Under the dog – A Kickstarter projekt, ami megbukott

cover

Két éve hihetetlen lelkesedéssel írtam egy animés Kickstarter kezdeményezésről, az Under the dogról. Szerintem a világ animés közösségének sci-fi és akció fan része, akik Gits-en és Canaanon edződtek, velem együtt falták az anime csodás előzetesét, ami tömény akciót, és egy szőke amazont ígért. Nos, az anime végül kicsivel több, mint 28 perces terjedelemmel kijött augusztus 1-jén. De sajnos az eredmény nem az lett, mint amire számítottunk.

Sci-fis thriller helyett, kislányos bérgyilkos túra

Ha a Kite, Kite Liberator és a Gunsligner girl mond Neked valamit, akkor már vágod, hogy mi lett az Under the dog sorsa (sajnos, az említett sorozatok történetének színvonalát messze nem éri el, csak egy gyenge utánzat próbál lenni). De mielőtt belemennék a részletekbe, hadd mutassam meg a konkrét adrenalin-orgiát ígérő előzetest, ami miatt két évvel ezelőtt csorgattam a nyálamat:

Tiszta menő, ugye?

under-the-dogIrtó jó a látványvilág, és már maga a készítők kiléte elindította a hype-ot az anime iránt. A rendező ugyanis Ando Masahiro volt, aki a Canaan, a Hanasaku Iroha és a Zetsuen no Tempest animéket rendezte korábban. A karakterdizájnt Kozaki Yūsuke készítette, aki a No More Heroes és a Fire Emblem Awakening videojátékokkal hívta fel magára a figyelmet. A videojátékos hátszél nem merült ki nála, mivel az igen sikeres Ishii Jiro is ott volt a csapatban. A nevéhez olyan művek fűződnek, mint a 428: In the Blocked City, vagy a Shibuya, ami a későbbi Caanan animének volt az alapja. Dolgozott a Level 5 nevű független videojáték gyártónál – a Dragon Quest és a Professor Layton a legismertebb alkotásai a cégnek. Az animáció elkészítésére a Kinema Citrus-t és az Orange Co.-t bérelték fel. A Kinema Citrus-t egykori Production I.G munkatársak alapították, a 3D animációért felelős Orange Co. olyan kiemelkedő látványvilágon dolgozott korábban, mint amit a Macross Frontier, a Last Exile és az új Evangelion filmekben láthattunk. A csapathoz Yura Hiroaki csatlakozott még erősítésként. Ő a Steins; Gate, a Project Phoenix és a Haruhi Suzumiya animékről ismert, az Under the dog esetében a gyártási folyamatokat felügyelte producerként.

Mit is ígértek nekünk anno a készítők?

Egy lenyűgöző, látványvilágában epikus és egyedi animét, amit nem csak a japán fanoknak, hanem az egész világ animefanjainak készítenek – ezért is indították a Kickstarter projektet angol nyelven.

Végül mit kaptunk?

Egy erősen középkategóriás, forgatókönyvileg gyenge, karakterileg oltári klisés rövid szösszenetet, amiben az akrobatikus akció helyett grandiózus robbanásokkal akarták kielégíteni a látványorgia iránti igényünket. Az Under the dog – mint megannyi más filmes/animáció filmes Kickstarter projekt – megbukott. Ráadásul totál más lett, mint amire az előzetes alapján számítottunk. A promó anyagokon látott szexi dög, egy fél másodpercig ha felvillan az anime elején, majd ténylegesen körülbelül az utolsó 10 percben lép színre. A sztori, ami igazából egy összekapkodott rántotta, jól belevert klisé elemekkel, ezt az eredményt szülte: Van egy középiskolás lányunk, Hana (Ōkubo Rumi), akit egy titkos katonai szervezet tart a markában. A szüleit elrabolták, és csak azzal a feltétellel engedték őket szabadon, ha a lány bérgyilkosnak áll. Ám ha meghal, a szülei is meghalnak. Ha megszökik, a szülei meghalnak. Hana így embereket és amerikai katonákat kénytelen gyilkolni az életben maradásért cserébe. Aktuális küldetése pedig az, hogy az egyik helyi középiskolában, egy Shunichi (Uchiyama Kōki) nevű fiúval kapcsolatba kell lépnie. Ám hirtelen rájuk ront az amerikai hadsereg, no meg egy furcsa szörny is elszabadul.

Nos, ennyi.

Hana karaktere a legjobb a történetben, nyílván, mert őt látjuk a legtöbbet, az ő túldramatizált motivációit ismerjük meg a leginkább. Más nem is maradt meg az animéből a robbanásokon túl. Az animációtól sem estem hanyatt, ahhoz képest, hogy a készítők szerint egy tv-sorozat nem kapna ilyen minőségre büdzsét, hát akkor kérem, nézzék meg a Kōtetsujō no Kabanerit, ami 2016 tavaszán indult sorozatként, és messze veri ezt az animét kidolgozottságban. Szomorú vagyok, mert túlzottan nagy elvárásokkal ültem le az Under the dog elé, de a rohamtempóban haladó története, a nullával egyenlő karakterábrázolása, az olykor elvetett nagy tragédiákra, mutációkra tett utalásai, és a jó, de nem kiváló animációja egyszerűen sorban generálta bennem a csalódásokat.

Jó, tegyük félre a siránkozást. Túltolták a marketinget, ennyi történt, ennek ellenére adtam neki egy 5/10-et, mert a kezdeményezésben hiszek, és legyenek még Kickstarter animék, hiszen lásd. a Little Witch Academia teljesen jól sült el a Triggertől! Ha valaki ezek után is kíváncsi az Under the dogra, csak egy tanácsot tudok adni: ne ülj le elé nagy elvárásokkal!

Anime adatok: OVA, 30 perces credits-szel együtt (Ó, kimaradt, hogy az OST-ja sem lett erős. A háttérzenék kellemes limonádé dalok voltak, de mély nyomot nem hagytak.)

(Visited 693 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .