Álarcos társkeresés

newspic_1 (1)Hazánkban is volt több kezdeményezés arra, hogy a magukat magányosnak érző anime-manga rajongók társra leljenek. Ilyen volt a ma már nem elérhető Otakuckó (leírás róla), idén pedig a Randi.Con indulásával a villámrandik szellemét idézték meg az őszi Mondoconon a szervezők. Japánban a rajongók azonban a villámrandin is csavartak egyet úgy, hogy a résztvevők maszkot öltve bújnak kedvenc anime karakterük mögé.

Pikachus barát, Mickey egeres barátnő – Te kit választanál?

A BBC tudósítója, Tom Santorelli, járt utána a japánban élő, otakujelzővel illetett anime-manga rajongók társkeresési szokásainak. A tudósító az otakuk jellemzése során az angolszász nyelvterületeken jobban ismert geek kifejezést használta, amit az anime-manga rajongáson túl a hightech kütyük imádatával, a számítógépes játékok űzésével egészített ki. Japánban az otaku jelző ma már nemcsak az anime-manga megszállott rajongóit takarja, hanem bármilyen szabadidő-tevékenységet magába foglalhat, amely során valamilyen dolog iránt szélsőségesen rajong az illető. Ahogy sok animében láthattuk már, így lehet valaki vonat otaku, medúza otaku, sorozat otaku, játék otaku, és így tovább.

Az álarcos villámrandik szervezője, Matsumoto Shinji
Az álarcos villámrandik szervezője, Matsumoto Shinji

Tokiótól északra egy városban olyan villámrandikat szerveznek, ahol a résztvevők kedvenc anime karakterüket álarcként magukra öltve (a videón látottak alapján Disney rajzfilm figurák is játszanak) keresik párjukat a magányos fiatalok. Ezzel párhuzamosan űrlapokat töltenek ki, ahol kedvenc animéjüket, karaktereiket bejelölve találhatják meg a hasonló ízléssel bíró, potenciális barátot, avagy barátnőt. Az egyik résztvevő így nyilatkozik: „Barátnőt keresek, és itt egyszerű megtalálni valakit, akinek hasonló az érdeklődési köre, az ízlése a képregények és a videojátékok terén.”

A szervező, Matsumoto Shinji szerint, ezek a maszkok bátorságot és magabiztosságot is adnak a résztvevőknek ahhoz, hogy a rendezvény végéig kitartsanak, és eddigi tapasztalatai szerint ez működik is. Legutóbbi rendezvényükön a résztvevők fele megtalálta a partnerét. Egy másik résztvevő fiú a következőképpen nyilatkozik: „Igazából számomra nincs nagy jelentősége, hogy én, vagy a partnerem maszkot viselünk, de annyi biztos, hogy ilyenkor a partnerem nyugodtabb, kevésbé izgul.” Egy lány a következőképpen reagál erre: „Igaza van. A maszk lényegében nem sokat takar fizikailag az arcból, de én mégis nyugodtabbnak, magabiztosabbnak érzem magamat attól, hogy viselhetem.”

ForrásBBC News

(Visited 141 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .