Real Clothes / リアルクローズ (josei manga; 13 kötet; 2007)

Real Clothes / リアルクローズ (josei manga; 13 kötet; 2007)

Real Clothes / リアルクローズ (josei manga; 13 kötet; 2007)
Real Clothes (josei manga; 13 kötet; 2007)

Hogy egy vérbeli josei mangáról is álljon itt pár sor, kicsit belemerülnék ebbe a Paradise Kiss-t (Yazawa Ai) idéző munkába. Ez a képregény Yazawa Ai említett alkotásához hasonlóan a divatról szól, bár nem a tervezői oldalról közelíti meg a témát, hanem a kereskedők szemszögéből. Egy karrierista fiatal nőt ismerhetünk meg ilyen körülmények között a Real Clothes című mangában, amelyben a szerelem, a jellemfejlődés, a családalapítás kérdése és az önkereséssel kapcsolatos problémák is felszínre kerülnek. Tipikusan olyan manga ez, amely a pályakezdő huszonévesek jelenkori gondjait, az önállóságig vezető kihívásokat boncolgatja izgalmasan szép körítés mellett.

Ruha teszi az igazi nőt?

A manga főszereplője Amano Kinue, aki egy átlagos üzletasszony életét éli. Egy óriási cégnél ágymatracok eladásával foglalkozik, nap mint nap vásárlók tömegével kerül közvetlen kapcsolatba. A szorgalmas és kitartó lány az ügyfelek legapróbb óhaját, bánatát meghallgatja és a legcélravezetőbb módon oldja meg problémáikat. Igazi mintadolgozó, és úgy tűnik, a magánélete sem szenved hiányt romantikában. Iskolásévei óta tartja fenn románcát a nyüzsgő Tokióban élő, egy másik nagyvállalatnál dolgozó Tatsuya-kunnal. Azonban, ahogy megismerjük a kisebbségi komplexussal küzdő, önmagát még mindig nem találó lányt, egy kérdés merül fel bennünk. Annyi év után, miért nem házasodott még össze Tatsuyával? (A 25 éves fiatalok majdnem 10 éve járnak, de még össze se költöztek.) A maximalista Kinuét emellett új kihívás elé állítja a munkahelye. A ruhájára és kinézetére nem sokat adó hősnőnket áthelyezik a női ruházati osztályra, ahol Japán legdivatosabb profijai határozzák meg a felső tízezer ruhatárának kollekcióit. Kinue itt jön rá arra, hogy mennyi mindenről árulkodik az, amit magunkon viselünk, hogy az önkifejezés és a magabiztosság érdekében nem elég a külső csillogás, bizony belülről is drámai változásokon kell átesnie az embernek. A kudarcokat kitartóan, néha könnyezve átvészelő lány lassan teszi meg az első igazi lépéseket afelé, hogy önálló, független nő legyen, aki egy varázsütésre rút kiskacsából gyönyörű hattyúvá változik. Új munkájában végre igazi kihívásokat, élvezetet talál, de mindeközben szerelmi élete olyan irányba terelődik, ami nem igazán kedvére való. Vajon mit választ Kinue végül? A szerelmet és a házasságot, hogy családanyaként visszavonulva élje mindennapjait, vagy a karriert, ami egyúttal ítéli magányra, de ugyanakkor egy humoros és összetartó munkahelyi csapat tagjaként emeli a japán divat koordinátorai közé.

Divat mindenek felett!

2009-es tv-dráma adaptációA 2007-ben indult, majd 13 kötettel véget ért josei képregény grafikáját tekintve egyszerű, klasszikusabb (’80-90-es évek) stílust idéz. Yazawa Ai munkájához képest nincsenek benne annyira részletesen kidolgozva a ruhaköltemények, de a bájos hősnő személyiségének és problémáinak kibontakozásához ez nem is szükségszerű. Nagyon könnyű azonosulni a mangában felbukkanó bármely karakterrel (Amanon kívül kapunk még egy párat), akik mindig támaszt, ösztönzést nyújtanak főhősnőnknek ahhoz, hogy megtalálja végre önmagát (személyes kedvencem, amikor a letört Amanót Tatsuya a maga humoros és gyengéd módján vigasztalja meg). A cselekmény pedig szépen felépített, lassan kibontakozó, de éppen ezért tudnak a drámai fordulatok olyan erősen hatni benne. A Satoru Makimura rajzolta manga annyira sikeres volt a maga idejében, hogy két j-drama adaptáció is született belőle. Először 2008-ban kapott TV-filmet, majd 2009-ben egy 11 részes live-action sorozatot ért meg (poszter jobbra →). A mangaka egyébként nem szűkölködik népszerű művekben, amelyek szintúgy kaptak live-action adaptációkat. Ilyen a gasztronómiai Oshii Kankei (1993) vagy a táncos Do Da Dancin’! (2000). A Real Clothes ereje hétköznapi egyszerűségében, realitásában rejlik, ami az olvasó egykori vagy éppen aktuális problémáit felvillantva képes egy érzelmes utazásra kalauzolni. Mindemellett a divatszakma kereskedői oldalába is szakszerű betekintést nyerünk, ami új megvilágításba helyezheti azokat a rutinos tevékenységeket, amelyeket mi nők ruhavásárlás során végzünk. Klasszikus, életszerű művek kedvelőinek ajánlott ez a manga.

Manga adatok
(Visited 117 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .