Farewell My Concubine / 霸王别姬 / Bàwáng Bié Jī (kínai romantikus-dráma; 1993)

Farewell My Concubine / 霸王别姬 (kínai romantikus-dráma; 1993)

Farewell My Concubine / 霸王别姬 / Bàwáng Bié Jī (kínai romantikus-dráma; 1993)
Farewell My Concubine (1993)

A Farewell My Concubine 1993-as film, mely a To Live-hez hasonló hangulatú (ugyanúgy a kulturális forradalom viszontagságairól szól, csak ezúttal egy művészeti ág szinte teljes megsemmisítése kerül a középpontba, ez pedig a kínai opera).

A történet két férfiről szól, akik az 1920-as években még gyermekként találkoznak egy opera énekeseket képző (inkább kínzó) földesúr karmaiban. A fiatal Douzit (Leslie Cheung) prostituált édesanyja adja el az operaénekes nemesúrnak, aki először nem akarja befogadni a lányosan szép kisfiút, mivel hat ujjal született. Erre az anya levágja a gyermek hatodik ujját (ésszerű megoldás nem?), így az üzlet megszületik. A kisfiút nagy kínok és testi fenyítések között nevelik a női szerepekre (klasszikus kínai operában csak férfiak játszottak, és a női szerepeket is ők alakították), ám szenvedéseit enyhíti nagytestű barátja, Shitou (Zhang Fengyi) segítsége.

Douzi a rajongásig szereti Shitout, de amikor lehetősége lenne ebből a pokolból megszöknie, ellátogat kínzó mestere egyik előadására, ahol az opera énekesek népszerűsége, szépsége megbabonázza. Ettől kezdve céltudatosan dolgozik azon, hogy a legjobb női operaénekessé váljon, amihez el kell viselnie a férfiak vágyának kielégítését (nagyon szép kisfiú, az öreg kéjencek kedvence). Ám mikor úgy tűnik elérte a rég áhított sikert, és immár Shitouval léphet fel egy színpadon a Farewell My Concubine című darad ünnepelt sztárjaként, rájön, hogy szerelmes legjobb barátjába, aki azonban nem viszonozza az érzelmeit. A bajt tetőzi, mikor Shitou összeházasodik egy ravasz kurtizánnal (Gong Li), és ettől kezdve csupa balsors zúdul rájuk. Először az ópiumfüggőség, majd a háború mérgezi tovább életüket. És mikor a kommunista diktatúra kiépül, az 1966-os kulturális forradalom csúcsaként a sikerből a meghurcoltatás és tömeges gyűlölet felé vezet az útjuk. Árulás, szerelem, féltékenység, barátság és halál kíséri e tehetséges művészek sorsát, kiket a politika, a fennálló társadalmi rend, és önön tetteik tesznek tönkre.

A történet lekötött, bár a szokásosnál is jóval terjedelmesebb volt a 171 percével. Gong Li inkább mellékszereplő volt, bár meghatározó volt a személyisége, ahogy belépett a két férfi „barátsága” közé. Mellette a To Live-ben látott partnere ismét feltűnt, ő Ge You, aki egy kicsit őrült mecénást alakít a filmben. A két főszerepet Leslie Cheung és Zhang Fengyi alakította.

Leslie Cheungről (1956-2003) meglepetésemre  kiderült, hogy Ázsia egyik legnagyobb pop csillaga volt öngyilkosságáig. Ő az úgynevezett Cantopop egyik atyja, és a zenei karrier mellett szép filmes pályát hagyott maga mögött. A legszebb, és egyben kedvenc média személyiségnek választották többször Kínában, keleten akkora nagy ikon, mint Michael Jackson, vagy a Beatles. Ráadásul ő volt az első színész, aki homoszexuális karaktereket alakított a filmvásznon, sőt a Farewell My Concubine-ben volt az első ilyen szerepe. Őt is díjazták legjobb főszereplőként, ilyen filmjei voltak az Inner Senses (2002), Happy Together (1997), Viva Erotica (1996), Days of being Wild (1990). A hongkongi sztár 46 éves korában hunyt el, de rengeteg albumot, filmet, tv-és szereplést hagyott maga mögött, a legnagyobb rendezőkkel és művészekkel dolgozott együtt. Íme egy megemlékező 2007-es dokumentumfilm sorozat az életéről (interjú részletek John Woo-val) a már 1977-től aktívan színész-zenész mesterséggel foglalkozó férfiról, akit Tokiótól Szingapúrig milliók imádtak.

Zhang Fengyi (1956- ) már kicsit visszafogottabb a sikerek tekintetében, ismertebb filmszerepei: Jing KeThe Emperor and the Assassin című filmben, vagy Cao Cao a két részes Red Cliff-ben. A ’94-ben Bafta és Grand Prix díjat nyert Farewell My Concubine egy regény adaptációja, melyet Lilian Lee írt. A forgatókönyv írásban is kivette aktívan a részét az írónő, a zeneszerző pedig a To Live-t is jegyző Zhao Jiping. A film hasonlít kissé egy újabb feldolgozásra, amely a Forever Enthralled / Mei Lanfang / 梅蘭芳 (hongkongi film; 2008) címet viseli. Akit érdekel a kínai opera és kultúra, az gyönyörű színpadi képeket, jeleneteket csodálhat meg a terjedelmes film során.

Előzetes / Trailer

Adatok
  • Eredeti cím: 霸王别姬 / Bàwáng Bié Jī
  • Angol cím: Farewell My Concubine
  • Rendező: Chen Kaige
  • Forgatókönyv: Lilian Lee; Lei Bik-Wa; Lu Wei
  • Eredeti regény: Lilian Lee
  • Zene: Zhao Jiping
  • Fényképezte: Gu Changwei
  • Műfaj: történelmi-romantikus dráma
  • Terjedelem: kb. 171 perc
  • Bemutató dátuma: 1993
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Kína
  • Linkek:  Wikipedia (eng); IMdb (eng)
(Visited 111 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .