Eden of the East (TV-sorozat, 2009)

Eden of the East (TV-sorozat, 2009)

01. epizód ~ I picked out a Prince

Eden of the East

Az animéről általában: Talán az egyik legjobban várt anime így a tavaszi seasonban az Eden of the East, mely a felejthetetlen alkotásairól híres Kenji Kamiyama legújabb műve.

A Ghost in the shell sorozatok, a Blood the Last vampire movie rendezőjének legújabb szerzeményével van dolgunk, és szerintem a „mester” neve mellett a zenei repertoár, az animátorok, és karakter design készítők is tovább emelik az anime színvonalát. Bár még csak az első részét láttam e sorozatnak, szerintem a tavasz egyik legjobb animéje lesz, már az alkotó gárdából kiiundulva, és az első epizód kiváncsiságot felkeltő képkockái után.

Érdekesség, hogy az Eden of the Eastet követi majd 2010 februárjában egy mozifilm is, és ezt történetileg kibővíti az  idei áprilisban debütáló sorozat változata. Bár sajnos a mozifilmről még nem lehet bővebb információkat találni, azért szerencsére a sorozat szerintem kárpótol mindenért. Az egyenlőre 11 részesnek tűnő sorozat érdekessége még, hogy a Honey and Clover, Magyarországon is futó sorozat animátora, Chika Umino készítette az animációt, a zenéért pedig a híres-neves Kenji Kawai a felelős, úgyhogy fül és szem orgiának lehetünk tanúi.

A zenei aláfestésre rátesz egy lapáttal az Oasis nevű, angol zenekar által előadott opening, a „Falling Down„, mely rendkívül fülbemászó rock dallam. A manchesteri zenekar egyébként 1991-ben alakult, és az animében hallható daluk megtalálható a 2008-ban kiadott Dig out your soul című 10. albumukon.

Első epizód

Mint minden 20 éves lány, Saki Morimi is arról álmodozik, hogy megtalálja élete hercegét, akit neki szánt a sors. A japán egyetemista leányzó éppen Washington DC-ben tölti szünidejét, mikor egy szokatlan tettre szánja el magát: a Fehér Ház előtt álldogál, és aprópénzt próbál bedoni a távolban lévő szökőkútba, hogy egy kívánsága teljesüljön. Ám a kedves amerikai  rendőrök kevésbé díjazzák ez irányú törekvéseit, ezért kérdőre akarják vonni cselekedete miatt. A lány egyre kínosabban érzi magát, főleg, hogy egy félreértés miatt, a letartóztatást is megkecsegtetik előtte. Ám szorult helyzetéből egy meztelen fiatalember felbukkanása menti ki, aki pisztolyt lóbálva érdeklődik a biztonsága felől, majd egy csellel a lábatlankodó zsarukat is eltűntetni. Hatalmas irulás és pirulás közepette ismerkedik meg hát Saki-chan e feletteb szokatlan fiúval, akinek hálából odaadja a kabátját is. Csak nem szaladhat az ember a rend őrei elől csupasz popsival! =) De mielőtt nyugodtan sietne e kalamajka után a repülőtérre, megdöbbenve tapasztalja, hogy minden irata abban a bizonyos kabátban maradt, így kénytelen üldözőbe venni korábbi megmentőjét. Szerencséjére a fiú jó nagy feltűnést kelt szokatlan öltözékével.

Mindeközben megismerjük, vagy legalábbis próbáljuk megismerni titokzatos meztelen főhősünket. A fiú a Fehér Ház előtt találja magát, és miután egy hiper szuper modern telefonon beszél valakivel, majd hirtelen arra eszmél csak, hogy nem emlékszik semmire. Nem tudja ki ő, és mit keres a Fehér Ház előtt. Egy bajba jutott lányt pillant meg a kapuk mögött, és lovagiasan a segítségére siet, mondván, hogy már úgyis kínos helyzetben van. Miután Saki-chant lerendezte, fénysebeséggel próbál eltűnni a helyszínről. Ahogy telefonja segítségével próbálja kideríteni, hogy ki is ő valójában, egy furcsa női hang közli vele, hogy ez az első emlékezet törlése, majd megad egy helyszínt, ahova el kell jutnia. A mit sem sejtő, de a rendőrök elől annál intenzívebben menekülő fiú végül egy katonai fegyver raktárnak is beillő, koszos lakásban köt ki. Ezután csak egyetlen dolog fogalmazódik meg benne: lehet hogy ő egy terrorista?

Persze Saki-channak sem tartott sokáig, hogy utolérje. Miután a srác a sok útlevél közül kiválaszt egy Japánt, és megállapítja, hogy ettől fogva Akira Takizawa lesz a neve. Végül kiront a megint csak rendőr által molesztált lányra, együtt mennek a repülőtérre, hogy „haza térjenek” Japánban. A két fiatal találkozása már első látszatra is sejteti, hogy valami romantikus szál fog szövődni kettejük között, bár egyenlőre intenzíven ugratják és szekálják egymást. Ugyan e cseppet sem hétköznapi találkozással veszi kezdetét közös útjúk, mégis, ez a könnyed romantikus, és rettentően vicces kezdés, előre sejtet valami sokkal komolyabb esemény sorozatot.

Összegezve: így az első rész alapján szerintem ígéretes egy alkotással van dolgunk, és nagyon várom már a folytatást. A bevezető rendkívül jól sikerült, és tényleg nagyon komolytalanul indult. Bár a záró képsorokban láthatjuk, amint szereplőink értesülnek arról, hogy Tokiót egy terror támadás érte. Ennek ellenére a SD figurák a K-ON!-hoz hasonlóan itt is ennivalóak, az animációról nem is beszélve! A Production IG minden művére igaz a lélegzet elállító, részletes animáció, és ez itt is feltűnik. Az hogy a sztoriban mennyi szerepet fog kapni a sci-fi beütés, még nem tudom, de azért volt egy-két utalás erre is.

További pozitívumok: 1. a sztori elején mindenki angolul beszélt, lásd ha már egyszer az USA-ban vagyunk. 2. érdekes, de nekem azonnal a 2001-es, szeptember 11-ei merénylet jutott eszembe a képek, és alapvetően a történet kapcsán, nem tudom még, hogy ez szándékos volt-e az alkotóktól, de valószínűleg csak az én kis agyam kombinálja túl a dolgokat. 3. Érdekesen oldották meg az ending animációját, papír darabok, tollak repkednek, egy papírból készített városka felett, miközben a 2 főhős ide-oda szaladgál.

Mindenesetre remélem minél hamarabb kijön a következő rész! Ez az anime is felkerült a kötelezően nézendő animék listájára, már ami szerény személyemet illeti ^^.

Anime adatok:

  • Angol cím: Eden of the East
  • Japán cím: Higashi no Eden
  • Történet: Kenji Kamiyama
  • Rendezte: Kenji Kamiyama
  • Karakter design: Satoko Morikawa
  • Megjelenés éve: 2009. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 11 epizód
  • Műfaj: romantikus-dráma, sci-fi, akció, sci-fi
  • Zene: Kenji Kawai
  • Opening: „Falling Down” ~ Oasis
  • Ending: „Futuristic Imagination” ~ School Food Punishment
  • Stúdió: Production IG
  • Kapcsolódó oldalak: ANN / Hivatalos honlap / You Tube (opening)
(Visited 32 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .