Szezonajánló: 2015-ös őszi animék

12109852_1019745208076934_7809637691585168133_oIgen, meg volt a 2015-ös őszi MondoCon animés kerekasztala, ahol megújult társasággal és immár a nagyszínpadon vitattuk meg kiszemelt animéinket. Most Member, Krisz, Daisetsu és az animekritika videoverseny két nyertese, Dóczi Attila és Jigoku osztotta meg véleményét nyári animékről és az újonnan indult őszi sorozatokról. Ha esetleg lemaradtatok sziporkázó és összecsapásoktól sem mentes eszmecserénkről, amit a nosztalgia pozitív varázsa, a hűvös szépségek klisés toposza és a családon belüli erőszak iránt érzett természetellenes vonzalom határozott meg – no meg Daisetsu rajongása a tini kukkoló leánykák iránt -, akkor most itt a lehetőség, hogy pótoljátok az élményt. Ebben a posztban ugyanis megtaláljátok:

I. A kerekasztalról készült videófelvételt.

II. A közönség szavazás eredményét (éppenúgy, mint a nyári kerekasztalon, most is megszavazhattátok azt a három őszi animét, amiről szerettétek volna, hogy szót ejtsünk).

III. A kivesézett őszi sorozatok rövid – relatíve rövid – leírásait és a beszélgetésen résztvevők kommentjeit hozzájuk.

Jó szórakozást!


I. A kerekasztalról készült videófelvétel


II. A közönségszavazás eredménye

szavazas-eredmenye


III. Kitárgyalt őszi animék listája és a vélemények

Varázslatosan klisés ifjúságisorozat: Comet Lucifer

Műfaj: fantasy, kaland, mecha; Stúdió: 8bit; Linkek: AniDBANN encyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: 12 x 24 perc

Igazi Eureka Sevenes (2006) életérzés köszönt vissza a Comet Lucifer személyében. A klasszikus mecha lenyomja a varázslatos fantasyt, miközben a retros ruhaköltemények nosztalgiát ébresztenek a nézőben olyan 2000-es szériák iránt, mint a Sōsei no Aquarion. Sőt, még Walt Disney-t idéző tündérvirágból gyúrt ördögangyalkák is színesítik az egyébként is vibrálóan színpompás anime világát. Igen, ez még mindig a Comet Lucifer.

Semmi újdonság nincs ebben az animében, csak a már jól bevált receptet keverik újra, habár az 8bit stúdió eredeti történetként próbálja tálalni (referenciáik: Grisaia no Kajitsu, IS: Infinite Stratos). Mindezek ellenére nézzük meg a részleteket, mert a sorozatot kellő mértékű hype előzte meg, különösen a színes-szagos, eye-catching zenés videoklipjei miatt, amik már júliusban instant olvadást eredményeztek az otaku populációban.

A történet szerint egy Gift nevű alternatív világban járunk, ahol a földfelszín alatt csodás kék kristályok bújnak meg, ezek a Giftiumok. Amagi Sōgo (Kobayashi  Yuusuke)- ő a főhősünk – megszállottan kutat különleges kristályok után a Föld egyik virágzó bányavárosában, Garden Indigóban. Egyik nap, amikor éppen a belé titkon szerelmes Lanchester Kaon (Takahashi Rie) fejvesztve menekül az egyébként dögös közös gyerekkori haver – Roman Volov (Terashima Takuma) – esküvői ajánlata elől, Kaon és Sōgo nem várt kalamajkába keveredik. Éppen egy katonai akció kellős közepébe pottyanak bele – szó szerint -, aminek eredményeként egy eszméletlen kékhajú lány megjelenésének és egy giga mecharobot harci ámokfutásának lesznek szemtanúi. Így kezdődik főhősünk kalandja a titokzatos és rettentően cuki – valójában kristályból kirobbant – Feila (Ohashi Ayaka) nevű hiperaktív tüneménnyel.

comet-lucifer-screenshot-fullmoon

Vélemény: Nézős? Egyelőre igen. Az Eureka Sevenre nagyon hasonlít, Feila megvett kilóra – igen, az animeipar zöldszemű lolicon szörnyének áldozata vagyok. Azonban: 1. Lehetnének picit kreatívabbak az animekészítők a világteremtő szakzsargon kialakításában (Gift, komolyan?). 2. Kaont és Romant még a kedves szülők boronálták össze – hát igen, családjaink egyesítése egy olyan elv, ami nem merült feledésbe a középkor óta. 3. Kliséhalmaz: a lolicon vád, a fanservice, a fürdőjelenetek (végülis, ha egy barlang mélyén találunk egy csajt, az első dolgunk az legyen, hogy fürdessük meg), újfajta kőkukacból lett Pokémon mutációk (Moura személyében) – ki nem hagyható elemek. 4. A mechákat övező rózsaszín fényáradat kitörölhetetlenül felidézte bennem a Kakumei Valvrave retinaégető világát. 5. A To Aru Majutsu no Index óta nem pipáltam ennyire édes, és angyalian lelkes loli hősnőt, mint Feila. (Ó de, volt egy ilyen a Fractale-ben – és még sok más sorozatban -, csak arra szinte senki sem emlékszik.) A rendező egyébként Kikuchi Yasuhito – vén róka a szakmában (a klisé és baki parádé ezzel magyarázható?), még a Mahō Shōjo Pretty Sammy 1995-ös animénél is besegített. Ő rendezte az IS: Infinite Stratos animét és epizódrendező volt a Macross Frontierben is. A történet kitalálója és forgatókönyvírója Nomura Yūichi (Bōnen no Xamdō, Freedom, Code Geass: Hangyaku no Lelouch Special Edition Black Rebellion).

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Rossz, rossz, rossz! Az első mecha anime, amit láttam – pár hónapja – zseniális volt, ellenben a második ilyen animém valami siralmas. A Comet Lucifer főszereplői elvitték nálam a legidiótább főszereplők díjat. Hiába néz ki jól az anime, tartalmilag sajnos nem kiemelkedő.

Dóczi Attila: Alapvetően érdekes világban játszódik, igényes grafikával körítve. Az első rész alapján viszont a történet túlontúl sablonos és teli van logikai bakikkal. Még akármi kisülhet belőle, ha ügyesen folytatják érdekes anime lehet, ha csak ezen a szinten marad, akkor felejthető.

Jigoku: Igen érdekes anime, amiben a fantasy világ találkozik a mechákkal. Különlegesnek tűnik eddig, gyönyörű a grafikája, és a pár talán sablonosnak tűnő karaktere ellenére is képes elszórakoztatni a nézőt, ha az nyitott az ilyen furcsább koncepcióra.

Krisz: Nehéz lenne szavakba foglalni, hogy mennyire klisés ez az anime. Egy jó fantasy sorozat reményében áll neki az ember, aztán amit kap… hát az tényleg pokoli. Talán ezért is van a címben Lucifer neve? Nem tudok mást elképzelni csak azt, hogy ez a Sátán mesterműve, hogy kínozhassa az embereket.

Member: Már megint egy nagyon jövőbeli anime, amiben egy tök átlagos random srác kap egy ingyenlányt egy szériatartozék mechával és egy barátnőjelölttel, akiket valami gonosz szervezet meg akar kaparintani. Igazából ennél már csak a „cuki kislányok semmit sem csinálnak” kezdőszitu a gázabb. Lucifer helyében meg indítanék jogi pert, mert ilyenhez biztosan nem adta a nevét.


A kalózosított Tezuka alteregó visszatért: Young Black Jack

young-black-jack-fullmoonMűfaj: dráma, történelmi, thriller; Stúdió: Tezuka Productions; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: 12 x 24 perc

Az igazán klasszikus művek iránt velős fétist érző otakuknak csillámpónikat meghazudtoló módon ragyoghatott fel a szeme, amikor meglátták, hogy Tezuka Osamu 1973-ban megjelent legendás karaktere visszatér a képernyőkre. Ám, az első döbbenet ott érhet minket, amikor kiderül, hogy nem a japán Walt Disney mangáját adaptálja a sorozat, hanem egy 2011-ben készült előzmény képregényét, amit Tabata Yoshiaki ír és Ōkuma Yūgo illusztrál. Hogy a 12 részesre tervezett seinen anime mennyire adja majd vissza Tezuka főhősének felejthetetlen auráját, még kérdéses, és a kezdet sem annyira megnyerő, mint gondoltam.

A Young Black Jack története a tragikus gyerekkorú Hazama Kurō (Umehara Yūichirō) – ez Black Jack eredeti neve – orvostanhallgatóként töltött éveit mutatja be. Hősünk 8 éves korában egy robbanás során életveszélyes sérüléseket szerzett, életét csak szerv implantációval és számtalan műtéttel tudták megmenteni. Így lett külseje Frankensein-szerű: arcának egy részét sötét bőr borítja, amit félig afrikai származású barátjáról operáltak át rá. E trauma eredményeként haja egy része megőszült, a balesetnek egyébként édesanyja is áldozata lett. Később a kicsi Jacket még a saját édesapja is elhagyta. Ezek után döntött úgy hősünk, hogy a világ legjobb sebésze lesz. Már tanulmányai alatt hírhedtté vált zsenialitásáról. Így indul a fiatal Black Jack története, aminek hátteret az 1960-as évek Japánja ad.

young-black-jack-screenshots

Vélemény: Vegyes érzéseim vannak. A történelmi hűség jó – éppen az 1968-as diáklázadások zajlanak a háttérben, ekkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak a japán egyetemisták. Emellett, szó esik az első szív implantációról is, amit 1967-ben hajtották végre sikeresen (’64-ben volt az első hivatalos kísérlet erre, amikor egy haldokló testébe csimpánz szívet ültettek. Sajnos a páciens 90 perc után elhunyt.) Japánban biztos hatalmas figyelem övezi a sorozatot, hiszen Tezuka második leghíresebb karaktere Black Jack az Astro boy után. A mostani anime témájában a Monster animét idézi. Ez mind szép és jó, de miért érzem azt, hogy a rendezés gyenge, a cselekmény pedig epizodikus és egyúttal száguldóan halad? Tezuka egyébként maga is praxissal rendelkező orvos volt, így realisztikusan mutatta be Jack Black karaktere révén ezt a szakmát. Sőt, az árnyékba húzódó hősünk, ki milliókat kér egy-egy műtétért, valójában egy jótét lélek, akit ha páciensei története meghat, akkor végül nem kér munkájáért fizetséget. Ám ha érzelmeknek a nyomát sem leli, kegyetlenül behajtja operációinak árát. A pénzt jótékonysági célokra és a természet védelmére fordítja. Tiszta kalóz testbe bújt Robin Hood!

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Érdekes animének néz ki, a téma is egyedi. Remélem, hogy az első rész után nem fog levenni a színvonalból és továbbra is érdekes, izgalmas tud lenni. Akit érdekel egy kicsit az orvoslás, az nézze meg ezt az animét!

Dóczi Attila: Számomra igazi kuriózum ez az anime, hiszen még hasonlót sem láttam soha. Dicséretre méltó, hogy nem untam magam vagy borzongtam a rész alatt, noha az operáció, mint téma abszolút távol áll az érdeklődési körömtől. Egyedi élmény, kíváncsi vagyok 12 részen keresztül fent tudják-e tartani a néző érdeklődését.

Jigoku: Már régebb óta terveztem megnézni a Black Jacket, de így, hogy egy előzménysorozatot kapott az egész univerzum, könnyebb belekezdeni. Eddig elég érdekes és fordulatos, főleg, hogy a főszereplő egy orvos, ráadásul nem is akármilyen. Szép a karakterdizájn, bár eddig nagyon különleges szereplőket a főhőst leszámítva nem láthattunk. Aki csak a műtétekért akarna belekezdeni, az ne tegye, mert eddig inkább a műtétek okáról és magukról a körülményekről szólt a történet, mintsem a tényleges beavatkozásokról.

Krisz: A tetszetős grafika mellett egy egész jó sorozatnak ígérkezik. Bár a doktorosdi számomra a Monsternél kezdődik (ha animékről van szó) és ott is végződik, azért mindenképpen érdemes belenézni, hiszen nem túl gyakori a téma. Remélhetőleg a doktor úr nem fog minden műtéthez levetkőzni, mert az rengeteget levonna az értékéből.

Member: Izmok, chemtrail, van itt minden. Az opening förtelmes. Érdekes, ahogyan a komoly helyzetekbe is kerültek karikatúraszerű karakterek. A témaválasztás miatt érdekes, de az orvos maga túl tökéletes. Mi a fenének a műtéthez a feszes pasitest látványa?


Chibizált titánuralom: Shingeki! Kyojin Chūgakkō

shingeki-fullmoonMűfaj: paródia, slice-of-life; Stúdió: Production IG; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: 12 x 17 perc

Újra itt a Shingeki no Kyojin, bár nem úgy, ahogy igazán szeretnénk. Igaz, a japán mozikban már lement a 2013-as anime első évadát feldolgozó két live-action film – elég vegyes kritikát kaptak, valakinek a technikai megvalósítás nem jött be, valakinek alapvetően a filmbeli karakterekkel volt baja. Ennek ellenére, az első film a premier hetén vezette a vetítési listákat és 5,1 millió dollárt hozott már akkor a készítőknek. Nos, igen, 18 év után először van egy jól termelő címe a Kodansha kiadónak, így ki is használja, ahogy tudja – itt indult az eredeti manga 2009-ben, most egyébként a 17. köteténél tart, és az rebesgetik, hogy 2016-ban jön belőle a második anime évad.

Azért furcsa, hogy a Shingeki! Kyojin Chūgakkō ily sokára kapott anime-adaptációt, hiszen a mangája már 2012-ben elstartolt Nakagawa Saki tollából (8 kötete jelent meg eddig). A paródia teljesen követi Isayama művét, annyi különbséggel, hogy főszereplőink általános iskolások a modern világunkban, és a legnagyobb fájdalmuk, hogy az ételüktől fosztják meg őket a kegyetlen titánok. Végül is, az anyuci csomagolta uzsonnánál tényleg nincsen jobb. Hőseink mindennapjait így például pucér gondnokok veszélyeztetik, vagy éppen a náluk háromszor, négyszer nagyobb iskolai tanszerek – elég fájdalmas lehet, ha egy körző áll a fejedbe, vagy éppen agyonnyomnak egy radírral. Egyébként az eredeti széria minden karaktere feltűnik, ugyanazzal a szinkronhanggal, ami kellően bizarr eme chibizált univerzumban. Természetesen Eren továbbra is le akarja gyűrni a titánokat, akik a suli rosszfiúiként tűnnek fel, vagy éppen egy szupermarket reklámtábláján lógnak, míg bamba tekintettel fürkészik a frissen tekert onigiriket. Mikasa minden vágya futás közben ütközni Erennel, Armin majd megfagy a tavaszi szellőben, Levi pedig a szelektív hulladékgyűjtés nagykövete lett. Ezzel indul a mókásnak szánt általános iskolai titánvadászatunk.

shingeki-screenshots

Vélemény: Ne. Ne. Ne. Kettő epizód bőven elég volt belőle. Egyszerűen nem vagyok vevő a sorozat „humorára”. Inkább várom tovább a terrorizált horrorral telt második évadot. Plusz, inkább íme néhány érdekesség: 2014. júliusi statisztika szerint az eredeti manga (Shingeki no kyojin) 40 millió példányban kelt el Japán-szerte, 2014 első felében az öt éve, töretlenül az eladási listák élén álló One Piece mangát is megelőzte. Ami engem igen felcsigázott még, az a manga ázsiai fogadtatása: mind Kínában, Hong-Kongban és Tajvanon töretlen népszerűségnek örvend, bár sokan sok mindent belepróbálnak látni a történetbe. Leggyakoribb értelmezése az, hogy a manga a bizonytalanságban leledző tinikről és azok felnőtté válási problémáiról szól, és arról, hogy mennyire korlátozó, ijesztő a felnőttek birodalma. Ám Dél-Korea egy sokkal vadabb elképzeléssel állt elő. Az Electronic Times magazin szerint a japán miniszterelnök, Abe Shinzó militarista politikáját népszerűsíti a képregény. Ehhez kapcsolódóan kirobbant egy internetes flame is, mivel az egyik mangakarakter, Dot Pixis egy ismert japán tábornok pontos hasonmása, név szerint Yoshifuru Akiyamának. Ő is ott volt, amikor az 1900-as évek elején Japán erőszakkal gyarmatosította Koreát. Nem csoda hát, hogy a koreaiaknál kiverte a biztosítékot.

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Szuper paródia! Aki AoT folytatást, vagy minőségi kiegészítést keresett az első évadhoz, az ezt az animét kerülje el. Ez egy eléggé gyerekes, bugyuta anime, amit kicsit sem szabad komolyan venni! S talán ezért is olyan zseniális és szórakoztató.

Dóczi Attila: Úgy érzem ez a sorozat csak azt a célt szolgálja, hogy míg kijön a második évad, addig is profitálni lehessen a franchise-ból. Ez viszont a rókabőrök között is gyenge. Számomra erőltetett volt. Shift+delete.

Jigoku: A talán már kissé túlzottan is népszerű sorozat egy chibis paródiaváltozata, ami bennem eléggé felemás érzéseket kelt: néhol nagyon vicces és aranyos, máskor viszont nem tudom értékelni a humorát, pláne nem az iskolai környezetet, amibe belehelyezték a történetet.

Krisz: Nem akarok nagyszavakat használni, ezért a betűméretet nem is változtatom, de rettentően szar. Egy fanfic, aminek meg is kellett volna maradnia annak! Az animáció, a történet, mind low budget és ezzel azt hiszem el is mondtam mindent, hogy miért készült. Ettől függetlenül természetesen visszahozza majd az árát és egészen biztosan lesz néhány igénytelen figura, aki tapsikolva örül ennek a szutyoknak. Innen már tényleg csak egy lépés, a Twilight: Gyermekévek és a Tokyo! Chibi Ghouls.

Member: A titános megahype chibisített kiadása, a humor meglehetősen gyenge, az első részben az egyetlen poén a titán iskola volt, egyszóval kimeríti a rókabőr fogalmát, Vuk meneküljön, mert rókázni fogom.


Mrs. Robot egy mystery animében: Subete ga F ni Naru

subete-ga-f-ni-naru-fullmoonMűfaj: pszichológiai, rejtély, thriller; Stúdió: A-1. Pictures; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: 11 x 24 perc

A szezon rejtőzködő nagyágyúja! Óriási az elvárás a Subete ga F ni Naru, avagy minden F-fé válik című animével szemben, mert: 1. Díjnyertes regény az alapja, amit az a Mori Hiroshi írt, aki az Égenjárók (The Sky Crawlers) című zseniális Oshii Mamoru film alapját is megalkotta. 2. A rendezője az Elfen Lied és a So-ra-no-wo-to animéket jegyző Kanbe Mamoru. 3. A zenéjét pedig a mesteri Kawai Kenji adja, aki a Ghost in the Shell dalaival felejthetetlen élményt adott millióknak. Ó, és az egész a noitaminA programblokkban fut. Kell ennél több? Már most kisült a sznob otakugnóm énem, és érzem az erőt, amit a művészfilmek iránt megszállottan lelkesedő hipszter értelmiségi élhet át, amikor ilyen színvonalú, tömör gyönyört garantáló művel találkozik. El lehet egyáltalán egy ilyen zseniális bagázzsal felfegyverzett animét rontani? Adja az ég, hogy ne.

A történet főszereplője a harmincas éveiben járó Saikawa Sōhei (Kase Yasuyuki), a Saikawa kutatólaboratórium professzora. Lelkes diákja és egyben egykori mentorának lánya, Nishinosono Moe (Tanezaki Atsumi) boldogítja mindennapjait – a lány nem mellesleg szerelmes faarcú proffunkba. Egyik napról a másikra úgy alakul, hogy vakációzni indulnak egy isten háta mögötti szigetre, ahol Dr. Magata Shikit (Kido Ibuki), a hírhedt programozót látogatnák meg. A nő maga a csodálatos elme, képességeit Einstein is megirigyelhetné. Csak egy bökkenő van vele: állítólag megölte a saját szüleit, ám a gyilkosság tényét sosem sikerült rábizonyítani. A nő most visszavonultan folytatja világrengető kutatásait. Igen ám, de két kotnyeles látogatónk rögtön jó nagy galibába keveredik és talányokkal teli nyomozásba gabalyodik egy titokzatos sorozatgyilkos után.

subete-screenshots

Vélemény: Igen! Jó, elsőre elég semmitmondó epizóddal nyitott az anime, de a gyökerek felkutatása után nagyot nőtt a szememben, sőt, már a második rész ezerrel megnyomta az élvezhetőséget. Van benne rejtély, bűnügy, nyomozás, komolyzenei aláfestés, bizarr női karakterek – egyszóval minden, ami egy felnőttes animéhez kell. Az alapja egy díjnyertes regénysorozat, ami 1996-ban elsőként kapott Mephisto-díjat Japánban – a regény eredeti címe S&M a főszereplők után. Japánban annyira oda voltak érte, hogy készült belőle manga, Playstationre visual novel és még egy 10 részes j-drama is Emi Takei főszereplésével (ő volt Kaoru a Rurōni Kenshin live-acionben). Az egész sorozat filozofikus kérdésekkel indít (mi vagyok én, honnan jöttem, hová tartok) – valószínűleg ilyen merengős hangulatú lesz végig, a mystery japán regények jellegzetességeit is tökéletesen hozza. A nézése közben bevillantak nekem többek között A gyilkos ismeretlen (Higasino Keigo), a Kín (Natsuo Kirino), vagy a Casting (Murakami Ryū) című regények – egyébként kifejezetten a Castingra (Auditionre) hasonlít a hangulata. Dr. Magata Shiki az a tipikus, kísérteties nő, mintha az Elemi ösztönből szalajtották volna: őrült és veszélyes, és feláll az ember hátán a szőr tőle. Teljesen hozza a japán horror-thriller zsánerének ismertetőjegyeit. Az animáció is kellően felnőttes, érett, egyszerre bizarr és hátborzongató, olyan Serial Experiments Lain és Boogiepop Phantom utánérzésem van. Az opening rajzolt! Értitek, kézzel rajzolt klasszikus táncjelentekből áll – rettentően különleges és művészi hatást keltve ezzel. Egyedül a sztereotip felállás zavar – morcos tanár és az ő érte rajongó moe és egyúttal gazdag lány, akinek még a neve is MOE. Mindenesetre a j-drama sorozatot bepótolom az anime mellett, mert kellően érdekesnek tűnik. Ó, még egy plusz infó: a forgatókönyvíró Ōno Toshiya, aki a Gatchaman Crowds és a Tsuritama sorozatokkal már megmutatta milyen penge a szakmában.

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Rejtélyes és érdekes Zankyō no Terror hangulatú anime. Könyv alapján készült anime, amihez nagy reményeim vannak. Komoly és tökéletes filozofálást várok el az animétől. Remélem, az igényeimet kielégíti és lesz egy új, minőségi seinen animénk.

Dóczi Attila: Ígéretes kezdet az első rész alapján. A detektíves-nyomozós sztorik mindig felkeltik az ember figyelmét, különösen, ha az zseni karakterekkel társul. Igényes, letisztult rajzolást kapunk, viszont lassú az első rész tempója. Ha picit ütősebbre csinálják az első részt, azt mondanám: feltétlen követni kell. Így egyelőre várom, hogy mit mutat a következő részekben.

Jigoku: Talán ez az anime mondható a mostani szezon gondolkodósabb-filozófikusabb sorozatának, én legalábbis annak érzem. Kellemesen misztikus hangulatú műről beszélünk, ami noha lassú történetvezetésű, attól még igen érdekes és elgondolkoztató. Remélem, csak még mélyebbre és mélyebbre ásunk majd, ahogy jönnek az újabb részek.

Krisz: Kicsit komolyabb téma, hangulatos rajzolással. Amennyiben a filmsorozathoz hasonló lesz, akkor egy közepesen izgalmas végterméket fogunk kapni, ha pedig kicsit merészebbek, akkor még jó is lehet. Az eddig megjelent részek alapján mindkettőre van lehetőség, én remélem, hogy fognak bele elég időt és pénzt feccölni.

Member: –


Musicales bishi parádé: Dance with Devils

dance-with-devils-fullmoonMűfaj: dark fantasy, romantikus, dráma; Stúdió: Brain’s Base; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeList, Wikipedia, Epizódok száma: 12 x 24 perc

Van már musical schoolban játszódó animénk, van zenéről szóló animénk, animénk, amiben idolok énekelnek, de hogy konkrétan musical betétekkel dolgozzon egy anime – na, ilyet én még nem pipáltam. A Dance with Devils ezzel a fogással tűnhet ki az idei őszi szezonban, még annak ellenére is, hogy egy igazi klisétenger az alapja. Ráadásul ez egy olyan eredeti anime, ami a Rejet játékfejlesztő cég, az Elements Garden zenestúdió és az Avex zenei cég koprodukciójában készül. Így igazán kellemes és minőségi zenei élményt ígér.

Maga az anime a 2016-ban megjelenő, azonos című otome game promóciója, amiben majd szépfiú testbe bújt démonok törnek ártatlan hősnőnk megrontására, kinek hajdani nagyapja nekromanták, démonok és vámpírok után kutatott az európai kultúrában. Ez az átlagos hősnőnk a Tachibana Ritsuka (Akaneya Himika) névre hallgat. Szegény lánynak egyik-napról a másikra eltűnik az édesanyja, és még a suli démonokból álló diáktanácsa is kipécézi magának, mert állítólag megszegte a házirendet. Mindeme tragédia hatására a lány fénysebességgel a diáktanács dögös elnökének – Kaginuki Remnek (Saito Soma) – a védőszárnyai alá kerül egy jól megfontolt kelepce részeként, ugyanis a háttérben mozgolódó sötét erők csak egyet akarnak: megszerezni egy grimoire nevű varázskódexet, amivel világuralomra törhetnek.

dance-with-devils-screenshots

Vélemény: Ha a Vampire Knight, a Vámpírnaplók és az Anita Blake vámpírvadász-sorozat tetszett, ez az anime is fog, még annak ellenére is, hogy kísértetiesen hasonló hozzá a szintén idei szezonban futó Diabolik Lovers. Egyetlen különlegessége tényleg a musical betétek, irtó mókás látni, ahogy dalolva mutatkoznak be a rosszfiúk, vagy éppen így meséli el bánatát a hősnő – úgy tűnik a Disney-től végre eltanulták ezt a jó fogást az animekészítők? Egyébként Japánban felkapottak a női közönség körében az animékből készült musical adaptációk, ld. Kuroshitsuji, vagy a klasszikus Sailor Moon, így nem meglepő, hogy már eleve az animébe belecsempészik ezt a wow-faktort. Mindenesetre fordított hárem anime létére egész kimagasló, bár látszik, hogy állóképekkel és kevés akciójelenettel spóroltak a költségvetésen. Ajánlom-e? Aki a műfajt szereti, annak biztos bejön ez is. Nekem a zenei vonala miatt érdekes, de történetileg elég gyenge – nem minden lány omlik az első vigasztaló macsó karjaiba miután elrabolják az édesanyját. Plusz, meglátjuk meddig tudja megőrizni ez a musicalesség az üdítő varázsát.

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Továbbra se láttam :DDD

Dóczi Attila: Twilight sztori animére adaptálva. Az átlagos főhősnőnkért odavannak a suli legmenőbb és legszexibb srácai, akik ráadásul démonok is. Pár hölgy figyelmét biztosan felkelti a számukra pikáns alapkoncepció, engem viszont kifejezetten riasztott.

Jigoku: Egy inverse háremanime, ami ennél mégis kicsit több – a főszereplőlánynak még ha nincs is valami kidolgozott vagy nagy mélységekkel rendelkező karaktere, de nem is idegesítően üres, mint a legtöbb hasonló sorozatban. A történet sem nagy szám, de abszolút nézhető, az animét főleg a benne felcsendülő dalok és a musical mivolta teszi igazából érdekesebbé. Na meg persze a benne felbukkanó bishik mellett sem lehet csak úgy, szó nélkül elmenni.

Krisz: Számomra egy hatalmas csalódás, hogy a Square Enix egy ilyen szutykot próbál az orrunk alá dörgölni. Igen, ez az anime a játékelőfutára, ami számomra teljesen érthetetlen. Mivel a kedvenc kiadómról van szó, így ez nekem több szinten is hatalmas csalódás. /cry /sob

Member: Meglehetősen giccses lányoknak szánt anime némi okkultizmussal, de az ördög a már-már megdöbbentően átlagos, így beleélésre tökéletesen alkalmas főhősnő és a nagyon rosszfiúsra vett helyes pasi diáktanács elnökének leendő kapcsolatában rejlik. A dalbetétek még az amúgy sokat megélt gyomromnak is adtak egy maflást.


Az ősz fantasy animéje: Utawarerumono – Itsuwari no Kamen

Műfaj: akció, dráma, fantasy; Stúdió: White fox; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: 25 x 24 perc

Fantasy anime? Ó, már megint. Sok cuki lány, akik cicafülekkel és farkincákkal hódítanak? Ó, már megint. Ja, és mindezt a Shingeki no kyojint is jegyző White Fox csinálja egy felnőtteknek készült taktikai (eroge) visual novelből?

A 2015 őszén indult Utawarerumono című anime férfi főszereplője egy ismeretlen, hóval borított vidéken ébred fel egy hosszú álomból. Nem tudja mi a neve, és hogy hol lehet, miként került e kietlen tájra. Váratlanul egy hatalmas bogár, óriási csápokkal ront rá és már majdnem végez vele, ám egy gyönyörű lány, éppen az utolsó pillanatban menti meg az életét. A lány neve Kuon (Taneda Risa), egy cicafüllel és farokkal megáldott vándor gyógyszerész. A lány haza viszi falujába az amnéziás hőst, majd a Haku (Fujiwara Keiji) nevet adja neki. Így kezdődik a furcsa szörnyekkel vívott kalandos csaták sora, amiben Haku és Kuon mellett számtalan más karakter veszi ki részét az élet-halál harcokból. Az egész sztori egy Japánban toppon lévő bishōjo és egyben felnőtteknek szánt visual novelt adaptál, ami eredetileg 2002-ben jelent meg a Leaf jóvoltából. Ennek népszerűsége vetekedik a mai napig a Kimi ga Nozomu Eien-jével. Az Utawarerumono játék is idén kapott folytatást, ami pontosan 2015. szeptember 24-én jött ki Playstation 3-ra, 4-re és Vita-ra. Friss adat, hogy Japánon kívül már százezres példányszámban kelt el a játék, és Japánban a megjelenés hetén 55,580 példányszámot adtak el belőle. Ezt a játékotverziót adaptálja az aktuális anime is, így mondhatni a franchise rajongói egyszerre nézhetik ugyanazt a történetet animében és játszhatják a visual novelben.

utawarerumono-screenshots

Vélemény: Tetszik! Nem gondoltam volna, hogy ez a fantasy és szamuráj kultúrkört ötvöző anime ennyire szórakoztató lesz, sőt, az élvezetéhez még az első, 2006-ban futott, 26 részes sorozatot, és a 3 darab, 2010-es OVA-t sem kell ismernem – a játékokról és a mangákról nem is beszélve. (A mai napig, összesen 3 manga adaptációt kapott.) Az anime cselekménye lendületes, Kuon egy ennivaló reakciókkal megáldott macskalány, az ő és Haku kapcsolata egy vén házaspár civódására emlékeztet, és ami a legjobb az egészben, hogy hiába hullanak sorra a karakterek, van egyfajta élcelődő humor a történetben, amit a leginkább az Avangers-ben is jellemző, karakterek közötti ugratáshoz tudnék hasonlítani. Az is mókás, hogy főhősünk egy igazi nyápic legény, semmilyen fizikai munkához nem ért, és nála még a törékenynek tűnő Kuon is sokkal erősebb. Ami egy picit zavaró, hogy a férfi karakterek dizájnja nagyon is hasonló.

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Két rész alapján megvagyok elégedve az animével. Izgalmas anime, a fantasyk közül talán ez tetszik a legjobban a szezonból. S bár a karakterek kicsit sablonosak, a történet nem az! Egy cuki női karakterrel és egy fejben számolós zsenivel egyben remek szezonos animét kapunk!

Dóczi Attila: Misztikus és érdekes. Csóri köpenyes főhősünket különféle szörnyek kergetik, de szerencsére megmenti őt egy macska füles-farkas aranyos leányzó. Hazaviszi, megeteti, munkát keres neki, plusz meglesi, miközben fürdik. Leginkább azzal keltette fel az érdeklődésemet, hogy nem tudom mi fog kisülni ebből. Úgy látszik, itt a kevesebb történet többnek bizonyult.

Jigoku: Egy elég tipikusan induló animének tűnik, de egy mégis nagyon érdekes világba kalauzolja el a nézőt. Meseszép a grafikája, a szereplők mind rém szeretnivalóak még úgy is, hogy elég sablonosak külsőre. Kellemesek a háttérben felcsendülő dalok, és izgalomban sincs hiány – egy olyan fantasy animének tűnik, ami kellemes szájízt hagy maga után.

Krisz: 2006-ban ezt a sorozatot már végignéztük, csak más karakterekkel. Így legalább aki kihagyta azt, most megnézheti kicsit modernebb változatban, más skinekkel. Nem lesz ez rossz, csak már láttuk.

Member: –


Az igazi élet a csatatéren zajlik – Gundam: Tekketsu no Orphans

gundam-fullmoonMűfaj: dráma, háborús, akció, sci-fi, mecha; Stúdió: Sunrise; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: ? x 24 perc

„Az igazi élet a csatatéren zajlik.” kezdősorokkal indít a Mobile Suit Gundam franchise 14. reinkarnációja. A Sunrise stúdió évtizedek óta futó mecha univerzumának újabb állomásához értünk, ami a szokásos klisék mellett egy igazán érdekes alkotópárossal rukkolt elő. Rendezője az a Nagai Tatsuyuki, aki az Ano Natsu de MatteruHoney and Clover II és a To Aru Kagaku no Railgun animéket rendezte korábban, míg a forgatókönyvíró az érzelmes és drámai műveiről ismert Okada Mari (Hanasaku IrohaNagi no AsukaraZetsuen no Tempest). Kettejüket beültetni a japán Star Warsként is elkeresztelt giga-mecha franchise újabb animesorozatának levezénylésére elég merész ötlet. Tény, hogy amikor utoljára dolgoztak együtt, akkor szuper sorozat született a koprodukciójukból ld. Toradora!, de abban nem volt háború, maximum szerelmi csatározások. Így kérdés mennyire lesz epikus ez a feldolgozás, amit egyébként olyan Gundam-újonc, mint jómagam, gond nélkül elkezdhet, mert nem kell hozzá A-Z-ig ismerni az összes korábbi univerzumot. De jöjjön is a történet:

300 év telt el a Mars és a Föld közötti véres háború óta, amit egy feszültségekkel terhes időszak váltott fel. Bár az emberiség sikeresen kolonizálta a vörös bolygót, sajnos a kiégett Föld nyújtotta katonai fenyegetettség nem múlt el, sőt, a helyzet annyira súlyos, hogy a marsiak megélhetési lehetőségeit is veszélyeztetik szankcióikkal. Éppen ezért egy béketárgyalás keretében érkezik a Földre a Mars hercegnője, Kudelia Aina Bernstein (Terasaki Yuka). Védelmére egy gyerekkatonákból álló hordát rendelnek ki, kiket a felnőttek magukra hagytak és élőpajzsként használnak a csatákban, ráadásul kegyetlen sebészeti beavatkozásokon kellett átesniük, hogy a hatalmas mecha robotokat irányítani tudják. Ennek a csapatnak a kapitánya a kemény Itsuka Orga (Hosoya Yoshimasa), kinek legjobb bajtársa és történetünk főhőse a zseniális pilóta, Augus Mikazuki (Kawanishi Kengo). Amikor a védelmük alatt álló hercegnő miatt rájuk támadnak más földi csapatok, a fiatalok úgy döntenek, hogy fellázadnak. Nem hagyják tovább, hogy kényük-kedvük szerint használják fel őket a felnőttek.

gundam-screenshots

Vélemény: 1. Nohát, ez tiszta Aldnoah.Zero – abba ne menjünk bele, hogy melyik nyúlhatta le előbb a másik történetét. 2. A fujoshi énem ezt kiáltotta: nagy gépekben izmos bishik harcolnak félmeztelenül = must see! 3. Orga és Mikazuki viszonya kísértetiesen emlékeztet a Noir című anime Mirelle és Kirika párosáéra. Az idősebbik a stratéga és a maszkulinabb, míg a fiatalabb a verhetetlen harcos, aki tűzön-vízen át, gondolkodás nélkül követi társa parancsait. Ítélet: nézős, de reméljük kellő karakterdráma és fejlődés is bekerül a háborús testzúzó paprikásba.

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Nem láttam ^^”

Dóczi Attila: Nem láttam, sorry. 🙂

Jigoku: Egy Gundam sorozat, mert azokból sosem elég! Az Iron-Blooded Orphans egy új Gundam-univerzum nyitánya, amelyben a megszokott elemeken túl mindenféle új dolog keveredik, kellemesen izgalmas hangulatot keltve mind a Gundam-animéket ismerőknek és az újonnan becsatlakozóknak. A karakterdizájn különleges, ahogy a szereplőgárda is igen változatos, és eddig a történetvezetésre sem lehet panasz, mert garantáltan a székbe ültet.

Krisz: Nem láttál még egy gundam animét sem? Itt a lehetőség! Ezzel bepótolsz körülbelül mindent, amiről eddig lemaradtál, mivel a jól bevált sémát viszi tovább. Legalább nem úgy csinálták, mint a Shingeki! Kyoujin Chuugakkounál és vették a fáradtságot, meg az energiát, hogy valamit alkossanak. Nem lesz rossz, de nem is váltja meg a világot.

Member: –


Hajléktalan istenségünk visszatért: Noragami Aragato

noragami-aragoto-fullmoonMűfaj: akció, természetfeletti; Stúdió: BONES; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboi, Wikipedia, Epizódok száma: 12 x 24 perc

A Kodansha kiadó másik húzó címe a Shingeki no Kyojin mellett a Noragami, ami 2010-es indulása óta 13 mangakötetet és egy special kiadást tudhat magának. A sorozat a lehengerlően szép karakterdizájn és izgalmas, olykor komikus, olykor shōnen elemekben gazdag története mind itthon és Japánban egyaránt népszerű. A 2014-es téli szezonban indult animeadaptáció első évada után most ősszel pedig jött a közvetlen folytatás, ami a manga 25. fejezetétől vette fel a fonalat. (Ó, érdekesség, hogy idén ősszel okostelefonra is kijött belőle egy játék, a Sakura Softtól.)

Sztori röviden: Iki Hiyori egy átlagos középiskolás lány volt egészen addig, amíg meg nem mentette az életét egy busz elé lépő hajláktalan alaknak. Az incidensnek köszönhetően néha kómaszerű álomba zuhanó hősnőnk megtudja, hogy a megmentett személy egy elfeledett Istenség Yato névre hallgat és nincs otthona, avagy szentélye. Nos, a második évadra Hiyori és Yato kapcsolata még szorosabbá fonotódik a véletlen és kényszer együttműködés után, ugyanis hősnőnk egyre mélyebben ragaszkodik Istenségünkhöz. Azonban hősnőnk elveszti minden emlékét Yatóról, amikor újévkor Nora és az általa megidézett ayakashi támadása után. A lány az emlékeit majd Yato illata nyomán szerzi vissza.

noragami-aragoto-screenshots

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Szuper kezdésű lett a Noragami 2. évada! Az openingje remek, a története pedig magáért beszél. Nagyon belecsapott a lecsóba a sztori, ami miatt nagyon várom a következő és következő részeket minden héten. Aki látta az első évadot annak kötelező a folytatás, nem fogtok csalódni!

Jigoku: Annak ellenére, hogy mennyire féltem a második évadtól, úgy fest, minden aggodalmam fölösleges volt: a történet izgalmasabb, mint bármikor, és továbbra is érdekesek a szereplők meg különleges a sorozat hangulata. Akinek tetszett az első évad, ki ne hagyja!


A sztoikus szuperhős története: One Punch Man

one-pucnh-man-fullmoonMűfaj: akció, vígjáték; Stúdió: Madhouse; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListWikipedia, Epizódok száma: 12 x 24 perc

A Madhouse végre csinált egy szuper animét? Ne, komoly? És tényleg! A One Punch Mant már hónapokkal korábban megelőzte a híre. Mindenki lázasan várta, mivel egy webcomicként indult 2009-ben – 2015. szeptemberig 109 fejezetet jelent meg. Egyébként a magát csak ONE-nak nevező hobbi-mangaka rajzolja, aki a saját oldalán osztja meg az új fejezeteket, és így nem kap érte fizetséget. A képregénye népszerűségét mutatja, hogy 2012. júniusban már 7,9 millió rajongót tudott magának, így a manga remake indítása nem is volt kérdéses – ez most a 9. köteténél tart a Shueisha kiadónál. A remake-et Murata Yusuke rajzolja, aki az Eyeshield 21 focis sport mangát is illusztrálta. A manga angol nyelvű kiadást is kapott, és előkelő helyen szerepelt a New York Times Manga Best Sellers listáján, de emellett jelölték a Manga Taishō-díjra, sőt, még a rangos Eisner-díjra is 2015-ben! Most pedig elstartolt a One Punch Mant adaptáló anime, és még jön mellé egy OVA is.

Történet: Meleg nyári nap volt. A 22 éves Saitamát megint nem vették fel arra a munkahelyre, ahova beadta önéletrajzát. Amikor életunt fejjel hazafele sétált, egy óriási rákember állta útját, ki féktelen erejével sorra irtotta az ártatlanokat. Ám Saitamát ez sem érdekelte. Bár a rákember megkímélte életét, végül egy herefejű kisfiút szemelt ki következő áldozatául, amiért az mellbimbókat rajzolt a páncéljára. Mikor a kisfiúnk élete veszélybe került, Saitama röpke habozás után úgy döntött, hogy megmenti. És hogy szuperhős lesz. Háromévnyi kemény edzés után ő lett a világ legerősebb embere – ennek az lett az ára, hogy teljesen megkopaszodott. Ám akadt egy kis bökkenő: nem volt többé olyan ellenfél, akit ne tudna legyőzni egyetlen ütéssel.

onepunch-screenshots

Vélemény: Zseniális! Humoros, ironikus, vicces. Minden megvan benne, ami egy szuperhős paródiához kell. Saitama állandóan ironizál, egy kis lyukban él, és arról ábrándozik, hogy végre olyan ellenfélre akad, aki végre képes megsebezni. Ha szörnyek jönnek, folyamatosan beszól nekik, ugratja őket, idegesítik az érzelmes melodrámák, semmi és senki se képes kirángatni életuntságából. Személyében ötvöződik minden, ami a japán shōnenben és az amerikai szuperhős képregényekben ismert, sőt, még egy tanítványa is lesz a szőke bishi-kiborg személyében (Genos – haláli a srác, ő a kedvenc figurám eddig). Nehéz leírni azt a kellemes humort, amit nagyszerűen nyom eddig az anime. Az egyik legjobb pillanat számomra az első két rész alatt az volt, amikor Saitama nem tudott lecsapni egy moszkitót, és kiborult tőle, közben Genos egy epic figthot nyomott több órán át a moszkitók királynőjével, akit nem mellesleg Saitama egyetlen ütéssel elintéz egy másodperc alatt – megint. Nem csoda hát a hype az anime körül, hiszen hihetetlenül szórakoztató és muris csattanókkal teli!

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Nem láttam 😛

Dóczi Attila: Az őszi szezon egyik kiemelkedő alkotása. Egyszerűen baromi vicces. One Punch Man a szuperhősök feje tetejére állítása, ahogy az anime maga is sorra rúgja fel az ismert kliséket. Remek főhős, látványos harcok, és töménytelen humor. Rendkívül szórakoztató. Kihagyhatatlan.

Jigoku: A Gintama óta talán az egyetlen paródia-anime, ami teljesen magával ragadott. Igen kellemes nézni, ahogy a sorozat kifigurázza a shōnen-kliséket, anélkül, hogy erőltetett lenne. Aki szeretne jókat nevetni, de közben mégis izgalmas történetet nézni, nem kell, hogy továbbkutasson.

Krisz: Aki nem ismeri, az szégyellje magát! Az őszi szezon aranyérmese, messze a legjobb választás az összes közül. Nem csak zseniális a történet, nem csak fantasztikus a humora, de igényesen is van kivitelezve. Mit nem adnék, ha Saitama bekerülne egy-két népszerű shōnenbe…

Member: Ki ez, Piccolo? Kellően elborult, nyilvánvaló shōnenparódia, jó poénok, meggyőzött. Legalább ebben rájöttek, ha valaki óriásira nő, szakadni fog a ruha. De hogy azt mondja, ő a legerősebb, miközben mindenki tudja, hogy Cirno! Ez biztosan végignézem majd!


Ha a Dr. Csontból anime lenne: Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru

sakurako-san-fullmoonMűfaj: dráma, bűnügyi; Stúdió: Troyca; Linkek: AniDBANN EncyclopediaMyAnimeListsyoboiWikipedia, Epizódok száma: 12 x 24 perc

Gyenge felütés után, igazából a második résszel indult be az idei szezon másik bűnügyi sorozata a Subete ga F ni Naru: The Perfect Insider mellett -, ami családi erőszakkal és kegyetlenebbnél, kegyetlenebb gyilkosságokkal próbál játszani érzékeny idegeinkkel. A Ghost Hound, a Tasogare Otome × Amnesia és a Gosick animék kedvelőinek tetszhet majd igazán ez a széria, mert az említett három sorozatból minden jót felvonultat, mégpedig: 1. oszladozó hullákat és őrült erőszakot, 2. hosszú, fekete hajú hősnőt, aki egyszerre hátborzongató, hidegvérű és szeretnivaló, 3. egy furcsa párost, kiknek kapcsolata szerelemmé formálódhat közös nyomozásaik során. Engem már ezekkel levettek a lábamról. Az már más kérdés, hogy sikerül-e a várakozásoknak megfelelően teljesítenie, mert az Aldnoah.Zero-t jegyző Troyca stúdiónak ez lesz az első önálló munkája, és még a rendező – Katō Makoto – is teljesen zöldfülű. Eddig csak pár epizódot rendezett korábban, például a Btooom! és a Servant x Service című animékben.

Az animére a japán Dr. Csontként hivatkoznak sokan – én is elkövettem ezt a vétket. Ám jóképű FBI-ügynökök és különc agytrösztök helyett egy hűvös szépség fogja a csontok iránti – cseppet sem hétköznapi – érdeklődését bemutatni mindennemű szellemes humor nélkül. Ő Kujō Sakurako (Itō Shizuka), aki igazi ojōsanként nyomoz a legbizarabb rendőrségi ügyekben, míg segítőtársa a mindössze középiskolás éveit taposó Tatewaki Shōtarō (Enoki Junya). A műfaj kedvelői olyan animék után, mint a Kara no Kyōkai vagy a már említett Gosick, biztos csillogó szemmel fognak bele ebbe a sorozatba is. Különösen azért, mert az említett animék ikonikus párjainak toposzát – Shiki és Mikiya (Kara no Kyōkai), Victorique és Kazuya (Gosick) – eleveníti fel majd ez a sorozat is. Az anime Ōta Shiori 7 kötetes light novel-sorozatából készül, főleg a klasszikus detektívszériák kedvelőinek szánva. A light novel sikerét bizonyítja, hogy 2003-as megjelenése óta 600 ezer példányszámban kelt el Japánban, és idén júliusban már seinen manga-adaptációt is kapott.

sakura-screenshots

Vélemény: Az első epizód gyenge lett. Inkább a humorra fókuszált, a két főhősünk viszonyát próbálta bemutatni, de elég amatőr módon. Az is balul sült el, hogy csont fétises főhősnőnk egyszerre tűnt komolynak és bezsongott nagy gyereknek, aki a csontjaiért még hisztizni is képes. Aztán jött a második epizód a maga 360 fokos fordulatával. Itt már kőkemény erőszak, dráma, lelki terror és nagy tragédiák ütöttek be. Ezt vártam. Ezt imádtam. Vajon végig e között a két szélsőség között fog ingadozni a sorozat? Ha a második epizód hangulata folytatódik, akkor szenzációs lesz a széria, de ha nem… Akkor maximum a próbálkozást és a gyönyörű animációt lehet majd értékelni benne.

VÉLEMÉNYEK A KEREKASZTAL TAGJAITÓL

Daisetsu: Ha választanom kéne az igazi Dr. Csont sorozat és az anime között akkor az animét választanám. Szimpatikus főszereplő, rejtélyek és izgalmak. Ezt adta eddig nekünk az anime, ami nálam jelenleg nagyon esélyes a szezon legjobbja címre. Reméljük, hogy a japán Bones tartogat még számunkra meglepetéseket és akkor ez lesz a szezon egyik gyöngyszeme.

Dóczi Attila: Szemet gyönyörködtető ez az anime, nagyon szép a rajzolása. Emellett van egy nem átlagos főhősnőnk, aki egyfajta női Sherlock Holmes-ként rendkívüli megfigyelőképességgel és ragyogó intelligenciával rántja le a leplet a bűnesetekről. Sok háttérinfó, érdekes karakterek, nyomozás az igazság után, szép csomagolásban. Engem megvett.

Jigoku: Tegyünk össze egy csontfétises orvost és egy aranyos középiskolás fiút. Mit kapunk? Egy érdekes, helyszínelők-hangulatú, ám annál ezerszer izgalmasabb sorozatot, ami már most igen magasra tette a lécet. Egyaránt operál vicces és komoly jelenetekkel, de ezeket számomra kellemes arányban és megfelelő módon tálalja, maga a nyomozás pedig mindig bámulatos.

Krisz: Ami engem illett, én szerettem anno a Bones c. sorozatot, így nem meglepő, hogy ez is elnyerte a tetszésemet. Az animáció szerintem lehetne jobb és talán túlságosan vidám a képi világ, de ez csak személyes vélemény.

Member: –


(Visited 3 248 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .