Occult Academy (Tv-sorozat; 2010) – kitekintőm Mondóból

Nostradamus megjósolta: 1999-ben vége lesz a világnak!

Occult Academy / Seikimatsu Occult Gakuin (Tv-sorozat; 2010)
Occult Academy (Tv-sorozat; 2010)

Mielőtt mindenki fejhez kapna, és őrült örömtáncot járna, hogy megint megmenekült az emberiség, utazzunk vissza ebbe a csodásan retrós évjáratba, és győződjünk meg róla, hogy a világnak tényleg majdnem vége lett, de egy csapat flúgos diák megmentette a jövőnket. Az okkultizmus fellegvárában boszorkányokkal, szellemekkel és démonokkal folytatott harc során még barátságtalan ufók is a képbe kerülnek e buggyantott erőlevesben. (Megjelent: Mondo Magazin 2011. novemberi szám / V. évfolyam 11. szám 27. oldal)

 A világ legrosszabb 007-es ügynöke

Az Anime no Chikara néven is ismert alkotói gárda legutóbbi kreációja a So-ra-no-wo-to és a Senkō no Night Raid után az Occult Academy néven is ismert bolondos futam, amelyben semmi sem az, aminek látszik. Különlegesen eredeti történetével, vegyes műfaji egyvelegével befutó gyanús darab a leendő rajongók körében. Ki gondolta volna, hogy 2012-re az ufók leigázzák világunkat, és az emberiség egyetlen reménye a Föld legügyefogyottabb embere Uchida Fumiaki lesz? A fülét-farkát behúzó srác, aki előbb szalad egy kört, mielőtt szembenézne a gonosszal, de a női mellektől elalél, ha tőle 5 méteres távolságban lengedeznek, – pont hőssé avanzsál történetünkben. Ehhez azonban nem egy hétköznapi természetű hősnő dukál, hanem Kumashiro Maya lehengerlően komisz, rugdalózó és kemény természete, aki jól irányzott ütésekkel tereli gyáva férfiúnkat a helyes útra.

 A lüke csipet-csapat visszavág!

A két elválaszthatatlan páros találkozása sem éppen prózai módon történik. Maya 1999-ben édesapja temetésére tér vissza az általa gyűlölt Waldstein Akadémiára, az okkult tudományok tárházába, ahol hajdani édesapja igazgatóként tevékenykedett, Mayára pedig vár ráhagyományozott pozíciója. Mikor szíve fájdalmát adná ki magából az akadémia tetején, az égből egy meztelen férfi ereszkedik alá – angyalszárnyak, glória nélkül, csak pőrén a maga férfiasan született módján. Ő Fumiaki, aki 2012-ből érkezik az akadémiára mint új tanárbácsi, a küldetése pedig megakadályozni a világvégét. Emellett egy képtelennek tűnő mesét ad elő Mayának, amely szerint meg kell találnia Nostradamus kulcsát a vég elhárításához. A kétkedő Maya bármennyire is bolondnak tartja a férfit, végül kénytelen lesz csatlakozni hozzá a keresésben, hiszen megtalálja édesapja naplóját, amelyben ő is megemlíti ezt a kulcsot. A kényszer páros mellé beszáll a gonoszt űző játékba Maya gyerekkori barátnője, a harcias Ami, az okkult-függő Kozue-chan, a természetfeletti erőket lokalizáló JK, és a vízvezetékszerelőnek álcázott verőlegény Smile – a nevével ellentétben macsósan grimaszol a sorozat nagy részében. Az immár hat főre duzzadt kis csapat indul harcba a mozgolódó természetfelettivel, gyilkos indulatú démonokkal szemben, míg Maya a maga örök szkeptikus módján tagadja a misztikum létezését, Kozue-chant rendszerint megszállják a szellemek, így vagy nyáladzik, vagy zombi lesz, Fumiaki pedig többet tököl a helyi pincérnő bájain, mint küldetésén.

A humor mögött megbújó szatíra és dráma

Bármennyire viccesen is indul a sorozat, bizony a főbb karakterek múltja von némi keserű ízt maga után. Elsősorban Maya és Fumiaki jelleme kerül a színpadra, a sírva nevetünktől, a sírva szenvedünk előadásáig, de társaik sem maradnak ki a melodrámából. A természetfeletti lények pedig bugyuta módon törnek a főszereplők életfonalára, míg a 13 részes sorozat vége felé már ők is bekeményítenek, és nem várt fordulatokkal leplezik le szándékaikat. A néhol belassuló, sci-fiből misztikus vígjátékba hajló történetben így jól keveredik a dráma – a lányok kedvéért egy kis romantika is-, ahol Maya Lara Croftot is hajazó mentőakciói mellett a tini élet minden gyötrelme is felszínre kerül: szülők, akik rákényszerítik gyerekeikre saját akaratukat, civakodó barátnők, akik napokig nem szólnak egymáshoz egy apró félreértés miatt. A halál pedig ott kukucskál minden zöldellő fa mögött, kíváncsian várva következő áldozatát egy Sikolyba illő grimasszal az orcáján. A gyönyörű és sajátos animáció egy kis szecessziós, szürreális képsorokkal kísért openinggel adja meg a kezdő hangulatot az epizódokhoz, míg az ending élőszereplős fotómanipulációkkal dolgozva andalít el bennünket. Az anime epizodikus álcával startol, de hamar kiderül hogy a gonosz rémségek minden kis tette összekapcsolódik, és a baljós előjelek csupán a véget vetítik előre. Kell ennél több egy szórakoztató történethez?

Seikimatsu Occult Gakuin
(anime, 2010)
Eredeti történet: A-1 Pictures Inc.
Rendezte: Ito Tomohiko
Stúdió: A-1 Pictures Inc., Xebec, Aniplex
Hossza: 13 x 24 perc
Elérhető: japán DVD-én és Blu-rayen

(Visited 128 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .