Ázsiai hangok a magyar közönség előtt

Home Made Asia az egyik leglátványosabban fejlődő magyar cover csapat, akik ázsiai zenéket hoznak el nekünk a magyar színpadokra. A 2014-es Tavaszi MondoConon immár második alkalommal hódítottak este 8-tól, mondhatni ez volt a szombati est nagy durranása április 26-án. Bevallom, személy szerint is imádom őket és a kezdetektől követem a fejlődésüket. Először a 2013-as nyári conon léptek fel, ahol bensőséges hangulatban szórakoztatott minket a csapat alapítója, DV, míg a többiek éppen átöltöztek. Most professzionálisabb hangulatban, szinte duplára nőtt taglétszámmal hozták el a bugit, miközben folyamatosan pörgették a koreai dögös popot egy kis japánnal, dupstep-pel és még sorolhatnám, hogy mivel – a repertoárjuk rendkívül gazdag. A kedvenc programom a lányok háborúja volt, amin két koreai, egy népszerű fiú és egy lány banda dalára vetette össze tánctudását két csapat. A fergeteges hangulat mellett átjött az, hogy olyan kitartással és elköteleződéssel csinálják mindezt, amit még a profi előadóművészek is megirigyelhetnek tőlük.

Álljon itt most egy rövid interjú DV-vel, a Home Made Asia alapítójával, aki mellesleg kiválóan énekel japánul, menőn rappel és a legtündéribb humort képes a színpadra varázsolni egy perc alatt:

ÉN: Hogy éreztétek magatokat a MondoConon?

DV: A MondoCon nekünk kora reggel indult, amikor is elkezdtük a színpadi próbákat a rendezvény megnyitása előtt. Mivel erre a rendezvényre nagyon összetett műsorral készültünk, így az előkészületek is sok időt vettek igénybe. A nap további részében a Con programjait élveztük és nagyon örültünk, hogy sokan lelkesítő szóval fogadtak minket már napközben is ha összefutottunk. A fiúk free hug körúton jártak, összemérték erejüket a lányokkal a Just Dance (mi az? xbox dance játék :D) játékban, többünk a karaoke versenyen is részt vett. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, nagyon jó hangulatú társasággal találkoztunk megint csak. A koncert előtt persze nagy volt az izgulás, de azt hiszem a technikai problémák ellenére nagyon élveztük a koncertet. Reméljük, hogy a közönség is.

ÉN: Hogy készültetek a fellépésetekre?

DV: A fellépésre azóta készülünk, hogy tudjuk a tavaszi con időpontját, tehát több hónapos felkészülésről beszélünk. Ebben az időszakban megszaporodtak a próbák. Táncpróbák több helyszínen zajlottak egyszerre, közben megint máshol az énekpróbák zajlottak. Mivel most már nagyon sokan vagyunk, erre szükség is volt. Kemény munka volt és nagyon komoly munkája volt ebben a vezetőségnek is, hogy a műsor összeálljon. A próbák alkalmával arra figyeltünk, hogy amit színpadra állítunk, az minél magasabb színvonalat képviseljen, hogy ez által népszerűsítsük az ázsiai zenét, illetve szórakoztassuk a közönségünket.

ÉN: Milyen volt a közönség?

DV: Amikor a koncertünk elején bemondták, hogy perceken belül következik a Home Made Asia és a közönség felől hangos ujjongást hallottam, akkor azt volt az első kérdésem: Ez nekünk szól? Valaki mögöttem azt mondta: Nektek. Hát akkor nekem nagyot dobbant a szívem és azt hiszem ezzel mindenki így volt. Nagyon nagyon nagyon jó érzés volt és ezúton is köszönjük mindenkinek, hogy ilyen hangosan, lelkesen üdvözölt minket, hiszen ez nagyon nagyon sok erőt ad abban, amit csinálunk. A koncert alatt is nagyon sok pozitív megnyilvánulást hallottunk és azt hiszem az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon jólesik és köszönjük, hogy ilyen sokan élvezték a műsorunkat.

ÉN: Nagyon szépen köszönöm az interjút!

Megtalálod őket YouTube-on, FacebookonSoundcloudon és a hivatalos weboldalukat is követheted.

Ne csak énekelj, teszteld tudásodat!

Bár ez nem szombaton volt idén, de a Tavaszi MondoCon számomra új, és másik izgalmas zenei programja a Zenekvíz. Mivel énekelni már nem tudok, de a zenéket szeretem, ezért kíváncsian ültem be április 27-én, vasárnap erre a programra. Ez egy felettébb szórakoztató közös időtöltés olyanoknak, akik bandázva járnak conra. Miközben hallgatjuk a zenéket és gondolkodunk, hogy melyik animéből lehet, mindig jön a nagy Aha-élmény és lelkes fejrázás, amikor rájövünk a titokra, és csillogó szemmel jelöljük be tesztünkön a megfelelő választ. Humoros pillanat, amikor a karaoke teremben mindenki egyszerre kezdi el rázni a fejét a dalra és huncutul mosolyog a bajsza alatt. Persze, a Zenekvíz nem könnyű, sőt. Vagy elvetemült otakunak kell lenni, hogy felismerd az előző év összes animéjének a zenéjét, vagy zseninek, aki mindent megjegyez első  hallás után, a régebbi animék pedig kemény fejtörést tudnak okozni. Idén nem is szerepültünk olyan jól, de most először volt Disney-kategória is, ami nagyon tetszett! Mivel másodjára voltam eddig ezen a programon, ezért gondoltam mélyebbre ások, és megkérdeztem az egyik szervezőt, Tukeinont, hogy hogyan is szervezik ezt:

ÉN: Mi alapján állítjátok össze a Zenekvíz listát?

Tukeinon: Miután a karaokét is én szervezem, így elég nagy rálátásom van arra, hogy mely számok és előadók lehetnek ismertebbek. Törekszem arra, hogy mindig kerüljenek bele ezekből az animekből számok, illetve ezen előadóktól, animékben is elhangzó dalok. Az utóbbi években mindig variáltam az animék eloszlásain. Mostanában nagyobb arányban teszek bele az utóbbi öt év számaiból, mert azt tapasztaltam, hogy ezeket inkább felismerik a résztvevők, mint a régebbieket. Az is fontos szempont, hogy minél többféle műfajt szerepeltessek. Sokféle versenyző van, mindenki mást szeret. Szeretem, ha minél többen hallanak olyan számot, ami ismerős a számukra. Szoktam gonoszkodni is, hogy valami rendkívül ismert számot beválasztok a kvízre, de előadó alá. Általában azonnal megtudják a résztvevők mondani, hogy milyen animéből is van a szám, de hogy ki az előadó? Azt már nem. Persze fordítva is előfordul, tudják az előadót, csak éppen az animét nem. A válaszlista (pl. rapidnál) már jóval nehezebb. Ott több dologra figyelek. Egyik, hogy olyan animék kerüljenek össze, amik valamilyen vonatkozásban összehozhatók a megoldással. Például azonos énekes, vagy azonos stílust képviselő énekesek vannak, esetleg azonos zeneszerző. Esetleg közel azonos évben készültek (nem mindig, van amikor pont azzal segítem a megoldást, hogy kifejezetten eltérőket teszek össze).

ÉN: Milyen volt az idei játékosok felkészültsége?

Tukeinon: Korábban volt kiadott animelista, így fel lehetett készülni valamelyest (ami azért megjegyzem nem egyszerű feladat, lévén nagyjából 7×24 anime összes számáról van szó). Ezúttal azonban nem. Kezdeti eredményeket figyelembe véve nem számítottam 50%-nál jobb eredményekre, ehhez képest kifejezetten magasabb eredmények születtek. A kategóriák győztesei is sokkal jobban eloszlottak az eddigiekhez képest. Azt hiszem, a jövőben is próbálkozunk ezzel.

ÉN: Miért kezdtetek neki a zenekvíz szervezésének?

Tukeinon: Ennek több oka is van. Szeretem a zenéket, és ha látok egy animét, sokáig emlékszem milyen számokat is hallottam belőle. Általában azt is meg tudom mondani, milyen események is kötődnek hozzájuk. Kíváncsi voltam mindig is arra, hogy mások mennyire figyelnek oda erre. Régen Mako (Nana, Lovely Complex fordítója) egy Sailor Moon Fanfiction klubújságot vezetett, és ennek kapcsán egyszer előállt egy zenekvízzel. Fel kellett ismerni a számokat (rövidebb és hosszabb számrészletek alapján), melyik milyen karakterhez kötődik, mikor volt hallható, mi a címe stb. Rendkívül tetszett, azt hiszem ez volt a legnagyobb hatással arra, hogy én is komolyabban belevágjak.

ÉN: Nagyon szépen köszönöm az interjút!

Neked hogy tetszett ez a két program?

Van kedvenc japán, vagy más ázsiai előadód, akit szívesen hallanál élőben is?

Én Gackt-nak és Kokiának például örülnék.

Jöhetnek kommentben a válaszok!

(Visited 86 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .