AKROSS Nemzetközi AMV-verseny 2013

Nem bírom ki! Muszáj írnom az idei év legnagyobb nemzetközi AMV-versenyéről, az orosz AKROSS-ról. Amellett, hogy eddig 302 versenyző jelentkezett rá, 4 magyar is ott van a versenyzők között, akik nem mellesleg személyes kedvenceim! Kik is ők? Melyek eddig a legjobb versenyvideók, amiket publikáltak a szervezők? Olvass tovább, ha érdekel.

Amit az AKROSS-ról tudni érdemes

Az orosz amv-szcéna hirdeti meg évről évre a versenyt, ami 2003 óta invitálja a világ legjobb vágóit az AKROSS CON-hoz kapcsolódó AMV-versenyre. Az oroszok a legerősebb és legjobb vágók per pillanat itt a térségben, így nem orosz vágóként ezen a terepen mindenképpen nagy elismerést von maga után, ha előkelő helyen végzünk. A versenyre meghosszabbították a jelentkezési határidőt 2014. január 3-ig, így aki indulni szeretne, itt a lehetőség. A videók végleges feltöltésének harárideje január 15-e és a többfordulós közönségszavazás február 1-jén indul (a részletekért érdemes felkeresni a szervezők oldalát). A győzteseket pedig 2014. február 10-én hirdetik ki.

Az Akross hivatalos weboldala.
Az Akross hivatalos weboldala.

A győztesek 15 kategóriában lesznek megnevezve (a közönségszavazatok, a versenyre külön összeállított zsűri pontozása alapján – kicsit elvesztem a kategóriákban, ha rosszul értelmeztem/fordítottam őket, nyugodtan javítsatok ki):

1. Első helyezett; 2. Második helyezett; 3. Harmadik helyezett; 4. Az AKROSS zsűrijének kedvence; 5. Közönség kedvence; 6. Legjobb akció (Action); 7. Legjobb dráma (Drama); 8. Legjobb romantikus videó (Romance); 9. Legjobb paródia/komédia videó (Comedy); 10. Legjobb táncos videó (Fun / Dance); 11. Legjobb pszichedelikus (Psychedelic); 12. Legjobb eredeti ötlet (Most Original Conception); 13. Legjobb történet (Best Story); 14. Legjobb technika (Best Technical Work); 15. Legjobb vizuális effektek (Best Design of Visual Effects).

Az előző év nyerteseinek listáját itt tudjátok megnézni. Közülük nekem a következők voltak emlékeztesek: Umika – Sincerity (Hyôka és Umika mindig jó párosítás, na meg Halou, imádom ezt az előadót), Seliafel – Secrets of emotions (vigyázatok Kyûbeijjel!), Okami – Dark City (kemény, zúzós, hangulatos és horrorisztikus), DigiCat – Each Moment (gyönyörű dance amv), AxisPOV – The Monster (Black Rock Shooter fanoknak kötelező).

Magyar indulók az idei Akrosson

Szerintem nem lesz okunk szégyenkezni, mert magyar vágók közül a legjobbak és a legtöbb potenciállal bírók képviselnek majd minket a 2013-as Akrosson. Persze, mindegyiküknek megvan a maga egyedi stílusa, erőssége, vagy éppen gyengesége, de tettek már le az asztalra nem egy olyan művet, amivel ha nem is az oroszoknál, de nemzetközi színtéren értek el népszerűséget. Remélem sikerül befejezniük a videóikat időben és jól szerepelnek majd. Nézzük kik is ők ABC sorrendben:

EllipseIris
EllipseIris

1) EllipseIris: A kiválóan vágó lány 2010 nyara óta ontja magából a meglepetéseket, először egy Paradise kiss és Odett ötvözésében készült AMV-vel hívta fel érzelmes stílusára a figyelmemet. Hatásosan építkezik drámai művein belül, a tavalyi Akrosson is indult. Számomra kiemelkedő alkotásai között van, a 2013-as őszi MondoConon első helyezést kapó műve, a Shinkai Makoto Garden of words-jéből készült Young and Beautiful (Lana Del Rey megható, 2013. tavaszi dala), a Skrillex+EVA AMV-je, vagy a One Republic és a Ponyo összevonásából született Counting Stars című munkája. Az Eat me Alive című, Bakemonogataris AMV-jével pedig tarolt külföldön.

Kvakond
Kvakond

2) Kvakond

Az egyelőre egyetlen hím nemű magyar indulónk inkább zsenialitásáról és zsűriző tevékenységéről ismert idehaza. Az első színrelépését kísérő amv-vel, a mai napig engem hátborzongatóan letaglózó EVE’s Progress-szel rögtön első helyezett lett a 2012-es Őszi MondoConon. Aprólékos részletességgel, pontossággal, finom és hatásos effektezéssel, egyedi ötletekkel alkot, ha éppen alkot. Hightech műhelyéből ugyanis lassan szivárognak ki az újabb művek, de az Eclipse Stúdió tagjaként, a teazsur.hu társalapítójaként és paródia videók készítőjeként lehet őt még aktívkodni látni. A Premier és After Effects mestereként biztos ütős művet várhatunk tőle.

Mystyk
Mystyk

3) Mystyk

Nemzetközi szinten és MEP-ek terén rendkívül aktív lány számtalan AMV-s projectben vett már részt. Beat pontosan vág, a Silver Rose Productions tagjaként különböző típusú és hangulatú műveken dolgozott eddig. A YouTube-on és AMV.org-on szemrevételezett művei alapján, inkább a rockos zúzás tűnik a legfőbb profiljának, jó példa erre a 2012-es Level Up-ra készült Amagami SS AMV-je is, de a dráma és romantika sem áll tőle távol, amire a Remembrance című Mawaru Penguindrum AMV mutat példát.
m

Zakuro
Zakuro

4) Zakuro: A mindig különleges hangulatú és egyben egyedi koncepciójú amv-kre törekvő Zakuro a nemzetközi sikereken túl, itthon is nagyon jó eredményekkel szerepelt már amv-versenyeken, például 2013 tavaszán egy Sword Art Online AMV-vel lett első helyezett a MondoConon, de többször vágta a verseny intróját is. A kísérletező lány szeret a színekkel, a maszkokkal, a layerekkel és különleges effektekkel játszani. Személyes kedvenceim tőle: My little strangerTypical LoveRock trip és az I have a passion for you. Mindemellett egyike a magyar Eclipse Stúdió alapítóinak és rendszeresen szervez MEP-eket a stúdió tagjainak összefogásával.

Eddigi kedvenceim a feltöltött videók közül

Összeválogattam a 2013. november 11-től eddig publikált Akross conos versenyvideók közül azokat, amik számomra a legjobban tetszenek – 5 darabot összesen. Ezek vagy az ötlet és kivitelezés, vagy éppen az anime és a zene megfelelő kiválasztása miatt fogtak meg. Az eddigiek alapján is látszik, hogy kemény lesz a mezőny, de sok eredeti művel még nem találkoztam.

#1. ONEWAYS – The Boy Who Murdered Love

Jelenleg a „The Boy Who Murdered Love” című videó (YouTube link) vezet nálam, aminek készítője Oneways. Ő idén indul először az Akrosson Kínából! A vágóról meglepetésemre kiderült, hogy fiú, pedig nagyon csajos, dögös amv-t készített, amiben egy lány szemszögéből mesél annak csapodár párjáról.

[AKROSS Con 2013] ONEWAYS - The Boy Who Murdered Love / Katt a képre a videóért: http://youtu.be/GJSJmrU3TB4
ONEWAYS – The Boy Who Murdered Love (http://youtu.be/GJSJmrU3TB4)

A 21 éves srác több dolgot is jól csinált, annak ellenére, hogy érződik videóján az amatőr kidolgozatlanság (gondolok itt a maszkolásra, a nem túl aprólékos grafikákra, animációkra). Ugyanakkor a videó egészében rendkívül szórakoztató, tisztán átadja a történetet, érzelmes, a lip sync szenzációs, a dalszöveggel összhangban bontakozik ki a dinamikus sztori, ami a tetőponton robban. Az egészet megfejeli a kitűnő dalválasztás (Diana Vickers 2010-es muzsikája) és az, hogy a dalszöveget vizuális elemekkel egyértelműen kommunikálja a készítő.

Oneways a Hyôka ismert és overused karaktereit egy új koncepcióba helyezte át, ami a rajongóknak, így nekem is, hihetetlenül kellemes meglepetés. Röviden: divatos, additív, megkapó a videója – én is ilyeneket szeretnék alkotni. Ha még valaki emlékszik a Volatile Times AMV-mre, abban az „éneklő” főhőssel és dinamizmussal szerettem volna ehhez hasonló zenés videoklipet kreálni.

#2. Shurpik – Internet Friend

Nem tökéletes, de fenomenális ötlet! Az „Internet Friend” című amv-ben hallható zenétől, amihez hasonlókkal párom is állandóan sokkol, a falra mászom, de ebben a videóban a Facebook kontra online szexi és őrült zaklató párosítása a Steins;Gate animével megérdemel egy csillagos ötöst.

Shurpik - Internet Friend - katt a képre a videóért.
Shurpik – Internet Friend (Katt a képre a videóért)

A 21 éves litván vágó részéről technikai szempontból hiányoltam a dinamikusságot, az erőteljesebb összhangot a kép és a zene zúzása, vagy éppen horrorisztikus tetőpontra hágása között. A hangeffektekkel ellenben kiválóan játszott, a telefon lecsapása, az ablak törése és a lip sync is tökéletesen illeszkedett a videóba, de a hátborzongató érzést nem tudta mindenhol átadni a kiválasztott jelenetekkel (a fokozást, a lépcsőzetes építkezést hiányoltam).

A videó nagyon rövid, alig 1:40 perces, mégis vannak benne „lapos” részek. Ellenben Oneways alkotásánál, ami még 3 percnél is több, nem éreztem azt egy pillanatig sem, hogy leülne. Ott minden momentum szórakoztatott. Shurpiknál maga az ötlet ütött, de többszöri újranézésre már nem olyan velős.

#3. Miso – Blume des Bösen

Igen, én is meglepődtem magamon, de harmadik helyre nálam egy Aku no Hana AMV csúszott fel. Érzékeny, lírai dalt (Tom Day – Who We Want to Be) kapcsolt össze az amv készítője a sorozatban elhangzott dialógusokkal, ami igazán hangulatos hatást eredményezett. A szememben szép, bár olykor túlzásba vitt színezés és effektezés ellenére, elgondolkodtató művészi lett a videó, de nem hinném, hogy nagy sikere lesz a versenyen.

Miso - Blume des Bösen (katt a képre a videóért)
Miso – Blume des Bösen (katt a képre a videóért)

Az ausztriai amv készítő, a A romlás virágai című művet idézte meg a videóban – ez eredetileg egy 1800-as évekbeli antológia neves francia költőktől – Baudelaire, Verlaine és Rimbaud tollából, akik koruk erkölcsi fertőjét örökítették meg költeményeikben, saját káros szenvedélyeiktől túlfűtve. Az anime alapjául szolgáló manga is ugyanehhez a műhöz nyúl vissza, és az ebben taglalt mondanivalót aktualizálva, fogyasztható formában rakta elénk Miso.

Amit jól csinált a fiú, hogy felemelő dalt ötvözött a megszólaló szereplők hangjával és feliratokkal. Nagyon magával ragadó, egy különleges életérzést átadó amv-t készített, ami a színezésekkel, a látványos effektekkel, a dinamizmussal kicsit hatásvadász is lett egyben. Volt, ahol túlzásba esett, például a lense flair-eknél elszabadult a keze, de az érzés (kirekesztettség, önkeresés, kitűnés vágya és a bűnös gondolatoktól való önmarcangolás) átjött és ez a lényeg. (Megjegyzés: valamiért a zene+szinkron összemosása nekem különösen tetszik, egyszer én is kipróbálnám ezt a fogást.)

#4. Shinzo – PleXus

Gyönyörűen összerakott táncos amv, káprázatos átvezetésekkel, új animék ötletes használatával, olyan igazi Nostromós stílusban. Éppen ezért, egyáltalán nem tetszett ez a videó, amikor először láttam. Ilyenből van már több hasonló, ugyanilyen, vagy éppen jobb. Plusz, hiányoltam belőle az érzelmeket (saját dance videó-kísérleteimben is mindig jobban szerettem, ha van valami pici sztori, drámai felhang a pörgés mellett). Mégis, megint rájöttem, hogy ez az egyik legnehezebb „műfaj” nekem.

Shinzo - PleXus (katt a képre a videóért)
Shinzo – PleXus (katt a képre a videóért)

A brazíliai Shinzo tavalyi Clock Time-ja jobban tetszett, mert ott Veela érzelmes hangja jobban megfogott. Ami nem tetszett az idei videójában, hogy a gyönyörű női éneket nem aknázta ki mindig, pedig sokszor használhatott volna a vokállal harmonizáló mozdulatot és jelenetet. A színezés sem mindig az igazi, bár tényleg jól összeillesztette így a számtalan animéből kivágott jelenetet. Például a szöveg melletti pillanatképen is jól látszik a gyönyörű piros jelenetsorok egyike.

Személy szerint jobban preferáltam az élénkebb részeket a videója végén, például ezt. A témák tekintetében (cseresznyevirágzás, tollak, relpülés) ügyesen összeválogatta az animéket. Mindenképpen magasszínvonalú és dicséretes munka az övé, csak egy bajom van vele: olyan üres. (Megjegyzés: tudom, hogy mindig a színezésen lovagolok, ami nekem sem megy, de magamon is látom előbb-utóbb, hogy mennyire rossz.)

#5. Benreparn – Feelings That We Share

A svéd Benreparn pont azt rakta bele a technikailag kicsit gyengébb, de letisztultabb művébe, amit Shinzónál hiányoltam: érzelmet érzelem hátán. Nem is egyfélét. Hogy ezt elérje ugyanannak a zenének (I See Stars – The Hardest Mistakes és I See Stars – Electrical Forest) két verzióját vágta össze észrevétlenül dance videójában.

Benreparn - Feelings That We Share (katt a képre a videóért)
Benreparn – Feelings That We Share (katt a képre a videóért)

Nagyon szépek a színezések a munkájában, a teátrális jelenetek harmóniában mozognak a vokállal és a dallal. Ő is újabb animéket használt a régebbi, bejáratott táncos jelenetek mellett. A koncertfelvételek (gitározás, tánc, idolkodás) különösen szépek lettek. Másrészről hibákat lehet nála is találni, amik az összhatását rontják a műnek. Az akciójelenetekkel például túl vegyes lett a videó képanyaga, gondolok itt a shônenes beütésekre, amik elütöttek a korábbi magasabb színvonalú jelenetektől.

Következő gyengeség, hogy a zene tetőpontján nem volt katartikus begyorsulás, ami a végén vontatott ízt hagyott maga után. Ami még nem volt jó megoldás, az a túlzott overlayerezés – megint saját hiba is, de látom, hogy tényleg nem működik jól. Főleg, ha több karaktert layerez egymás fölé az ember. Ha Shinzo technikai tudását ötvöznénk Bengreparn drámai érzékével, szerintem az már tökéletes dance amv lehetne. Mindenesetre nagyon ügyes munka, ami a zene és hangulat miatt különösen kiemelkedő.

(Visited 319 times, 1 visits today)

2 thoughts on “AKROSS Nemzetközi AMV-verseny 2013

  1. Hali!
    Nagyon jó cikk! Érdekes volt olvasni a magyar, illetve a külföldi amv készítőkről. Az én „kedvenceim” listám is nagyon hasonló, kiegészítve 1-2 videóval:
    Into the labyrinth, aztán a ma megjelent Pandora, és végül az Animegraphy.

    1. szia, igen! 🙂 én is ezeket szemeltem ki a napokban :). Ha lesz időm, írok egy újat az újonnan feltöltöttekről. Nekem a Pandora most a top, de még találtam pár másikat: shinsekai yori amv meg egy Be classy című dance amv. Örülök, hogy tetszett és köszi a kommentet. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .