Szezonajánló: 2016-os tavaszi animék

szezonajanlo

A tavaszi szezonnal kicsit nehéz dolgunk volt a 2016-os tavaszi animés kerekasztalon, mert az előzeteseken és a promóciós videókon kívül még semmi nem jött ki a bemutatott animékről, így inkább előzetes elvárásainkat tudtuk veletek megosztani (a beszélgetésről készült videótt itt nézhetitek vissza).

Plusz, infó azoknak, akiket érdekel: Daisetsu az áprilisban induló animék közül a Joger Game-t, a Terra Formars: Revenge-t és a Kōtetsujō no Kabaneri című animéket várja a legjobban. Junchi a Mayoigával és a Joker Game-mel szemben bizakodó, de a Terra Formars: Revenget – miután végigszenvedte az anime első évadát -, a háta közepére sem kívánja.

A közönségszavazásunkon is első helyen végzett Bungō Stray Dogs-szal kapcsolatban mindannyian egyetértettünk abban, hogy igen-igen catchy a felütés, de ezt még sokféleképpen elronthatják. Majd a puding próbája igazán az evés lesz. Jöjjön is az a hét anime, amivel kapcsolatban megosztottuk megérzéseinket az animés kerekasztalon!


#1. Bungō Stray Dogs (Manga-adaptáció, BONES)

Férfiszépség és irodalmi báj, régóta ébredező rajongói hype. Mit tudhat a Bungō Stray Dogs, mint a 2016-os tavaszi szezon egyik legjobban várt animesorozata?

Bishi irodalmárok természetfeletti ligája

A TÖRTÉNET – Nakajima Atsushit (Uemura, Yuto) kitették az árvaházból, ahol eddig élt. Mikor már több napi éhezés után a folyóparton kóborol, megment egy öngyilkosságra készülő bohém alakot. Az életét eldobni készülő figura valójában Dazai Osamu (Miyano Mamoru), aki furcsa partnerével, Kunikida Doppoval (Hosoya Yoshimasa) egy különleges nyomozóiroda tagjai. A természetfeletti jelenségekre specializálódott csapat éppen egy emberevő tigris után nyomoz, ami valami oknál fogva kötődik főszereplőnkhöz. Ráadásul úgy alakul, hogy Atsushi jövője szorosan összefonódik természetfeletti erőkkel bíró nyomozóink sorsával.

Egy bishi túltengésben szenvedő, fantasy-akció animét köszönthetünk a Bungō Stray Dogs személyében? Igen! Ráadásul edetileg mangaként kezdte hódítását 2012-ben. Bár seinen mangáról van szó, rengeteg női rajongót tudhat magának. Ez nemcsak a szép férfikaraktereknek, hanem a háttérben meghúzódó romantikus szálaknak is köszönhető, no meg egy különleges wow-faktornak. Az egész franchise – igen, ez már javából az, mert már elindult belőle egy regény-sorozat 2014-ben, ami most a 3. köteténél tart, plusz, a második anime évadot idén ősszel kapjuk majd, szintén 12 epizódos terjedelemben. Szóval a franchise beetető eleme az, hogy modern és kortárs japán írókról (pl. az Another horror írója) nevezték el főhőseit. És a készítők nem álltak meg az írók nevének kölcsönzésénél, főbb személyiségjegyeiket is átültettek e fiktív szereplőkre.

Íme néhány, a világirodalomban is ismertebb japán író, akikről az anime szereplőit mintázták (és akiknek magyarul is olvashatjuk egyes műveit):

  • Dazai Osamu, kinek az Aoi Bungaku Seriesben (Madhouse, 2009) már adaptálták két ismertebb művét animére, a Ningen Shikkakut (Már nem is ember) és a Hashire Merosut (Fuss, Melosz).
  • Akutagawa Ryūnosuke, az ikonikus Rashómon szerzője, amiből A vihar kapujában címen készült ikonikus japán filmet forgatta Akira Kurosawa 1950-ben.
  • Edogawa Rampo: legismertebb műve az Akechi nyomozó kalandjait bemutató krimi-sorozat. Ebből adaptálták a 2015 őszén futott Ranpo Kitan: Game of Laplace című animét.
  • Miyazawa Kenji, akinek gyerekmeséi közül talán a Ginga Tetsudō no Yoru (Night on the Galactic Railroad) a legismertebb, hiszen 1985-ben animefilm is készült belőle.
  • Tanizaki Junichirō, akitől a Shisei (Tetoválás), Fūten Rōjin Nikki (Egy hibbant vénember naplója), Tade kuu mushi (Aki a keserűfüvet szereti) és Kagi (A kulcs) című művei magyarul is olvashatók.

Jó motivációt adhat hát az anime arra, hogy jobban megismerjük a japán irodalom nagyjait. Ám mindezt lehet még továbbfokozni! A 9 kötetes eredeti mangában Fyodor Dostoyevsky, Agatha Christie, és még Dan Brown is feltűnik. Igazi bűnügyi mix ez supernatural erőkkel a javából!

AZ ALKOTÓK – Az animét a 2015 tavaszán a Kekkai Sensennel már nagyot dobbantó BONES stúdió viszi, míg az openinget a GRANDRODEO énekli (Kuroko no Basket, Kurokami The Animation). A rendező Igarashi Takuya, a forgatókönyvíró Enokido Yoji. Ők ketten már együtt dolgoztak olyan animéken, mint a Star Driver vagy az Ōran Kōkō Host Club. Fun fact, hogy a rendező vitt magical-girl sorozatokat is, mint az Ojamajo Doremi, vagy a Bishōjo Senshi Sailor Moon: Sailor Stars.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Baka-Updates Manga, Hivatalos honlap


#2. Mayoiga (Eredeti történet, Diomedea) 

mayioga

A Boku Machi után itt a rejtély-utánpótlás! A Mayoiga ugyan a kevésbé menő Diomedea anime stúdiónál készül, de annál nagyobb nevek dolgoznak rajta! Ráadásul crowdfounding-gal indították be, tehát rajongói támogatással valósult meg, mint az Under the Dog. Így nagy potenciál rejlik benne, nemcsak a története miatt.

Lost: Eltűntek egy isten háta mögötti faluban

Egy kicsit Lostos, egy kicsit Higurashis, Uminekos és Ōkami Kakushis hangulatot kelt a Mayoiga előzetese. Bár sok anime operált már azzal a sztorival, hogy fognak egy rakat diákot, és egy félelmetes faluba száműzik őket meghalni, azért a Mayoiga még tartoghat meglepetéseket. Már azért is, mert közösségi finanszírozással jött létre, tehát a rajongók maguk adtak pénzt arra, hogy ez az anime egy előzetesen vázolt minőségben és koncepció mellett megszülessen. Az anyagi támogatásért cserébe még egy rejtélyes busztúrát is lehetett kapni, amin a szinkronszínészek mellett az animekészítőkkel is együtt utazhattak a rajongók. (Én tuti kipróbálnám!)

A TÖRTÉNET – Egy furcsa busz 30 embert visz egy isten háta mögötti faluba, Nanakimurába. A legenda úgy tartja, hogy az ide utazók boldog utópiára lelnek. Ám hőseink egy lakatlan faluban találják magukat, ahol minden pusztulásnak indult. Milyen félelmetes titkokat rejt Nanakimura? És milyen problémák elől menekülnek ide a vegyes korosztályú és nemű hőseink?

AZ ALKOTÓK – A rendező, Mizushima Tsutomu, aki a SHIROBAKO, Girls und Panzer, Another, xxxHolic és a Prison School animéket vitte sikerre az utóbbi időben. A forgatókönyvön a lassan bemutatásra sem szoruló Okada Mari dolgozik, a karakterdizájnt Ide Naomi készíti, akinek munkáit a KanColle-ban láthattuk korábban.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Hivatalos honlap


#3. Joker Game (Regény-adaptáció, Production I.G) 

joker-game

A Production I.G visszatért a fénykorába? Végre megint egy seinen, felnőtteknek szóló sorozatot csinál a Ghost in the Shell: SAC és a Psycho-Pass után?

Kémek hídja: történet az 1937-es japán titkosszolgálatról

Egy történelmi kémtörténet! Nem sportanime, nem iskolai slice-of-life, de nem is egy romantikus sztori tinikről tiniknek. A Joker Game egy vérbeli kémsorozat lesz a második világháborút megelőző évekből, kemény katonákkal és összeesküvés elméletekkel. Hát kérem, végre egy anime, ami méltó a Production I.G hírnevéhez! (Reméljük így is lesz!) Nem mellesleg a 2004-2005-ös Monster óta nem igen jött ki egy arra hajazó, történelmi anime.

A TÖRTÉNET – A japán császári hadsereg alezredese létrehoz egy D-ügynökség nevű titkos egységet. A beszervezett katonáknak államtitkokat kell megszerezniük, de nemcsak külföldi, hanem japán hatalmi erőkkel szemben is aktívan kémkednek. Egyúttal szembemennek a japán hadsereg doktrínájával, miszerint „Ne ölj, ne ölesd meg magad, és ne hagyd, hogy elfogjanak.” Az ügynökség felügyeletével Sakuma Őrnagyot bízzák meg.

AZ ALKOTÓK – Az anime alapja egy regénytrilógia, ami 2008-tól 2012-ig jelent meg Yanagi Kōji tollából. A trilógia első kötetének a címe a Joker Game, ezt követte a Double Joker és majd a Paradise Lost. A regény-sorozat elnyerte a Mystery Writers of Japan díjat 2009-ben. Sőt, kapott egy live-action adaptációt is, ami 2015. január 31-én jelent meg. 2016-ban az anime-sorozat premierje előtt már elkezdtek egy mangát is kiadni hozzá, ami az anime alapján készült. (Ám ezt már számtalan más, alternatív manga-feldolgozás előzte meg.) Az animét pedig az újabb, loli Kusanagi Motokot felvonultató Ghost in the Shell film rendezője, Nomura Kazuya rendezi (ő vitte még egykor a Robotics;Notes-ot is), míg a forgatókönyvet a Boku dake ga inai machi írója, Kishimoto Taku készíti. Az animéhez nem is lehetne méltóbb zenei kompozitort választani Kawai Kenjinél, akinek jellegzetes dallamai a Ghost in the Shell régi filmjei és a Barakamon nyomán csenghetnek fülünkben.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Hivatalos honlap


#4. Kōtetsujō no Kabaneri (Eredeti történet, Wit stúdió)

kabaneri

A Shingeki no kyojin új évada még várat magára – azt rebesgetik, hogy ősszel jön a folytatása – de hogy a Wit Stúdio bebizonyítsa, hogy addig se üldögél tétlenül a titán babérokon, elhozta 2016 legmenőbb animációjával bíró zombi apokalipszisát!

Megacélozott Walking dead a Noitamina programblokkban

Instant fangörcsöt válthat ki a Kōtetsujō no Kabaneri anime, hiszen nemcsak eszméletlenül látványos akciójeleneteket ígér, hanem retro karakterdizájnjával felidézi az 1990-es és 2000-es évek animéinek lélegzetelállítóan csodaszép látványvilágát. A kisebb szemek, a rúzsozott ajkak, a kézzel rajzoltság érzetét keltő lágy mozgások – biztos jelentős benne a számítógépes grafika is – hol a Sakura Taisen, hol a Vampire Princess Miyu, no meg a szintén steampunkos Vampiher Hunter D című animéket juttathatják eszünkbe. Az Egoisttal (Psycho-Pass, Guilty Crown, Itó Projekt filmek) és a Zankyō no Terror hátborzongató endingjét előadó Amierrel, és Sawano Hiroyukival a fedélzeten garantáltan epikus animét fogunk kapni a hangzásvilág szempontjából is. Már csak az a kérdés, hogy a Wit Stúdió fogja-e hozni az előzetesben tálalt minőséget a sorozat összes részén át. Az pedig, hogy a történet mennyire lesz lebilincselő… Ilyen látvány mellett nekem nem annyira szempont, ha csak nem hajtanak olyan mértékű minősíthetetlen káoszra, mint amit a Shisha no teikoku anime-mozifilmnél produkáltak idén.

A TÖRTÉNET – Egy Hinomoto nevű szigetországban járunk, ahol az emberek hatalmas állomásokból épült erődítményekben rejtőzködnek az őket fenyegető, zombiszerű lények elől. Ezeket a szörnyeket Kabanének nevezik, és egyetlen módon tudják legyőzni őket: ha a szívüket védő vasburkot megrepesztik. Főhősünk Ikoma (Hatanaka Tasuku), aki legjobb barátjával kifejleszt egy gőzzel működő különleges fegyvert vasból, amit minden áron ki akar próbálni.

AZ ALKOTÓK – Részben már említettem őket. A Shingeki no kyojin alkotógárdája itt teljes erőbedobással tér vissza, a szinkronszínészek között érdekesség, hogy a seiyū sztár, Kaji Yūki (korábban Eren szinkronhangja volt többek között) mellékszerepben tűnik fel Ikoma barátjaként, de mellette a cuki Uchida Maaya is szintén hallható lesz a sorozatban. A rendező Araki Tetsurō (Death Note, Guilty Crown, Highschool of the Dead, Kurozuka, Shingeki no Kyojin). A forgatókönyvet Okōchi Ichiro készíti, aki a Code Geass-t is írta eredeti alkotóként. A karakterdizájnt Mikimoto Haruhiko (Macross 7, Gunbuster) készíti. Meglátjuk mennyire váltja be a sorozat a hozzáfűzött reményeket. Mindenesetre a japán vetítéssel párhuzamosan az Amazon Prime-on is megy majd az anime. Az biztos, hogy így Japán mellett az USA-ban is látható lesz így. És mivel a globális vetítési jogok az Amazonnál vannak, így bízzunk benne, hogy ezek után nemhogy a minőség nem fog esni, de talán egy olyan animét kaphatunk, amit torrentezés nélkül is élvezhetünk real time.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Hivatalos honlap


#5. Flying Witch (Manga-adaptáció, J.C.Staff) 

flying-witch

A tavalyi biztosítékot kicsapó Prison School után visszakapcsolt a J.C.Staff és inkább takarékra tette a szadomazó erotikát. Most egy szélesebb közönségnek is imponálóbb slice-of-life sztorival kezdi a 2016-os évet, ami egy shōnen manga adaptációja. (Ez becsapós ám!)

Egy bűbájos boszorka vidéki kalandjai

Vidéki anime? Szuper! A Barakamon és az Omoide no Marnie után csak jó lehet még egy japán természetbe visszavonulós anime. Az előzetes alapján pedig a karakterdizájn is elég bájosnak tűnik, bár a CGI generálta műség érzete még károsan kísérti a nézőt sokáig.

A TÖRTÉNET – A 15 éves Kowata Makoto (Shinoda Minami) egy rossz irányérzékkel és bolondos természettel megáldott boszorka. Úgy hozza a sors, hogy vidékre költözik a unokatestvéréhez, ahol hétköznapi pillanatait és felnőtté válásának folyamatát követhetjük nyomon. (És mellette kapunk Chito nevű, beszélő cicát.)

AZ ALKOTÓK – Az alkotók között Sakurabi Katsushit (Asatte no Hōkō., Kamisama no Memochō, Shingetsutan Tsukihime, Uragiri wa Boku no Namae wo Shitteiru), mint rendezőt köszönthetünk a porondon. A feladata nehéz lesz, mert az azonos című manga mindössze a 4. köteténél tart a 2012-es indulása óta. Éppen emiatt vagy jól, vagy éppen rosszul is elsülhet az anime, hiszen nincs egy teljesen kész alapanyag hozzá, amire támaszkodhatna. Reméljük, hogy a forgatókönyv felett bábáskodó Akao Deko megmenti ezt a helyzetet. Ő korábban az Arakawa Under the BridgeNoragamiPretty Rhythm Aurora Dream és az Akagami no Shirayuki-hime című sorozatokon dolgozott.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Baka-Updates Manga, Hivatalos honlap


#6. Terra Formars: Revenge (Manga-adaptáció, TYO Animations, Lidenfilms) 

terra-formars

Macsó hentelés, űrutazásos élien horror, és rengeteg seinen manga kitüntetést bezsebelő alkotás. Ez a Terra Formars, aminek második anime évadát április 2-án kezdik el vetíteni a japán TV-csatornák.

A marsi csótányinvázió visszatért!

Még mindig meglepően népszerű a Terra Formars manga. A képregény már a 15. köteténél tart, de kapott már minimum 5 spinoff mangát, többek között a zseniális Boichitől is, első lett a 2013-as Kono mana ga sugoi! listán, valamint idén, április 29-én kezdik vetíteni Japánban a belőle adaptált live-action filmet is. A live actiont pedig nem más, mint a japán Tarantinóként emlegetett Takashi Miike rendezi (Ai to Makoto, 13 Assasins, Audition, Ichi the Killer, Crows Zero, Ace Attorney, Yatterman stb.) A franchise első animesorozata 13 résszel 2014-ben futott, aminek a Terra Formars:Revenge a közvetlen folytatása lesz most.

A TÖRTÉNET – A 21. században az emberiség új feladatot tűz ki magának: lakhatóvá kívánja tenni a Marsot. A célért csótányokkal és humusszal borítja be a vörös bolygót. Pontosan 500 évvel később érkezik az első felfedező űrhajó a bolygóra, hogy meglesse a beavatkozás eredményét, ám a Marsra lépő embereket humanoid csótány mutánsok cincálják szét. Őket nevezik el Terraformars-eknek. Két évvel később újabb expedíció indul genetikailag módosított emberekkel, akiknek az a feladata, hogy az új ellenségből mintapéldányokat vigyenek haza elemzésre. A nagy mészárlást csak két ember éli túl, a küldetést pedig teljesítik. De a Marsot továbbra se adják fel az emberek. Indul a harmadik marsi expedíció, hogy visszaszerezzék azt, ami igazából sosem volt az övék és hogy kiderítsék a Terraformarsek titkát.

AZ ALKOTÓKRÓL – Az anime második évada új rendezőt is kap, mivel Fukuda Michiko (HyakkoNura: Rise of the Yokai Clan: Demon Capital) Hamasaki Hiroshitól veszi át a rendezést. A karakterdizájnt Ikariya Atsushi (Busōu Shinki Moon Angel, Fate/stay night: Unlimited Blade Works, Fate/Zero, Harmonie) készíti, míg a forgatókönyvet Arakawa Naruhisa (Active Raid: Kidō Kyōshūshitsu Dai Hachi Gakari) írja.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Baka-Updates Manga, Hivatalos honlap


#7. Kiznaiver (Eredeti történet, Trigger) 

kiznaiver

A Kill la Kill és a Tengen Toppa Gurren Lagann alkotói visszatértek! A GAINAX stúdióból kivált Trigger, megint egy saját, eredeti történetet hozott nekünk, aminek címe a Kill la Killéhez hasonló szójátékot tartalmaz, és szimbolikájában is hasonlóan gazdagnak ígérkezik.

Oszd meg a fájdalmadat!

A Boom Boom Satellite együttes openingjével nyit majd a Trigger új animéje – ők korábban a Bōnen no Xamdō pörgős openingjét készítették, így bennem duplán tobzódik a fangörcs, mert kíváncsi vagyok most milyen zenét rittyentettek össze.

A TÖRTÉNET – Az anime egy képzeletbeli japán városban, Sugomoriban játszódik, ahol fokozatosan csökken a népesség. Pár nappal a nyári vakáció előtt, az érzéketlen Katsuhira Agatával (Kaji Yūki) közlik, hogy hamarosan Kiznaiver lesz. A városban ugyanis működik egy rendszer, a világbékét hirdető Kizuna system, aminek tagjai a Kiznaiverek. Ők azért különlegesek, mert képesek fájdalmukat megosztani egymással. Ha valakit ütés ér, az láncreakcióként terjed tovább a többi tagon is. Éppen ezért súlyos következményei vannak ennek a rendszernek, amiket fiú főhősünk barátaival próbál orvosolni.

AZ ALKOTÓKOkada Mari (Mobile Suit Gundam: Iron-Blooded Orphans, anohanaThe Anthem of the Heart) és a Studio Trigger készítette az anime eredeti koncepcióját. A rendezőnek, Kobayashi Hiroshinak ez lesz az első önálló munkája – korábban a Kill la Killben volt epizódrendező és a Shingeki no Bahamut Genesis-ben volt rendező-asszisztens. Mellette Hayashi Yūki (Haikyu!!Robotics;NotesDeath Parade) komponálja az anime zenéjét.

Linkek: MAL, ANN, AniDB, Wikipedia, Hivatalos honlap

(Visited 2 442 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .