Oshii Mamoru: (The) Sky Crawlers / Égenjárók (movie; 2008)

Oshii Mamoru:  (The) Sky Crawlers / Égenjárók (movie; 2008)

A Sky Crawlers Mamoru Oshii korábbi mûveihez hasonlóan, rendkívül különleges egy alkotás. A Production IG gondozásában készült 121 perc alatt látványos animációnak lehetünk szemtanúi, a történet pedig lágyan hullámzik elõre. Lassan fodrozódik a cselekmény, és számtalan kérdés marad megválaszolatlan még a történet végén is. Mégis, egyetlen percre sem lankad a nézõ figyelme, végig arra késztet, hogy a legapróbb mozdulatot, a legáltalánosabbnak vélt párbeszédet is végig kövessük, mert néha rejtetten ugyan, de nagyon is fontos, sõt drámai pillanatoknak lehetünk szemtanúi. De hát, ez jellemzi is Mamoru Oshii stílusát, hiszen a Ghost in the Shell, vagy az Angel’s Egg esetében is találkozhatunk ilyen jelenetekkel, amik a nagy mester védjegyei.

Gyerek szerelem harci helyzetben

Alkotók: Hát Mamoru Oshiit nem akarom nagyon körül írni, hiszen õ a nagy-nagy rendezõk egyike, és ha õ alkot valamit, amellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az érdekesség, hogy a közel jövõben még hallatni fog magáról, az egyébként titokzatos sensei, elõre láthatólag 2 élõszereplõs filmet fog még rendezni, illetve 2011-re írtak ki egy másik anime mozifilmjét. Természetesen mellette érdemes megemlíteni azt is, hogy a Sky Crawlers egy regény alapján készült, melyet Hiroshi Mori írt, aki 1996-ban debütált a The Perfect Inseder címû regényével. Az író hosszú múltra tekinthet vissza, volt már mangaka, repülõ modellezezéssel is foglalkozott, neves tudós is, érdekes kutató munkákat folytat. Regényeinek témáját is merítheti e körökbõl, melyekre általánosan jellemzõ, hogy valamilyen tudományhoz kapcsolódnak, és egy-egy megmagyarázhatatlan rejtélyt bontanak ki, de pl.: a The Perfect Inseder-t olyan kritika érte, hogy túl sok benne az informatikai szakzsargon. De ennek ellenére ezzel a mûvével a Mephist díjat is megnyerte ’96-ban.

Az alkotók közül a karakter designért felelõs Tetsuya Nishiot emelném még ki, a Blood: The last vampire movijának, az FLCL -nek, az Eureka Sevennek, a Gits movieknak, a Millenium Actress-nek, a Jin-Roh (The Wolf Brigade)-nek, és még sorolhatnám, hogy mely animék karaktereinek megformálásáért volt õ felelõs.

Történet: Egy alternatív világban járunk, aminek a hangulata talán az 50-60-as éveket idézi. Egy katonai bázison, Urisu-n járunk, ahova egy új pilóta érkezik, Kannami Yuichi személyében. Az egészben nem is az a legfurcsább, hogy ezen a bázison alig ha 5 pilóta van, hanem az, hogy mindannyian gyerekek. Õk az úgynevezett „Kildren„-ek, akik nem öregszenek, örök életûek. Ám háború van. Az európai föderáció csapataival harcolnak Rostock és Lauternnel szemben. Ennél több minden nem derül ki a titokzatos ellenségrõl. Mindenki csak teszi a dolgát, és harcol, vagy meghal ebben a vége láthatatlan háborúban. Yuichi is ugyanígy cselekszik, miközben megismerkedik a „parancsnokával”, Kusanagi Suito-val. Kusanagi a legrejtélyesebb nõ, akivel valaha is találkozott, sötét múltja van, és annak ellenére, hogy õ maga is egy „Kildren„, van egy gyermeke, sõt, olyan pletykák keringenek róla, hogy saját maga végzett egykori szerelmével… Megmagyarázhatatlan vonzalom szövõdik a két karakter között, miközben lélegzetelállító légi csaták zajlanak. Az ellenség ugyanis nem pihen. Bármikor támadhat, bárhol feltûnhet. És közöttük is van egy nagyon veszélyes pilóta, aki elõl még senki sem menekült meg élve…

A lehet finoman ábrázolt dráma és feszültség egyre csak fokozódik a karakterekben, és olyan érzetet keltenek az emberben, mintha õket direkt azért „teremtették” volna, hogy ebben a háborúban haljanak meg, feláldozva magukat a társadalom békéjéért. Mert miközben ezek a fiatal gyerekek élet-halál harcot vívnak a fellegekben, addig a felnõttek, békésen élik életüket, nem félve semmitõl, csak olykor-olykor megsiratják az ártatlan áldozatokat, vagy turistaként bámészkodnak a bázisokon.

Hogy kik is azok a „Kildrenek„? Yuichi miért érzi úgy, hogy a bázison rajta kívül, mindenki tud valamit? Miért van az, hogy ha meghal valaki, pár nap múlva jön a helyére a pótlás, aki pont ugyanúgy néz ki mint elõdje, ugyanolyan szokásai vannak, csak éppen a neve más? Van-e egyáltalán értelme ennek az ördögi körre emlékeztetõ háborúnak?

Ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel a történet során, és nem is kapunk mindre egyértelmû választ. Sõt, arra sarkall a történet, hogy mélyebben elgondolkodjunk a látottakon, és magunk próbáljunk meg rájönni egy-egy rejtélyre.
A megvalósítás során hihetetlen, hogy mennyire finoman, mégis érzékletesen jelenítik meg a drámai jeleneteket. Az egész movie legemlékezetesebb pillanata egy szenvedélyes csók jelenet, amibe még az én szívem is beleremegett… Hihetetlen hogy rajzfilmfigurákba hogy tudtak ennyi érzelmet belesûríteni, amire csak a kiváló színészek lennének képesek. Volt ebben a csókban minden: remény, kétségbeesés, szerelem, indulat, harag, bánat…

Természetesen végig a szereplõkön, és érzelmi vívódásaikon van a hangsúly, de azért a légi csaták is elég emlékezetesre sikeredtek. Lenyûgözõ manőverek, minimalista részletességgel kidolgozott repülõgépek. Mintha nem is egy animét nézne az ember, hanem egy élõszereplõs filmet.

Vélemény: Összegezve ez egy lenyûgözõ mûvészi alkotás. Mivel kicsit komolyabb, és olykor elvontabb mondanivalóban is bõvelkedik, így az érettebb, elgondolkodtató animék kedvelõinek ajánlanám.

Anime adatok:

  • Angol cím: (The) Sky Crawlers
  • Japán cím: スカイ・クロラ
  • Írta/Történet: Hiroshi Mori
  • Rendezte: Mamoru Oshii
  • Karakter design: Tetsuya Nishio
  • Megjelenés éve: 2008-08
  • Típus: Movie
  • Terjedelem: 121 perc
  • Mûfaj: háború, akció,romantikus-dráma, sci-fi
  • Zene: Kenji Kawai
  • Stúdió: Production IG, Warner Bros.
  • Fényképezte: Chihiro Ito
  • CG: Polygon Pictures
  • Producer: Tomohiko Ishoo
(Visited 218 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .