To Live / 活着 /Huózhe (kínai-történelmi-családi dráma; 1994)

To Live / 活着 /Huózhe (kínai-történelmi-családi dráma; 1994)

To Live / 活着 /Huózhe (kínai-történelmi-családi dráma; 1994)
To Live / 活着 /Huózhe (kínai-történelmi-családi dráma; 1994)

Gong Li iránt feltámadt lelkesedéstől (lásd: a 2010-es Shanghai című filmről írt bejegyzésem) vezérelve elővettem egyik siker filmjét, a To Livet, melyet Yu Hua azonos című, 1992-ben írt regénye alapján forgatott a tehetséges rendező Zhang Yimou (1950- ). A rendező 1992-es filmjével, a The Story of Qiu Juval elnyerte az Arany Oroszlánt a Venice Filmfesztiválon, amit ’99-ben is megismételt újabb filmjével, a Not One Less-sel. A To Live-vel a cannesi filmfesztivál Grand Jury Díját zsebelte be.

Így ez volt az első kínai film, amely nemcsak több jelölést, díjat kapott, hanem külföldön is szabadon forgalmazhatták. Bár a művet hazájában betiltották halvány politikai kritikája miatt, sőt, a rendezőt két évig el is tiltották a munkától. De szerencsére ez a gyönyörű film azóta több kiadást is megért külföldön, ráadásul a pont befejezett Anhua Gao könyvhöz (A mennyek küszöbéig) hasonló tapasztalatokat filmesít meg, elég drámaian, és élethűen, egy egyszerű kínai család hétköznapjain át.

A történet főszereplője Xu Fugui (Ge You) egy gazdag földesúr, aki az 1940-es években éli gondtalan életét, ám játékszenvedélye miatt elveszíti az egész vagyonát, és egyúttal a családját is. Felesége (Gong Li) elhagyja gyermekeivel, édesapja pont akkor hal meg, mikor a fejük felől viszik el csodás rezidenciájukat. A léha fiatalember így egyből a mély szegénységbe csöppen. Szerencsére az őt még mindig szerető felesége visszatér hozzá a nehéz időkben, de a férfit közben elviszik katonának a kommunisták, majd a nehezen túl élt háború után vízhordóként kell dolgoznia. Ám a kommunizmus, a politika a végre megtalált családi boldogságot és harmóniát is elveszi a pártól. De ők minden veszteségen, a szegénységen, az éhezésen túl is összetartanak, és próbálják megállni helyüket ebben a kiszámíthatatlan világban.

Szép családi dráma volt, én többször könnyeztem, nyíltan ugyan nincs bírálva a kommunizmus, de azért elég egyértelmű célzásokat láthatunk a család hétköznapi tragédiáin keresztül. Különösen tetszett Fugui első foglalkozása, mint bábjátékos (érdekes figurákkal, és jellegzetes kínai operára játszottak egy fehér lepel mögül, melyet tűz világított meg). A színészek zseniálisak, Fuguit Ge You (1957- ) alakította, aki e szerepéért a legjobb férfi főszereplő jelölést is kiérdemelte Cannes-ban, emellett hazájában az egyik legelismertebb színész, nem véletlenül. Díjazott filmszerepei az After Separation (1993), illetve a Big Shot’s Funeral (2001). A zene hatalmas piros pont (Zhao Jiping szerezte), tökéletes családi dráma, akik egy kis vizuális történelmi utazásra vágynak, csapjanak le rá.

Előzetes/ Trailer

Adatok
  • Eredeti cím: 活着 /Huózhe
  • Angol cím: To Live
  • Rendező: Zhang Yimou
  • Forgatókönyv: Lu Wei
  • Eredeti regény: Yu Hua
  • Zene: Zhao Jiping
  • Fényképezte: Lü Yue
  • Műfaj: történelmi-családi dráma
  • Terjedelem: 132 perc
  • Bemutató dátuma: 1994
  • Eredeti nyelv: mandarin
  • Ország: Kína
  • Stúdió: Shanghai Film Studio, ERA International
  • Linkek:  Wikipedia (eng); IMdb (eng)
(Visited 42 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .