Natsuo Kirino: Kín (japán könyv)

Natsuo Kirino: Kín (japán könyv)

A napokban jelent meg az egyik legismertebb és legsikeresebb japán krimi író, Natsuo Kirino (1951-;) regénye, mellyel világhírnévre is szert tett: a Kín. A regényt 1997-ben írta, mellyel eddig egyedüli japánként jelölték a 2004-es MWA Edgar Allan Poe díjra. Számtalan regényt és novellát írt, hazánkban pl.: a Grotesque című műve jelent meg korábban, angol fordításban. Munkáit filmvászonra is adaptálták.

A Kín pedig a legjobb krimi amit eddig olvastam! A könyv letehetetlen volt, így nagyon remélem hogy az írónő további alkotásai is megjelennek majd nálunk, az se baj ha csak angolul. A lebilincselő történet lerántja a leplet Japán sötét alvilágáról. Főszereplői azonban nem a törékeny, japán nők, hanem egyszerű, de kemény háziasszonyok. A szép Jajoi egy nap megöli erőszakoskodó férjét, és munkahelyi barátnőitől kér segítséget a holttest eltüntetéseben. A 4 barátnő közül Maszako veszi kezébe az irányítást, és ráveszi társait egy olyan bűnre, mely egyenesen vezeti mindegyiküket a pokolba. Ám a gyilkosságot hiába sikerül eltitkolniuk, egy olyan szörnyet ébresztenek fel testükkel, mely véres leszámolásra készül a bosszú jegyében.

Az írónő meghökkentő részletességgel írja le a gyilkossági jeleneteket, szinte magunk is érezzük ahogy a kés az áldozat(ok) húsába mélyed. A cselekmény pedig váltakozva hol az egyik, hol a másik főszereplő szemszögéből bonyolódik, és egy pillanatra se lankad az izgalom. A nők lelkivilágára, és körülményeikre, illetve az idősödő japán nők hátrányos helyzetére is rávilágít a regény. 30-40-en túli nők, akik elvesztették férjük tiszteletét, akiket semmibe vesznek a munkaerőpiacon, akik minden lehetőséget megragadnak, hogy életüket jobbá tegyék. Mégis hiába keresnek tetteikre igazolást, a lelkük mélyén mind tudják, hogy bűnösök. Rőviden: erőszakos, véres, megrázó. Érettebb olvasóknak ajánlott! 😉

Linkek: Natsuo Kirino hivatalos oldala | Alexandra.hu | Wikipédia

(Visited 260 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .