Szerelem a kolera idején (2007)

Szerelem a kolera idején (2007)

Szerelem a kolera idején (2007)

Gabriel García Márquez csodálatos regényeket írt, és végre megfilmesítették egyik siker könyvét, a Szerelem a kolera idejént is. E 2007-es alkotás méltán követi a Vágy és vezeklés, és a Selyem sorát. Egy fél évszázadot átélt szerelmi történet ez, erotikával megfűszerezve, az 1800-as évek végén, a kolera által sújtott Columbiában.

51 év, 9 hónap, 4 nap, és éjszaka. Ennyit kellett várnia Florentinó Arizanak, a columbiai távirat irodában dolgozó fiúnak, hogy szerelme beteljesedjen Fermina Urbino iránt. Mennyit várna bárki is arra aki szeret? Egy teljes emberöltőnyit képes lenne elviselni szerelmétől távol, aki egy másik férfié?

Floreentinó képes volt erre, és ezzel bebizonyította, hogy a szerelem igenis tarthat örökké, és bármilyen áldozatot megér érte hozni. Florentinó első látásra beleszeretett Ferminába. Levelekkel, szerelmes versekkel ostromolta a lányt, aki egyre jobban beleszeretett a fiúba. Ferminát feleségül is kérte, és kölcsönösen tettek egymásnak egy egyúttal komoly, és aranyos ígéretet: Florentino szerelmének ígérte szüzességét, míg a lány meg fogadta, hogy soha többet nem eszik padlizsánt. =))

Ám a lány apjának más tervei vannak. A szépséges Ferminát azért nevelte, óvta, hogy egy gazdag ember felesége legyen, nem egy nincstelen postásér. A két fiatalt elszakítja egymástól: Ferminával elköltözik több mérföldnyire, hogy elfelejthesse Florentinót. De a fiatalok szerelme kitartó, kölcsönösen adnak egymásnak egy-egy hajfürtöt, és továbbra is leveleznek.

Eltelik két-három év, és Fermináék visszatérnek. De Fermina teljesen megváltozott… Mikor Florentinó fel akarja újítani kapcsolatukat, a lány elutasítja. A köztük kialakult érzelmet illúziónak titulálja, és felszólítja Florentinót, hogy örökre hagyja békén. A fiút szerencsére kemény fából faragták, és továbbra is levelekkel ostromolja Ferminát. De közben Fermina megbetegedik. A család megijed, hogy nehogy a városban tomboló halálos kórt, a kolerát kapta-e el. Azonnal el is küldetnek a város leghíresebb orvosához, aki a kolera szakértője. A fiatal, és sármos Juvenal doktor ahogy megpillantja Ferminát, a rabja lesz. Most már ő is levelekkel ostromolja Ferminát, de a lányt hidegen hagyja a közeledése. Juvenal doktor később a lány apjához fordul, és végül feleségül veszi Ferminát. Florentinó összeomlik… Szegény édesanyja próbálja vigasztalni, de a törött szívre nincs gyógyír…

Az édesanyja ezért megkeresi halott férjének bátyját, hogy valahol nagyon messze keressen állást a fiának, hogy örökre elfelejtse Ferminát. Így Florentinó, pár nap múlva el is indul a lehető leghosszabb útra, mely 3 hetet vesz igénybe. A hajón azonban váratlan dolog történik vele…. Egyik este egy gyönyörű nő berántja a kabinjába, és szeretkezik vele… Mivel Florentinó ezzel megszegte a Ferminának tett ígéretet, így azonnal visszatér otthonába. De itt csak szenvedés várja: hiszen Fermina boldog házasságban él férjével, és gyerekük is születik. Ám Florentino életének értelme a szerelem. Hogy el tudja viselni e kínt, új életformát vesz fel.: önmaga árnyéka lesz, és megpróbálja más nőkkel feledtetni bánatát. A nők pedig bomlanak után…mindenki mást lát benne, és szenvedélyesen vonzódnak hozzá. Miközben Florentinó listát vezet a vele szeretkezett nőkről, és szerelmeseknek ír romantikus hangvételű leveleket kérésre, addig Fermina házassága boldogtalanságba hajlik, vezsekedéseket, vitákat, haragot kel átélnie és férje hűtlenségét is le kell nyelnie…

A jellemek nagyon szépen vannak megrajzolva a történetben. Mindenki igazi karakter, és végig követhetjük jellemfejlődésüket is a történet során. Florentinó egy kicsit szerencsétlen, de szánandó figura. Kitartása példamutató, és igaz hogy nem úgy goldolkozik néha, mint egy hétköznapi ember, de szerethető karakter. Életében csak a szerelem számít, és hiába volt annyi nővel, mindig csak egy jár a fejében: Fermina.

Fermina már egy kicsit bonyolultabb és összetettebb jellem. Kezdetben szimpatikus, de később nekem ellenszenvessé vált. Olyan megvetően, lenézően beszélt szegény Florentinóról, teljesen egyértelmű volt, hogy az érzelmeit próbálja így tagadni. A férje meg…egy puhány alak volt. Anyuci kisfia típus, de azért az látszott rajta, hogy igazán szeretni próbálja Ferminát, csak a lány eléggé távolságtartó volt vele kezdetben. Bár számára a házasság egyet jelentett a stabilitással, érzelmektől mentesen, csak a bizalom és tisztelet számít szerinte.

Érdekes karakter még Florentinó édesanyja. Ő mindig támaszt nyújt a fiának. A szegény nőnek viszonzatlan volt a szerelme Florentinó apjával, aki ugyanolyan volt, mint a fia. Nem számított neki, hogy ki, vagy milyen nő, akivel épp együtt van. E miatt Florentinó anyja rengeteget szenvedett, mely miatt élete alkonyán meg is őrült.

Gyönyörű látványban itt sincs hiány. A columbiai táj szépségeit csodálhatjuk meg, melybe kiválóan illesztették bele a kolera és háború szörnyűségeit. Mert míg ez a nagy szerelem dúl, addig a környezet lángol, és fertőben fürdik.

Végezetül a színészi játékot említeném még meg. A kedvencem, Javier Bardem (Florentinó), mindig meglep, hogy milyen tökéletesen tud idomulni szerepeihez, legyen az akár a kegyetlen és kínzó inkvizitor (Goya kísértetei), vagy e film szenvedő hőse. Van valami a személyiségében, az egész megjelenésében, ami magával ragadja az embert. Az 1969-ben született színész, pont tavaly nyert Oscar-díjat, A nem vénnek való vidék című filmben nyújtott szerepéért. Ígéretes tehetség ő is, és remélem hasonló sikerekben lesz része a későbbiekben is.

Még a Ferminát alakító Giovanna Mezzoqiornót említeném meg. A színésznőt nem sok főszerepben láttuk eddig, de leginkább irodalmi alkotásokból készül filmadaptácókban figyelhettük meg játékát. Ebben a filmben nagyon jól alakítja a változó Ferminát, aki egyszerre szenvedélyes hősszerelmes, büszke, öntudatos és elutasító, mégis ártatlan és hűséges.

Összegzés: egy szép kerek, drámai történet ez, ami megcsillantja a ma már halottnak vélt mondást, mi szerint van örökkén örökké tartó szerelem, és új dimenziót nyit meg ezzel. Ilyen kitartó, áldozatkész, mégis, bizonyos szinten hűséges szerelmet, nem minden nap lát az ember, és különösen szerencsés az aki át is élhet ehhez hasonlót. Az biztos, hogy minden ember szeretne egyszer ilyen szenvedélyes, és kitartó szerelemmel találkozni.

Adatok

  • Cím: Szerelem a kolera idején (Love in the Time of Cholera)
  • Megjelenés: 2007
  • Terjedelem: 138 perc
  • Rendezte: Mike Newell
  • Író: Gabriel García Márquez
  • Forgatókönyv: Ronald Harwood
  • Zene: Antonio Pinto (Shakira)
  • Műfaj: romantikus-dráma
  • Producer: Scott Steindorff
  • Szereplők: Javier Bardem (Florentino Ariza), Giovanna Mezzoqiorno (Fermina Urbino), Benjamin Bratt (dr. Juvenal Urbino), Unax Ugalde (ifjú Florentino Ariza), Hector Elizondo (Don Leo)
  • Nemzetiség: USA
(Visited 219 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .