Everlasting Regret / Changhen ge (2005; kínai romantikus-filmdráma)

Everlasting Regret / Changhen ge (2005; kínai romantikus-filmdráma)

Everlasting Regret / Changhen ge (2005; kínai romantikus-filmdráma)
Everlasting Regret / Changhen ge (2005; kínai romantikus-filmdráma)

Lehet hogy néha ízlés ficamos vagyok, de az Everlasting Regret című kínai romantikus-dráma nagyon tetszett. A filmet középszerűnek, unalmasnak tüntették fel pár oldalon – én mindezekből nem tapasztaltam semmit (szerencsére). A tragikus hősnők reménytelen szerelmi élete mindig is megfogott, ebben az irodalmi adaptációban pont telibe találták nálam ezzel, plusz az amiket kedvelek még kiemelten szerepeltek benne. A helyszín ugyanis az 1920-30-as évek Sanghaja, melankolikus zenékkel, gyönyörű kosztümökkel.

A tökéletes férfit is megingatja a történelem heves szele

Wang Anji (1954- ) a kortárs kínai irodalom egyik jeles képviselője, aki jelenleg a Sanghaji Író Szövetség elnöke. 1995-ös regényét adaptálta filmvászonra Stanley Kwan rendező és Elmond Yeung forgatókönyvíró 2005-ben az Everlasting Regret képében. Egy nő életútját követő történet főhőse a gyönyörű Wang Qiyao (Sammi Cheng), aki Sanghaj romantikus fényei között vágyik az igazi szerelemre, de az útjába tévedő férfiak mind elhagyják. Életét egyik legjobb barátja, a titkon belé szerelmes fényképész, Cheng úr (Tony Leung Ka-fai) elmesélésben ismerhetjük meg. Qiyao először Sanghaj szépe lesz, majd egy befolyásos hivatalnok, Li úr (Hu Jun) szeretője. A kommunista előretörés miatt azonban kedvese elhagyja a lányt, aki ezután hosszú évekig magányosan tengődik. Újabb szerelme, a gazdag Ming (Daniel Wu) férfiként ugyan gyáva, de mellette úgy érzi megtalálta a rég elvesztett boldogságot, sőt még gyermekük is születik. Ming azonban a házasságtól félve eltűnik a lány életéből, aki így egy halálos beteg férfihoz megy feleségül, csakhogy gyermekének legyen apja. Az újabb csalódás után Qiyao egy nála 20 évvel fiatalabb fiúba szeret bele, Kelába (Huang Jue), ám kapcsolatuk tragikus véget ér. Mindezt Cheng úr némán szenvedve szemléli végig, abban bízva, hogy szerelme tárgya egyszer észreveszi őt, és a hűvös álarcát levetve rájön, hogy az egyetlen férfi az életében, aki jóban-rosszban kitartott mellette ő volt mindvégig.

Egy élet a történelem fogaskerekei között

Ami talán zavaró lehet a filmben, az a hirtelen történő vágások sora, amikor átugrunk egy másik helyszínre, időbe. Ez kicsit összezavarja a cselekményt, de pár perc kavarodás után kikerülünk ebből a pókhálóból, és nagyon kellemes élmény alakul ki bennünk. Én a végén elfújtam egy papírzsebit, nagyon keserű lett Qiyao sorsa. Végig hangulatos film volt, számomra egyértelmű volt az, hogy a férfiak mit miért tettek a nő életében, bár Sammi Cheng nem mindig hozta a legjobb formáját a színészi teljesítmény oltárán (mikor zokogva csapott egy hisztit, nem jöttek át az igazi, kétségbeesés érzelmei, inkább természetellenes volt a sikongatása). A kulturális forradalom viszontagságai, a kommunista rezsim és a vidéki átnevelő táborok érintőleges megjelenítése már egy ismerős környezetet adott, mint történelmi háttér. Nagyon jó kis film, én azért merem ajánlani bárkinek, aki romantikára és drámára vágyik. A filmet több díjra jelölték nemzetközi színtéren (pl.: Cannes), még Sammi Cheng is kapott egy legjobb színésznői címre való jelölést, de ezekből csak 1-2 jött össze az alkotásnak.

Előzetes / Trailer

Film adatok
  • Eredeti cím: Changhen ge
  • Angol cím: Everlasting Regret
  • Rendező: Stanley Kwan
  • Terjedelem: 115 perc
  • Bemutató dátuma: 2005
  • Eredeti nyelv: mandarin, kantoni
  • Ország: Kína
  • Forgatókönyv: Wang Anji (eredeti regény); Elmond Yeung
  • LinkekIMDb (eng); Azsiafilm.hu (kritika); My Asian Cinema (eng); Love Hk film (eng); Wikipedia (eng)
(Visited 121 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .