Takashi Miike: 13 Assassins / 十三人の刺客 / Jūsannin no Shikaku (japán film; 2010)

Takashi Miike: 13 Assassins / 十三人の刺客 (japán film; 2010)

13 Assassins / 十三人の刺客 / Jūsannin no Shikaku (japán film; 2010)
13 Assassins / 十三人の刺客 / Jūsannin no Shikaku (japán film; 2010)

Végre volt időm a termékeny japán filmgyáros, Takashi Miike egyik friss filmjét, a 2010-es 13 Assassinst szemrevételezni, és megint nem csalódtam a rendezőben. Egy kiváló történetet kaptunk tőle, rengeteg harci jelenettel, drámával és persze vérrel, a pár kimaradhatatlan Takashi Miikés bizar képsorról nem is beszélve. Ráadásként a kedvenc színészeim kerültek bedarálásra, mint Kōji Yakusho (Bábel, SelyemEgy gésa emlékiratai, The Uchounten Hotel, Shall we dance?) és Yūsuke Iseya (Casshern, Blindness).

Amikor a kard az Úr

A több évtizedes béke és nyugalom ellenére, a sógunok ideje leáldozóban van, az igazi képzett kardforgató szamurájok is lassan eltünödöznek Japánból. Ám a sógun öccse, Naritsugu Matsudaira (Gorô Inagaki) hadúr a háború vérére szomjazva tör hatalomra, kegyetlenül kihasználva alattvalói szolgálatait, legyilkolva ártatlan nőket, gyerekeket, csak a saját kénye-kedvére ontva életet. Mivel a sógun tanácsosai nyíltan nem mernek szembeszállni vele, ezért Shinzaemon Shimadát (Kôji Yakusho) kérik fel, hogy az igazi becsület útján járó szamuájokkal szövetkezve öljék meg a nagyurat. Shinzaemon 12 társával lát neki e lehetetlennek ígérkező küldetésnek, amely során több mint 200 fős testőrségen kell átverekedniük magukat a becstelen nagyúr fejéért. Hit, becsület, és az igaz harcosok útja, egy megtörtént eset nyomán, a japán történelem véráztatta korszakából, amelyből majd csak a Meiji restauráció ragadja ki a népet.

A film Eiichi Kudo 1963-as, azonos című, fekete-fehér alkotásának a remakeje. A Takashi Miikes változatban Kōji Endō készítette a film háttérmuzsikáját, mely nagyon hangulatos és vérpezsdítő, főleg a vérfürdős csaták hevében. Szép kamera felvételeket, gyors vágásokat, a drámai oldalra is fókuszáló jeleneteket kapunk végig a filmben. A fent említett szereplőkön kívül akciózik benne még: Takayuki Yamada (Shinroku), Masachika Ichimura (Hanbei), Tsuyoshi Ihara (Hirayama), Sosuke Takaoka (Hioki). Emellett jelölték a 67. Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán díjra (itt is debütált 2009-ben), külföldre pedig a HanWay Films társaság forgalmazza, úgyhogy valószínűleg Magyarországon is megfog jelenni. Érdekesség, hogy a film producere az a brit származású Jeremy Thomas, aki sikeresen terjesztette a nagy ázsiai címeket világszerte, mint Takeshi Kitano Brother című filmje.

A film egyik emlékezetes momentuma a „Total Massacre” jelmondat születése, amely egyrészt a film leghátborzongatóbb pillanata (Naritsugu nagyúr egyik áldozata, egy a férfi által megcsonkított nő a szájával pingálja fel egy papírra a szavakat). A végén teljesen ezt kapjuk, bár Takashi Miike magához képest elég visszafogott formáját hozta.

Előzetes / Trailer

Film adatok
  • Eredeti cím: 十三人の刺客 / Jūsannin no Shikaku
  • Angol cím: 13 Assassins
  • Rendező: Takashi Miike
  • Terjedelem: 141 perc
  • Bemutató dátuma: 2010
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • LinkekIMDb (eng); Azsiafan.hu (hun); Filmtrailer.hu (hun); Wikipedia (eng); Official Stie (eng)
(Visited 185 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Takashi Miike: 13 Assassins / 十三人の刺客 / Jūsannin no Shikaku (japán film; 2010)

  1. Megnéztem a filmet, de nekem csalódás volt egy kissé. Külsőre tetszett, viszont nagyon nehezemre esett megkülönböztetni a karaktereket (lehet hogy az én hiányosságom), és a színészi játék is hagyott néhol kívánnivalót maga után. Pont a napokban néztem meg a 62es Harakirit, ami viszont megfogott. Talán tennem kéne egy próbát a régi változattal is.

    1. Ó má olyan rég láttam, hogy elmosódtak bennem az emlékek, de azt tudom, hogy Koji Yakusho, a képen is látható színészt imádtam benne. Ő a number one férfi színészem! 😀 Láttad az eredetit? – bár gondolom igen.

  2. Azt hittem nálad Robert Downey jr. az istenkirály. 😀 Báár, ha jobban megnézem talán még emlékeztetnek is egymásra. Nem ültem még neki a film eredetijének. Ahogy nézegettem a toplistás filmeket/animéket, az ősklasszikusokból is rengeteg néznivaló van még. A Death Note kivégzése után majd Full Metal Alchemist, Ghost in the Shell féleségek felé mozdulok. 🙂

    1. Igen, amcsi oldalról Robert Downey az ász nálam ><, de japánoktól meg akit említettem. 🙂 Húha, akkor el leszel egy ideig, az FMA jó kis hosszú sorozat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .