Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen / Jōgisa X no kensin (könyv; 2012)

Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen (könyv; 2012)

Higasino Keigo: X - A gyilkos ismeretlen
Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen (könyv; 2012)

Milyen a tökéletes gyilkosság? Idén egy letehetetlenül izgalmas krimi jelent meg magyar nyelven Higasino Keigo tollából, aki a matematika ösvényein keresi erre a választ. Bűnügyi története a Japán Alapítvány és a budapesti Libri Kiadó jóvoltából érkezett el e hónapban a könyvesboltok polcaira. Mit is kell tudni e vérbeli japán krimiről? A vért mellőzzük most, maradjon csak a minden eshetőséget kizáró és a rendőrséget félrevezető logika, amelyet tiszta, mégis tökéletes részletességgel dolgoz ki az író. 

Mit tennél meg a nőért, akit tiszta szívből szeretsz?

Hanaoka Jaszuko exbárkisasszony, aki egykori munkáját feladva jelenleg egy bentóboltban eladó. A nő több éve elvált erőszakoskodó és züllött férjétől, aki bizonyos időközönként újra és újra feltűnik az életében pénzt követelve tőle. A férfi most újra visszatér, és nem riad vissza attól sem, hogy Jaszuko korábbi házasságából született lányát, Miszatót megfenyegesse. A tinilány és édesanyja szembeszáll az újabb erőszakoskodó ütlegekkel, ám ellenállásuk oly erősre sikeredik, hogy végül megölik a férfit. A gyilkosságnak fültanúja lesz a matekzseni szomszédjuk, Isigami, aki felajánlja segítségét a kétségbeesett nőknek. A férfi, Jaszuko asszony iránti szerelemből fakadóan hajlandó eltüntetni a holttestet és alibit biztosítani a hölgyeknek, cserébe csupán minden utasítását követniük kell. Ám, a rendőrség sem marad ki sokáig a képből, és egy rendkívül jó szimattal megáldott kopó, Kuszanagi kapja a rejtélyes gyilkosság felderítésének ügyét. Isigaminak még ennek ellenére is sikerül félrevezetnie a rendőrséget, azonban egy valamivel nem számol. Az ügybe bevonnak egy hozzá hasonlóan csodálatos elmével megáldott fizikust, Jukava Manabut, aki úgy tűnik méltó ellenfél lesz e szellemi párharc során.

Az X – A gyilkos ismeretlen című regény 380 oldalon át nyújt izgalmas és szórakoztató kikapcsolódást a krimi szerelmeseinek. Nem egy Sherlock Holmes rejtély tárul fel benne előttünk, de nem is egy Natsuo Kirino-féle, a Kín című regényében megfogalmazott társadalomkritika. Itt kezdetektől fogva tudjuk kik a tettesek, mi a bűnrészesek összejátszásának eredménye, de a csavar ott kezdődik, hogy hogyan derül ki annak minden egyes mozzanata, ahogy a zseni Isigami próbálja elterelni a gyanút a szeretett nőről. Ugyanis megtörtént a gyilkosság, a legközelebbi képünk pedig az, ahogy a rendőrség nyomozni kezd és a gyanú árnyékában egyre furcsább nyomok kerülnek a felszínre.

A legnagyobb aduászt azonban az író a könyv vége felé dobja be, ami alapvetően olyan megrázó és mesteri fogás, hogy nem véletlen az, hogy Higasino Keigo Naoki-díjas bestseller-szerző a hazájában.  A regény vége megindítóan katartikus, hogy magam is meglepődtem a csattanóra végződő, mégis előre sejthető befejezés elementáris hatásán. Az író stílusa ezzel párhuzamosan egyszerű és követhető, eleinte túl egyszerűnek is tűnik, de ne tévesszen meg ez senkit. Ugyan a kommersz krimik tipikus világát idézi fel a regény, amit azért egyedi módon átitat az író sajátos stílusa, illetve maga a japán légkör és a japán (merev) társadalmi szabályok rendszere. Mindenesetre, aki egy intellektuálisan is megmozgató, magyarázatokkal, leleplezésekkel teli krimire vágyik, annak igazán kiemelkedő élményt nyújthat ez a regény, főleg, hogy a bűnügyi téma ellenére önfeláldozó és mély személyiségrajzzal megáldott egyének tűnnek fel a történet során. Ezeknek a karaktereknek a lelkét, cselekedeteiknek mozgatórugóit, a bennük rejlő drámát is feltárja az író, valamint lefesti azokat a sajátos jellemzőit a japán habitusnak, amiket az elkötelezettség és a szeretet határoz meg. A regény utolsó soraiból pedig egyenesen sikolt egyfajta megtört keserűség és tragédia. Garantáltan felejthetetlen élmény azoknak, akik kedvelik e műfajt.

A regény eredetileg 2005-ben jelent meg Japánban, de ez a magyar fordítás a 2008-as, tokiói Bungeishunjū kiadó által újranyomtatott verzió alapján készült. Higasino Keigo egyébként 1958-ban született, valamint ebben a regényében feltűnő Jukava Manabu (becenevén Galileo dedektív) több más történetében is old meg rejtélyeket. A terjedelmes bibliográfiával bíró író jelenleg a Mystery Writers of Japan egyesület elnöke. 1999-ben nyerte el a Mystery Writers of Japan-díjat a Himitsu című regényével, a Naoki-díjat eme frissen megjelent, X – A gyilkos ismeretlen című művével érdemelte ki. A rejtélyekkel teli bűnügyi regények mellett rövid esszéket és gyermekkönyveket is ír. A regény alapján készült 2008-ban egy japán mozifilm verzió is, ami IMDb-n is igen szép pontszám nyomán, illetve ilyen jó alapanyag mellett garantáltan szórakoztató lehet. A filmes szakmán kívül a televízió se hagyta parlagon heverni Higasino Keigo történetét, 2007 októberében tv-sorozat is indult belőle. A 10 epizódos sorozat a Renzoku (Galileo) címet viseli.

Adatok

X – A gyilkos ismeretlen (Jōgisa X no kensin)
Író: Higasino Keigo
Fordította: Mayer Ingrid
Magyar megjelenés éve: 2012
Terjedelem: 380 oldal
Megrendelhető: Libri Kiadó honlapjáról

(Visited 315 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Higasino Keigo: X – A gyilkos ismeretlen / Jōgisa X no kensin (könyv; 2012)

  1. Óóó, de hisz ebből a könyvből készült a 2008-as Yougisha X no Kenshin mozifilm (a 2007-es Galileo sorozat szélesvásznú kiegészítése)!! Nagyon kíváncsi vagyok rá, a film tetszett, szóval a könyv is biztos pazar lesz! 🙂

    Köszönet az ajánlóért! 🙂

    1. Hoho, a filmet mindenképp megnézem, a leírás szerint akkor tényleg egy az egyben megegyezik a kettő! Köszönöm, hogy szóltál! :))) Ki is egészítem a beszámolómat hogy léteznek. ^^

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .