hátha fenn van torrenten vagy valahol.

  5. Csak játékvideókat nézegettem róla youtubeon, de ha csak nincs egy japán régiós Xbox360-ad vagy egy PS3-mad nem tudod megnézni csak legfeljebb videókon.
    Mondjuk én néztem Nintendo DS-en, azom van, de azon nem az igazi. 😀

  6. Hol tudom megnézni? sehol se találom magyar felirattal.: | tudtok segíteni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .