Szezonajánló: 2017-es tavaszi animék

Sikerült! Ennyi új szezonos animén már rég rágtam át magam. Főleg azért is vetemedtem eme háromhetes maratoni animézésre, mert az áprilisi animés kerekasztalon nem volt elég időnk elmélyedni az új sorozatokban – ha valaki lemaradt volna a kerekasztalról, itt tudja visszanézni. Ellenben, mint minden kerekasztalon, most is kifaggattam vendégeimet, hogy mely animék érdeklik őket az idei, 2017-es tavaszi szezonból a legjobban. Jöjjenek is a válaszaik!

  • Animegyetem (Dóczi Atis): Shingeki no Kyojin 2, Boku no Hero Academia 2
  • Fullmoon (Timi): Re:CREATORS, Uchōten Kazoku 2, Shingeki no Bahamut: VIRGIN SOUL, Berserk 2017, Sakurada Reset, Shingeki no Kyojin 2, SAKURA QUEST, Tsuki ga Kirei
  • Jigoku: Shingeki no Bahamut: VIRGIN SOUL, Boku no Hero Academa 2, Kabukibu, Berserk 2017
  • Junchi: Shingeki no Kyojin 2, Uchōten Kazoku 2, Berserk 2017, Rokudenashi Majutsu Kōshi to Akashic Records, (Sakurada Resettel próbálkoztam még, de az két ep után kuka)
  • Krisz: Eromanga-sensei; Berserk ; RE:Creators; Gin no Guardian, Zero kara Hajimeru Mahō no Sho
  • Ricz: Eromanga-sensei, Tsuki ga Kirei, Re:Creators, Atom: The Beginning
  • Saci: Alice to Zōroku, Eromanga-sensei, Clockwork Planet, Zero kara Hajimeru Mahō no Sho, Seikai Suru Kado, Sakurada Reset, Re:Creators, Ōshitsu Kyōshi Haine, Gin no Guardian, Rokudenashi Majutsu Kōshi to Akashic Records, Shingeki no Kyojin 2

Miután megnéztem mindent, amit a kerekasztal vendégei ajánlottak – a Sakurada Resettel még küzdök, de támogatom Junchi véleményét. Nem olyan jól sikerült, mint számítottam rá. No de, háromhetes szemezgetés után én az alábbi 9 sorozatot szemeltem ki magamnak, és a lelkesedésem irántuk fordított arányban áll a számozásukkal. Momentán, az első három anime most a kedvencem – ha törik, ha szakad, a megjelenésük napján rögtön lecsapok rájuk. A maradék 6 sorozat pedig ilyen-olyan okból megtetszett. Jöjjön is a top 9-es listám!


Epikus jelenetek a Black Lagoon írójától, szenzációs zenék Sawano Hiroyuki jóvoltából!

Műfaj: sci-fi, akció, fantasy; Stúdió: Troyca; Epizódok száma: 22; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: eredeti történet

Epikus akciósorozatnak ígérkezik a Troyca stúdió legújabb animéje! Hiroe Rei írta az eredeti történetét és tervezte a karaktereket – ő a kegyetlenül epic Black Lagoon alkotója. A zenét pedig nem más, mint Sawano Hiroyuki szerzi, aki már több műben is bizonyította zsenialitását (pl. Shingeki no kyojin, Aldnoah.Zero, Kōtetsujō no Kabaneri). Persze, anno az Alnoah.Zerót is hasonló lelkesedés övezte, ami ugyanígy eredeti történet volt a Troycától, és sajnos a sorozat második felét sikerült is elrontaniuk. De! A remény hal meg utoljára! Hiroe Rei-jel a fedélzeten megvan a jó esély arra, hogy nem fut mellékvágányra ez a 22 részesre tervezett sorozat, pláne, hogy a sztorija is kifejezetten megkapóra sikerült!

A történet főszereplője Mizushino Sota (Yamashita Daiki) egy tipikus introvertált tini, aki élete történetét akarja megalkotni. Nagy anime-manga fan, és éppen a kedvenc sorozatát nézi, amikor furcsa dolog történik vele. Belecsöppen a nézett anime világába, ahol egyik kedvenc karakterével, Celestia Yupitiliával (Komatsu Mikako) találkozik. A Sword Art Online Asunájának dizájnját felelevenítő hölgyemény éppen egy heves küzdelem közepén tart, ellenfele a titokzatos Gunpuku (Toyosaki Aki). Ám Gunpuku végzetes csapása előtt Celestia átkerül Sota világáva, a valóságba. Az összezavart hősnőnek szembesülnie kell azzal, hogy mindaz, amit átélt eddig egy másik ember agyszüleménye, ő csak egy kitalált történet főszereplője! A sokk nem tarthat sokáig. Gunkupu követi két főszereplőnket a valóságba, és kihirdeti tervét: az Istenek földjét, avagy a történetek kitalálóinak világát akarja fenekestül felforgatni! Ehhez pedig a legnépszerűbb anime, manga, videojáték és light novel karaktereket idézi meg a „valóságban”! De vajon tényleg csak ennyi lenne a célja? A megidézett hősök közül vajon mindenki követni fogja forradalmi szándékait?

A történet kellemesen újszerű, és igazán okos húzás volt, hogy a legfelkapottabb franchise-ok karakter toposzait vegyíti egy látványos akció-sorozatban. Van itt Sword Art Online, Fate/Zero, Macross/Gundam és még Madoka utalás is – egyszóval mindenki megtalálhatja a maga kedvenc műfaját a mechától a fantasy-ig. Ötletes, ahogy a kitalált szereplők reagálnak a „valóságra”, vagy döntik el, hogy milyen viszonyban lesznek az eredeti „alkotóikkal”. Utóbbi tartogat számtalan humorforrást, Celestia konkrétan úgy vitatkozik a készítőjével, mint a szeszélyes tini az apjával. Másik megmosolyogtató elem a sorozatban, az a szereplők olyan tárgyakra adott reakciói, amik az ő világukban nem léteznek. Például, Celestia fegyvernek hiszi az autó ablaktörlőjét, vagy, a később megjelenő Alicetelia hercegnő a középkori viszonyokhoz szokva elcsomagolja a nejlonzacskót, mert hátha jó lesz később is! Eszméletlenül jópofák ezek a jelenetek, viccesek a különböző karaktertípusok közötti interakciók is, és az opening zene, a „gravityWall” valami elképesztően fenomenális!

Egyelőre a sorozat első öt része jött ki, ennek fele akcióban dúskáló volt, másik fele inkább elmélkedős-magyarázkodós mederbe sodródott, ami egyrészt jó, mert pár kérdésre választ adott, plusz, egy 22 részes sorozatba kell is idő a történet kibontakozásához. Ám ez lehet egy rossz ómen is. Remélem a rendező, Aoki Ei tudja mit csinál. Az Aldnoah.Zero második évadával kicsit mellélőtt, de a Fate/Zeróban egyenesen szárnyalt az utolsó képkockákig. Teljesüljön ez az utóbbi itt is, és akkor egy 100%-ban minőségi akció-sorozatot kapunk végre!


Szerelem, családi szeretet és galibát vonzó tanukik a főszerepben!

Műfaj: dráma, vígjáték, természetfeletti; Stúdió: P.A. Works; Epizódok száma: 12; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: regény-adaptáció

Tudom, ennek az animének a folytatások szekcióban lenne a helye. De az Uchōten Kazoku rettentően megérdemel a kelleténél több figyelmet, még annak ellenére is, hogy itt „csupán” egy második évadról van szó! Az első évada 2013-ban futott le 13 résszel, ami egy szívet melengető történetet mutatott be Kiotó szívében. Az anime egy regényt adaptál, amit az a Morimi Tomihiko írt, akinek a szinte kultikusnak számító Yojōhan Shinwa Taikeit (Tatami Galaxy-t) is köszönhetjük! Morimi-sensei mesterein szövi több szálon futó történetét, elvezet minket a japán mitológiába és folklórba, a tenguk és a tanukik világába, egyszerre játékos, pszichés mélységeket fejtegető, kedves és szomorkás a cselekmény, amit bohókás karakterei köré ír!

Ezek után miről is szól az Uchōten Kazoku röviden? A Shimogamo nevű tanuki család kalandjait mutatja be, ami négy fiútestvérből, és édesanyjukból áll. (Édesapjuk rejtélyes körülmények között meghalt.) De ez nem állítja meg őket abban, hogy a bolondok életét éljék! Tanukiként bármivé képesek átváltozni, az egyik testvér békaként él egy kút mélyén, a másik – és egyúttal történetünk főhőse – Yasaburō (Sakurai Takahiro) semmittevőként tölti napjait, és mindig azon ügyködik, hogy éles eszével, és szemtelen természetével valami mókásat csináljon (vagy éppen valakiből tréfát űzzön). Yasaburō révén ismerjük meg annak mesterét, a hórihorgas orral megáldott vén tengut (Umezu Hideyuki), aki öregúrként botorkál a fiatalok között, és szentül meg van győződve arról, hogy ma éppolyan életerős, mint régen. Önhittségében beleszeret egy veszélyes nőbe, Benten-samába (Noto Mamiko), akinek még a tengu repülést is megtanítja! A hátsó szándékoktól vezérelt csalafinta hölgyemény, azonban mindig ott kever bajt, ahol éppen nem kéne.

Az első évad kiemelten ezekre a karakterekre fókuszált és egy Friday Club nevű összejövetel rituáléjára. Az idei folytatásban ám kapásból négy konfliktusforrás is adódik! Mégpedig: 1) Benten-sama elutazott világot látni, de visszatérve csak szaporította ellenségei számát! 2) Yasaburō  bátyja fel akarja éleszteni apjuk egykori hobbiját, a shōgi bajnokságok sorozatát tanukik számára (és közben még szerelmes is lesz). 3) Több mint 100 év távollét után visszatér Yasaburō  mesterének fia, Naidaime, aki a mai napig neheztel apjára. 4) Egy Pokolból szabadult öregúr veszélyes illúziókkal zavarja meg a környék békességét, és majdnem halálba taszítja főhősünket is! (Itt tetten érhető egy gyönyörű irodalmi utalás Akutagawa Ryūnosuke: A pókfonál című novellájára!)

Ennyi minden után egy biztos: a Shimogamo család újabb kihívásokkal szembesül, amiket szeretetteljes összefogással és nélkülözhetetlen humorral kell megoldaniuk! És garantált, hogy a tervezett 12 epizód tartogat még számunkra meglepetéseket!


A lány, aki sárkánnyá változik, ha dögös fiút lát!  

Műfaj: akció, fantasy, kaland; Stúdió: Mappa; Epizódok száma: 24; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: regény-adaptáció

Megint egy folytatás! A Shingeki no Bahamut: Genesis animeként érte meg első évadát 2014-ben. Akkor mindössze 12 epizódnyi terjedelmet kapott, pedig figyelemreméltó alkotás volt már akkor is! Ha valaki dögös Luciferre és gonosz angyalok csatájára kíváncsi egy csodás fantasy univerzumban, amit egy óriási sárkány tart rettegésben, és a világ sorsa egy flúgos (és macsó) baráti pároson múlik, akik fejvadász létükre, ha összefutnak folyton csak egymást gyepálják – akkor ez az ő animéje! Látványos csaták, elképesztően gyönyörű karakterdizájn és humor, humor, humor minden mennyiségben! Olyan Samurai Champloo-san laza menőség hatja át az egészet, jó sok nyugati cool faktorral –főleg, ami a fantasy világ felépítését illeti. És igen, olyan szempontból egyedi készítésű az anime, hogy az azonos című mobiljáték népszerűsítésére gyártotta le a Mappa stúdió, és kvázi teljesen új karaktereket kreáltak hozzá egy alternatív történettel. És most itt az új évad, amiben 10 évet ugrottunk előre az időben!

A 24 részesre tervezett folytatásban megismerjük új hősnőnket, a Disney hercegnős belépővel érkező Ninát (énekelni, nem énekel, de még táncolhat egy elképesztőt, amire az első évadban is volt példa), aki lelkesen rohan át a vásári tömegen, miközben jókedvűen köszönti a kofákat. Elsőre vidám és kissé hebrencs lánynak tűnik, de hamar kiderül, hogy szép és törékeny külseje ellenére egy gorilla ereje bújik meg benne! Ám van egy aprócska titka (igen, ezt még lehet ám fokozni!): ha helyes pasit lát, akkor egy óriási sárkánnyá változik! Na, most! Tegyük ehhez mellé azt, hogy a látszólag békés és bőségtől tobzódó fővárosban, ahol él, valójában egy hatalomvágytól megrészegült király uralkodik, aki leigázta a démonokat, sőt, rabszolgaként tartja őket, az Istenek erejét pedig eltörölte!

Ebben a fővárosban egy Azazel nevű démon álruhában harcol fajtársai felszabadításáért, egykori fejvadászunk, Kaiser, kapitány lett a királyi testőrségben, aki Azazelt valami felfoghatatlan indítéktól vezérelve megpróbálja megmenteni (pedig a démon ölte meg az apját). Eközben Bacchus és pénzéhes lúd társa ad otthont hősnőnknek, Ninának, aki Favaro „mester” tanítványaként fejvadász szeretne lenni, és első küldetése egy gyilkos démon elfogása lenne. Persze semmi se úgy alakul, ahogy karaktereink tervezik, és Azazel nem várt kapcsolatba kerül Ninával és páncélropogtató szövetségük nyomán még Ritával, a több száz éves loli zombilánnyal is összefutnak. Vajon ebből a káoszból vissza tudják állítani hőseink a világ egyensúlyát? Sikerül a démonokat felszabadítani az emberek elnyomása alól? Milyen kalandok várnak Ninára Azazel oldalán?

Remélem, az izgalom és a humor a régi lesz! A látvány már így is magasan ver mindent a tavaszi szezonból, még a gyakran túlerőltetett 3D animáció ellenére is. Az opening a Madhouse fénykorát idézi, az opening megidézi a Samurai Champloo, a Kurozuka és a Deadman Wonderland graffitis és darkos stílusát. A zenék rettentően epic-ek, ahol kell, a drámát erősítik, máshol az akciót, vagy éppen dicshimnusszerűen robbannak. A fantasy műfaj szerelmeseinek mindenképpen ajánlom!


Félénk diákszerelem és klasszikus japán irodalmi művek  

Műfaj: romantikus, dráma, iskolai élet; Stúdió: feel.; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: eredeti történet

Emlékszik még valaki a Kimi ni Todokére? Szép és lassú szerelmitörténet volt egykor kissé különc hősnőjével. A Tsuki ga Kirei hasonló minőségű és műfajú műnek ígérkezik (mínusz különc hősnő), csak egy csöppet gyorsabb tempóban haladva – legalábbis az eddig megjelent öt epizód erre enged következtetni – ábrázolja két rendkívül félénk fiatal bimbózó románcát, akik a gyönyörű természeti képek és Dazai Osamu regényíró csodás szavai nyomán találnak egymásra. Hétköznapi történet ez igen, de rendkívül szép. Ártatlan, tiszta és az irodalmi művek bevonásával (az animációról nem is beszélve) annyira jellegzetesen japánosan művészi (aki olvasott már Dazai Osamutól regényt, tudja, mire gondolok itt) és szívet melengető. Nagy meglepetés ugyan nincs a sztoriban, de azért álljanak itt a részletek a rend kedvéért:

Azumi Kotarō (Chiba Shōya) egy igazán csendes srác. Imád olvasni, minden álma, hogy író lehessen. Több időt tölt a könyvtárban, mint a szabadban, de ennek ellenére számtalan barátja akad, akivel szívesen bohóckodik. Mizuno Akane (Kohara Konomi) csendes lány, kiválóan teljesít a sportban, ő a leggyorsabb futó a suli csapatban. Barátnőivel szívesen tölti idejét, imád velük nagyokat kacagni. E két fiatal a tanévnyitó ünnepségen váratlanul felfigyel egymásra. Valami kezdetét veszi közöttük, de még maguk sem tudják micsoda. Közben Akane körül a sportklub másik szupersztárja, Takumikun (Tamaru Atsushi) legyeskedik, míg Kotarōval egy Chinatsu (Murakawa Rie) nevű harsány lány kerül szorosabb barátságba. A két főszereplőnek feltűnik, hogy újdonsült ismerőseikkel a másik nemből könnyedén elbeszélgetnek, de egymással épphogy alig mernek pár szót váltani! Lesz-e végül ebből nagy szerelem? Meglátjuk!

A .feel stúdiótól meglepően gyönyörű minőségű alkotás ez, ráadásul nincs előzménye, nem adaptál se mangát, se regényt. Remélem, merészek lesznek az alkotók, és ha már Dazai Osamura reflektáltak a sorozat elején, bevállalnak egy olyan romantikus történetet, aminek drámai lesz a vége. Dazai mindig is a szívszorító szerelmitörténetek mestere volt – példának ott a Villon felesége (Bijon no Cuma) vagy a Többé nem ember (Ningen Sikkaku). Az eddigiek alapján, a Tsuki ga Kirei olyan, mint bármely korábbi és hasonló műfajú anime – különösen Shinkai Makoto munkásságát juttatta még eszembe (a természeti képek kidolgozottsága, és a szerelmesek kevés szóbeli megnyilvánulásai miatt). Igen, láttunk már hasonlót, de jó kis feeling good sorozatnak ígérkezik.


Bátyus-hugica szerepjáték és közös light novel készítés 

Műfaj: vígjáték, dráma, romantikus; Stúdió: A-1 Pictures; Epizódok száma: N/A; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: light novel-adaptáció

Egy szótlan hugica, aki egy éve nem tette ki lábát a szobájából, de népszerű illusztrátorként dolgozik? Egy középiskolás bátyus, aki light novel íróként keresi kenyerét? Bizony. Úgy tűnik az animeipar még nem fogyott ki a saját berkeiben játszódó történetekből, és megint egy olyan párost tett meg főszereplővé, akik ugyan nem mangát, nem animét, nem is videojátékot, hanem általában ezek alapjául szolgáló light novelt készítenek, ráadásul a másik tudta nélkül!

15 éves fiú hősünk, Izumi Masamune (Matsuoka Yoshitsugu), egy éve kísérletezik sikertelenül azzal, hogy hikikomori húgát kicsalja annak szobájából. A 12 éves Sagiri (Fujita Akane) csak plafon „taposással” jelzi, ha éppen enni szándékozik, de ezen kívül, semmilyen kontaktust nem teremt, az egyébként nem vérszerinti bátyójával. Ám egy nap megváltozik ez a kéretlen helyzet! Izumi feltörekvő light novel íróként dolgozik, akinek egy felettébb érzéki képeket rajzoló, neves illusztrátor segít be. A képek jellege miatt, Izumi csak Eromanga-senseinek nevezi titokzatos munkatársát. Izumit hajtja a kíváncsiság, hogy megismerje a dundi otakunak képzelt mestert, ezért nyomozni kezd utána. És mit talál! Eromanga-sensei egyik élő streamje alatt döbbenve látja, hogy húga szobája szolgál háttérül egy maszkos leányzónak! Innentől nincs megállás, a két testvér rájön, hogy valójában egymás munkatársai, és a némaság ezzel megtörik! Elhatározzák, hogy megalkotják a világ legjobb light novelét! Igen ám, de szüleik halála, a szakmai riválisok, és kettejük látszólag testvérinek tűnő kapcsolata okoz még jócskán galibát nagyra törő álmaik megvalósításában!

Miért éri meg nézni ezt az animét? Elsőre nem fogott meg igazán, és majdnem dobtam. De végül a harmadik és negyedik epizód meggyőzött, hogy jópofa és szórakoztató ez a sorozat. Sagiri egy tipikusan cuki, egyszere moe, csöppet tsundere karakter, aki irtó édesen képes gyepálni tesóját, ha az éppen számára nem tetsző dolgot csinál. A kislányra irányuló fanservice nekem még a visszafogottsága ellenére is sok – van, hogy a lányka a saját fehérneműs testét fotózza egy-egy ecchi kép megrajzolásához. De ami nagyon kikapcsoló ebben a szériában, az a humor és a karakterek versengő kitartása a szakmai előrejutás terén! Amikor megjelenik a meztelenül zongorázó light novel zseni, Yamada Elf (Takahashi Minami), vele elszabadul a humorfaktor. Rettentően szimpatikus hozzáállást képvisel a „munkája” felé, annak ellenére, hogy állandóan pozőrködik, de örülök, hogy a motivációs mozgatórugókat és az alkotás örömét is behozták a sorozatba a hárem és inceszt toposzok otaku csalogató rétegei alatt.

Aki pedig nem szabadul az Oreimo életérzéstől az anime alatt, hát ez nem véletlen, mert ugyanaz a light novel író készítette mindkét művet Fushimi Tsukasa személyében (még az eredeti karaktertervező is azonos). Az pedig különösen bíztató, hogy az a Takeshita Ryōhei rendezi az animét, aki például a szintén humoros Gekkan Shōjo Nozaki-kunt is rendezte korábban. Ez az anime 2014-ben egy kifejezetten jól sikerült komédia volt egy shōjo mangakaként dolgozó srácról! Úgyhogy, Eromanga-sensei, én várom a folytatást.


Megtalállak a hangommal! Szerelmi háromszögek és rocker dallamok

Műfaj: shōjo, dráma, romantikus; Stúdió: Brain’s Base; Epizódok száma: 12 epizód; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: manga-adaptáció

Nem terveztem shōjo animét nézni. De! A Nana, és a zseniális (ugyan nem shōjo, de szintúgy szuper Beck után), ha rockbandáról van szó, muszáj a sorozatnak adnom egy esélyt. Így esett meg, hogy belekezdtem a Fukumenkei Noise című animébe, és kellemesen csalódtam! (Pedig a Keijo!!! rendezője viszi ezt!!!) Persze, hozza a már megszokott toposzokat a szélsőségesen bipoláris érzelmi megnyilvánulásokkal, a túldramatizált tinédzser problémákkal – amik egyébként tök jogosak, ebben a korban minden nagyobb horderejűnek tűnik, mint amilyen. Emlékszem, hogy tiniként megkorra tragédiának éltem meg, amikor egyik barátnőm megharagudott rám, mert nem vele mentem haza suli után.

Szóval, ez az anime is hozza a megszokott toposzokat, ami fura, hogy az animációja se eget rengetően szép, van benne pár abszurd reakció a karakterek részéről, de amiért totál belezúgtam: az a zúzással teli zenei repertoárja, és a Skip Beat!, a Nana valamint a Lovely Complex világát idéző elemei; és a főhősnő szinkronhangja! Konkrétan, az eddigi őt epizód alatt végig azon kattogtam, hogy milyen animék hősnőiként hallottam már Hayami Saorit – aki egyébként zseniálisan énekeli az animében felcsendülő insert dalokat is. (Azóta megvan a válasz, ő volt Saki Morimi a Higashi No Edenből, Miyuki Shiba a Mahōka Kōkō no Yūtōseiből és Viktoriya Ivanovna Serebryakov a Yōjo Senki animéből.) Külön kuriózum, hogy az anime alapjául szolgáló manga szerzője, Fukuyama Ryoco, maga szerezte az anime openingjének és endingjének is a dalszövegét! Úgyhogy dobhártyát szaggató zúzásra fel!

Hősnőnk, Arisugawa Nino (Hayami Saori), gyerekkorában két nagy elváláson is átesett. Először gyerekkora nagy szerelme, Momo hagyta el (ez teljesen Skip Beat!-es felütés, abban is a hősnő gyermekkori szerelmét veszítette el), majd egy töpszli, állandóan tejet szürcsölgető kisfiúval (Yuzuriha) szakadt meg a kapcsolata (a zsiráf lány és törpe kisrác felállás a Lovely Complex-ből lehet ismerős, plusz, éppen úgy civakodnak itt a fiatalok, mint az említett animében). Mindkét fiú utolsó üzenete az volt hősnőnkhöz, hogy a hangod segítségével mindig megtalálsz minket. Így Nino kitartóan énekelt éveken át, mígnem a középiskolai rock bandában rábukkant Yuzurihára, aki éppen alkotói válsággal küzd. A srác Nino elvesztésével fokozatosan vesztette el ihletét a zenék komponálásában. Persze Momo is felbukkan váratlanul, de ő nem hajlandó feleleveníteni régi kapcsolatát a lánnyal, mert – minő meglepő – ő is zeneszerző lett, és állítólag elveszítené alkotási képességét, ha megint összejönne a lánnyal. Hogy tudják feloldani az érzelmeik és álmaik között dúló csatákat a fiatalok? Nino képzetlen, de hihetetlenül magával ragadó, erőteljes hangja, ami csak úgy tobzódik az érzelmektől végül elér Momo szívéhez is? Befutnak, mint nagy sztárok ezek a fiatalok? Mert bizony, éppen úgy, mint a Nana esetében, itt is akad egy top banda, aki plusz egy főt keres a csapatába.

Alapvetően a főhősnő személyisége és veleszületett tehetsége az, ami megfogott még ebben a sorozatban. Nino nyers erőtől duzzadó hangja, az előadás stílusa, ami olyan, mintha minden dalba belehalna – elkápráztató. Ehhez társul az az ártatlan személyisége, amit meglepő módon nem a cuki-moe irányba vittek el, hanem egy teljesen higgadt, határozott, törtető karakter, aki teljesen pozitív példakép lehet azoknak, akik valamit profi szinten akarnak űzni az életükben. Tetszik ez a sorozat. Remélem, végig ilyen hatással lesz rám.


Anime a vidéki turizmusról egy „királynő” szemén át

Műfaj: hétköznapi történet, dráma, vígjáték; Stúdió: P.A. Works; Epizódok száma: 25 epizód; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: eredeti történet

Anime a turizmusról? Bizony! A P.A. Works legújabb, saját gyártású animéje, a Sakura Quest pont erről szól! A hétköznapi sztori slice-of-life keretben mutat be egy különleges szakmát, éppen úgy, mint a stúdió két korábbi alkotása: a Hanasaku Iroha, ami egy vidéki fogadóban játszódott; és a Shirobako, ami egy anime stúdió mindennapjait vázolta fel.

Koharu Yoshino (Nanase Ayaka) egy lelkes pályakezdő. Unalmas szülőfalujába semmi pénzért nem menne vissza, nagyratörő álmai – sok más vidéki fiatalhoz hasonlóan – Tokióba vonzzák. Ám miután a 30. állásinterjúja is balul sül el, kétségbeesésében elfogadja egy Isten háta mögötti kistelepülés turisztikai hivatalának állásajánlatát. Amikor hősnőnk a helyszínre ér, szembesül azzal, hogy csupán tévedésből hívták őt! Sőt, az egy naposnak elképzelt munkáról kiderül, hogy valójában egy évre szól! Mielőtt azonban Koharu totál kiborulna, újdonsült munkaadója eme kihívás elé állítja: egy hét alatt 1000 helyi édességet kell hősnőnknek eladnia!

Koharu mindent bevet, és bár a feladatot nem sikerül teljesítenie, de megismer négy segítőkész lányt, akik pont hogy nem akarják Manoyamát elhagyni! Plusz, Koharu rájön egy nagyon fontos dologra: imád együtt dolgozni ezekkel a lányokkal! Így nem kérdés: Koharu marad. Mindennapjait pedig a következő leányzók segítik túlélni: a turisztikai központ „titkárnője”, aki a segítő one-san szerepében tündököl: Shinomiya Shiori (Ueda Reina); egy okkult fan leányzó, aki szótlanságával és nerdségével hívja fel magára a figyelmet: Oribe Ririko (Tanaka Chiemi); a rovaroktól fóbiásan félő, kocka webdizájner: Kouzuki Sanae (Komatsu Mikako); és a helyi híresség, az egykor színésznőként dolgozó Midorikawa Maki (Anzai Chika) – szegénykére egy jelentéktelen mellékszerep miatt az egész város emlékszik, és mindenki lépten-nyomon felismeri!

Egyébként az anime egy érdekes – és egyúttal sajátos japán történelmi-gazdasági jelenségről regél. Történt ugyanis, hogy 1981-ben, egy Inōe Hisashi nevű író alkotott egy mágikus realista regényt – van ilyen, Haruki Murakami stílusát is így szokták jellemezni. Inōe regénye egy olyan japán faluról szólt, ami „kivált” Japánból. Na most, Inōe regénye nyomán egy egész mozgalom indult el, számtalan falu és kisváros nyilvánította magát független államnak 1983-85 között. A céljuk az volt, hogy a nagyvárosokból turistákat csalogassanak magukhoz sajátos szokásaik és ételeik révén. Ám végül kipukkadt a japán buborék-gazdaság, és véget ért a japán mikronemzetek kora. Nos, az animében bemutatott Manoyama város is egy ilyen mikronemzet volt, helyi királlyal, királynővel, és Koharu feladata, hogy ezt a régi szokást újjáélessze. Az egész animében az a jó, hogy a slice-of-life vonal ellenére frappáns humor szövi át, a karakterek bolondsága pedig kellő dinamikát ad az epizódoknak. Meglátjuk, hogy 25 epizódon át tudja-e majd hozni ezt a színvonalat.


Végtelen energiaforrás egy másik univerzumból

Műfaj: sci-fi, seinen; Stúdió: TOEI Animation; Epizódok száma: 12 epizód; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: eredeti történet

Nem számítottam egy Érkezés (Arrival) stílusú sci-fire a TOEI stúdiótól. Pedig a Seikaisuru Kado pont ilyen felnőtteknek szánt anime lett. Azt még korai mondani, hogy eget rengetően jó sorozat lenne, de az eddigi 5 epizódja alapján ígéretesnek tűnik. A sztori kifejezetten új szempontból mutatja be az idegenekkel való érintkezést, bár az említett Érzekéssel elég hasonszőrű a benne felvázolt szituáció. (Azon meg túl kell lépni, hogy a 3D-ben animált karakterdizájn nem a legjobb…) No de, miről is szól ez az anime?

Egy repülőgép éppen felszállni készül Japánban, mind a fedélzetén ülő 250 utasával, amikor a semmiből egy óriási kocka jelenik meg, és egyszeriben eltünteti a gépet! Japánban kitör a pánik. A rejtélyes kockát minden eszközzel támadják, de sorra nyeli el a hadsereg legerősebb rakétáit. Eközben a gépen magához tér történetünk főhőse, Shindō Kōjirō (Miura Hiroaki) kormányhivatalnok a külügyminisztériumból. A gép utasai valójában nem sérültek meg. Egy köztes univerzumba kerültek a Kado nevű kocka belsejében, és rögtön megismerkednek „házigazdájukkal”,  Yaha-kui zaShuninával (Terashima Takuma). A fehér hajú „idegen” az emberiség számára egy végtelen energiaforrást ajánl fel, a VAM-ot. Igen ám, de a világ vezető országai nem nézik jó szemmel, hogy ezt a különleges ajándékot Japán egymaga tegye zsebre. Ezért a szigetország ultimátumot kap. Vagy átadja a VAM-ot, vagy az Egyesült Nemzetek Szövetsége támadást indít ellene. Ebben a helyzetben hogyan oldja fel a pattanásig feszült külpolitikai helyzetet a zseniális Shindō? Yaha-kui zaShuni, a másik univerzumból jött idegen szándékai vajon pont olyan ártatlanok, mint ahogyan beállítja?

Ebben az animében nincs semmi akció. Nulla lövöldözés, nulla közelharc. A kocka az egyetlen látványos elem, ami szivárványszínekben pompázva, 2000 kilométeres méreteivel Tokió fölé tornyosul. Ami azonban igazán izgalmas eddig a sorozatban, hogy mer olyan megközelítéseket felvetni, amit egy modern sci-fi animében ritkán látni. Felvázolja az összes lehetséges konfliktusforrást, ami az emberiség új technológiával való szembesülését jellemezheti, alapozva a világ gazdaságpolitikai felosztottságára. Az első rész például egy tipikus katasztrófafilm nyitányára hajaz, de elképesztően jól építi fel a feszültséget, ami az állandó pérbeszédek ellenére a többi részben is bőven kitart. Kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle!


A loli boszorkány, a fehér tigris és az zöldfülű varázslótanonc

Műfaj: fantasy, seinen, akció; Stúdió: White Fox; Epizódok száma: 12 epizód; Linkek: ANN, MAL, Wikipedia, AniDB, Hivatalos weboldal; Forrás: light novel adaptáció

Nem rossz, nem rossz. A Zero kara Hajimeru Mahō no Sho, ha animációjában nem is (drága White Fox stúdió, nem volt pénz a jobb minőségre?), de történetével próbálja fenntartani a darkosabb, boszorkányégetésektől, falvak kiirtásától, furry rajongóknak szánt szőrös férfi melákoktól és állat + kislány testű nő?! romantikus viszonyára tett sejtetéstől hemzsegő plotjával a fantasy sztorik szerelmeseit. Eddig, többé-kevésbé sikerül is neki.

A történet szerint adott fehér tigris testű hősünk, Yōhei (Koyama Tsuyoshi), aki zsoldosként tengeti napjait, bár jócskán rájár a rúd. Külseje miatt megvetik az emberek, értékes feje miatt üldözik a boszorkányok. És jöjjön egy kis kitekintő a korszakra, amiben él: a legendák szerint egy nagy hatalmú boszorkány pestissel sújtotta az embereket, ezért a boszorkányt máglyára küldték. Társai bosszúból háborút indítottak az emberek és az egyház ellen, ám ebből a véres, mindkét oldalt rettenetesen megtizedelő háborúból, végül a boszorkányok kerültek ki vesztesen. A varázslat az anime jelenében tabu, az emberek bárkit gondolkodás nélkül meglincselnek, ha egy csöpp jelét is adja annak, hogy boszorkány lenne. Ebben a farkas törvények uralta világban találkozik hősünk egy Zero (Hanamori Yumiri) nevű boszorkánylánnyal, aki a világtól elzárva nevelkedett, de mindenáron meg akar találni egy könyvet, ami a világ végét okozhatja. A kezdeti vonakodás, és humoros szócsaták után, tigrisünk a hölgy mellé szegődik, mint annak testőre. Szövetségük oka egy egyezség: ha boszorkányunk épségben megtalálja a könyvet, akkor tigrisünket újra emberré változtatja. Útjuk során kalauzok egy szőke kisfiú lesz, aki szintén boszorkányként kénytelen rejtőzni az árnyak menedékében.

Csodálom az alkotókat a kreativitásukért. Minden fantasy animébe belecsempészik a Zero szót – sajnos, a RE:Zero-hoz semmi köze ennek az animének. Az eddigi négy rész alatt roadmovie-ként mutatta be hőseink útját az anime, kik dőzsölnek, jó barátok lesznek, egymást ugratják, de közben olyan szörnyűségek szemtanúi,  mint az emberlányokat rabszolgaként tartó félszerzetek, vagy egy város elszenesedett holttesttel. Pici akciót és varázslatot is kaptunk eddig, a fanservice-ről nem is beszélve. Zero és szőrös zsoldosunk között csak úgy forr a levegő, ami lehet valakinek zavaró – én egyelőre elkönyvelem romantikusként ezeket a pillanatokat. Az tetszik, hogy nem tipikus az MC, a megjelenését tekintve, plusz, emiatt olyan Guin Saga hasonlóság lappang a levegőben – bár olyan zseniális lenne!


További folytatások: Shingeki no Kyojin 2, Boku no Hero Academia 2, Kyoukai no Rinne 3, Berserk (2016) 2, Boruto: Naruto Next Generations, Saenai Heroine no Sodatekata ♭, Natsume Yuujinchou Roku, Star Mu 2, Yu-Gi-Oh Vrains, Idol Time PriPara, Beyblade Burst God, Duel Masters (2017), Future Card Buddyfight Battsu, Rilu Rilu Fairilu: Mahou no Kagami

Tavaszi Blu-ray és DVD megjelenések mozifilmek esetében

Ti mely animéket nézitek a tavaszi szezonból? 🙂

(Visited 6 242 times, 1 visits today)

7 thoughts on “Szezonajánló: 2017-es tavaszi animék

  1. >Ti mely animéket nézitek a tavaszi szezonból?

    Azokat, amiket a nevem mellé írtál. 😀 (Az Akashic Records a maga gagyinger módján meglepően szórakoztató, a Berserk 2k17 pedig az „olyan rossz, hogy már jó” kategória, bár még így is tűrhetőbb, mint az előző etap volt. A Shingeki S2 viszont meglepően decens, eddig legalábbis sokkal értékelhetőbb, mint az első sorozata volt.)

    Egyébként meg a Koe no Katachi BD-ripjét várom.

  2. Lenne, egy kérdésem.
    Megbízható, félrefordításoktól mentes angol felirattal foglalkozó oldalt tudsz nekem ajánlani?
    Mert rengeteg sorozatnak nincs magyar felirata, pl. ebben a szezonból sakura quest és szívesen bepróbálnám, de amíg magyar fansubok közül nagyjából tudom melyiktől milyen minőségre számítsak, így angol fansuboknál nem tudom hol érdemes keresni, vagy hol van ilyen nagyobb gyűjtőoldal.
    Crunchyroll-t ismerem, de az meg fizetős.
    Előre is köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .