Endou Tatsuya: Tista / ティスタ(shounen manga; 2 kötet; 2007-2008)

Endou Tatsuya: Tista / ティスタ(shounen manga; 2 kötet; 2007-2008)

Endou Tatsuya: Tista / ティスタ
Endou Tatsuya: Tista / ティスタ (2007)

Valahogy a bérgyilkosos mangák/animék mindig megtalálnak, és élvezem is őket pl.: Angel Heart, Requiem for the Phantom, Gunslinger Girl. Így a gyerekkor óta likvidáló gépnek nevelő történetek sorát gazdagítja a Tista is a maga két kötetes hosszúságával. Különlegesnek nem mondható, de a cselekmény szempontjából izgalmas egyszeri olvasmánynak megteszi.

A gyilkológép, a dalos pacsirta és a festőművész gyerek

A helyszín Amerika, New York city, ahol megismerjük főhősünket, a kicsit elvarázsolt Arty Drowát. A srác egy nap véletlen felfigyel visszahúzódó iskolatársára, Tista Lone-ra. A lány szerénysége, félelme megfog vlamit a festőnek készülő fiúban, és úgy dönt megörökíti a leányzó mosolygó arcát. Tista azonban nem az, akinek mutatja magát. (Meglepő módon.) Egy templomi szekta bérgyilkosa ő, akik az igazságszolgáltatás szerepét átvéve ölik sorra a rossz fiúkat, drog dealerektől egészen a maffiózókig. Tista fedőneve pedig Milita nővér, aki után a rendőrség, az FBI kitartóan, de eredménytelenül nyomoz. A lány sötét múlttal bír (milyen szokatlan ugye?), és kiderül hogy árvaként Arty-val nevelkedett együtt. Ám Arty szemtanúja lesz a lány egyik bevetésének, és a templommal megkezdődik a macska-egér játék, hogy likvidálják-e a szerencsétlen srácot, vagy hagyják Tista után kutatni. Mindeközben Tista kettős személyisége, a lelkét megszálló kicsi gonosz én (Pandora Hearts effekt befigyel – mikor vigyorogva gyilkolunk, majd hirtelen zokogunk). A lány pszichésen már teljesen kész, ráadásul a „csoda szeme” amivel több ezer méterről lövi ki áldozatait is kezd romlani (ezt egy szervátültetésen szerezte be egykori mentorától).

Tista & Arty kapcsolata hol drámai, hol önfeláldozó. A két kötet azonban nem hagyott ennek túl sok kibontakozást. Ami nagyon erősen jelen van, az Tista gyilkolási, bosszúállási vágya a rossz fiúkon (a szüleit is meggyilkolták, csak kiderül, hogy ő maga volt a gyilkosuk), ami teljesen őrültté teszi. Az emlékei teljesen kuszák, azt hiszi hogy jót tesz, közben eleve gyilkos volt ő maga is (mentség: a szülei folyamatosan verték kiskorában). A képregény egyébként fura megoldást talál számára, én valami drámaibbra számítottam. A dalos pacsirta kiléte egyenlőre maradjon rejtély, aki elolvassa az megtudja hogy ki ez a lány. A grafika nekem annyira nem jött be, legalábbis a karakter dizájn terén, egyébként az akció jelenetek, meg a pszichés elborulások nagyon ütősek. Ami nem tetszett még (gondolom a rövid terjedelem miatt), azaz ugráló cselekmény. Akár egy oldalon belül is volt hirtelen jelenetváltás, és az utolsó fejezetben állt össze az ember fejében a kép, hogy most ki, miért. Pontoztam már MAL-on is: 10/6-ot adtam rá.

Linkek: MAL (eng); Baka-Updates Manga (eng); TenManga (eng)

(Visited 54 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .