Ristorante Paradiso (TV-sorozat, 2009)

Ristorante Paradiso (TV-sorozat, 2009)

Ristorante Paradiso

A Ristorante Paradiso személyében egy újabb kötelezendően nézendő animére bukkantam. A David Production animációs stúdió rendezésében készül a sorozat, akik nagyon fiatal múlttal rendelkeznek. A Code Geass R2-őt, valamint a Dogs: Stray Dogs Howling in the Dark című OVA-t készítették eddig, legalábbis az ANN adatbázisa alapján.

Ugyan az ANN 2009-es anime értékelésénél kicsit lehúzták ezt a sorozatot, de szerintem a shoujo, vagyis leginkább a josei (fiatal nőknek szóló) műfajú alkotások közül, ez ígérkezik a legjobbnak. Melllette fut még a Hanasakeru Seishounen című, 1980-as években futott klasszikus shoujo manga sorozat adaptációja, de az animációja ennek az animének olyan borzalmas lett, hogy a Ristorante kenterbe veri.

A Ristorante Paradisot Natsume Ono írta és rajzolta még 2005-ben, és egy kötettel jelent meg, 172 oldalas változatban. Az anime a manga történetét fogja követni, várhatólag 11 részen keresztül. Az animáció, főleg a hátterek egyszerűen gyönyörűek lettek. Olasz zenék, olasz helyes pasik, olasz éttermek, és tájak lélegzetelállító kavalkádja. Az opening és az ending nagyon kellemesre sikeredett, szerintem pont a női szívek meghódítására szánták a készítők, ami az én esetemben be is vált. Ami még tovább emeli az anime „fényét” az a rendkívüli történet, ami szerintem nagyon egyedire sikerült.

Történet: Róma központjának egyik eldugott utcácskájában kellemes zene szűrődik ki a Ristorante Paradiso nevű, jellegzetesen olasz étteremből. Egy 20 éves lány, Nicoletta, nagy zavartan nyit be a vendéglőbe, ahol megdöbbenve tapasztalja, hogy 6 középkorú férfi alkalmazott munkálkodik, mindegyikük szemüveges, és mindegyikük a női szívek vágyait próbálja orvosolni egy kis gyengédséggel, figyelmes kiszolgálással.

Nicoletta határozott céllal érkezett ebbe a vendéglőbe, hiszen rég eltűnt édesanyja, Olga, a tulaj felesége. 10 év távol lét után, a lány nem bírta tovább, hogy édesanyja minden kapcsolatot megszakított vele, és újra férjhez ment. Így a lány elhatározta, hogy Olga újdonsült férjét szembesíti a ténnyel, hogy feleségének már van egy 20 éves  eltitkolt lánya. Ám a Ristorante Paradiso csillogása, és szokatlan hangulata a fiatal és tapasztalatlan lányt is magával ragadja, főleg az egyik rendkívül jóképű felszolgáló, Claudio személyében. A lány kicsit összezavarodik, hiszen a férfi több évvel idősebb nála, ő pedig sosem volt még szerelmes, így az érzéseiben sem biztos. Ráadásul kicsit megfékezi a férfi ujján csillogó karikagyűrű is.

Persze kiderül, hogy Claudio nem nős, csak a rámenős női vendégek féken tartása végett hordja egykori házassági jelképét, ugyanúgy, mint az étterem többi alkalmazottja. Hiszen a többieket is megismerjük: a sportos Vitot, a morgós, nagypapis Lucianot, a szótlan Gigit, a világ legjobb séfjét, Furiót, és a mókásan laza Teot. Minden rész egyre mélyebben visz bennünket a Ristorante Paradiso varázslatos világába, ahol minden vendégnek kijár egy-egy kedves szó, elegáns kiszolgálás. És a jóképű, sármos pincérekről, alkalmazottakról nem is beszélve.

Végül Nicoletta is részese lesz e világnak. A helyét  nem találó lány, végre elhatározza, hogy kezébe veszi élete irányítását, és főző tehetségét Furio mellett kamatoztatja. Persze a csupa férfi alkalmazott közé nehéz bekerülni, de egy kis anyai zsarolás csodákra képes. =) Így indul el Nicoletta a felnőttéválás rögös útján, és talán még édesanyjával megromlott kapcsolata is helyrebillen, és esetleg a szótlan, meleg szívű Claudio szíve is megolvad a lány irányába.

Kellemesen szórakoztató, nyugodt hangvételű történet vár arra, aki elmerül a Ristorante Paradiso világában. Nagyon érdekes megoldás, hogy idős férfiak szerepelnek a sztoriban, mint minden nő zsánerei, de tény, hogy az érettebb férfiak iránt gyakran fellobban a lányok szíve. Teljesen erre is helyezték a hangsúlyt. A shoujo műfajon szerintem éppen ezért is túl mutat, és inkább a josei kategóriába sorolható ez a sorozat.

Alkotók: A rendező, Mitsuko Kase rendezte az animét, korábbi munkái: Bats and Terry (movie), Glass Maiden, SaiKano, stb. Tipikusan romantikus animék szerepelnek a felhozatalán. A karakter designért Itsuko Takeda a felelős, aki az Afro Samuraiban, az Angel Sanctuaryban, Eureka Sevenben, Ghost Talker’s Daydreamben, Serial Experiments Lainben munkálkodott, melyek animáció szintén gyönyörűek voltak.

Összegzésképpen szerintem nagyon jó sorozat lesz, ajánlom azoknak, akik egy nyugis, romantikus animére vágynak, kicsit érettebb szereplőkkel.

Anime adatok:

  • Angol cím: Ristorante Paradiso
  • Japán cím: リストランテ・パラディーゾ
  • Történet: Natsume Onoi
  • Rendezte: Mitsuko Kase
  • Karakter design: Itsuko Takeda
  • Megjelenés éve: 2009. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 11? epizód
  • Műfaj: romantikus, hétköznapi, josei, bisohunen?
  • Opening: „Marigold” ~ orange pekoe
  • Ending: „Suteki na Kajitsu” ~ Lisa Komine
  • Stúdió: David Production
  • Kapcsolódó oldalak: ANN / Hivatalos honlap /
(Visited 27 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .