Ballad / Namonaki Koi no Uta (japán film; 2009)

Időutazás egy háborúba, és érzelmek csatája egy kisfiú látomásában

Akció, romantika, és hősi pátosz bőséges szelencéje, így lehetne összefoglalni Takashi Yamazaki filmjét, a Balladot, mely egy 1990-es, kultikus manga adaptációja.

A történet főhőse egy Shinichi nevű kisfiú, aki bátortalanul, szülei kisebb csatározásai közepette próbálja megtalálni önmagát. A kihívások elől mindig megfutamodó, de jólelkű fiú, egyik nap városuk ősrégi tölgyfájánál talál egy több ezer éves tekercset. A tekercset amint kezébe veszi, hirtelen visszarepül az időbe, és egyenesen a feudális Japán egyik háborúktól sújtotta évében találja magát, Kasukabe városában.

Itt megismerkedik Matanabéval (Tsuyoshi Kusanagi), a hírhedt szamurájjal, akit csak Onijiri becenéven emlegetnek a csatamezőn. A legyőzhetetlen férfi a harcban kíméletlen, de a nőkkel és gyerekekkel szemben tehetetlen. A rettenthetetlen harcos szerelmes űrnőjébe, a fiatal és szertelen Ren hercegnőbe (Yui Aragaki). De a lány kezét megkéri az északi városok egyik befolyásos hadura, ám ajánlatát visszautasítják. A kikosarazott vőlegény jelölt, ezért több ezer fős haderővel indul Kasukabe ellen. Eközben Shinichi összebarátkozik Matanabéval, nemsokára a szülei is érte jönnek, és közös erővel próbálják megmenteni a várost, míg örök barátságok köttetnek, melyek az idő vasfogán is túlnyúlnak. Megható kis történelmi/családi dráma bontakozik ki a szemünk előtt a film során, több aranyos, megmosolyogtató pillanattal.

Vér egy csepp sem folyik a képek során, így korosztálytól függetlenül bárkinek ajánlható (na jó, azért egy 12-es karikát el tud viselni :)). Maga a történet egyszerű, pár fordulat jutott a végére, de inkább a szeretet, a bajtársiasság, és a kegyelmesség körül forog a gondolatvilága. A mű zenei aláfestését emelném ki elsősorban, nagyon szép, hatásos muzsikák csendülnek fel mindvégig (főleg a záródal gyönyörű, melyet Alan énekel, a dal címe Ballad). A képekkel sincs gond, a harci jelenetek egyszerűen, de elfogadható módon vannak kidolgozva, de nem is ezeken van a hangsúly, hanem a szereplők érzelmein. A filmet rendező Takashi Yamazakinak olyan filmeket köszönhetünk, mint a 2002-es Returner, Takeshi Kaneshiro főszereplésével, emellett ő rendezi az idei megjelenésű Space Battleship Yamamoto című anime élőszereplős adaptációját.

Előzetes

A film alapötlete egy mangából jött

Shinichi figurájának eredeti megalkotója Yoshito Usui mangaka (japán képregényrajzoló), akinek 1990-ben jelent meg először Crayon Shin-chan néven eddig több mint 40 kötetet megért sorozata, melyből számtalan anime mozifilmet, sorozatot készítettek. Az eredetileg seinen célcsoportba sorolható manga az ötéves Shinichi kalandjaiba kalauzolja el az olvasót, melyben szülei, barátai is részt vállalnak. Sajnos a mangaka sosem tudta befejezni képregényét, ugyanis 2009. szeptember 11-én, 51 éves korában elhunyt egy tragikusan végződő hegymászás során. A kultikus sorozat megalkotója felnőtteknek szóló,  hétköznapi történeteivel ragadta meg milliók szívét. Érdekesség, hogy kitalált gyermek hősének története pont a mangaka otthonául szolgáló Kasukabe városában játszódik, a természet szeretetének lágy ölén.

Aki tehát egy szívmelengető drámára vágyik, az ne habozzon, egy kellemes időutazásra kalauzolva lesheti meg a szamurájok hősi csatározását, és egy aranyos kisfiú felnőtté válásának történetét.

Adatok

  • Angol cím: Ballad
  • Japán cím:  Ballad: Na mo naki koi no uta
  • Rendező: Takashi Yamazaki
  • Írta: Yoshito Usui (manga) és Takashi Yamazaki
  • Műfaj: történelmi, dráma, vígjáték, családi, romantikus, akció
  • Terjedelem: 132 perc
  • Bemutató dátuma: 2009
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • Linkek: IMDB.com (eng); Yellow Cinema (eng); Wikipedia (eng); ANN (eng); Baka-Updates Manga (eng); Nippon Cinema (eng)
(Visited 155 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .