Eve no Jikan: Are you enjoying the Time of EVE? (ONA; 2008)

Eve no Jikan: Are you enjoying the Time of EVE? (OVA; 2008)

Eve no Jikan: Are you enjoying the Time of EVE?

Erre vártam már a nyáron, hogy egy jó kis sci-fi is jelenjen meg. És igen! A Pale Cocoon és a Mizu no Kotoba alkotóit (mindkettőről majd írok később) új Original Net Videoval drukkoltak elő, azaz ONA-val: az Eve no Jikan-nal. A minőségi, és szokatlan alkotásairól híres Studio Rikka harmadik torrenten is fellelhető alkotásáról van szó. Ha a korábbi alkotásokból, és az anime hivatalos előzeteséből indulunk ki, teljesen egyértelművé válik, hogy minőségi animációval lesz dolgunk. A háttereket profi CGI technikával dolgozták ki, igényes zene, és szokatlan történet lesz várható. A téma is érdekesnek tűnik: egy androidokkal teli jövőben járunk, ahol hétköznapi emberek minden napjait követhetjük nyomon. Az első rész tartalmára térnék is ki először, hogy milyen élményt nyújtott, és miről is volt szó:

01. epizód: Akiko – Ez volt ám az ütős kezdés! Ugyan nem történt túl sok minden az epizódban, de egyből belevágtak a mély, filozófiai mondanivalóba. Rikuo-kun a távoli jövőben, társadalmának átlagos családi modelljében él: apa, anya, nővér, és egy mindannyiukat kiszolgáló andoid. Főhősünk éppen az android adait ellenőrzi, mikor érdekes dolgot vesz észre. A mindig is engedelmes, érzelem mentes, parancsra teljesítő android tegnap délután teljesen önállóan elment egy számára ismeretlen helyre a GPRS követő alapján. Ráadásul az éjszaka közepén a srác nővérét is haza hozta, aki a sok italtól valahogy nem talált volna haza. ^^ Érdekesség, hogy mennyire a köztudatban van a robot ellenesség ebben a világban. Kicsit az Animatrix hangulatára emlékeztetet. A lényeg, az emberek lenézik a robotokat, pedig leszámítva egy folyton körbe futó gyűrűt a fejük fellett, ők is ugyanúgy néznek ki, mint hús és vér alkotóik.

A médiában is folyton ez megy: ne gépek által készített zöldséget vegyél, hanem emberi munka eredményét. Rikuo-kun egy kicsit érzelmesebb a robotokkal szemben, bár ezt maga sem ismeri be. Nem bánik e teremtményekkel dúrván, sőt törődik is velük a maga módján. Iskola után meglátogatja a különös helyet a legjobb barátjával, amiről kiderül, hogy Eve no Jikan a neve, és egy kávézó.

Miután kellően kicsodálkozták magukat, megdöbbenve tapasztalják a kávézó egyetlen szabályát: „Itt nincsenek különbségek emberek és robotok között”. Még a gyűrű is eltűnik az androidok feje fölül, ahogy belépnek. És nagyon dúrva, de mintha személyiséget is kapnának mellé. A két fiú összezavrodva a hely hangulata, és a látottak miatt, teljesen veszélyes helynek tarják et a kávézót, és az androidok „lázadását” látják bennük. Még hogy az androidok emberekként viselkedjenek, és kezelják őket? Ekkor feltűnik egy igen életvidám, és aktív, folyton hadaró lány, az ő neve a címben is olvasható Akiko.

Akiko csak beszél és beszél. Mindenkit ismer már a bárban, és mindenkinek tudja a nevét, de végre idegenekkel is lehetősége volt találkozni. A fiúk a háta mögött dori-keinek nevezik. Ez egy negatív jelző, melyet az androidokkal törődő, őket szerető emberekre használnak, szegény Rikuot is gyakran piszkálják ezzel. Akiko azonban érdekesen magyarázza meg az emberek és androidok közötti távolságtartást. Szerinte ennek semmi értelme, mivel kivülről ugyanúgy éznek ki, míg belülről teljesen eltérőek.

Mégi imédja ezt a kávéót, mert egyre több embert és androidot ismer meg, és így egyre több mindent tud meg az érzelmeikról. A látogatás végén Rikuo kicsit még jobban összezavarodik, mint korábban, de Akiko-chanra meleg szívvel gondol. Lászólag megkedvelte a lányt. De másnap az iskolában hatalmas sokk éri! A szakadó eső miatt mindenki elé jött az androida, és az egyik osztálytársához, pont Akiko, fején az androidokra jellemző gyűrűvel siet mestere elé. Rikuo teljesen kiakad! Otthon is felbosszantja a házi androidja, aki minden utasítás nélkül új kávét vett neki…

Érdekes lesz ez az anime, és már várom a folytatásait. Az androidok és az emberek között valójában nem is olyan nagy a különbség, mint ami a konfliktust okozza, bár a robotokat mint rabszolgákat kezelik. Itt is megjelenik, hogy az ember bármit is alkot, sosem tudja eléggé értékelni. Mint a Ghost in the Shellben itt is etikai kérdés az ember és gép kapcsolata, és a köztük lévő különbség.

Az animáció kiváló, a CGI hátterek gyönyörűek, részletesek mint mindig. A háttérzene kellően adja a hangulatot, mellesleg nagy is jóra sikeredett. Nagyon várom a folytatást.

Adatok

  • Angol cím: Are you enjoying the Time of Eve
  • Japán cím: Eve no Jikan
  • Rendezte: Yasuhiro Yoshiura
  • Megjelenés éve: 2008
  • Típus: ONA
  • Terjedelem: 6 epizód
  • Műfaj: sci-fi, romantikus, sclice of life
  • Stúdió: Studio Rikka
  • Linkek: ANN, Hivatalos honlap
(Visited 33 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .