Interjú Misaki Sai-jal – ukrán cosplayer, fotós és dizájner

Misaki Sai a nyári cosplay-verseny egyik új zsűritagja volt. Ezzel kapcsolatos élményeiről kérdeztem az alábbi interjúban, illetve arról, hogy milyenek a kínai conok, miért szeret crossdressingelni, avagy fiú karakterek bőrébe bújni, és hogy szabadidejében mivel tölti az idejét a cosplayelésen túl. Nézzük a válaszait!

Interjú átirat

GT: Hogyan hívhatlak? Misakinak vagy Sainak, melyiket szoktad használni?

Misaki: Ó, amelyiket szeretnéd. Mindenki Sai-nak hív, mert ez a rövidebb. (Én: Értem). Senki nem használja a teljes nevem.

GT: Misaki Sai. Ez nagyon szép név.

Misaki: Igen szép, de a legjobban a Sai-t szeretem. Nagyon sok más cosplayer is használja, mint Yanase Sai, vagy Sayaka Sai és nehéz így magad megkülönböztetni tőlük.

GT: Hogyan választottad a cosplayer neved?

Misaki: Ó, ez egy nagyon vicces történet. A kedvenc animémből van, amikor kicsi voltam, nem annyira kicsi, talán 15-14 éves, akkor ment, a címe Nōgami Neuro (2007). A sztori egy detektívről szól, aki a Pokolból jött. Mellette volt egy nagyon őrült karakter – imádom az őrült karaktereket – tehát, nagyon cuki volt és őrült, az ő neve volt Sai. És az ő nevét választottam magamnak, mert tetszik a hangzása, a karakter, tudod. Aztán azt tapasztaltam, hogy rengeteg cosplayernek Sai a nickneve a Naruto miatt, tudod, Sai a Narutóból, és ez mindig problémás, mert amikor mondom a többieknek, hogy Misaki Sai vagyok, akkor azt mondják: “Ó, akkor azért választottad, mert szereted a Narutót!” Én meg: “Jaj neeeeeem.” A Misaki meg onnan jött, hogy kerestem japán neveket, nézegettem a jelentésüket, és akkor láttam… (…Bocsi… Semmi gond.) A Misakinak szép a hangzása, a jelentése “gyönyörű gyermek”. De nem csinos, vagy szép értelemben gyönyörű, hanem gyönyörű mint…

GT: A lelke gyönyörű…?

Misaki: Igen. A lelke és tudod, amikor a szüleid gyönyörűnek hívnak, az azért is van mert nekik tényleg az vagy és szeretnek. És ez annyira szép. Néhány éve rákerestem, hogy a Sai mit jelent, és “tehetséget” is jelent. És ez nagyon illik rám, mert kreatív személyiségnek tartom magam, mert dizájner vagyok, ezt tanulom, festek is, parókákat igazítok, varrok, a mostani ruhámat is teljesen saját kézzel készítettem, festettem, és én is fotózok cosplayereket. Sok mindent csinálok.

GT: Tényleg jó sok mindent csinálsz!

Misaki: Igen.

GT: Ha jól tudom, ez az első alkalom, hogy Magyarországon jársz. (Misaki: Igen, itt a MondoCon miatt.) Hogyan tetszik? Mi a véleményed róla?

Misaki: Ó, dizájnerként nagyon imádom itt az épületeket.

GT: Épületeket. Nekem is nehéz kimondani ezt a szót.

Misaki: Nagyon gyönyörűek, szépek, nagyon tiszták és hmmm csak egyszerűen szeretem őket. Nagyon gyönyörű európai város Budapest. Mert nagyon sok régi épület van, például voltam egy anime-manga rendezvényen Svájcban, és ott csak újépítésű házak voltak. Itt meg érzed a “történelem szelét”. Én meg imádom a történelmet.

GT: És mi a véleményed a MondoConról? Te rengeteg animeconon jártál már, így össze tudod velük vetni.

Misaki: Ó ez egy nagyon nagy con! Kicsit nehéz most véleményt mondani, mert esik az eső és nem tudod megnézni a teljes fesztivált, mert sok ember…

GT: Összezsúfolódik kis helyeken.

Misaki: Igen. És nem valami kényelmes cosplayben vagyok most. Remélem mindent meg tudok nézni holnap, mert rövidebb lesz a cosplayem, és végre tudok venni rengeteg dolgot itt!

GT: Ó, ez tök jó!

Misaki: Igen. Egyébként tetszik, mert nagyon családias. Szeretem az európai conokat, mert az emberek kedvesek, beszélgetnek, úhógy, mintha régi barátok lennétek, és a cosplayerekkel, akikkel találkozol, csinálhatsz közös képeket, beszélgethettek. Nagyon boldog, jó itt a légkör. Például a mi conjainkon (Ukrajnában) ez nehéz, mert sok a nézeteltérés a cosplayerek között. Némelyik nem szereti a másikat, így nem igazán barátságos a hangulat, tudod. De ha egy conon sok barátod van, akkor nem bánod, ha vannak olyanok, akik nem szeretnek.

GT: Honnan jön ez egész? Féltékenyek egymásra?

Misaki: Nem tudom. Tudod, nem lehet mindenkinek megfelelni. Az okok között van, hogy rivalizálnak, vagy egyszerűen nem tetszik a cosplayed, vagy ugyanazt a karaktert csináljátok meg. És így: “Ó, ő is megcsinálta ezt a karaktert!” Sok ok van a háttérben, tudod. A cosplayes közösség nagyon kicsi a mi országunkban, és mindenki ismeri a másikat, és tudod lehetetlen mindenkivel jóban lenni. De például mi csinálunk magunknak kis “fesztiválokat” a barátaimmal.

GT: Korábban említetted, hogy részt vettél egy kínai conon. Tudnál róla mesélni egy kicsit?

Misaki: Igen. Ez egy hatalmas con, ez volt az első alkalom, hogy valaki elhívott engem egy ilyen conra. Azért hívtak meg, mert rengeteg fotóm van, és egy kínai cosplay magazin publikálta őket. És én meg: “Úristen, ez az első con, ami nem a saját országomban van!” És óriási volt, egy hatalmas plázában tartották, ami ötemeletes volt. Volt vagy öt-hat színpaduk, ahol felléptek a cosplayesek. Három cosplayernek, mint Gesha Oroszországból, HakuDoushi (Daniele Causio) Olaszországból és Ukrajnából én, külön-külön színpadunk volt a conon! Fantasztikus volt!

GT: Uramatyám! Akkor ez hasonlít a francia Japan Expóra! Ott is ugyanez van!

Misaki: Igen. Ez teljesen új dolog volt nekem, és így mondtam, hogy: “Uramatyám, uramatyám, egy saját színpad? Komoly?! Biztosak vagytok ebben?

GT: Mi vett rá, hogy cosplayelj? Mi volt az első cosplayed?

Misaki: Az első cosplayem Agito volt az Air Gear című animéből. Ahogy mondtam, imádom az őrült karaktereket, akik nem normálisak. Hogy hogyan kedztem el cosplayelni, az nagyon vicces – nagyon régen történt már, mivel hét éve cosplayelek már. A barátaimmal kezdtük, nem volt con még akkor Ukrajnában, külföldi conokra nem mehettünk, mert túl fiatalok voltunk, a szüleink őrültnek is tartottak és nem is engedtek el. Azt mondták: Milyen őrült animefanok vagytok, és Ti Moszkvába akartok menni animeconra?! Mégis mit gondoltok?! Pénzünk se lett volna, mert a tanulmányainkra fordítottuk azt, és akkor azt mondtuk, hogy: “Oké, ha nincs itthon con, akkor megcsináljuk mi az egyik barátom lakásán!” (Igazán? Szép!) Igen, és tök jó móka volt, mert néztünk conos videókat, és mindent rekreáltunk azok alapján a lakáson. A díszítést, a cosplayeinket, és csak tizen voltunk, ment a zene, és felvettük a cosplayeinket. Nagyon jó volt!  

GT: Láttam, hogy férfi és női karaktereket is cosplayelsz. Melyiket szereted jobban csinálni?

Misaki: Nem mindenki szereti a cross-dressinget, amikor, tudod, lány cosplayel fiút. De én szeretem a férfi karaktereket, nem tudom megmagyarázni miért, de szeretem.

GT: Illenek is hozzád, nem?

Misaki: Igenek, illenek hozzám, és annyi karakter van, akit szívesen cosplayelnék, de az arcom nem illik hozzájuk, tudod, nem elég brutális, és szeretem az “uke” karaktereket (nevet), mert csinos arcuk van. Szeretem a női karaktereket is cosplayelni, de fontos nekem egy cosplay kiválasztásánál, hogy milyen maga a karakter. A női karakterek általában butuskák az animékben, a férfi karakterek ellenben sokkal érdekesebbek. És amikor cosplayelek, akkor szeretem inkább őket választani. Mert menők a szememben.

GT: Értem. És mi a legnagyobb cosplay álmod?

Misaki: Ó, a legnagyobb cosplay álmom…Remélem egy nap tudok csinálni egy EVA-t az Evangelionból. Nem Shinjit, Reit vagy Asukát akarom, hanem EVA Unit 01-et, magát a robotot. Imádom az EVA-t, ez az igazi álmom, hogy megcsináljam ezt a nagy robotot. Tavaly voltam Romániában, az Otaku Festval-on. Láttam ott egy japán cosplayert, nem jut eszembe a neve, bocsi, de EVA-t cosplayelt, és én így fangörlködtem, hogy “Uram atyám! Uram atyám!” Ez tényleg egy álom, mert nagyon rossz vagyok craftból, jelenleg kicsi dolgokat tudok csak megcsinálni, például fegyvereket nem, páncélt nem. Jelenleg tanulom, hogy tudok ilyeneket csinálni.

GT: Értem, és remélem valóra válik az álmod!

Misaki: Valamikor!

GT: Alig várom, hogy láthassam, mert én is szeretem az EVA-t. És a robotok fantasztikusak!

Misaki: Igen, azok! És ó, ez egy óriási álom!

GT: Oké, köszönöm, hogy elfogadtad az interjú meghívásomat! És érezd jól magad a MondoConon!

Misaki: Köszönöm!

(Visited 136 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .