Virtuális Énkép, avagy az online web naplók sztrádáján (kiselőadás)

Virtuális Énkép, avagy az online web naplók sztrádáján (kiselőadás)

Mi az a Blog?
Mi az a Blog? – Az életem, amit 24 órában írok.

A blog ma az interneten az egyik legelterjedtebb vélemény nyilvánítási, és közösség kohéziós forma. Szinte bárki, még az is aki kevésbé jártas az online tartalomkezelő rendszerek használatában, akár egy egyszerű regisztrálással létrehozhat saját blog oldalt, ahol a profiljához rendelhet különböző tartalmakat, mint a blogger.com, wordpress.com, freeblog.hu weboldalakon. Emellett saját tárhelyén is futtathat olyan bloggolásra is alkalmas rendszereket (ezek lehetnek nyílt forráskódúak a személyre szabás szabadsága érdekében), mint a wordpress, joomla, vagy a drupál. De hogy mi is az a Blog? Mikor született meg, és miért lett ma milliók egyik közkedvelt online szöveg és egyéni tartalom megosztó platformja? Ahhoz nem kell messzire menni, csupán az 1990-es évek végéig.

A Blogok fogantatása

A Blog egy periodikusan újabb bejegyzésekkel frissülő weboldal, ahol a főoldalon általában a legfrissebb bejegyzés olvasható, amit írója közzétesz. A blogok nagyszerűségét az adja, hogy ahogy a felhasználó létrehozza az általa megkreált szöveget, képet, videóanyagot, rögtön egy kattintással már az interneten bármely felhasználó számára elérhetővé teheti (ha csak nincs titkosítva, levédve az oldala, vagy csak regisztrált látogatók juthatnak hozzá a tartalomhoz).

Az eredeti weblog kifejezés a web és log, azaz web és napló összetételből született meg, amelynek témája teljesen változó lehet. Vannak tematikus blogok (irodalmi, filmkritikákat felvonultató), lehet egyéni naplószerű, vagy csoportosan létrehozott, újabb bejegyzésekkel frissülő weboldal. A weblog kifejezés maga 1997. decemberére datálódik, amelyet Jorn Barger alkotott meg. A rövidített blog verzió pedig Peter Merholz nevéhez fűződik 1999. áprilisából, aki a weblogot, a we blog szójátékra bontotta fel. Az egyik első blogpublikáló rendszert, a Bloggert (www.blogger.comwww.blogspot.com) Evan Williams és Meg Hourian közös vállalata a Pyra Labs készítette el, amelyet a Google 2003-ban fel is vásárolt (saját blogod így a szintén Google-os gmail fiókoddal is összekombinálhatod).

A Blogolás kényelmessé tételét Dave Winerhez kötik, aki cégével, a UserLand Softwarrel blogmotorként használható tartalomkezelő rendszereket fejlesztett ki, amiket már a kevésbé hozzá értők is könnyűszerrel használni tudtak a mindennapi gyakorlat során.

Blog a tömegmédiában

Wikipédia idézet: „A blogolás és a civil média nagy lendületet kapott a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után. Az eseményeket megíró civil tudósítók, a terrorizmus elleni háború témáját megbeszélő webnaplók, és a veszteségek feldolgozásában segítő blogok komoly figyelmet kaptak. A kezdetben az Instapundithoz hasonló jobboldali blogokat vonzó témában hamarosan megjelentek a baloldali álláspontot képviselő bejegyzések is, így 2003-ban a Forbes Magazin már a tág értelemben vett „háborús blogokról” közölhetett cikket.”

Emellett a botrányok, netszférán túlnyúló, tömegmédiában is jelentős szerepet betöltő jelenségek, mint Trentt Lott szenátusi képviselő (USA) bukása (aki Strom Thurmond (1902-2003) előtti tisztelgés jeleként rasszista kijelentéseket tett, amin bloggerek felbuzdulva bizonyították be, hogy nem ez volt az egyedüli eset, ami végül a politikust lemondásra kényszerítette.)

2002-től kezdve a blog tömegjelenségként éli életét, mind a mai napig, számtalan útmutató, egyszerűen kezelhető blogszoftverek terjedésének köszönhetően, amelyekből magyar nyelvre is egyre többet fordítanak le. Az eszközzel nemcsak civil/profi újságírók, hanem manapság internet hozzáféréssel rendelkező bármely személy élhet. A Nyílt Forráskód mozgalommal kötik még össze, illetve sok vita zajlott/zajlik még abban a tekintetben, hogy mennyire tekinthető tudósító, hírforrásnak egy blog, hol húzódik meg a szellemi tulajdon és a tömegmédia társadalmi szerepeinek határa. Emellett a politikai aktivitást is a blogok révén igyekeznek szorgalmazni, hiszen számtalan üzenet juttatható el segítségével a nagy nyilvánossághoz.

Weblogok létrehozása és publikálása
  • Blogoknak helyt adó oldalak, melyek a webes szerkesztést teszik lehetővé pl.: GreatestJournalPitasBloggerLiveJournal és a Xanga (legegyszerűbb, legkönnyebben kezelhető, regisztrálni kell, sablont kiválasztani és már mehet is a munka)
  • Szerver oldali szoftver blogok (szerverre, tárhelyre feltelepített blog) pl.: Movable TypebBlogWordPressb2evolutionSerendipity.Text (előnye: szélesebb körű átalakítási lehetőség, pl.: css programozási nyelv kihasználása a sablonok konfigurálása során, a php-ba is bele lehet nyúlni, így ez nagyobb tudást is igényel)
  • A profik már maguknak is írhatnak blog-motorokat pl.: PHPPerlASP.NET és egyéb szerver oldali programozási nyelveknek köszönhetően
Blogokhoz kapcsolódó néhány kifejezés
  • Blogroll: blogok listája, amelyekre bármely cikkből hivatkozás mutat rá (link), illetve hasonló témával foglalkozók oldalakat listáz ki. A listában a sorrendet az is meghatározza, ami egyúttal egy minőségi jelzőt is ad az oldalról, azáltal hogy minél többen hivatkoznak rá.
  • Permalink: egy konkrét bejegyzésre mutató link
  • Liveblog: élő tudósítást tartalmazó blog
  • Moblog: mobilról készített blog
  • Sablon: oldal dizájn, elrendezés
  • Mikroblog: egy-egy pár soros szövegből, képből, linkből, videóból álló blog, személyesebb hangvételű
  • Videóblog / vlog: videófelvételeket tesz közzé
  • Fotóblog: digitális fényképek közzététele
  • Podcast: 2000 óta fejlődik, hangállományokat tesznek fel – zenével, beszélgetéssel, rövid szöveggel együtt
  • Blog awardok: a bloggerek egymás között küldözgethetnek díjakat pl.: Creative BloggerLiebster-díj
Milyen Blogot csináljak?
Milyen Blogot csináljak?
Weblogok fő típusai
  • Személyes: mindennapi élethez kapcsolódó virtuális napló pl.: Dilis Blog
  • Tematikus: adott témát kutat, vizsgál, mutat be pl.: csak képregényekről, vagy filmekről (az enyém is ilyen+kicsit komplex is) pl.: Filmfaló.hu; Doramafan.hu
  • Elmélkedő: aktuális témáról felvetődő filozofikus gondolatokat tartalmaz pl.: Ünnepi gomb (Rékuszé)
  • Haverblog: megosztott napló a weben, egy társaság tagjai szerkesztik Haverford egyetem (USA) egyetemistáinak blogja az egyetemi közös életről
  • Blogregény: interaktív irodalmi próza, folyamatos olvasói visszajelzések, diskurzusok pl.: Blogregény.com
  • Hírblog: sajtó, cikk, link, rövid terjedelmű bejegyzések egy adott témakörről pl.: Index.hu Tech blog
  • Közös blog: zárt, pár fős szerkesztőség készíti egy adott témában, pl.: AnimeBlog.hu (szerk tag vagyok), vagy Kulter.hu
  • Politikai: USA-ban népszerű, elmélkedő jellegű egyértelműen a politikai élettel foglalkozik pl.: Királyok és parasztok blog
  • Leírásblogok: elkészítési folyamatokat mutatnak be pl.: konyhaművészet (tutorial jellegű, „how to make something”) pl.: Webpillangó (photoshop blog)
  • Vállalati: cég alkalmazottjai vezetik, készítik az új projectekről, eseményekről pl.: Creative Factory Blog
  • Komplex: több téma egy helyen – személyes megjegyzések, cikkek, magánélet, de ugyanúgy szerteágazóan keveredik benne a többi típus pl.: Read or Die Blog
  • Spamblog: linkeket generáló értéktelen blog, a keresőmotorokat is félrevezetheti

Összegezve blogot bárki, bármikor írhat, bármilyen témában, és szöveg szerkesztési szempontból kevésbé kiforrott megfogalmazás is elterjedt rajta. A vélemény kinyilvánításának egyik szabad formája, bár trollok mindenütt akadnak, akik belekötnek és vitát szítanak közzé tett cikkeinkből, de emellett értékelő visszajelzéseket is kaphatunk. Hasonló érdeklődésű egyénekkel pedig virtuális kapcsolatrendszert építhetünk ki, akikkel kedvenc témáinkról cseveghetünk. Úgyhogy mindenki ragadjon klaviatúrát, és irány a virtuális blogszféra! ^^

A cikkhez felhasznált forrás: Wikipédia – Blog szócikke

(Visited 150 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Virtuális Énkép, avagy az online web naplók sztrádáján (kiselőadás)

  1. Órai kiselőadásomra szemléltetés céljából készült ez a bejegyzés, de aki jártas a témában, vagy csak van valamilyen ötlete, nyugodtan hozzászólhat építő jellegben. 🙂

  2. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is fundamental and everything. But
    imagine if you added some great visuals or video clips to give
    your posts more, „pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this
    blog could undeniably be one of the greatest in its field.
    Awesome blog!

    1. Hey, thank you for your compliment! 🙂 I think, I am using enough images/videos/other illustrations now. If you check out my recent posts, you may see too. 😉 (Ps. Hope you are not a spambot :D)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .