Sekai no Hate / The End of the World / セカイの果て (manga; 2011)

Sekai no Hate / The End of the World / セカイの果て (manga; 2011)

Sekai no Hate / The End of the World / セカイの果て (manga; 2011)
Sekai no Hate (manga; 2011)

A napokban bukkantam rá Makino Ao egyik mangájára, a Sekai no Hate-ra (The End of the World / セカイの果て). Ez a shōjo mangája nem éppen egy tipikus szerelmi történet ártatlan diákok egymásra találásáról, hanem inkább egy gyilkossággal, hazugsággal teli dráma. A műben tini karakterek próbálják megtalálni a helyes utat a felnőttek világában, csak éppen rossz döntéseik súlya alatt csak egyre nagyobb bajt okoznak maguknak és szeretteiknek. Nem egy egyedi koncepció szerint építkezik a történet egyébként, és néhol irreális túlzásokba is esik, de a gyönyörű karakterdizájn és a bűn és bűnhődés toposza szépen kidolgozott ebben a mindössze három kötetes alkotásban.

 Ketten a világgal szemben

Utánaolvasva Makino Ao munkásságának, meg se lepődök így utólag a Sekai no Hate igen sötét, mondhatni darkos történetén (bár, kíváncsi vagyok hogyan végződik a manga, amelynek angol fordítása éppen folyamatban van, de erős a gyanúm, hogy szomorú vége lesz). A sztori főhősnője egy gyönyörű, de félénk leányzó, Azusa. A lányt előző iskolájában kiközösítették igazságérzete, és az iskolai zaklatások ellen való tiltakozása miatt. A szokásos „készítsük ki idegileg” című hadjárat indult ellene, ami miatt teljesen kikészült. A helyzet addig fajult, hogy zokogva könyörgött a szüleinek, hogy költözzenek el. Egy új kezdet reményében érkezik hát főhősnőnk egy kisvárosi középiskolába, ahol rögtön az osztály kegyetlen rosszfiúja ki is szemeli magának. A lány bízva abban, hogyha az osztály rémével jár, akkor biztonságban lesz, a fiú barátnője lesz. Csak a bökkenő, hogy újdonsült párja, Kasuga-kun, egy vadállat féltékenységével figyeli minden lépését. Ám Kasuga rendszeres áldozata, a veréseket és megaláztatásokat tűrő (vonat otaku) Kawaguchi felébreszt valamit a gyámoltalan lányban. Titkos kapcsolatuk azonban tragédiák és félreértések mentén indul el.

Bűnelkövető tinik, pszichológiai defektek és terrorizáló osztálytársak. Tipikus szélsőséges problémák ezek, amiket sok más műben is olvashattunk korábban. Az határozottan tetszik, hogy nem egy hétköznapi love story, hanem belevitte a mangaka ezt a lavinaszerű tetteket beindító sötét oldalt, ami kellően kikészíti a fiatalokat. Egyébként egyfajta kritika is van benne azokkal a tanárokkal és diákokkal szemben, akik látják mi megy a szemük előtt (valakit agyonvernek vagy éppen molesztálnak az orruk előtt), de úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne a dologhoz, segíteni pedig pláne eszükbe sem jut. Készítettek egy ehhez hasonló témát feldolgozó japán mozifilmet 2001-ben, az All About Lily Chou-Chou (Rirī Shushu no Subete) – ez brutális módon mutatja be, hogy általános iskoláskorú fiúk hogyan bántják társaikat az ártatlan csúfolódástól kezdve a szexuális megalázásig (például nyilvános maszturbáció). A filmet nem bírtam végignézni, anno túl sok volt nekem. A filmet egyébként zseniálisan készítették el (digitális kamerával dolgoztak végig és videoklipes a látvány). A rendezője, Iwai Shunji, aki nem mellesleg Anno Hideaki barátja (Evangelion anime atyja).

A filmtechnikai ötletet egyébként Anno Hideaki adta a rendezőnek, mivel Anno is rendezett live-actionöket, mint Love & Pop (1998) és Ritual (2000) – az utóbbihoz volt szerencsém, és hihetetlen, hogy az NGE stílusjegyei mennyire felfedezhetőek benne az álmok, a víziók és a pszichológiai dráma tekintetében.

Visszatérve Makino Aohoz kicsit. A mangaka többi műve is hasonlóan gloomy-hangulatú. A HAL (2009) című művét a Death Note shōjo változataként (utánzataként) is emlegetik egy helyen, mivel tökéletes és ambiciózus hősnője kap egy lehetőséget, hogy a számára kellemetlenkedő embereket megölje. Csak itt a gyilkosságot a „személyes” halálistene úgy oldja meg, hogy teljesen eltünteti az adott személyt, mintha sose létezett volna. Másik műve, a Rec – Kimi ga Naita Hi (2010), egy kiégett színészfiú és egy filmes lány kapcsolatáról, na meg a fiú sötét titkairól szól, keserédes befejezéssel megfűszerezve. A Sekai no Hate pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba. Jó néha ilyen szokatlan művel találkozni. A manga egyébként a Shueisha kiadó Ribon magazinjában futott egykor.

Manga adatok
  • Japán cím: セカイの果て/ Sekai no Hate
  • Angol cím: The End of the World
  • Történet: Makino Ao
  • Rajz: Makino Ao
  • Műfaj: shōjo, dráma, romantikus, pszichológiai
  • Kiadó és magazin: Shueisha / Ribon
  • Megjelenés éve: 2011
  • Eddig kiadott kötetek száma: 3 kötet (befejezett)
  • LinkekBaka-Updates MangaMangaHereMangaFox
(Visited 178 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .