Az igazi Hősök: Gatchaman Crowds (TV-sorozat, 2013)

Tiger & Bunny-s, majdnem amerikai ízű szuperhősök mentőakcióban, Eden of the East (Higashi no Eden) feelingű virtuális hálózat, ami mindenkit összeköt, plusz egy gonosz földönkívüli, ki az emberek szívében rejlő sötétséggel akar káoszt kelteni. A nyári évad egyik kellemes meglepetése – a Gatchaman Growds -; ezekkel az ismerős elemekkel, újszerű animációval, fordulatokkal csavarta el a fejemet. A mindössze 12 részes anime egy igazi klasszikus, 1972-es széria  alternatív adaptációja, ami végül eszméletlenül színes, egyedi karakterdizájnú, CG-től kissé nyögvenyelős lett, de szerfelett szórakoztató tálalásban. 

Édes mosolyú, rózsaszín vaslady a világbékéért

Gatchaman.Crowds.full.1544690Adott a cserfes Ichinose Hajime (Uchida Maaya), egy olyan hősnő, akit már rég nem látott az anime világa: a mindig vidám, mosolygós és energiabomba csajszinak senki se parancsolhat, egy tornádó erejével képes a legkeményebb szíveket is meglágyítani, imádja a cuki dolgokat, vérbeli vezető, tiszta 21. századi Holdtündér-klón ügyetlenség kromoszómától mentesen. Ez a látszólag szélcsap lány váratlanul egy különleges erő birtokába jut, egy J.J. nevű földönkívülinek köszönhetően. A rögtön abba a bizonyos lecsóba csapó sztori be is dobja a szupererőre szert tevő lányt egy csapatba: a Gatchamanek közé.

Kik is ők? Hát, a kimonóba burkolózó, szótlan J.J. bácsi próféciákkal toboroz őrangyalokat a Föld védelmére. E kissé fájdalmas procedúra lényege, hogy hőseink lelkének kézzel fogható, szó szerint notesz alakú formát ad, amivel a magical girl sorozatokból már jól ismert henshin kiáltások kíséretében változnak át szuperhősökké. A noteszen keresztül ráadásul a tagok egymással is kommunikálhatnak.

Ha már a tagoknál tartunk. Hajime új barátai és egyben bajtársai: a mindig akadékoskodó Sugane (Ohsaka Ryota), ki a kardok bajnoka, testét pedig kék páncélba nyomja a csaták alatt; a mindig álmos Utsutsu-chan (Koiwai Kotori), ki minimális életkedvvel szemlélődik zöld bozontjával; a transzvesztitának is beillő, titokzatos O.D. (Hosomi Daisuke); a gyáva pandafőnök Paiman (Hirano Aya) és a menő rosszfiú, Hibiki Jō (Namikawa Daisuke), ki bagózva hümmög a háttérben. Ezt a különcökből álló csapatot Hajime rázza gatyába a maga őrülten édes módján, amire szükség is lesz, hiszen legyőzhetetlennek tűnő ellenfelük egy fűrészfogsorral megáldott démoni lény (Berg Katze), aki az emberek szívében rejlő gonoszsággal próbálja elpusztítani hőseink városát, Japánt, majd az egész világot.

A világ megmentéséért pedig egy online közösségi hálózat is küzd, amit a crossdressingelő Ninomiya Ruri (Murase Ayumu) vezényel személyes mesterséges intelligenciájával, X-szel (tiszta Juiz koppintás ő a Higashi no Edenből). Ez eddig elég zavarosnak tűnhet, de nem kell megijedni, mert a sorozatban mindenki kap egy kis reflektorfényt, ráadásul a felszínes eye-catching kidolgozás mögött akár mélyebb gondolatokra is bukkanhatunk.

A mindennapok hősei Mi magunk vagyunk

Gatchaman érdeme, hogy az emberi összefogásról szól. A cunami katasztrófa utó-ódájaként tökéletes nevelő példázattá válik a japán tiniknek, de olyan formában, amit talán a Summer Wars-ban láthattunk ilyen jól megírva korábban. A szuperhősök nem akarnak a rivaldafényben tetszelegni, persze, morális kérdéseket, vívódásokat így is kapunk. Például tetszett az a felfogás, hogy a jobb jövő reményében nem támaszkodhatunk az önfeláldozó kiválasztottakra, hanem mi magunknak, embertársainkkal összefogva kell foggal-körömmel küzdenünk. Áldozatokat kell vállalni azért, ha túl akarunk élni. Ez persze egy olyan soha be nem teljesülő utópia, ami az emberi gyarló önzőségen nem fog áttörni, de az animében hihetetlenül jól átadták a lényegét.

Gatchaman a csapat: a rosszfiú, a hiperaktív, a gyáva panda, a katakanás hős, a transzvesztita földönkívüli és a mindig szundizó Utsutsu-chan.

Érzelmek, a rossz útról megtért mini életutak és természetesen egy olyan hősnő kellett ehhez, aki bármennyire is próbál idegesítő lenni, mégis azon kapod magad, hogy fülig beleestél, mert aranyos és mindenkiben a jót látja, ráadásul olyan tettekre és gondolkodásmódra képes, amit ki nem nézne belőle az ember lánya. Ő és cuki társai (Paiman töketlenkedése például örök humorforrás, főleg hogy egy pandabőrbe bújt kisfőnök ő) jönnek rá arra, hogy erőszakkal nem lehet megváltani a világot, bízni kell az emberekben. Ez a szemlélet egy furcsa, de mindenképpen pozitív hangulatú végkifejletbe torkollik, amit bravúros félrevezetés előz meg!

A világmegváltó Hajime-chan éppen durcizik, míg Paiman a vállán zsörtölődik. Paiman mindig egrecéroztatja az újonc leányzót.

A sorozat rendezője, Nakamura Kenji (C – Control – The Money and Soul of Possibility, Mononoketsuritama), szenzációsan tudja adagolni a feltúrbózottnak tűnő cselekményben a minket megkapó dramaturgiai elemeket. Hol elbizonytalanít, hol drámát csöpögtet, ad egy kis akciót, kegyetlenséget, halált, majd egy tőrdöféssel jön a menő önfeláldozás. Az egyszerű humor, a sablonos, de szerethető karakterek teljesen jól működnek együtt, így születik meg a tanulság, az érték, amit közvetít e szokatlan animációjú anime.

Ruri éppen a velejéig gonosz, vagy inkább mások szerencsétlenségén élvezkedő Berg Katze szorításában.

Persze a gyökereket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az 1972-es eredeti széria nindzsa szuperhőseit annyiban idézték meg 2013-ban, hogy vannak katakanák, megjelenik a láthatatlanság illúziója, a misztikus varázserő, ami mind-mind a nindzsák sajátos fegyvertárát képezte egykor. Plusz, az egyik karakter utal az élet-halál érintésével a méregtől átitatott testre (Basilisk anime megvan? ott volt ilyen).

Ajánló, vagy mi a szösz

Sokszor agyonrágott csontú témákat tár elénk a Gatchman Crodws, amit dögös zenével, furcsa lényekkel és meglepően szép, mondhatni egyedi animációval prezentál. Mégis szórakoztatóan, a nézőt bevonva és annak lelkét, érzelmeit megérintve játszik a jól bevált szabályok szerint. Egyediségébe beleolvad a kommersz világmegváltás, a nemi identitászavarokkal küzdő és a technológia rabjaiként élő szuper tinik kockasága. Mindemellett aranyos és sajnálatos, hogy ilyen kevés figyelmet kapott, pedig még az openingje és az endingje mind zeneileg – Iwasaki Taku (JormungandGurren LagannKatanagatari) szerezte a muzsikákat -; mind animáció terén is izgalmas. Mondanám, hogy az újdonságra vágyók csapjanak le rá, de inkább úgy fogalmazok, hogy aki az aktuálisan ránk zúduló animeáradatban éppen egy különcködő alkotásra vágyik, az próbálkozzon meg vele (a CG engem a mecha szerkóknál irtózatosan zavart, pedig szoktam szeretni). Nekem nagyon tetszett, rég lelkesített már fel egy sorozat ennyire.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=335]

Adatok

  • Hossz: 12 epizód
  • Rendező: Nakamura Kenji
  • Zene: Iwasaki Taku
  • Karakterdizájn: Kinoko és Takahashi Yûichi
  • Stúdió: Tatsunoko Production
  • Műfaj: sci-fi, akció, szupererő, dráma
  • LinkekANN (en), MAL (en), Wikipedia (en), Hivatalos weboldal (jp), AniDB (en)
(Visited 245 times, 1 visits today)

7 thoughts on “Az igazi Hősök: Gatchaman Crowds (TV-sorozat, 2013)

  1. Látom sikerült belelendülni a blogolásba. 😀

    Nekem anno 1 rész ebből bővel elég volt. A főszereplővel közösen úgy döntöttünk, hogy ő nem piszkál engem, én nem piszkálom őt, és mindenki él békében.

    1. Ehh, mi lenne veled ha találkoznál velem :D. Jó, ennyire nem vagyok hardcore mint Hajime-chan, de ööö tudok ennyire vigyori kis lelkes lenni mint ő. Ezért is imádtam ><.

  2. ui: elindult a Kakumei Valvrave új évada, belenéztél már? Én ma este fogok, kíváncsi leszek rá! 😀 Várom a múltkorihoz hasonlóan vicces eszmefutattásodat róla 😀

  3. A vigyori, önfeledt kislányos jellem és az felelőtlen barom között van némi szakadék. 😀

    A Valrave-et jó lenne lehetőleg egybe ledarálni, az előző évadhoz hasonlóan. Bár csábít, hogy belenézzek az első részébe. Ha minden jól megy, megvárom, míg elmúlik a késztetés. Úgy is újabb kisregényt kellene írnom, de még csak a fele van kész.

    Amúgy az egész szezon érdektelennek tűnik nekem. Eddig se követtem őket szinte sose, de a leírások alapján semmi se fogott meg nagyon. Coppelion első részét láttam, mert kíváncsi voltam, hogy mi nem tetszik ennyire az embereknek, de nem igazán fogott meg. Pont azt adja, amire számítani lehetett. Log Horizont sima SAO klónnak gondoltam elsőnek, de a finom részletekbe még most jobb, majd kiderül mi lesz belőle, de nem érzek nagy késztetést, hogy nézzem. A folytatások előzményeit nem ismerem (IS2, Phi Brain, Gundam, Magi 2, Kuroko no Basuke 2, Hajime no Ippo stb.), sportanime jelenleg nem igazán érdekel, ott a nagy elődöket kellene pótolni. A Kill la Kill nem kerülhet sorra a Gurren Lagan előtt. A Strike the Blood leírás alapján egy iskolásított Kaze no Stigmának tűnik, ahhoz most nincs kedvem, és ha kiveszem a slice of life-okat, akkor marad a Pupa, a Galilei Donna, meg még egy Gainaxos mecha. Ezeknek talán adok esélyt, főleg azért, mert pl. a Galileisből elképzelésem nincs, mit akarnak kihozni. Hogy idén nézek bele, vagy a távoli jövőben, az nagyobb kérdés, mint a jövőbeli munkahelyem. 😀

    Meg ne kérdezd, miért írtam ezt végig, mert magam se tudom. 😀

    1. Hehe, 😀 semmi gond! Legalább látom, hogy mások miket néznek, szoktam szondáztatni, mielőtt belefogok a sorozatokba, bár most van kedvem az újdonságokhoz, az más kérdés, hogy nem feltétlenül ütnek nagyot. A Galilei Donna érdekesnek tűnik, első rész alapján van benne valami és nagyon bejön a settingje. A Kill la killt az FLCL miatt elkezdtem, de a colságon kívül semmi különös, a többiről meg akarok most írni…bár munka mellett nehéz :D. Inkább aludnék most. >< Valrave-nek nem tudok ellen állni, lefekvés előtt meglesem azt az egy részt (bár egyben tényleg jobb volt ledarálni, és asszme 3 részletben néztem meg). Ismerve magamat mindennek megnézem az első 2-4 részét, aztán nem tudom befejezni őket, mert leköt az ÉLET :D.

  4. Megnéztem az első részt a Valvrave-ből. Tuti nézni fogom majd, megfelel az elvárásaimnak. 😀

    1. AZ első rész engem kicsit hidegen hagyott, na de a második! Hoho, izgi lesz ezt nézni hétről hétre. 🙂 Örülök, hogy elkezdted ^^.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .