Selyem / Silk (2007)

Selyem / Silk (2007)

Selyem / Silk (2007)

2007-ben úgy néz ki sok best sellert filmesítettek meg (Vágy és vezeklés, Szerelem a Kolera idején), és meg kell hagyni nagyon szép munkát végeztek az alkotók. A Silk, japánul Seta, magyarul pedig Selyem, egy igazi gyöngyszem. Minden meg van benne egy megható történethez: tragikus szerelem, halál, melyet még izgalmasabbá tesz a távol-kelet egzotikuma, Japán lenygűgöző szépsége, és világa.

Az 1800-as évek végén járunk, főhősünk Hervé, egy francia fiatalember, kinek az élete a hadsereg, és szívszerelme, Helen között zajlik. Ám a háború miatt nem tudja feleségül venni kedvesét, szerelmük nem teljesedhet be. Azonban sorsdöntő fodulatot hoz számára kicsiny falujuk selyemkereskedője, aki új lehetőségek tárházát nyitja meg számára egy kölcsönös alku képében.

A kereskedőnek szüksége van egy megbízható, okos emberre, aki selyemhernyó tojásokat hoz neki külföldről, ugyanis Európa-szerte járvány dúl, miben a selyemhernyók elpusztulnak. Számára Hervé az utolsó lehetőség, hogy fellendítse üzletét, és a nála dolgozó falusi emberek ne haljanak éhen munka hiányában. Hogy Hervé neki dolgozzon, cserébe elintézi kiléptetését a seregből, és ráveszi édesapját, hogy Hervé feleségül vehesse a szegény Helent, aki tanítónőként dolgozik. Hervé és szerelme rendkívül boldogok, hiszen minden álmuk valóra vált. Ám a mézes hetek után több hétre Hervének Afrikába kell utaznia, hogy az alku reá eső részét teljesítse. Útja során végig Helenre gondol, és imádkozik, hogy viszont láthassa feleségét. Pár hónap múlva haza is ér épségben, és selyemhernyó tojásokkal gazdagon, de sajnos mindegyik tojás beteg volt, és végül a kikelt hernyók elpusztultak.

A selyemkereskedő nem hagyja ennyiben a dolgot. Előkészít Hervé számára egy utat Japánba, a világ végére, ahova a legveszélyesebb eljutni. Hervé csempészek segítségével kerül egy számára teljesen idegen világba, ahol a halál kiszabható bűntetésnek számít, rendszeres felkelések pusztítják az ország békéjét. Hervé japán vezetői bekötött szemmel vezetik el egy faluba, ahol a japán selyemkereskedővel találkozik. Ám a selyemhernyó tojásokon kívül ráakad egy olyan megmagyarázhatatlan dologra, mely rabul ejti egész szívét és lelkét. A japán kereskedő ágyasának tekintete megbabonázza, és a lány néma segélykéréssel, kétségbeesetten próbálja segítségét, hogy szabadítsa ki a fogságából. Hervé bár magának se ismeri be, de lassan csillapíthatlan szenvedély ébren benne a titokzatos lány iránt. Ám a nyelvi akadályok megakadályozzák őket abban, hogy beszélgessenek. A lány nem szól hozzá egy szót sem, mégis érezhető az egymás iránt érzett szenvedélyük. Hervé még a nevét se tudja, de mindent megtesz, hogy újra láthassa. Ám ideje korlátozott, és az üzlet után rögtön haza kell térnie Franciaországba. Itthon várja Helen, aki szereti, és aki mit sem tud a férjében végbement változásról.

Hervé még ezután kétszer tér vissza Japánba. Helen lassan érzi, hogy valami megváltozott. A keserűség felemészti testét és lelkét. Hervé hiába tér vissza mindig dúsgazdagon az útjairól, hiába laknak egy hatalmas gyönyörű házban, hiába lesi mindenki az ő kegyeiket, Helen boldogtalan. Hervá útjai Japánba pedig egyre csak hosszabbodnak, és férje visszatérte után semmit se mesél élményeiről. Hervé elzárkózik Helentől, házasságuk lassan, de tönkre megy. Erre ránehezedik még a gyermektelenség súlya, mivel Helen annyi próbálkozás után, még két év elteltével sem esik teherbe. A két fél külön világba kerül, és egyre csak távolodik egymástól.


Hervé egyik útjáról egy szép kalligrafált levéllel tér vissza Japánból. Helen nem érti, hogy mi értékes lehet abban a darab papírban, mert Hervé éjjel-nappal magánál tartja, és csak nézegeti. Hervé ezt a levelet a japán lánytól kapta elutazása előtt. Végül ellátogat egy Franciaországban élő japán hölgyhöz, aki segít neki lefordítani az írást: „Kérem segítsen, vagy meghalok…”


Hervé választás elé kerül: visszautazzon Japánba, és megmentse a gyönyörű lányt, vagy maradjon felesége mellett, és próbálja rendbe hozni házasságukat. A döntés rajta áll, hogy örökre boldogtalanná tegye életét, vagy elvesszen a vak szenvedélyben.

Annyit mondhatok, hogy nagyon szép, és megható film. Az első perctől kezdve az utolsóig a képernyő elé szögezett engem. Három ember drámája érvényesül benne: Hervé őrlődése a régi és újonnan támadt érzelmei között, bűntudata felesége miatt, és szenvedélye a titokzatos lány iránt. Helen kínzó szenvedése, hogy többé már nem ő az a nő, ki megdobogtatja férje szívét, a gyermek áldás hiánya, mely miatt magát okolja. És ott van a mindent elindító japán lány, akiről szinte alig tudunk meg valamit a történet során. Csak szép, hatalmas sötét szemei vannak tele bánattal és szenvedéssel. És meglepő módon kiderül róla az, hogy ő nem is igazi japán, és csak haza szeretne menni. Mindkét női karakter maga a megtestesült szépség, ugyanazt a férfit szeretik, de nem tudnak a másikról.

Hervé és a lány kapcsolata azonban bármennyire is várjuk, nem teljesedik be. Egy egyszerű érintés mindössze mi megtörtént köztül, mely mégis egy egész világot jelentett számukra. Talán jobb is, hogy nem történt semmi. Hervé tisztessége és hűsége örökre oda lett volna, bár így is gyötörte a bűntudat, hogy szívében most már nem Helen van. A karakterek egytől egyik lenyűgöző alakítást produkáltak, és Keira Knightleyt láthattuk egy újabb filmben, ő volt Helen. Érdekesség még megemlíteni, hogy a japán selyem kereskedőt, az általam nagyra becsült Koji Yakusho alakította, az Egy gésa emlékiratai Nobuja, és a Bábel Yasuiroja. Imádom őt, hiába játszott most is negatív karaktert. Koji Yakusho-szan mesterien tud megjeleníteni bármilyen karaktert, és ismét bizonyította hatalmas tehetségét.

A színészeken túl, 2007-es filmhez hűen, a látványvilágra se lehet panasz. Gyönyörű francia tájak, japán hófödte hegyvidékek, afrika sivatagjai, és az orosz sztyeppe teszi igazán bájossá az összképet. A jelmezek itt is szépek, aprólékosakm és nagyon jó látni, hogy a japán kultúrát ennyire igyekeztek híven áttükröni, gondolok itt az öltözködére, és a szokásokra. A zene is követi a hangulatot, és nagyon szép, főleg a japán stílusú részeknél. Remélem még több ilyen filmben lesz részünk, ahol főszerepet kap a Japán táj szépsége, és titokzatos emberei. Egy ehhez hasonló gyönyörű filmet hátha készítenek még. Hát gondolom a fentiekből egyértelmű, hogy mennyire tetszett a Silk, és bátran merem ajánlani bárkinek, aki szereti a kicsit borongós, hangulati filmeket, melyek érzelmeink kavakádját próbálják feltáni számunkra.

Adatok

  • Cím: Selyem (Silk) ~ (Seta)
  • Megjelenés: 2007
  • Terjedelem: 1 ó 49 p
  • Rendezte: Francois Girard
  • Műfaj: romantikus-dráma
  • Producer: Yasushi Shiina, Akira Ishii, Camela Galano
  • Szereplők: Keira Knightley, Michael Pitt, Koji Yakusho, Sei Ashina, Alfred Molina
  • Nemzetiség: francia, angol, japán
(Visited 281 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .