Mahō Tsukai ni Taisetsu na Koto: Natsu no Sora ( TV-sorozat; 2008)

Tsukai ni Taisetsu na Koto: Natsu no Sora ( TV-sorozat; 2008)

Tsukai ni Taisetsu na Koto: Natsu no Sora

Annyi komoly, és nyomozós anime után itt van 2008 nyarának legaranyosabb, és legkönnyedebb alkotása. A Mahō Tsukai ni Taisetsu na Koto: Natsu no Sora című sorozat júliusban indult hódító körútjára, de e 12 részes szösszenettől nem kíméltek az igényes alkotók sem rengeteg energiát, sem minőségi munkát. Talán a nyár egyik legszebb animációjú sorozata, gyönyörű, részletesen kidolgozott hátterek, melyek akár fotók lennének a való életből. Hétköznapi egyszerű emberek életét is bemutatja, az őket körülvevő minden napi tárgyaikkal és eszközeikkel, megdöbbentően valósághűen ábrázolva. Még a kedvencem, Makoto Shinkai rajzfilmjeinek színvonalát is eléri.

Összegezve igényes, alapos, rendkívül precíz munka eredménye. És ha valaki netántán hasonlóságot vél felfedezni a kivitelezés terén más animékkel, csak annyit mondok, hogy nem véletlen. A rendező ugyanis Osamu Kobayashi művei mind népszerű alkotások, hogy csak a szívemhez közel állókat említsem: Beck: Mongolian Chop Squad, Blue Submarine No. 6, Digital Juice, Gurren Lagann, Karas, Kemonozume, Paradise kiss, R.O.D. TV. Így nem is csoda, hogy a karakter design nagyon is emlékeztet benünnket ezek közül főleg a Paradise kiss-ére, és a Gurran Lagannére, mivel hogy az ezekben az animékben is dolgozó Yusuke Yoshigaki (Blood+ 2. openingjét is ő készítette) volt itt is a felelős a szereplők kivitelezéséért, bár nekem első látásra az anime rögtön már az említett Becket és a Kemonozumét jutatta eszembe.

De lőször is térjünk vissza az anime alapját szolgáló mangához, melyet Norie Yamada írt. Ezért nem véletlen, hogy a történet jellege, és maga a stílus is, hasonlít korábbi művéhez, a Someday’s Dremars-hez, melyből szintén készült egy 12 részes anime változat 2003-ban. Ez a romantikusan könnyed történet miatt mondható, melyet színesít a főhősnők különleges képessége: a varázslat. A történet már az első rész után is nagyon megtetszett, arról nem is beszélve, hogy az opening, az ending az eddigi legjobb zenéket tartalmazzák. Ez igaz a jelenetek során felcsendülő háttérzenére is. Szó mi szó, a sorozat első 6 epizódját bloggoltam, mert rendkívül elnyerte a tetszésem (ha ez még eddig nem derült volna ki =). Aki szintén szereti a hasonló, ritkaság számba menően igényes munkákat, egy könnyed romantikus köntösben, annak csak ajánlani tudom.

Adatok

  • Angol cím: Things That Are Important to a Mage ~Summer Sky~
  • Japán cím: Mahō Tsukai ni Taisetsu na Koto: Natsu no Sora
  • Rendezte: Osamu Kobayashi
  • Karakter design: Yusuke Yoshigaki
  • Original chara design: Kumichi Yoshigaki
  • Manga: Norie Yamada
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: varázslat, romantika, slice of life, hétköznapi élet
  • Zene: Takefumi Haketa
  • Stúdió: Hal Film Maker
  • Opening: „fly away” ~ THYME
  • Ending: „Kawaita Hana” ~ micc
  • Honlapok: ANN, Hivatalos honlap

01. epizód: From Biei (Biei Yori)

Rögtön az első részben megismerkedhetünk az anime aranyos, szerethető főszereplőjével: a 16 éves Sora Suzukival. A vidéki kis városban, Hokkaidóban élő leányzónak van egy különleges képessége: ért a varázsláshoz. Éppen biciklire pattan, és szántóföldek, erdők közepette indul el édesanyjához, hogy ebédet vigyen neki. Anyukája azonban nem várt hírrel fogadja. Sorát felvették a Tokiói Varázs Használók Iskolájába, így el fog utazni messzire, hogy adottságát tovább fejleszthesse. Sorát a hír kicsit váratlanul érte, mivel már másnap reggel indulnia is kell. Az örömébe így egy kis üröm is vegyül, mert nem akarja egyedül hagyni édesanyját, barátait és otthonát. Hazafelé tartva barátnőjét is felhívja. Michiru nagyon örül Sorának, gratulál neki, de valami fontos dologban kérné a segítségét.

Mivel Sora utolsó napja ez szülővárosában, Michiruval szomorkodnak egy picit, hogy milyen sokáig nem fogják egymást viszont látni. Michiru e mellé kiönti szíve bánatát is legjobb barátnőjének. A lány már nagyon régóta szerelmes osztálytársukba, Tomaya-kunba. Csak sajnos a fiú és családja a nyári szünet folyamán elköltözik messze a városból. Michiru le akar róla mondani, mivel biztos benne, hogy soha többé nem látják viszint egymást, pedig együtt akarták nézni a téli hóesést is. Ám Sora nem hagyja annyiban a dolgot. Michirut magával ragadva meggyőzi őt, hogy igenis tudassa a sráccal, hogy hogyan érez iránta, hiszen ez az utolsó esélye. Ha most nem teszi meg, örökké bánni fogja.

Michiru beleegyyezik, és Sora varázserejét kéri segítségül az esti randevúhoz. Később újból találkoznak. Michiro Tomaya-kunt este egy fészerbe hívja, majd mikor elérkezett az idő, jelez Sorának, aki gyönyörű hópelyheket varázsol a fészer belsejébe. Michiru bevallja érzelmeit, melyek viszonzásra is találnak, és a boldog pár ígéretet tesz egymásnak, hogy rendszeresen tartják majd a kapcsolatot. Michiru hálásan köszönetet mond Sorának, és bíztatja, hogy ő is legyen szerelmes, és találjon magának egy fiút.

Sora ellenkezik, mondván, nem az ő stílusa szerelemesnek lenni, főleg hogy még sohse volt az. Így indul el másnap reggel hosszúnak ígérkező útjára a lány. Édesanyjától könnyes búcsút vesz, és egyáltalán nem olyan lelkesen indul Tokióba, mint ahogy azt mások elvárnák tőle. Még a gépen is Michiru utolsó üzenetét olvassa, majd elmerengve gondol arra, hogy vajon milyen lesz Tokió, hogy néz ki, milyenek az emberek… Még gondolatai közé beférkőzik otthon egyedül maradt édesanyjának utolsó mondata: „Ha nem érzed ott jól magad, bármikor haza jöhetsz, de a nehézségek elől sose futamodj meg.” És a következő részben megláthatjuk milyen benyomásai lesznek Sorának új tokiói életéről.


02. epizód: Tokyo

Sora egy fárasztó út után megérkezik Tokióba. Ám hiába nagy optimizmusa, nehezen találja meg az iskolát. Főleg, hogy útközben még egy balesetet is megakadályoz. Itt találkozik először egy sráccal, Gouta Midorikawával, aki csöppet sem barátságosan köszöni meg, hogy megmentette a lány az életét. Ráadásul szegény Sorát még útba sem igazítja. Úgyhogy főhősnőnk kicsit késve toppan be az új suliba, ahol emiatt kicsit meg is szidják, majd bemutatkozásra szólítják fel. Ám, amit mond, azon mindenki elkezd nevetni =). Őszinte és nyílt Soránk ugyanis nemcsak a nevét közli, és hogy honnan jött, hanem azt is, hogy van egy kutyája Joe, és sosem adja fel, mindig keményen fog dolgozni. Kis megnyilatkozása mindenki arcára mosolyt csal. ^^

Ezután kiderül, hogy miből is áll a hivatásos varázsló képzés. Maga az oktatás egy hónapig tart, és két részben folyik. Az iskolában megtanulják a különféle alap varázslatokat, valamint a varázslás történetét, míg a diákszállón egy másik tanár felügyelete alatt fogják gyakorolni a foglalkozást, még pedig klienseket is fogadnak, akiknek a kéréseit kell teljesíteniük. Varázsló azonban nem mindenkiből lehet. A DNS-sel van kapcsolatban, röviden örökölni tudja az ember ezt a képességet, de nem mindenkinél ugyanúgy jelenik meg.

A suliban Sora új embereket és tanárokat ismer meg. Először is ott van Mage Kawada-sensei. A komoly, szemüveges, csinos tanárnő kemény kézzel fogja a diákokat. Az ő aszisztense a testőr kinézetű Morishita, aki elég vicces fejeket tud vágni. Az első órát rögtön egy írásbeli teszttel indítják, majd megvizsgálják a tanulók képességeit, hogy egy akváriumnyi vizet ki, hogy tud jéggé változtatni. Az új osztálytársak közül Hiyori Yamabuki barátkozik azonnal a vicces lánnyal. Mindketten élénkek, szeretnek nevetni, úgyhogy Sora benne azonnal igaz barátra lelt, ráadásul segítőkész a kis csaj is egyben. Ám nem mindenki ilyen kedves és közvetlen vele.

Nagy megdöbbenésére Gouta-kun is ebbe az osztályba jár. A fiú azonban nem áll vele szóba, pedig olyan jóképű…A lényeg, hogy a jég kreálásnál egy csoportba kerül Sorával, és ahogy rájön erre, csoportot akar váltani. Valami van a sráccal, mert nagyon komoly, távolságtartó, kicsit udvariatlan is. Ráadásul az órai feladatot sem sikerült elvégeznie. Valahogy nem valami nagy varázsereje lehet, vagy még nem tudja jól használni. Emiatt meg egyértelmű, hogy féltékeny Sorára, és nem kedveli. A lány kicsit meg is sértődik a magatartása miatt, és egy cseppkőbarlangba is elmenő „jég felhőt” varázsol a vízból. Láthatólag ő tudja a legeredményesebben használni az erejét, mivel a többiek alkotásai semmik az övéhez képest. Úgyhogy nem csoda, hogy megjelennek féltékenykedők: Honomi Asagi és a folyton okos Koji Kuroda személyében. Asagi-szan közli is Sorával, hogy nem hadja magát legyőzni. Kuroda-kun azért meg nem is annyira rossz, csak Asagit szereti piszkálni, és hergelni, de Sora-chan mintha megtetszett volna neki.

Az iskola után Sora elindul a szállására, de út közben annyi mindent lát, annyi minden tetszik neki, hogy innen is elkésik. Betér boltokba, utcai zenészeket hallgat (akik ráadásul nagyon jó számokat játszanak). Új otthonában várja Seiichiro Hara-sensei, az otthoni tanára, aki szimpinek tűnik így elsőre. Sorát a szobájába irányítja, és egy kicsit meg is lepődik a lány, mert egy fiú szobájában találja magát tele gitárokkal és poszterekkel. De ahogy kinéz az ablakon vajon kit lát meg a szállás másik végében? Természetesen Gouta-kunt…^^ Főhősnőnk kicsit kellemetlen érzésekkel fekszik le…
Következő részben szem és fül tanúi lehetünk Sora-chan első megbizatásának! Sok sikert neki! ^^


03. epizód: Sora

Nagyon aranyos és jó pofa kis rész volt ez. Mind Soráról, mind Gouta-kunról meg tudtunk egy csomó mindent. Először kezdem Gouta-kunnnal, mert az ő része egyenlőre még rövidebb: Gouta is, és persze Sora is megkapta az első megbízatását. Goutának egy 32 éves hölgynek kellett volna az emlékeivel tetnni valamit. Egész reggel ezzel kapcsolatos könyveket olvasott, és Morishita-sensei tanácsait hallgatta folyamatosan. Mint kiderült, Gouta csak nem régiben tudta meg, hogy varászló génekkel rendelkezik, így azelőtt még soha sem használta az erejét, ezért nem is sikerült neki még semmi. Ellentétben Sorával, aki már csöpp gyermekkora óta kísérletezgetett erejével. Goutát igazából a szülei íratták be ebbe az iskolába, de maga Gouta még mindig nem hiszi el, hogy képes ilyenekre.

Az ő pártfogója Saori-sensei a szállásukon, míg Soráé Hara-szan. Gouta a reggelét egy kis szörfözéssel kezdi, látszik hogy ez az egyetlen dolog ami megnyugtatja. Csakhogy engedély nélkül hagyta el a szállást, és ezért Saori-sensei egy kicsit leszidja, de azért Hara-sensei oldja a feszültséget, és végre látjuk Gouta-kunt nevetni. A reggelinél lelkesen mesél a szörfözésről, mire Sora felnézve rá elpirul, momentán mindig, mikor találkozik a tekintetük, olyan édes iyenkor ^^.

A lényeg, hogy Gouta reggel kicsit kedves Sorához, na csak annyiban, hogy együtt mennek be a suliba, és felrángatja a lányt a metróra, hogy el ne késsen megint. A nap végén azonban Gouta ismét elkeseredik, mert egyáltalán nem sikerült teljesítenie egyéni megbízását. Saori-senseivel vitatkozik, majd az öreghölgy felszólítja, hogy ha olyan akar lenni, mint az apja, akkor menjen haza. Gouta kicsit elgondolkodik, vajon mit fog tenni a következő részben?

Persze Sorának sem megy könnyen a megbízatása. Egy 55 éves hölgynek kell varázslattal kinyitnia a széfjét, mert nincs hozzá kulcsa. Érdekesség, hogy a nő, állandóan kinyittatja, majd becsukja a széfet, ezért mindig újabb varázslókat rendel a feladatra. Sorát Gouta problémái sem hagyják nyugodni, hát még e különc nőnek e szokása is megzavarja. Így amikor kinyitja a széfet, ahelyett hogy dolgát végezve elmenne, kikapja a benne tárolt dolgokat és elfut velük. Kiderül, hogy ezek fotó albumok, mégpedig a nő elhunyt férjéről készített családi fotók. A magányos nő abba öli minden idejét, hogy egész nap egy sötét szobában van, és szerettei után vágyakozva „játszik” a széffel. Sora kifakad, és nem érti, hogy hogy dobhatja így el magától valaki az életet. Attól, hogy a képeket minden nap bezárja a nő, még nem támadnak fel a szerettei! Sora szívszorító szavai elérik a nő szívét is, és végre ráébred, hogy rosszul cselekedett eddig. Sorával leülnek beszélgetni, a nő mesél a családjáról, és Sora is elhunyt édesapjáról, és otthon maradt, magányos anyukájáról. A magányról és egyedüllétről beszélgetnek megértően egymással. Nagyon szép, és megható volt a párbeszédük. Úgyhogy Saori-chan sikeresen teljesítette első feladatát, sőt, még lelki-segélyként is szolgált ^^.

A következő részben Gouta fog alakítani nagyot, randi lesz, vagy mi?


04. epizód: Gouta

És pont tegnap jött ki a legfrissebb része a sorozatnak, azaz a 4. rész, úgyhogy kicsit büszke is vagyok magamra, hogy a bloggolás terén utol értem a sorozatot, így nem kell egy huzamban mind a négy részt leírnom^^. Akkor, hogy mi is történt:

Ezúttal Gouta és múltja volt a fő téma. Kiderült, hogy tök normális élete volt, az édesanyja imádta, mindig bentót készített neki, volt sok barátja, az osztály egyik legjobb tanulója volt. Egészen addig folyt így gondtalan élete, míg édesapja nem közölte a családdal, hogy régen varázsló volt, csak ott hagyta a szakmát, mert sose sikerült megfelelően véghez vinnie a varázslatokat. Gouta gyönyörű édesanyja ezen kiborült, hogy 17 éven át elhallgatta előle ezt a fontos dolgot a férje. Végül összecsomagol, és elhagyja GoutáékatGouta így az apjával marad, és kelletlenül de muszáj elkezdenie a varázsló iskolát. Ezt azért se halogathatja tovább, mert az osztályában is elterjedt ennek a híre, és a barátai emiatt elhagyják. Kicsúfolják, semmi veszik, teljesen rosszindulatúak vele szemben, még ki is közösítik. Visszatérve a jelenbe, kicsit összeszedi magát, mert ugyan nem megy neki még a varázslás, de azért kedvesek hozzá az emberek. Csakhogy a szerencséje elhagyta…Már nem dicsérik a tanárok, hanem leszidják, mert például egyik órán elábrándozott a múltjáról, és a kellemes emlékei nevetésre késztették.

Sora-channal, kicsit közelebbivé válik a kapcsolata, mert ugyan nem tervezetten, de együtt vacsoráznak. Bár, valójában Sora követte Goutát meghívás nélkül. Útjukon újból látja Sora az énekes lányt, akit a 2.részben hallgatott, miközben vásárolt. Ennek a lánynak még biztos lesz valami szerepe a későbbiekben, mert a tekintetével követte kis alkalmi párunkat.

Azt is meglátjuk, hogy az előző részbeni első gyakorlata miért is sikerült Goutának olyan siralmasra. Egy rocker íróhoz kellett kimenniük megtalálni valami elveszett kéziratát. Az író azonban oltári szemét volt velük, még azt is megparancsolta nekik, hogy takarítsák ki a lakását! Úgy ugráltatta volna őket, mintha szolgák lennénel! Na, ezen Gouta méregbe gurult, és faképnél hagyta a klienset. Saori-chan utána futott, és visszarángatta, mondván, hogy nem futamodhat meg a gondok elől csak így. Ráadásul nem minden kliens ilyen rossz természetű. Úgyhogy nagy bocsánat kérések közepette, Saori-sensei elvégzi mindkét varázslatot. Gouta rossz szájízzel távozik…

Gouta következő ügyfele egy fiatal, bájos hölgy. Mielőtt találkoznának vele, megkéri tanárát, hogy a kért varázslatot mindenképpen ő végezze el, hiszen a fiúnak még egy sem sikerült. Saori-sensei beleegyezik. A fiatal nőnek, aki hozzájuk fordult, az a kívánsága, hogy valami nagyon jó, édes, emlékezetes italt szeretne fogyasztani, ugyanis nemsokára kórházba megy, és csak sokára kerül ki onnét. Saori-chan kicsit tanácstalan, de Goutának van egy ötlete: anyatej. Miután a nő megízleli, azonnal rádöbben mi hiányzot neki… Sajnos tudat alatt erre az ízre vágyott, mivel mell rákos szegény nő, és szüksége volt a csecsemőkori gyengéd érzelemre, törődésre, mely áthatotta, megnyugtatta lelkét, mikor édesanyja szoptatta. Nincs is szebb dolog az anyai szeretetnél. Gouta végre dicséretet kapott, és lehet, hogy még a végén élvezni fogja az ehhez hasonló jó tetteket, és végre rájön, hogy miért is érdemes megpróbálnia varázsolni.


05. epizód: Shimokitazawa
August 11, 2008

Egy kicsit szomorkás hangulatú vol ez az 5. rész. Során volt megint a hangsúly, és két munkáját is láthattuk. Azonban mindkettő egyre jobban elbizonytalanította saját képességeivel kapcsolatban. Ugyan a varázsereje nagy főhősnőnknek, de nem mindig sikerül úgy használnia, mint azt ahogy szeretné. A mai rész első esetében egy idős hölgy azon kérését kellett teljesítenie, hogy pár szén darabot alakítson vissza eredeti formájába. Ugyanis ezek az idős hölgy gyermekkori szerelmétől származnak, aki meghalt a világháborúban, és állítólag e maradványokat találták nála, amik feltételezhetőleg valamilyen tárgyból származnak.

Nagyon szomorú lesz mindenki, ahogy ezt a megható történetet hallgatják, és Sora el is kezdi a varázslást. Ám a maradványok lángra kapnak, és a lány megijed, hogy ezzel örökre a semmivel teszi egyenlővé. Szerencsére mentora, Seichiro-sensei segít neki azonnal, és így a maradványok egy fésűvé olvadnak egybe. Ezt a fésűt adta oda szerelmének az idős hölgy utolsó találkozásukkor, és a katona életének utolsó pollanatáig ragaszkodott hozzá… Sorát nem csoda hogy ez is lelombozza, na meg az ereje, amit nem tudott megfelelően irányítani. Seichiro-sensei azonban megnyugtatja, hogy nem is kellene tanulnia és tapasztalatokat szereznie, ha tökéletesen tudna már varázsolni. Azért van az iskolában, hogy megtanulja mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy teljesíteni tudja az ügyfelei kívánságát.

A nap után Sora meg is nyugszik, ráadásul Gouta-kunnal is egyre jobban kijönnek. Gouta is barátságosabb és nyitottabb, és határozottan próbálja meg elsajátítani a varázslás képességét.
Ám Sora-chan késő este sem lesz vidámabb hangulatú. Egy család kéri a segítségét, ahol fel kell ébresztenie az 1 éve kómában fekvő anyukát. Az 5 éves félénk kisfiú, és szomorú apukája megérinti ismét Sora lelkét, így minden tőle telhetőt megtesz a siker érdekében…A varázslat sikeres is lesz, az anyuka fel is ébred…csak…nem emlékszik senkire, és semmire a múltjából… Sora teljesen kiborul, hiszen ezzel nem boldoggá, hanem még inkább boldogtalanná tette a családot! Teljesen összezavarodik, hogy a jó varázslatot használta-e, és teljesen hasznavehetetlennek érzi magát.

Közben Seichiro-sensei egyre inkább aggódik tehetséges tanítványa iránt. Nem szereti az őszinte, és vidám Sorát ilyen letörtnek látni. De kiderül senseinkről egy-két érdekes dolog, pl.: hogy régebben gitározott, és elég messze eljutott a rock szakmában, csak a karierjét váratlanul félbehagyta. Mi jön még ezután?


06. epizód: Friends
August 27, 2008

Végre kijött a várva várt 6. rész, Barátok címmel. Szegény Sora-chan még mindig le van törve az előző rész eseményei miatt, nem is találja a helyét. Levertsége Goutának is feltűnik, és a fiú kicsit a maga félénk, zárkózott módján próbálja felvidítani. Kis mágustanonc csapatunk egy olyan napra ébred, mikor kapnak egy egész szabad délutánt, amit természetesen szabadon tölthetnek el. Sora is három barátnőjével elindul egy kis kiruccanásra a városba: gyors büfé, boltok, és minden egyéb szóba jött, ami fiatal lányok körében népszerű. Szórakozásukat egy kislány zavarja meg. A kislány mágusokat keres, mivel egy kisbabát szeretne. Na, mielőtt most mindenki megdöbbene, először is tisztázzuk a helyzetet.

A kislány édesanyja meghalt, édesapja pedig újra nősült, de ezzel a lány nemcsak egy mostohaanyát, hanem két mostoha testvért is kapott. Sajnos az apukája is meghalt, így mostohái gondoskodnak róla, de akárcsak Hamupipőke történetében, a kislány boldogtalan, mert mostohaanyja folyamatosan dolgoztatja, szidja, „testvérei” pedig nem szeretik egyáltalán. De mielőtt a kislánytól meg tudnák a többiek, hogy miért is kell neki egy kisbaba, fogja magát és elszalad. Ám a mindig segíteni akaró Soránk nem hagyja annyiban a dolgot. A többiek támogatásával elindul, hogy felkutassák a város sűrűjében a kislányt, és hogy megoldják a problémáját valahogy. A tikkasztó melegben azonban nem éppen hálás feladat egy lány után rohangálni, akiről a nevét leszámítva nem tudni semmit.

Nagy nehezen, több óvoda és általános iskola átkutatása után, egy kis cukrászdában találnak a kislányra, Ruriko-chanra. Mint kiderül nem a Hamupipőkés sztorija volt az oka baba akarásának, hanem összeveszett a legjobb barátjával, Ayumi-channal. A kislányok közötti félreértés oka az volt, hogy Ayumi-channek a kistestvérét véletlen Riruko-chan megsiratta, és azóta nem áll vele szóba barátnője, pedig ő csak játszani akart. Sora-chan segít neki, hogy hogyan hozhatná rendbe kapcsolatukat. Úgyhogy az eset happy enddel zárult, és még varázserőt se kellett használni. Vagyis csak a végén egy ici-picit.

Egyedül még a magányos Goutát látjuk a szobájában, amint végre sikerül neki egy tenisz labdát lebegtetni! Csak utána elég érdekes formát ölt a labda, majd jó messzire elrepül. Hiába, hosszú az út még a varázslásig. 🙂


(Visited 49 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .