Sky High / スカイハイ (japán film; 2003)

„Mikor meghaltam, akkor jöttem rá, hogy milyen jó volt élni.”

A 2003-as Sky High című japán mozifilm e kulcsszavakkal lopta be magát a szívembe. Bár a történetben nincsenek nagy csavarok, az események viszonylag kiszámíthatóak, nagyon sok negatív kritikát lehet felhozni ellene, sőt, a zseniális harcművészeti jeleneteiről ismert rendező, Ryuhei Kitamura (Azumi, Alive, Versus) egyik leggyengébb filmjeként tartják számon. Mégis érdemes beletekinteni még egy-két szemfüles manga rajongónak is, hiszen a híres Tsutomu Takahashi (Dead flower, Alive, Blue Heaven, Tetsuwan Girl) azonos című képregényét adaptálja mozivászonra, illetve vetíti előre az ekkor éppen forgatott élőszereplős (live-action) tv-sorozat történetét is.

Női szíveket tépő sorozatgyilkos kerestetik

Japán lakosságát egy sorozatgyilkos tartja rettegésben. A titokzatos elkövető sorra szedi áldozatait, és különös ismertetőjegye, hogy minden áldozata szívét kitépi. A gyilkosságokban még egy közös szál van: minden áldozat fiatal, gyönyörű lány. A rendőrség értelmetlenül ül az esetek felett, semmilyen nyom, se gyanúsított nincs a tarsolyukban. Ezen az ügyön dolgozik az éppen nősülni készülő Kanzaki Kohei (Tatsuya Kudo) is. A nyomozó éppen késve érkezik meg saját esküvőjére egy újabb átvirrasztott éjszaka után. Már az oltárnál várja hőn szeretett jegyesét, Minát (Yumiko Shaku). Ám amikor a lány belép, a ceremóniateremben a megkönnyebbült, boldogságtól elfúló sóhajok helyett rémült tekintetek, és dermedt csend telepszik a vendégekre. Mina ruháját ugyanis vér ásztatja, a szívét pedig kitépték. A lány kedvese karjaiba csuklik, és örökre eltűnik szerelme életéből. Kohei bosszút fogad. Megakarja találni menyasszonya gyilkosát, és minden vágya, hogy végezzen vele.

Mina halála után egy furcsa helyen találja magát. A Gyűlölet kapujához (eredetileg Gate of Rage/Grudges nem találtam jobb fordítást) kerülnek mindazok akiket meggyilkoltak életük során. Itt találkozik a lány Izuko-val, a kapu őrével, aki három választás elé állítja: 1) Mina elfogadja a halálát, és a Paradicsomba jutva újjászülethet. 2) Visszatérhet szellemként a Földre, és örökké kísértetként bolyonghat. 3) visszatér és bosszút áll gyilkosán, azaz elveszi gyilkosa életét. Ám aki élete során / halála után gyilkol, vagy másnak ontja vérét, az örök kárhozatra ítéltetik. Minának 12 napja van dönteni. Eközben visszatérhet kedve szerint a Földre, és láthatja szerelme szenvedését. Kétségek, és reménytelenség közepette pedig a gyilkos kiléte, és valódi szándékai is körvonalazódni kezdenek, ugyanis kiderül, hogy eddig minden áldozat a Gyűlölet kapujának őre volt előző életében, így Mina is. A gyilkos pedig e lányok szívét egy még sötétebb gonosz, a sátán megidézése miatt gyűjti össze.

Szép látványvilág vs gyenge harci jelenetek

A képek viszonylag szépen vannak színezve, egy kicsit belenyúltak a készítők a színárnyalatokba. Ami nagyon tetszett, az a lányok ruhái, jelmezei, illetve a harcoknál az akrobatikus mozgások. Sok gyors vágás, effekt látható a filmben, a zenei aláfestés nagyon jó, még a hangeffektusok is nagyon erőset dobtak a filmen. Nekem személy szerint az eleje és a legvége tetszett, ezek a jelenetek egy gyönyörű drámát mutattak be, annak ellenére, hogy volt benne pár következetlenség. Maguk a harci jelenetek az Azumihoz viszonyítva tényleg gyengék voltak, bár a fő gonosz csaj nagyon jól mutatott katanával a kezében, ő még talán tudott is vele bánni, de a többiek gyengén szerepeltek. A számítógépes animáció szép volt, de néhány jelenetnél túlzásba vitték, és nem mutatott jól, pl.: egy életlen, rosszabb minőségű jelenethez egyáltalán nem illet egy foszforeszkáló, rikító csillogást beletenni. A színészek játéka közül a nyomozó, Kanzaki Kohei volt a leghitelesebb, a lányok közül pedig a fő gonosz leányzó. A Minát alakító színésznő bár gyönyörű volt, és még az elején jól is állt neki a szenvedő, gyenge, halott lány szerepe, de később nem tudta jól átadni a karakterének a vívódását, drámáját.

Pillanatképek / Screenshots
[nggallery id=21]

Ajánlom-e?

Én igen. Szerintem annyira nem rossz film, van egy sajátos hangulata. A drámai-szerelmi szál nagyon tetszett benne, a zenéi is jók, na meg egy manga adaptációhoz híven egész szépen kivitelezett a látványvilág.

Adatok

  • Angol cím: Sky High
  • Japán cím:  スカイハイ
  • Rendező: Ryuhei Kitamura
  • Írta: Tsutomu Takahashi (manga); Isao Kiriyama (forgatókönyv)
  • Műfaj: sci-fi; dráma, akció, harcművészet, romantika
  • Terjedelem: 112 perc
  • Bemutató dátuma: 2003.
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • Linkek: Wikipedia (eng); IMDb.com (eng); Ázsiafilm.hu (hun); Kung-fu Cinema (eng)
(Visited 105 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .